Ni le biskut yang hot meletop tu ye...kankemain ramai dok hapdet resepi n gambor biskut yang memacam nama orang panggil ni..ader yang panggil florentine cookies,almond crunchy & macam-macam crunchy lagi la...tapi mendanya sama je..yang beza cuma kekacangnya sebab kita boleh tambah atau masuk apa-apa kekacang ikut kesukaan memasing..teman ader dapat sample biskut ni sebelum raya aritu so merasa le krup krap krup krap biskut yang memang boleh tahan mahei bahan-bahannya...
Masa nengok biskut ni kat blog blogger2 masakan, ajer telan ayor lior je teman...rasa nak gi cari kejap tu jugak..memang bahan2nya x banyak...tambah plak cara masaknya yang ringkas & cepat buat hati menggebu-gebu nak try...cuma yang masalah nak cari tepung spesel tu...stoknya agak terhad...pastu regenya walaweh...maheiii kome oiii...aritu tengok kat bakery yang brand Benetta (xpasti ejaan ni),RM25 untuk 600gram..yang brand Florenta xjumpa plak..
Selain tepung yang spesel tu, kena kira2 jugak rege kekacang2 yang nak dimasukkan tu...badam,kuaci,bijan,biji bunga matahari,walnut n apa2 kacang lagi yang sedap yang opkoz ehem ehem rege nya...$$$
So dengan hati yang berdebor-debor, teman pun cuba2 nasib nak buat biskut ni...teman guna tepung Bee Sting Mix...murah sikit..RM15.50 untuk 600 gram...segala kekacang plak teman beli yang pek2 kecik je...percubaan pertama katakan...bakor pun teman buat 2 kali sebab x der loyang 4 segi yang lebor/besor...ater oven pun kecik cinonet je...terpaksa le pandai2 bahagi dua adunannya...heheh, belasah je dik non...nak makan sendiri,apa2 pun boleh :-P
At last, taraa...jadi le suda biskut tu...en.hasben suka bebeno..udah bawak sebekas depan tv...anak2 macam slow skit...dema memang kureng makan kekacang...lain le kalo coklat ke koko ke...hmmm agak2 boleh x kalo biskut ni teman letak coklat cip ke, toping coklat ke...?????
Anyway, uolsss yang belum try buat biskut ni, silalah try...simple, crunchy n tasty...
Tweet
Follow @sarisaffari
Masa nengok biskut ni kat blog blogger2 masakan, ajer telan ayor lior je teman...rasa nak gi cari kejap tu jugak..memang bahan2nya x banyak...tambah plak cara masaknya yang ringkas & cepat buat hati menggebu-gebu nak try...cuma yang masalah nak cari tepung spesel tu...stoknya agak terhad...pastu regenya walaweh...maheiii kome oiii...aritu tengok kat bakery yang brand Benetta (xpasti ejaan ni),RM25 untuk 600gram..yang brand Florenta xjumpa plak..
Selain tepung yang spesel tu, kena kira2 jugak rege kekacang2 yang nak dimasukkan tu...badam,kuaci,bijan,biji bunga matahari,walnut n apa2 kacang lagi yang sedap yang opkoz ehem ehem rege nya...$$$
So dengan hati yang berdebor-debor, teman pun cuba2 nasib nak buat biskut ni...teman guna tepung Bee Sting Mix...murah sikit..RM15.50 untuk 600 gram...segala kekacang plak teman beli yang pek2 kecik je...percubaan pertama katakan...bakor pun teman buat 2 kali sebab x der loyang 4 segi yang lebor/besor...ater oven pun kecik cinonet je...terpaksa le pandai2 bahagi dua adunannya...heheh, belasah je dik non...nak makan sendiri,apa2 pun boleh :-P
At last, taraa...jadi le suda biskut tu...en.hasben suka bebeno..udah bawak sebekas depan tv...anak2 macam slow skit...dema memang kureng makan kekacang...lain le kalo coklat ke koko ke...hmmm agak2 boleh x kalo biskut ni teman letak coklat cip ke, toping coklat ke...?????
Anyway, uolsss yang belum try buat biskut ni, silalah try...simple, crunchy n tasty...
p/s: resepi idak dapat letak sbb ader kat pc...hapdet entri ni guna henpong...uollss boleh cari je kat google ekkk...heheh :P
Post a Comment
pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung