Sari
Dah seminggu menunggu kot2 masalah kat post ni dah ok tapi nmpaknya cenggitu jugak..udah lama sgt (lama ker?) xbuat n3, tambah2 ader yg bertanya-tanya pasal resepi brownies, lagi la rasa geram jer kat masalah problem nih..aritu mmg dah siap semua n3 resepi tu, tgok2 posting buat hal..apapun itu bukan halangan ye tak..kongsi tetap kongsi cuma maap bebanyak la klau n3 xbrape sempurna..harap semangat nak mencuba masih ader yer..
Okeh jom kita tgok bahan2nya dulu

-loyang guna yg ble bukak dari tepi atau bawah (biasa guna utk buat cheese cake)
- aluminuim foil

untuk lapisan coklat
- 200 gm majern/mentega
- 200 gm dark chocolate/coklat masakan
- 170 gm tepung gandum - diayak
- 30 gm serbuk koko - diayak
- 170gm gula halus/kastor
- 4 biji telur gred A

untuk lapisan cheese
- 250 gm cream chesse (biasanya brand philadephia)
- 60 gm gula halus/kastor
- 25 ml air
- 1 biji telur gred A

untuk topping
- 300 gm coklat masakan
- 120 ml whipping cream
- 1 sudu besar majerin/mentega

Meh kita tgok cecaranya plak yer

- panaskan pengukus siap2..loyang tu lenser le dgn majerin, klau nak letak kertas minyak pun boleh
- kita buat lapisan coklat brownies tu dulu..cairkan majerin/mentega + coklat masakan guna kaedah double boil..dah cair ketepikan dulu



- sementara tu masukkan telur dan gula dlm mix bowl. Putar sampai kembang



- masukkan serbuk koko dan tepung sedikit demi sedikit yer. Kacau guna whisk ataupun spatula..takyah guna mixer lagi sbb takut kek jadi bantat





- kacau rata dan sebati sampai hilang ketul2 pastu masukkan coklat + mentega yg kita cairkan tadi



- tuang separuh adunan ke dalam loyang. Tutup dgn aluminium foil utk elakkan air menitik atas kek. Masukkan dlm pengukus n kukus lebih kurang 15 minit





Sementara tggu lapisan coklat tu masak meh kita buat lapisan cheese plak

- masukkan semua bahan utk lapisan cheese kecuali telur dlm mixer



- pukul sampai kembang baru masukkan telur, pastu pukul sekejap lagi



- tuang atas lapisan coklat yg kita kukus tadi. Tutup n kukus lagi lebih kurang 20 minit





- bila lapisan cheese tu dah masak, tuang pulang balance lapisan coklat tadi (kita tuang separauh je tadi kan)
- kukus lagi dalam 20 minit. Dah masak biar sejuk



Meh kita buat topping dia plak..

- cairkan semua bahan2 topping guna kaedah double boil mcm tadi. Kacau sampai likat dan licin. Pastu apalagi tuang ler atas kek kita yg dah masak tu..biar dia meleleh secara semulajadi.. hiasan atas kek terpulang pada kekreatifan memasing..ble letak coklat parut ke strawberi ke..ksari guna coklat cip jer..
- dah siap simpan dalam peti ais..potong pastu makan..nyam3x













Orait..selamat mencuba yer...xble tgok lelama ni..xtahannn...
Labels: | edit post
12 Responses

  1. Sari Says:

    mmg yummy..apa lagi eryn,ble la kasi tisya mkn, biar dia tembam lagik..hehe


  2. meleleh air liur tengok cheese brownies K.Sari.


  3. Sari Says:

    apalagi nur, ble la try n kasik princeses comey tu makan..


  4. Ummi Hanie Says:

    k.sari...lapow teruss jadinyer...
    k.sari juai laa..leh kite order jek ;p


  5. Sari Says:

    juai? hehe alamat traffic jam le dapor..try ler buat, mesti lagi yummy dr ksari punya.


  6. ~aSHa~ Says:

    wah menjadi ar...
    pesal sy buat payah nak jadi cantik mcm ni....


  7. Sari Says:

    boleh tu asha..ksari pun main belasah jer cuba2..


  8. bestnya >< saya teringin nk buat kek sendiri tp malas. pastu anak pulak xboleh makan coklat lagi xmembantu naikkan semngt nk masak kek huhu


  9. ::Mamalyna:: Says:

    kak, tq kongsi resepi nie... nanti, bolehler cuba yer..


  10. Sari Says:

    alolo cian damia xble mkn coklat..xper wan, nnti dah rajin wan buat pastu bg ksari n anak2 mkn..hehe


  11. Sari Says:

    sesama mamalyna..xsabo nk tgok lyna mkn brownies ni..


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung