Sari
 



Hari ni dah 31/12/2013...adui la...cepatnya masa kan...dah nak masuk 2014...sibuk balik nak menguruskan anak-anak sekolah...

Teman pun baru je stat keje semalam...seminggu cuti weh...datang opis semalam pun tengok parking macam lengang je...macam tak der orang je....heheh...tetiba rasa aman damai je suasana...nyaman gitu...

Tapi memang kurang sesangat orang kat opis teman ni...semua pakat-pakat cuti seminggu sampai tahun baru...biasa le nak ngisahkan bukak sekolah ni...tambah-tambah kalau ader anak yang baru nak masuk darjah 1...mesti mak ayah yang excited kan...mesti rasa, "dah besor anak aku" :D

Apapun, selamat menempuh tahun yang akan datang...moga tahun 2013 memberi banyak kenangan manis dan pengajaran bermakna buat kita...tahun 2014 mesti lagi mencabar sebab banyak menda naik...udah kena berjimat cermat tahap apa tak tau le...bukan tak redho tapi tak pueh hati le jugak...tambah-tambah kalau kita memang jenis yang serba sederhana...orang kata ngam-ngam je duit tiap-tiap bulan...tak sempat nak mewah-mewah pun...hahah...tu camana nak jimat lagi tu....ekeke

Semoga tahun mendatang lebih banyak kebaikan yang muncul...pikir yang baik-baik je le...hati senang, jiwang tenang...inshaAllah 

Sari

Dah seminggu teman cuti...dah rhope bibik je kat umah ni tapi tetap enjoy tahap surirumah..haha

Macam biasa pepagi dah buat sarapan..hari ni nasi goreng sosej je..memang laris le tapi ader gangguan plak..anak-anak teman udah bukak tutup bukak tutup peti ais..tak tahan mata kot nengok ader seketui benda hitam putih kat dalam tu...so di pagi jumaat ni, teman pun dipaksa relakan untuk bagi dema merasmikan benda bulat yang terover itu..tadaaa...

Oreo cheese kek nan nyaman...western breakfast uolsss..cehhh ;-)

Sari

Tempat ni ramai yang dah pegi...teman je ketinggalan..gitu le kalo tempat tu dekat ye...

Apapun moh kita layan ayor pancut warna-warni ni..

Lokasi : Depan stesen keretapi Ipoh
Masa : Malam je
Tarikh : Hari-hari ada

Ralit weh nengok ayor tu ;-)

Sari

Ramainya yang share gambor ni...kat FB,Twitter,Instagram & Whatsapp...nak kata propaganda,  ader jugak yang betui..nak kata setuju, banyak yang geleng..apakah 2014 poket makin sesak..kena jimat? memang abis jimat pun..hmmm nak ubah azam ke kome? hahah..simpan dulu yerkk ;-)

Sari
 

Keputusan PMR dah kuar pkul 10 tadi ye...hamboi makcik pakcik, senyum ke telinga nampak...tahniah le ye pada yang dapat keputusan cemerlang...yang tak dapat tu jangan sedih-sedih...nyerongen sikit macam PU Yeop dalam Pencetus Ummah tu...hehe

Teman tak de anak amik PMR tahun ni...tahun lepas ader le...teringat le masa amik result tu...berdebor tak henggat...tak nyenyak tido kome weh...memang tak harap sangat sebab anak teman tu sakit...dapat cuti sakit dari Hospial Raja Permaisuri Bainun 2 minggu...peksa PMR plak lagi 3 minggu...ader masa seminggu je lagi sebelum  PMR...memang rasa libang-libu mengenang saat tu...memang tawakal je le sebab dah nak dekat sangat exam...seminggu sebelum exam baru dapat antor dia balik asrama...tu pun dia tak dapat nak fokus sebab kesan ubat...masa tu cuma harap dia boleh jawab semua paper...

Apapun, semua tu dah berlalu...alhamdulillah, dengan doa dan solat hajat cikgu-cikgu dan warga SEMESTI, dapat le jugak dia result yang muah-muah..syukur teramat...so anak-anak & adik-adik semua, jangan gundah-gulana kalo tak dapat result yang cun...asalkan kita dah berusaha, yang lain tu kita serahkan pada yang lebih berkuasa...

Tahniah semua...teruskan perjuangan.... peace :D



 

Sari
Senyum pulak teman nengok kartun ni...macam betui je...apakata tambah gambo berdiri tu lagi :P


Sari


Aduhai...ader lagi yang nak naik ye...ajer pengsan le kalo rhope ini...udah dengornya tambang bas pulak nak naik...40% kome weh...tumpo-tumpo...

Kabo nya kalo Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) tak umumkan kenaikan baru hujung tahun ni, Persatuan-persatuan Bas Malaysia akan menaikkan tambang bas 40% bermula 1 Januari 2014..

Alasannya, kos operasi dah meningkat...maklum le, minyak naik, barang-barang lain pun ikut naik kan...hmmm, memang akan terkesan le ibubapa yang anak naik bas sekolah macam teman ni...Arghhhhh




Sari
Satu-satu naik nampaknya...tak tahu nak kata apa...boleh ke bantah? biasanya kita kena terima je tak kira setuju ke tak...aduhaiiii :0
Ni teman kopipes dari web arenakereta...dalam paper & tv pun dah kabo...huhu
lebuhraya
Kenaikan kadar tol yang dijangka berlaku tahun hadapan tidak dapat dielakkan memandangkan perkara itu terkandung dalam perjanjian konsesi antara kerajaan dan syarikat konsesi lebuh raya.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata telah tiba masanya untuk kadar tol dinaikkan, memandangkan perjanjian konsesi menyatakan kadar itu perlu disemak dan dinaikkan pada 2011.
“Bagaimanapun kadar itu tidak dinaikkan dan kerajaan membelanjakan RM400 juta untuk membayar pampasan untuk mengekalkan kadar sedia ada, yang boleh digunakan untuk perkara lain.
“Telah tiba masanya untuk mengotakan perjanjan yang telah dipersetujui,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hadiah pertandingan mewarna dan melukis sambutan ulang tahun ke-50 Bangunan Parlimen di dataran Parlimen di sini Sabtu.
Abdul Wahid juga memberitahu kenaikan itu pada tahun hadapan, dapat mengelakkan daripada berlakunya peningkatan secara mendadak yang lebih membebankan rakyat, apabila masa untuk menyemak semula kadar baharu tiba.
“Kenaikan tol juga bersikap adil pada pembayar cukai, kerana pampasan dibayar menggunakan wang cukai, sedangkan lebuh raya adalah laluan alternatif yang tidak semua pembayar cukai guna setiap hari,” katanya.
Desas-desus mengenai kenaikan tol bermula ekoran kenyataan Menteri Kerja Raya Datuk Fadillah Yusof bahawa terdapat semakan semula kadar tol pada tahun hadapan dari segi perjanjian antara kerajaan dengan syarikat konsesi lebuh raya.
Sebuah akhbar pula melaporkan kenaikan kadar itu dijangka berlaku antara 30 sen sehingga RM1, tetapi tidak menyatakan untuk jarak perjalanan sejauh mana.
Terdapat 13 lebuh raya yang terlibat dalam semakan semula kadar tol itu.
Terbaik!(0)Booo~(1)
Sari
Sumber : KOSMO

Hmmmm. riso plak baca muka depan KOSMO arini...macam-macam cara orang guna untuk kaut untung...tak pikir halal haram...kesian kat kita sebagai pengguna....mana nak check sumber tu dari mana kan....

Pasal minyak kitar semula ni, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dikatakan bimbang kalau-kalau minyak kitar semula yang dijual oleh pengusaha tiada lesen dah dicampur dengan minyak daripada dapur restoran-restoran tak halal... minyak recycle ni selalunya dijual pada peniaga pasar malam dengan harga murah ....

Dalam pada tu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memaklumkan minyak kitar semula yang diproses menggunakan minyak masak dari dapur restoran tak halal, HARAM digunakan oleh orang Islam...haaa..ini serius...

Harap pihak berkenaan dapat pantau dan laporkan pada pihak berkuasa...teman pun suka juga beli barang makan kat pasar malam...ayam rangka le, kopok lekor le...aduhaiii...kalo le minyaknya dah tak halal dan dah jadi darah daging, camana le dengan amalan kita kannnnn...eiiii seriau weh :(


Sari

Sumber : SINAR HARIAN

Hmmmm...tak terkata nengok gambor baby ni...udah makin melampau...idak ader perasaan kesian ke, sayang ke dah...apa le baby ni tau...dah le kena tinggal gitu je...idak plak berlapik apa-apa...ishhhh, teman nengok pun udah nak menitik ayor mata...geram...sedih...adoiiii, tak tau nak kata apa...dah jadi menda biasa plak kes-kes cenggini....nauzubillah...

Kome baca le kisahnya kat SINI

Teman tak gamak nak menulih...kang macam-macam teman merepek...
Apapun, alhamdulillah baby girl ni selamat...dah bawak ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh....sama-sama le kita doakan yang terbaik untuk amanah yang tak ternilai ni...aminnnn




Sari
Udah musim deroyan ye kome...bila ingat deroyan,ingat le tempoyak...bila nengok tempoyak terbayang le plak ikan patin...
Sebut ikan patin plak opkoz ramai yang tau ikan patin negeri Pahang yang paling best...
Cuma simpati sesangat kat orang-orang Pahang yang terlibat dengan banjir...memang teruk musibah kali ni untuk negeri Pahang...harapnya bencana akan segera pulih...aminnn
Haa..berbalik pada deroyan.. teman ni aje gemor bebenor dengan tempoyak...tak kisah le masak camana pun...dengor orang citer masak tempoyak pun udah terlior-lior rasanya...cuma yang teman tak terlior bila orang cakap pasal deroyan...sebabnya iolsss tak makan deroyan kome oiii...memang selalu kena gelak plus kena kutuk sebab makan deroyan busuk (tempoyak) tapi tak makan deroyan elok...ater nak buat camana...agaknya masa teman kecik-kecik dulu udah jenuh makan deroyan sampai muntah monggek...tu yang dah besor dah tak boleh masuk ke tekak kot...
Tak pe-tak pe...ni saja nak kabo yang arini teman masak tempoyak ikan patin...kat opis lagi udah terbayang-bayang menu ni...balik je umah pung pang pung pang le kat dapor...tak sabor nak makan weh...errr, kalo citer cenggini kira selfie jugak ke? haha
Ishh, cakap banyak pun tak guna...meh jemput makan...bismillah...
#sayasukatempoyaklajulaju

Sari
Dah reda ke musim crunchy almond/florentine cookies kome? kalo camtu moh kita layan Mars Bar ni plak...sedap dan senang bebeno nak buatnya...ala-ala kek batik gitu...nyamnyamnyam :D
  
 
Sari
Teman terbaca artikel ni dari FB Dr. Zubaidi Hj. Ahmad...petikan dari akhbar Berita Harian..





Amacam kome? mesti kome pun suka minum 3-in-1 kan...teman pun sama...teman dok melayan 3-in-1 old town white coffee perasa hazelnut...sedap weh...sebelum ni ader gak layan kopi cocoa collagen...pun sedap jugak....tiap-tiap bulan pulak memang teman beli milo fuze 3-in-1 untuk anak-anak teman kat asrama tu...hermmmm...

Bila baca artikel ni, riso le sikit...banyaknya gula dalam sepeket...kalori pun banyak jugak weh...udah sama dengan 2 keping roti atau sepinggan nasi...cuma tak kenyang macam makan roti dengan nasi le kan...hahah..
 
Ater kalo dah ader ke-merbahaya-an dengan minuman ni, tak der ke apa-apa tindakan susulan ekk...kita pengguna ni mana le nak siasat detail menda-menda cenggini kan...kalo tak ader sapa yang kongsi info, mana le kita tau...memang sangat membantu le bila ader kajian dan komen dari pakar dietetik yang diiktiraf yang dapat berkongsi info pasal 3-in-1 ni (dalam artikel kat BH tu, sumber adalah daripada Pensyarah Program Dietetik, USM).

Nampaknya kena kurang-kurangkan mana yang patut...mungkin sehari satu pek atau seminggu 2-3 pek je...memang betui kot apa-apa menda yang segera mesti ader kesan sampingan...patut le orang dulu-dulu ader pepatah "bior lambat asal selamat"...hahah..apa kaitan? cehhh, macam tak kena je...macam tak paham je...:D

Sari
Teman nak kongsikan atau lebih tepat lagi copy paste catatan dari salah seorang sahabat sepengajian arwah Ahmad Ammar mengenai beliau...teman amik bulat-bulat ye...tak ader edit..(sumber FB)
Jom kita susuri secebis perkongsian yang sangat bermakna...seriously i'm touched :(

Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.

Bismillah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.

MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE
Sari

Sabtu lepas ader sale bawal Adijuma white label...motif kerawang dengan fun flower... sempat rembat ini je sebab ramai bebeno orang yang serbu...apapun pueh hati...10 hengget je kome :-D

Sari
Malam tadi banyak status di FB citer pasal kisah yang sangat menyentuh hati ni....serius sangat terkesan di hati teman bila nengok video yang berdurasi lebih 20 minit tu...sebagai seorang ibu, rasa sangat bertuah ibubapa arwah kerana dianugerahkan anak sebegini rupa....benarlah bahawa anak adalah harta tak ternilai dan hanya pinjaman semata....

Ahmad-Ammar-Ahmad-Azam


Siapakah gerangan anak muda istimewa ini? jom tengok video, kisah dan gambar-gambar beliau di AHMAD AMMAR AHMAD AZAM (melvister.com)

Rasa kagum yang teramat dengan kesungguhan dan semangat yang ditunjukkan oleh seorang anak muda yang mengunakan seluruh usianya dengan bermanafaat...memang layaklah tempatnya bersama para sahabat dan anbiya'...

Moga arwah dapat membawa ibubapanya ke Jannah yang abadi....aminnnn

Moga kita mampu mendidik anak-anak menjadi syahid begitu...aminnnn

Moga akan muncul ramai lagi AHMAD AMMAR.....aminnnn 

*teman sampai termimpi-mimpikan video tu...huwaaaa :((

Sari

Thank you so much to all my sayangs #belated#speechless #priceless :-D

Sari
Abih dah seminar yang teman war-warkan aritu...lega benor bila mission accomplished...dapat le jugak kumpul lebih 100 orang peserta...selain Perak..Selangor, KL, Kedah, Kelantan & Terengganu pun ader antor peserta...ok le tu kan kak ton :-P
Tahniah & timakasih pada semua urusetia yang menjayakan seminar ni...kome memang sempoi :-)
Anyway, menda yang menarik masa seminar tu ialah coklat homemade yang dijadikan goodies...elok je tak cair...perasa oreo lagi...dibalut plak dengan nama seminar & nama jabatan kitaorang...memang ramai puji sedap & menarik...rasa nak makan lagi kan kome...
O ye, pada yang demam-demam lepas seminar tu,moh kita telan ubat sesama...pastu kita pekena lagi ikan sembilang mak mah...slurppp :-D

 
Sari


Besday sape esok??? Ni ha....ader kek sedap yang bagi diskaun sampai 16 hengget...teman baru je lepas besday 2 hari lepas tapi takde kek apapun...idak le celebarate apa sebab tengah sibuk nak berseminar...tapi tetap happy sebab kengkawan tak lupa wish, hug-hug and muah-muah...*mujor tak kena prank*

O ye...nak citer balik pasal kek...esok sempena anniversary Secret Recipe yang ke 16, maka nya dema nak bagi diskaun RM16 untuk semua jenis kek pada 16hb...esok le tu kome...sehari je tau...aduhhh, terlior le teman cenggini...kira banyak juga diskaunnya...dari RM82 jadi RM66...rasa mau outlet SR kena serbu ni...

Selamat mencuba nasib ye...




















Secret Recipe is offering RM16 OFF for any whole cake purchased in celebrating  16th Anniversary sweet deals promotion.
The promo is a RM16 DISCOUNT given to any Whole Cake purchase. Meaning, for Pen. M’sia Whole Cake normal price of RM82+ less RM16 OFF for standard cakes = RM66+ or RM120 less RM16 OFF for premium cakes = RM104+
Promotion Period : 16 November 2013 (One day only)
Venue : All Secret Recipe outlets in Malaysia except KLIA, PPUM and PGIA.
- See more at: http://www.malaysiafreebies.com/secret-recipe-whole-cake-rm16-promotion/#sthash.EC5O1C70.dpuf
Secret Recipe is offering RM16 OFF for any whole cake purchased in celebrating  16th Anniversary sweet deals promotion.
The promo is a RM16 DISCOUNT given to any Whole Cake purchase. Meaning, for Pen. M’sia Whole Cake normal price of RM82+ less RM16 OFF for standard cakes = RM66+ or RM120 less RM16 OFF for premium cakes = RM104+
Promotion Period : 16 November 2013 (One day only)
Venue : All Secret Recipe outlets in Malaysia except KLIA, PPUM and PGIA.
- See more at: http://www.malaysiafreebies.com/secret-recipe-whole-cake-rm16-promotion/#sthash.EC5O1C70.dpuf
Sari

Arini nak ke Tepen (Taiping)...esok ader Seminar OSC kat Bukit Jana Golf Resort...ader teman hapdet prominya aritu...

So harap semuanya lancar...aminnn

*nak makan kueyteow doli,popiah basah,mee udang,kari ikan sembilang,ketam lembut...uishhhh nafsu :-P*

Sari
Minggu ni minggu akhir sesi persekolahan 2013...dah nak cuti panjang ye anak-anak...seronok bebeno le mengkome...rehat sakan le tu...*dah terbayang umah teman akan jadi macam kapal Titanic :p*

Dah nak abis sekolah ni, maka masa ni le cikgu-cikgu sibuk buat hari anugerah cemerlang...hari pengiktirafan pencapaian anak-anak murid untuk sepanjang tahun 2013...kalo tadika siap namanya hari konvokesyen lagi...semangat dema berjubah bertopi bagai...kalah yang belajor kat sekolah rendah dengan menengah...harapnya bior le dema dapat pakai jubah konvo tu sampai besor :p

Anyway, semalam hari anugerah cemerlang untuk anak teman yang tadika (5 tahun)...ajer dia tak sabor nak pegi...majlis buat kat taska dekat umah je...boleh le antor dia dulu sementara teman settle kan kerja-kerja umah...katanya dia ader buat persembahan tapi tak nak bagitau persembahan apa...hamboi-hamboi..surprise ke Amni?

Rhopenya kelas dia buat persembahan choral speaking dengan nyanyian...haha...belasah je le Amni...macam-macam style cakap ader...janji ader bunyi speaking London suda...yang penting dema enjoy ateh pentas walaupun ader yang muka nak nangeh, muka blurr, muka over...tak kisah le, janji berani naik pentas...kalo suruh teman, belum tentu boleh buat macam dema tu...hihi...thank you teacher Azie :D

Settle Amni, lepas ni hari anugerah Afza pulak...minggu ni katanya...Rabu kat sekolah kebangsaan, Khamis kat sekolah agama...ater hari koje weh...mana nak pegi nya...tambah plak Rabu Khamis ni teman ader seminar kat Taiping...memang tak dapat le nak datang...sian Afza...semangat dia tunjuk report card sambil senyum macam comel je...macam nak hadiah je...hahah...ololo...kena beli hadiah le nampaknya...hadiah satu Zoo Taiping boleh??? heheh

Yang sekolah menengah idak le plak ader kabo bila hari anugerahnya...tahun depan kot...maklum le, SPM tengah berjalan...tak nak ader gangguan...

Apapun, tahniah buat semua anak-anak yang berjaya sepanjang tahun 2013....terimakasih kerana buat mak ayah dan cikgu-cikgu bangga dengan pencapaian kalian...yang penting usaha, doa dan tawakkal :D






Sari
Teman dah tengok video kes dera ni kat FB...ajer geram betui kat orang yang pukui tu...budak-budak tu elok je diam...tak buat perangai pun...ishhhh, tak tau le nak cakap camana...sedey kome kalo kena kat anak sendiri : (

Kabonya pemilik taska dah serah diri semalam dan ditahan reman di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPPKKL)....sebelum ni wanita tu, Puan R**** dengan suami dan 6 anaknya menghilangkan diri bila tau video tu disiarkan kat Buletin Utama TV3...sebelum tu ader kuar kat paper Metro Ahad 3 November...

Dalam pada tu, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dah hantar salinan notis tutup taska pada 4 November 2013...taska tu tak boleh beroperasi selama 21 hari dan perlu dapatkan perakuan pendaftaran taska untuk beroperasi semula...untuk makluman, taska tu tak berdaftar dengan JKM dan gagal mendapat kebenaran Jabatan Perancangan Bandar DBKL...

Anyway, kalau tak ader kamera tu, sampai sudah tak tau yang budak-budak dah kena pukul kan...selalunya instict/gerak hati ibubapa pada anak-anak tu betui...mesti ader sebab kalau anak tetiba berubah sikap...jadi pendiam, penakut, menangis dan lain-lain perangai yang tak macam biasa...jadinya kita kena peka dengan sebarang perubahan samada fizikal atau mental pada anak-anak....

Disebabkan satu dua taska yang bual hal cenggini, mesti ader mak ayah yang rasa ragu-ragu nak hantar anak ke taska...tak semua taska cenggitu ye kome...macam teman, alhamdulillah...tak ader masalah langsung dengan taska...anak-anak teman dari habis pantang sampai le ke tadika...semua hantar taska yang sama...memang terhuang budi sangat dengan taska tu...dah berbelas tahun beroperasi...tak pernah la dengar masalah-masalah besar...sikit-sikit tu biasa la...kadang tu mak ayah yang cerewet...tak boleh terusik sikit anak dema...sapa tak sayang anak kome oiii....heheh

Apapun, rezeki memasing dapat taska yang ok atau tak...kadang ok pada kita, tak ok pada orang lain...pada teman, apa-apa hal pun bawak berbincang...budak-budak ni pun kadang depan mak ayah bukan main baik je ropenya...belakang kita tak tau le apa perangai yang dah dibuatnya...kadang tu pengaruh kengkawan kat taska...kawan cakap apa, buat apa, dema follow je...budak-budak kan senang menyerap...setakat kena marah atau tegur tu jangan le amik hati sangat...silap-silap kalau dengan kita dah kena rotan bagai....

Pada yang diamanahkan untuk jaga anak-anak kecik ni, bersabarlah...mereka masih tak tahu menilai mana yang baik dan mana yang buruk...walaupun mereka masih kecil tapi mereka juga ader hati dan perasaan....bayangkan kalau orang buat perkara yang sama pada anak-anak kita, anak-anak sedara kita...

Pada mak ayah, jangan terlalu mencari kesempurnaan sebab kita pun bukan ibubapa yang sempurna...berilah sedikit kepercayaan pada orang lain...kita masih saling memerlukan....peace :D

Sari
Semalam kankemain hot laman web JPA...menderu-deru penjawat awam yang terlibat dengan pekeliling baru masuk web tu...sampai ader yang tak boleh bukak...

Udah abih baca ke pekeliling tu kome?...teman udah print tapi idak le paham sangat citernya...kena ader pencerahan nampaknya....anyway, penantian yang lama dah hampir ke penghujung....terimakasih pada yang tak jemu-jemu memperjuangkan nasib skim J (kejuruteraan)...lepas ni kena keje lebih efisien lagi...sesuai dengan kenaikan gred dan gaji yang dibagi...peace...

Pada yang nak jenguk laman web JPA..boleh klik jpa.gov.my

Lepas tu  tengok senarai 27 pekeliling kat SINI... pilih le mana yang kena mengena dengan jawatan kome..

Kalau nak tengok jadual gaji minimum - maksimum plak, klik SINI

Baca ye mengkome..tau sikit pun jadi...harapnya akan ader taklimat dari pihak yang lebih arif..tak der le kompius sini sana...maklum le, baca yang sama tapi pemahamannya lain-lain....

Pada yang tak terlibat, jangan marah-marah ekkk...kita sama-sama penjawat awam...semuanya penting dan menyumbang...




Sari
Akhirnya tirgoda jugak dengan iklan "kesedapan yang tak terkata"...
Minggu lepas le ni...ader orang nak belanja KFC, apalagi..rezeki-rezeki...bertambah melimpah rezeki bila cheezy wedges tu staff KFC yang belanja...olala...

Teman ni selalu kalo oder KFC amik yang original je..jarang bebeno nak oder hot & spicy...bukan tak suka pedas tapi ntah le...tekak kampung girl kot...hahah, tak boleh blah...pedas memang feveret weh...baru le puas makan kata orang kan...

Jadinya nak le try perasa baru ni...iklan kankemain kat tv dengan radio...betui ke sedap sampai speechless...memang tak sabor nak makan...pejam je mata kat perasa original tu...teman derhaka jap tau...

So bila makan, not bad la..tak le pedas sangat pun..rangup-rangup lembut gitu...nak explain camana ek rasanya? kome try je le sendiri..lain orang lain tekaknya kan...cuma teman suka ayor oren tu...membalancekan rasa ayam...teman pun memang tak berapa gemor dengan ayor gas so molek bebeno le dapat ayor bukan gas...heheh

Apa kata kome plak cuba makan KFC crazy crunch ni....tengok menjilat jari ke idak :P 

 
Sari
Hari ni dah 30 Zulhijjah...bulan terakhir kalender Hijrah...esok dipanjangkan umur, kita melangkah lagi ke bulan baru dan tahun baru....Muharam 1435

Mesti rasa sekejap je masa berlalu...rasa macam baru je update entri doa akhir tahun dan doa awal tahun...itu le doa yang setiap tahun kita tadahkan...memohon moga diampunkan dosa dan diterima taubat kita untuk sepanjang tahun yang lalu...

Di kebanyakan surau dan masjid, petang ni selepas Asar biasanya akan dibacakan doa akhir tahun ni...pada yang berkesempatan, bolehlah berjemaah di surau dan masjid...pada yang tak sempat, boleh je berdoa sendiri di rumah...waktu doa adalah selepas Asar hingga sebelum Maghrib akhir bulan Zulhijjah...digalakkan dibaca sebanyak 3 kali...wallahualam


Lepas Maghrib, bolehlah dibaca doa awal tahun...pun 3 kali jugak...memohon dipelihara dari syaitan dan sekutunya serta diberi pertolongan mendekatkan diri kepada Pencipta...




Marilah sama-sama kita berdoa agar dipermudahkan segala urusan yang baik...mengambil manafaat serta iktibar dari peristiwa-peristiwa penting di bulan Muharam...inshaAllah...aminnn!!!!

 




















Sari

Hari ni 02.01.13 cuti umum...cuti Deepavali..teman balik kampung...ader kenduri...makcik teman menikah pagi tadi...yeayyy

Seronok berkumpul lagi dengan kaum kerabat...semua urusan kami-kami je yang handle...yang jadi mak andam, tukang gubah, katering sampai la ke cameraman, semuanya sepupu-sepupu dengan anak-anak buah teman yang buat...teman jadi tukang bagi bunga telur dengan goodies je...perasan macam anak dara uollss..hahah...

Anyway, selamat pengantin baru ye makcik...moga bahagia hingga ke Jannah...seronok le opah teman dapat menantu lagi di usia 100 tahun ;-)

Sari

Hari Sabtu lepas opis teman ader buat aktiviti sukan...kiranya aktiviti kelab sukan dan kebajikan...kali ni game ping pong...sebelum ni ader game dart dengan karom...pasni rasanya ader boling plak :-P

Sebelum ni kalo game ping pong staff pompuan tak join..game tak popular atau lebih tepat game yang tak reti nak main...haha..teman pun rasanya dah lebih 10 tahun tak main...nak smash langsung tak tau..kesian kan...

Kali ni kitaorang pompuan-pompuan pakat le nak main..last-last ader la 6 orang nak join...ader la sorang yang terer bebeno..wakil zon weh...yang lebih tu termasuk teman kira sedang-sedang + hentam keromo...janji pukui bagi kena meja je..heheh

Seronok jugak main bila memasing main untuk enjoy...no pressure..just belasah ikut suka-suki...cuma jeles siut tengok staff lelaki main...naik juling mata nengok bola yang kejap kiri kejap kanan...belum lagi nganga nengok bola smash,spin,skru dengan chop...terus rasa nak training dengan deme...kuikuikui

Anyway, event aritu settle dalam pukul 1.30...yang menang dapat hamper, yang join dapat goodies...yeayyyy

Tahniah semua...seronok nengok semangat kesukanan uollsss...kipidap okehh ;-)

*temandapatnombor4*

Sari

Pagi tadi dalam pukul 1 pagi teman sampai Ipoh...baru sampai dari Penang...ziarah perginya ke rahmatullah pak cik teman (adik arwah abah)...pakcik teman ader penyakit buah pinggang..tiap minggu cuci darah/dialysis...

Semalam macam biasa pakcik teman pegi hospital untuk cuci darah...masa cuci tu la arwah macam sesak nafas...condition tak stabil...dalam pukul 4.30 petang arwah pun menghembuskan nafas terakhir...

Kami pun berkumpul dan gerak ke Penang secara konvoi...agak rushing sebab jenazah akan dikebumikan lepas Isyak...jenazah pun dah siap dimandi dan dikafankan kat hospital dan akan terus di bawa ke masjid...

Kami sampai elok-elok je habis azan Isyak...sempat la solat berjemaah dan jamak solat maghrib...lepas selesai terus solat jenazah dan terus kebumi kat tanah perkuburan bersebelahan masjid...

Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan...moga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...aminn

Al-fatihah...

Sari

Petang ni pukul 3, boleh bukak tv n dengor radio...tengok kat tonton pun boleh, scroll kat laman sosial pun tak de masalah...semua di hujung jari...

Mesti ader yang tak sabor...especially pasal bonus kan...sape tak nak bonus ye tak...tapi teman lagi suka kalo naik gaji...bonus sekali dapat je pastu abis...kalo naik gaji, tiap-tiap bulan ader lebihan kan...heheh

Pada penjawat awam, boleh tengok tuntutan CUEPACS kat entri SINI

Moga ader berita baik yang boleh buat kita tersenyum :D
Sari
Sumber : Sinar Harian 23/10/2013

Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah mengumumkan akan memperkenalkan secara berperingkat hukuman Islam di dalam Akta Keseksaan Syariah di Brunei

Titah baginda "Pelaksanan undang-undang ini adalah sebagai memenuhi tanggungjawab kepada Allah SWT" 

Hukuman yang akan dijalankan ialah rejam hingga mati bagi pesalah zina, memotong tangan bagi kesalahan mencuri dan sebatan untuk kesalahan pengguguran bayi dan minum arak...

Moga akan menjadi teladan untuk kita...inshaAllah...aminnn
Sari

Musim hujan udah datang...hari-hari hujan...kadang tu sehari-suntuk hujankan...paling best kalo hujan pagi di hari cuti...memang tarik gebor le jawabnya...hmmm besh-besh...

Bila hujan pagi teman rasa kereta macam makin banyak...tetiba boleh jem padahal tak der menda pun...mula la tension semacam sebab nak ngejor punch card...tak berbaloi kot kalo lewat seminit dua..merah tetap merah...alang-alang bagi lewat 10 minit terus...haha,tak betui punya idea :-P

By the way,blog teman ni pun dah rhope sejuk-sejuk manja...bila rasa nak hapdet, idea yilek...bila idea rhope ayor tejun, bizi keje le plak...ni pun tiap minggu ader meeting...lepas meeting ader seminar...wah-wah tunjuk bizi nampak...blerghhh

Pehtu kan, udah le mood sejuk kat blog, orang jenguk blog pun sejuk gedi jugak...ajer penyakit berjangkit ke ni? sedey weh bila nengok viewers yang nan hado...dah rhope blogger baru buat blog..mana ke mengkome semua pegi? gi jom heboh ekkk :-P

Anyway tak kisah le sejuk ke hot..ikut je le kemampuan memasing...bior sikit tapi berterusan...ader setuju? welll....

Sari
Aritu teman ader update/promo pasal seminar [Seminar Pemantapan Sistem Penyampaian Perhidmatan Unit Pusat Setempat (OSC) Negeri Perak]...kat SINI promonya...

Mintak maap banyak-banyak ye sebab ader sikit perubahan kat venue seminar tu...mujor surat edaran yang beratu-ratus tu sempat ditarik balik walaupun tinggal nak pos je...huhu...

Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, lokasi seminar dah bertukar...bukan lagi kat Cameron Highlands tapi berpindah ke Taiping Golf Resort...tempoh seminar pun berkurang...dari 2 hari kepada sehari je (14 November 2013-Khamis)

Ni teman tempek pamplet baru untuk seminar tu...saper yang berminat boleh contact pegawai yang berkenaan ye...



Segala kesulitan amat dikesali...peace :D
Sari
Camana raya kome kali ni? mesti macam maleh je nak stat keje balik kan...teman pun raya biasa-biasa je...

Sementara xder citer pasal raya, ni teman nak share pasal tuntutan Cuepacs untuk bajet 2014...minggu depan ye pembentangannya...

Apapun, harap ader cadangan yang akan dipertimbangkan...

Sumber : beritaterkini.my, boleh klik SINI

Antara tuntutan CUEPACS :

Bajet 2014 : Bonus 2 Bulan, Elaun COLA RM300, Pinjaman Perumahan 1%


  1. Bonus 2 bulan kakitangan awam sempena pembentangan Bajet 2014 Malaysia. Alasan Cuepacs : Kenaikan kos sara hidup kakitangan awam apatah lagi selepas harga petrol naik  baru-baru ini.
  2. Elaun sara hidup RM300 untuk kakitangan kerajaan diselaraskan antara kawasan bandar dan luar bandar. Alasan Cuepacs : Juga alasan yang sama. Kenaikan harga barang dan kos sara hidup di Malaysia yang mana kakitangan awam ramai yang terasa bebanannya. Apatah lagi, kos sara hidup di semua kawasan tidak banyak berbeza.
  3. Imbuhan tetap perumahan naik mengikut gred. Alasan Cuepacs : Setelah 15 tahun, Imbuhan tetap perumahan masih diberikan pada kadar yang sama. Sedangkan ramai penjawat awam yang terdiri daripada golongan rendah dan sederhana yang tidak mampu memiliki rumah sendiri berikutan harga rumah semakin melonjak tinggi sekarang ini. 
  4. Kadar faedah pinjaman perumahan kakitangan awam turun 1% berbanding 4% sekarang ini. Alasan Cuepacs : Kenaikan harga rumah yang semakin tidak munasabah & membebankan kakitangan awam.
Doa-doa je la kome...tak dapat banyak, sikit pun jadi...ngeee
Sari

Dah ader yang balik kampung ke hari ni? petang semalam teman nengok dah stat jem kat tol Simpang Pulai...agaknya kejap-kejap lagi bertambah jem la highway....walaupun cuti raya Selasa tapi semua orang mesti nak balik kampung awal....bestnya balik kampung...

Teman hari ni kena keje...duty kat UTC (Urban Transformation Centre)...so berkampung le kat sini sampai petang...huhu...tapi tak pe, akan dapat cuti ganti nanti...yeayyyy

Kome cuti lama ke? opkoz bersambung-sambung sampai Rabu ye...biasa le kalo cuti umum tersepit cenggini kena amik cuti lebih untuk sambung cuti...walaupun Aidil Adha pada sesetengah orang tak meriah tapi yang penting dapat berkumpul ramai-ramai...jadi la meriah kan...setakat berkorban cuti tu apa la sangat...

Selamat beraya ye...hati-hati memandu...belanja berhemah uollsss sebab gaji bulan ni awal so nak tunggu gaji bulan depan kena pepandai bajet...pada yang buat korban, moga mendapat pahala yang setimpal...pada yang mengorbankan hati dan perasaan, bertabahlah...bukan senang nak puaskan hati semua orang...kita tak boleh ubah orang jadi kitalah yang kena ubah diri kita ke arah yang lebih baik...walaupun rasa tak adil tapi itulah pengorbanan...inshaAllah, akan ader ganjaran walaupun entah bila...semoga Allah memberi kita kekuatan menghadapi sebarang dugaan dan cubaan...aminnnn!!!










Sari
Teman idak le tau pasei kes curi kete kat taska teman semalam...pagi tadi baru le tau citernya.....

Petang semalam dalam pukul 2, ader sorang mak ni (cikgu) amik anak-anaknya kat taska...ater cikgu kan...sekerat hari dah balik...anaknya ader 3 orang...time-time cenggitu memang lenggang le sikit suasana taska...orang x ramai n kete pun x banyak....

Masa dia nak ambik beg-beg anaknya, ader la sebiji kete berenti dekat taska tu...kuar la sorang lelaki dari tempat duduk depan...driver kat dalam....cara lelaki tu macam nak tanya sesuatu...dok tengok-tengok surrounding....

Tetiba dengan sekelip mata lelaki tu terus masuk dalam kete cikgu ni...kebetulan kete pun x dimatikan enjin...terus berdesup pegi...cikgu tu katanya sempat tepuk bonet kete suruh lelaki tu berenti...tapi apakan daya...udah dasar pencuri....pecut abis la dema....memang terkedu dan x sempat nak buat apa-apa...macam sekelip mata....

Seram sejuk teman dengor kejadian ni....dah la kejadian siang-siang...pastu x kira mangsa...ader je peluang, memang penjenayah akan grab....mujor anak-anak x der dalam kete...kalo idak tak tau le camana...huhu...
apapun, laptop dengan handbag ader dalam kete tu....waaaaa :(

Pengajarannya, lepas ni walaupun rasa sekejap je nak berenti, tetap kena matikan enjin dan bawak kunci sekali...di mana-mana pun dah x selamat nampaknya...anak-anak pun kena dipesan jangan terus pegi kat kete selagi mak ayah tak pegang....

Nampaknya kita kena selalu beringat dan berjaga-jaga...jenayah tak mengenal masa, siapa, tempat dan suasana...*pesanan khidmat masyarakat* :D



Sari

Hari Sabtu aritu, sek. anak teman buat sukan...sukan dalam ujan kome weh...anak teman rumah merah...dia masuk 3 acara...lari 50m, lari 4x50m n acara kumpulan...ajer elok plak tiga-tiga acara dapat hadiah...johan, naib johan dengan tempat ketiga....hahah....

Anyway, tahniah Afza Umairah....tahniah rumah merah....berbelak abis muka dia walaupun ujan ...kuikui

Sari
Ni le biskut yang hot meletop tu ye...kankemain ramai dok hapdet resepi n gambor biskut yang memacam nama orang panggil ni..ader yang panggil florentine cookies,almond crunchy & macam-macam crunchy lagi la...tapi mendanya sama je..yang beza cuma kekacangnya sebab kita boleh tambah atau masuk apa-apa kekacang ikut kesukaan memasing..teman ader dapat sample biskut ni sebelum raya aritu so merasa le krup krap krup krap biskut yang memang boleh tahan mahei bahan-bahannya...

Masa nengok biskut ni kat blog blogger2 masakan, ajer telan ayor lior je teman...rasa nak gi cari kejap tu jugak..memang bahan2nya x banyak...tambah plak cara masaknya yang ringkas & cepat buat hati menggebu-gebu nak try...cuma yang masalah nak cari tepung spesel tu...stoknya agak terhad...pastu regenya walaweh...maheiii kome oiii...aritu tengok kat bakery yang brand Benetta (xpasti ejaan ni),RM25 untuk 600gram..yang brand Florenta xjumpa plak..

Selain tepung yang spesel tu, kena kira2 jugak rege kekacang2 yang nak dimasukkan tu...badam,kuaci,bijan,biji bunga matahari,walnut n apa2 kacang lagi yang sedap yang opkoz ehem ehem rege nya...$$$

So dengan hati yang berdebor-debor, teman pun cuba2 nasib nak buat biskut ni...teman guna tepung Bee Sting Mix...murah sikit..RM15.50 untuk 600 gram...segala kekacang plak teman beli yang pek2 kecik je...percubaan pertama katakan...bakor pun teman buat 2 kali sebab x der loyang 4 segi yang lebor/besor...ater oven pun kecik cinonet je...terpaksa le pandai2 bahagi dua adunannya...heheh, belasah je dik non...nak makan sendiri,apa2 pun boleh :-P

At last, taraa...jadi le suda biskut tu...en.hasben suka bebeno..udah bawak sebekas depan tv...anak2 macam slow skit...dema memang kureng makan kekacang...lain le kalo coklat ke koko ke...hmmm agak2 boleh x kalo biskut ni teman letak coklat cip ke, toping coklat ke...?????

Anyway, uolsss yang belum try buat biskut ni, silalah try...simple, crunchy n tasty...


p/s: resepi idak dapat letak sbb ader kat pc...hapdet entri ni guna henpong...uollss boleh cari je kat google ekkk...heheh :P  

Sari

Semalam stat filem KL Gangster 2 kat panggung kan....sumber SINAR kata, kutipan untuk hari pertama dah cecah RM200,000.00...wahhh, not bad la kan walaupun memacam kejadian menimpa filem ni....

KL Gangster dulu teman tengok kat panggung...memang best sound efek dia...kali ni pun harus pegi panggung jugak la nampaknya...tambah-tambah ader Tailong berlakon (Rosyam Nor)...ek elehhh sebenonya nak nengok Aaron dengan Adi Putra  kan kan kan...

Tengok preview pun dah macam gempak punya aksi....nampaknya kena goda-goda en. hasben ni....hahah
Jom uolss kita usha pawagam...layan hero-hero malaya ni....tengok je, bukan tiru aksi atau bahasa okeh...
Sari

Hari ni teman nak buat promosi sikit...bukan promo jual barang ye..dah lama pencen jual online..hehe

Nak kabo kat mengkome semua yang ofis teman nak buat seminar...*teringat plak driver ambulan dalam citer hantu kak limah yang selalu sebut "saya ader seminar ni"...haha*

Nama seminarnya #Seminar Pemantapan Sistem Penyampaian Perkhidmatan One Stop Centre#...waaa, panjang tajuk kan...

Tarikh seminar : 14-15 November 2013 (Khamis-Jumaat)...Masa : 8 pagi - 5 petang...Tempat : Heritage Hotel, Cameron Highlands

Apa ke mendanya One Stop Centre (OSC) tu ye...kalo cakap Melayu jadi le Unit Pusat Setempat..Unit ni ader kat semua PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) atau senang citer Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran...OSC ni bertanggungjawab memproses permohonan pemajuan yang melibatkan perihal tanah, kebenaran merancang, pelan bangunan dan pelan kejuruteraan...selain secara manual, sistem OSC secara online juga boleh digunapakai...kiranya kalo nak lagi cepat, boleh le guna sistem dalam talian...errr, rasa macam ayat teknikal tak?... :P

By the way, seminar ni open untuk gomen dan swasta....ader yuran penyertaan...gomen RM200, swasta RM300...kalo swasta hantar 5 orang peserta ader diskaun...jadi RM1000 je untuk 5 orang...sorang RM200 sama macam gomen...

So sape yang berminat nak join, boleh le contact nama yang kat dalam pamplet kat atas tu...ehem2, bos teman tu tau...heheh..hai bos, dah mintak izin nak promo kan ;))

Kalo nak bayor dengan cek, bayaran sebelum 24 Oktober 2013 ni...detail ader kat pamplet tu jugak (ajer maleh nak taip ye)...

p/s * seminar akan dirasmikan oleh Menteri Besar Perak....

 



Sari
Sumber : Harian Metro 30 September 2013

Kome dapat BRIM tak? pada yang dapat tu tahniah le ye...ni teman nak kongsi sikit berita kat paper Metro hari ni...

Tahun depan BRIM akan diberi 2 kali setahun...jumlahnya akan diumumkan oleh PM masa pembentangan bajet bulan Oktober nanti (bulan depan weh)...katanya lebih RM500 untuk sekali pemberian....haaaa, cer teka cer teka berapa....psttt 1000 ek?..hahah

Apapun, harapnya BRIM ni akan ambil kira jugak golongan pertengahan yang purata pendapatan lebih 3000...tambah-tambah minyak dah naik...barang pun naik...bukan yang bawah 3000 je rasa kesannya kan...semua peringkat pun terasa...kalo gaji suami campur isteri lebih 3000 tapi anak 5-6 orang, tak ke lebih kurang je susahnya dengan orang yang gaji bawah 3000 tapi anak sorang atau xder anak....errr, betui ke cenggitu...

Okeh, xyah nak spekulasi memacam...takut teman aihhh...tunggu je la pembentangan bajet nanti ye....peace :D
Sari
Kome dengor tak berita kat SINAR .fm pagi tadi? aje terkejut teman dengor weh...katanya, minyak akan naik lagi dalam waktu terdekat untuk mengurangkan lagi subsidi kerajaan....ayat klise ek??? hahah

Baru je naik awal bulan ni kan....hadoii, rege makan minum pun dah naik...kalo esok2 rege minyak turun balik (turun ke?), bukannya rege barang turun jugak...rege tetap sama, betui tak kengkawan?

Teman x tau nak komen apa...marah pun menda tetap naik jugak...huhu...APTB

*modecacamarba*

Sari
Dari semalam kat fb penuh video pasal citer isteri Mat Yo...ader yang xkenal ke Mat Yo tu sape? conform kome kenai punya lah...

Teman pun nengok le malam tadi kat you tube...durasi video dalam 55 saat je tapi jelas le perkataan2 tak elok yang keluar dari mulut seorang perempuan muda pada lelaki berumur...goshhh

Memang tersentak jugak nengok perangai cenggitu....sian pakcik aka pak guard tu...agak-agak la nak mengejek tu...x payah nak keluar ayat2 provokasi yang boleh buat orang lain marah...tambah2 kat orang yang lebih tua...kat fb memang kaw-kaw orang komen...lawak pun ader baca komen-komen tu...yang teruk kena hentam Mat Yo la...hahah

Hari ni ader citer kuar kat muka depan Metro...boleh la cari kalo uolss nak tau citer selanjutnya....