Sari
Rasanya orang dah x heran kot bila dengor kek baldu merah a.k.a red velvet (RV)....udah lama femesnya pun....kek ni menarik sebab kaler dia yang "merah sangat la mak ngah"...nampak berani tapi gebus-gebas khennn...heheh

Teman pun penah makan kek ni...serius sedap...tambah2 ader cream cheese...terus rasa ala2 kek aiskrim...yummy!!

Jadinya bila dah tau sedap nak le makan lagi....mana cukup sepotong gitu...haha...nak beli sebiji rasa macam agak mahal di situ...so, kuatkan semangat, mencari le resepi dengan harapan mood rajin membaking akan muncul dengan ajaibnya.....

Akhirnya, hari Sabtu aritu try le jugak berbaik-baik dengan si baldu merah ni....memang ketor weh nak membuatnya....kejap2 nengok resepi...gayat nak memotong kek ni jadi 3 lapis....teman mana ader proper punya alatan...pisau nak potong kek pun yilek....jadinya teman guna benang je ler...

Pung pang pung pang...siap le jugak kek ni...xder le plan nak tulih pape kat atas kek tapi nampak macam kosong sangat plak....memula nak tulih hepi besday tapi kang x adil plak sebab tahun ni sorang punya besday pun teman xbuat kek *maleh tahap gaban*...nak selamat, teman belasah je tulih happy anniversary...mujor baru je lagi anniversarynya....entri kat SINI...dah tentu untuk mak abah dema kan...dema mana ader anniversary...muehehe...bijak-bijak...

Walaupun skil mendeco tu hancusss, asal jadi sudah....yang penting rasanya mabelessss....tambah plak dengan coklat ganache kat atas dia...olala...apapun, mesti ler sedap kalo isteri/mak yang buat kannn......tapi serius, teman pun rasa sedapppp jugak...*sori i puji diri sendiri untuk motivasi...ekeke*                        

Saper yang belum try, elok le try...berbaloi-baloi uolss....

Nampak sangat keketaran di situ...

Walaweh...cakap x guna :D

Meleleh...eleh eleh eleh

Saper nak resepi angkat tangan...ok, teman x nampak...hihi
Sari
Hello hello...henpon baru saper yang bunyi tu?



Hamvoi2...sengih-sengih para belia kat luor tu yer....jeles makcik tau....maklum le, makcik ni belia terlambat...haha

Ni tadi ader dengor berita...pehtu macam biasa cari2 maklumat kat paper...jumpa info ni kat KOSMO...

Mulai Selasa ni (tahun baru suda), para belia yang umurnya 21 dan 30 tahun boleh le mula memohon rebat RM200 untuk beli telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar yang berdaftar...yang nak daftar boleh buat secara online kat http://nbi-skmm.gov.my

Cepat2 daftar kome sebab menda ni di kira first come first serve...siapa cepat dia dapat dan selagi stok masih ader...untuk makluman, ader 1.5 juta belia kat Malaysia ni..so jangan nunggu lelama yer...serangggg!!!

Belia yang layak dapat rebat  RM200 boleh le beli telefon pintar 3G terpilih berharga sehingga RM500...contohnya kalo uolls beli phone rege RM500, uolss cuma bayor RM300 jewww...pehtu model yang ditawarkan mungkin antara 10 - hingga 12 model...brand apa xder plak di bagitau....

Nampaknya itu je info yang ader...mungkin lepas ni ader maklumat yang lebih detail...so, boleh le riki-riki tepon apa yang kome berkenan...cumanya kalo nak samsung note II, guna le duit sendiri...heheh

*samsung tetap di hati...muehehe*


Sari
Kome ader dengor berita malam tadi x? teman dengor pun dah hujung2...ala..yang pasal pengeluaran KWSP untuk buat haji tu...

Ni tempat share sikit infonya....sumber : SINAR HARIAN

Mulai 1 Januari 2013, ahli KWSP boleh keluarkan simpanan hingga RM3,000 daripada Akaun 2 untuk menunaikan haji...permohonan ni x payah isi borang bagai...yang penting dapat surat tawaran menunaikan haji daripada Lembaga Tabung Haji...umur kurang 55 tahun pun boleh...

Apapun, pengeluaran ni boleh buat sekali seumur sahaja dan hanya layak bagi yang simpanannya di Tabung Haji tidak mencukupi...jadinya mana2 ahli KWSP yang layak boleh datang ke mana2 cawangan KWSP...bawak surat tawaran haji, kad pengenalan dan buku simpanan Tabung Haji yang telah dikemaskini...permohonan hendaklah dikemukakan selewat-lewatnya tiga (3) hari bekerja sebelum tarikh akhir menjawab pengesahan menunaikan haji....

Lega la sikit kan kalo boleh kuar cenggini....walaupun teman rasa amaun yang boleh keluar tu macam sikit je tapi ok le daripada xder kan...orang kata boleh le buat tambah2 mana yang patut...tahniah le pada yang masih mencarum kat KWSP dan menabung kat Tabung Haji....insha Allah, kalo dah rezeki, akan dipermudahkan....aminnnn!!!

*en. hasben, mana penyata KWSP tu? heheh*



Sari

Tetiba rasa macam nak belajor balik....
Jom back to school :D
Sari
Tahun ni lega sikit bila dengar kedai buku/koperasi sekolah bukak masa cuti Krismas...selalunya sekolah anak teman bukak sebelum atau selepas Krismas atau lebih tepat lagi masa hari bekerja...memang problem sikit nak membeli bila time keje...kena terkejar-kejar n mestinya terlajak guna waktu opis...opsssss :p

So pepagi tadi awal2 teman n hasben dah tercongok kat koperasi sekolah...kiranya kami antara yang terawal...lega bila tengok line clear...xsesak n belum ader barisan...kami settle yang sekolah menengah dulu...respek kat cikgu2 n murid2 yang handle penjualan buku2 ni...so sistematik...dah siap packing ikut tingkatan...biasanya macam gitu ler...mudah dan pantas...actually, anak teman  baru dapat tukar ke sekolah ni so semuanya serba baru...gud luck dear Alya :D

Settle yang menengah terus ke sekolah rendah...kenapa xder orang ni? jeng jeng jeng...kedai bukunya adalah TUTUP...aigooo...ingatkan semua sekolah sama...rhopenya idak...esok baru start jualan...oh my cikgu...jadinya statement teman kat atas tu hanya digunapakai untuk sekolah tertentu sahaja okey...huhu...malu jab...terstuck la plak agenda buku-bukuan ni...malas mak nak membebel noks....so for Afza, your books is tomorrow dear ;)

Apapun, teruskan misi ke tadika...semua dah ready...just pay the amount stated...done...menyerongen (tersengih) Amni nengok buku2 tu semua...semangat sangat dia...dapat  je terus baca...ba bi bu be bo be'...ca ci cu ce co ce'... cehhh, eja la sangattttt...bajet baguih ler tu konon....muehehehe

Buku-buku Amni

Minggu depan nampaknya kena cuti lagi...nak settle si abang yang asrama dengan si kakak yang semester baru...nampak macam sibuk bebeno yer...macam tu le anak ramai n macam2 kategori...kira package uolls...kome ader?? tetttttt....haha....*tangan kiri pegang dahi, tangan kanan pegang duit kutu* uhuk uhuk....



Sari
Alhamdulillah, hari ni teman dan en. hasben sampai juga ke tahun yang ke 19...rasa macam kejap je masa berjalan walaupun macam2 dugaan dan rintangan yang kami tempuhi sepanjang tempoh perkahwinan ini...

Terimakasih Allah kerana memberi nikmat yang tak terhingga untuk menikmati kepahitan serta kemanisan alam rumahtangga....dikurniakan zuriat sempurna sifat seadanya...diberi kesihatan dan sedikit harta untuk meneruskan amalan dan tanggungjawab sebagai seorang hamba...hanya syukur yang mampu diucapkan meskipun rasa tak terbalas dengan nikmat yang dikecapi....

Semoga segala kekurangan dan kelebihan yang ada di antara kami dapat menyempurnakan sebuah ikatan kehidupan sehingga ke jannah...insha Allah...








Sari
Tak cukupnya cuti dua hari....xper2, minggu depan sambung lagi sehari...lalala...

Tapi cuti pun bukannya cuti2 malaysia berjalan sakan...dok sibuk menguruskan hal sekolah anak2...memang agak memulun le menyetelkan kelengkapan sekolah anak2 teman yang berderet tu...kena ader pembahagian tugas yang efisen... father to boy, mother to girls....hahah


Macam semalam, dari pagi sampai ke petang mengcompletekan barang2 sekolah...maklum le, bukan satu tempat je kena terjah...ader yang xder kat kedai sini, ader kat kedai situ...ader kaler, xder saiz, ader plak yang stok abis...fuhhh, memang tetiap tahun gitu ler cabarannya...tapi xper, teman enjoy je bab shoping-moping ni....i loike okeyyy :P

Lega sesangat bila semua barang dah cukup...segala baju-bajuan & apa2 yang berkaitan dengan pakaian, dah siap dibasuh semuanya....tinggal nak gosok jer...walawehhh...alat2 tulis semua dah simpan dalam beg...yang asrama pun semua dah siap masuk dalam baldi/bakul n beg memasing...xder tertukor-tukor dah....

Minggu depan akan sibuk ke sekolah plak...sesi membeli buku tulis, buku kerja, lencana & seumpamanya...siap2 je ongkosnya...*tepuk habuk dalam purse*

Harapnya kome2 pun dah settle semua aktiviti masuk sekolah ni yer...seronok nengok budak2 excited posing uniform yang serba satu baru tu...lawakkkk wehhh :D




Sari
Hari yang penuh rasa syukur...aminnn


Sari


Malunya nak kabo yang teman xpenah makan lagi nasi arab ni...out datednya...haha...rata2 dengar citer yang best2 n sedap2 pasal nasi arab ni...x aci xaci....

Nampaknya kena gigih mencari restoran yang betul2 kaw untuk menikmati nasi ni...harap2 jumpa nasi panjang ni dalam hari2 cuti teman....yehaaa




Sari
Sekarang ni giliran adik2 n anak2 yang tingkatan 3 plak nak berdup dap dup dap....apa taknya, result je round the corner...hoho...

Okeh semua, macam yang uols dah maklum sangat, result PMR 2012 akan diumumkan pada hari Rabu ni 19 Disember 2012...harap jangan ada yang termiss the info...mana la tau kot2 tengah bercoti sakan sampai terlepas pandang tarikh result...mak ayah, sila check it out, okey....

Semua calon boleh pegi sekolah masing2 pada tarikh tu untuk amik result bermula pukul 10 pagi...pada yang x sempat atau ada hal yang xdapat dielakkan boleh check guna sms...boleh tengok cecaranya kat bawah ni.....


Selamat berjaya semua...apapun keputusannya, tahniah diucapkan....

*yeay, cuti dah lulus*

Sari
Sebelum ni ramai yang dok teruja dengan tarikh 12.12.12...tarikh yang susah nak jumpa...100 tahun sekali...
Tapi ni ader lagi satu tarikh yang lagi spesel...

Kalo kome perasan, arini bersamaan hari Jumaat, 1 Safar 1434...bulan Safar adalah bulan kedua dalam kalendar Hijriah selepas Muharram...jadinya bila semua di tulis dalam bentuk nombor...jadi ler 1.2.34....unik dan sangat cantik kan....




Timakasih le kat kome2 yang hapdet pasal tarikh ni...kalo x, teman pun xtau...kena rasa lebih bangga la ader tarikh dalam bulan Hijriah yang cantik2 setanding dengan tarikh bulan Masihi...

Moga tarikh yang cantik, hari yang barokah (Jumaat) ini memberi banyak kebaikan untuk kita semua..aminn!
Sari

Ader rasa nak makan piza? nak belanja keluarga? kawan2?

Ni ader ofer yang boleh jimat skit....

Yang belah atas untuk tarikh 15 - 16 Disember 2012...take away jer...yang belah bawah tu plak untuk 17 - 19 Disember...makan kat situ...

Print kupon tu...xkisah kaler atau itam putih...bawak kupon ke pizza hut untuk redemption...siapppp :D
Sari
Arini semua dok cakap pasal tarikh....radio Sinar, radio Era, Radio Hot FM, semuanya topik 12.12.12...maklum le tarikh ni sekali dalam seratus tahun katanya....mesti le jadi satu tarikh yang spesel pada sesetengah orang....

Yang dapat baby tarikh ni, kira seronok bebeno le ye....yang kawin plak lagi le teruja kan...yang sambut anniversary lagi le best....boleh jadi kenangan terindah....wehuuuuu....

Kome ader terbabit ke dalam ini tarikh? kalo ader, tahniah yer...mesti rasa dalam hati ader taman, ader rama-rama, ader tasik.....hmmm, nyamannn...untuk teman xder pape kejadian pada tarikh ni cuma bulan Disember bulan Anniversary teman...campur plak dengan besday anak no. 3 teman....lat sehari je besday dia dengan anniversary teman....nak kek nak kek...hahaha....

Anyway xkira la apa event...yang penting ingatan tulus ikhlas yang berpanjangan....aminnnn

*en.hasben, sila baca perkataan anniversary dengan kuat yer....* :D


Sari
Nampaknya ader satu lagi menda tengah trending sekarang ni...mula tu CREPE...pehtu PEPLUM...now Colour Blocking pulakss....ngeeee

Kome tau dah kot amendanya colour blocking tu kan...kalo translate direct jadi le blok warna...senang citer, jom main2 dengan kaler...udah x main le sedondon dua dondon semua tu...sekarang masa untuk caca marba...pelangi time :p

Cumanya nak kena berani je....jangan malu2...jangan segan2...teman? malu tapi mau kot...cisss...ntah ler..rasa belum lagi kot...next time xtau ler plak...kot tetiba nak pakai kaler paddle pop, mesti orang ingat teman demam aiskrim...kahkahkah....

Lepas ni toksah le pelik kalo orang pakai baju oren, kasut hijo, handbag kuning...itu adalah trend...yang penting apa yang kome pakai tu jangan corak2 sangat...kang jadi badut...pakai yang polos2/plain je tau...
Jom arr tengok warna-warni....

tenkiu pada tuan2punya gambor








Amacam...nak berkaler blok x?
Sari

Baru je sibuk2 buat entri pasal gaji aritu kat SINI....tak sangka plak ader berita baik arini...

So orang gomen dah boleh senyum sampai kaki (boleh ke?)...boleh le check kat akaun memasing betui ke idak ader duit masuk arini...walaupun setengah bulan je bonusnya tapi amat2 berharga sementara menunggu hari gaji kan....

Boleh stat kira2 mana yang dulu mana yang kemudian....lalalala...hahahahaha
Sari
Sekarang ni selain musim crepe durian, tengah musim fesyen peplum jugak....fesyen apa tu? teman pun bukan reti sangat fesyen mesyen ni...maklum le, old fesyen n kampung style...haha

Peplum ni fesyen blaus+kebaya kot....ader yang labuh, ader yang reben, ader yang layer...camana nak kabo
yer..tengok gambor senang kot....mintak izin ye pada mana2 tuanpunya gambor...

cenggini ha rupanya
kredit pic to hns shoppe

ramai juga yang dah buat baju kurung guna fesyen ni...sweet sangat 

kredit to chocopeanutbutter.blogspot


kredit to adamell.blogspot

kredit to Fleur by Mrs. Him


Cantik sesangat tengok baju peplum ni...dah terbayang orang yang pakainya pun mesti chumel2 + slim-melim...flowy sungguh kan...tetiba teringin le tu....ohhhh....mampu ke teman nak pakai...rasanya dapat tengok je kot...nak kena jeling dengan cik abang? heheh....tak pe-tak pe, tengok pun dah hepi...

First time teman nengok fesyen ni kat poplook dengan zalora....terbling-bling mata teman nengok rege kat situ...maklum le perekanya Jovian Mandiage kan....taraf retis n orang ada2 je la yang mampu....tapi kalo ader yang xkisah nak berbelanja...silakan je...pejam mata, cucuk je duit...pehtu pandai2 la nak idup...haha

Seronok kan cuci mata dengan fesyen2 ni....rasa macam fesyen dulu2 kuar balik....lepas ni x tau la fesyen apa yang akan timbul....mesti akan jadi trending n branding....

Apapun, terpulang taste memasing....daaaaa 
Sari

Arini cukup sebulan dari gaji bulan lepas....masa dapat gaji awal aritu kankemain lagi sepat ronggeng ye...skang ni memasing kira jari tangan + jari kaki...bila la nak gaji ni...tu la efeknya bila gaji awal sangat...terpaksa tunggu sebulan lebih untuk 'survive' hahah....

Masa ni plak kan ke tengah cuti sekolah...belanja rumah agak meningkat dengan stok makanan yang sentiasa kena ader...ater asik2 makan + tv + internet = tidorrr....tambah cuaca yang sendu n ribut petir sini sana...perut pun jadi berlubang le...kikiki

Rasanya gaji bulan Disember ni memang ditunggu-tunggu oleh orang gomen...kalah nunggu PRU 13...apa  tak nya, bulan ni la nak membeli-belah barang2 sekolah...nak beli buku...nak bayar duit bas....nak bayar yuran...tu semua nak guna duit yang silap2 boleh cecah 4 angka....macam teman yang anak semua sekolah + kolej...adoiii, gatai ketiak jap...

Mujor jugak en. hasben keje swasta...boleh le saling memback-up...take turn...kalo x, iols tengok uols, uols tengok iols....kuch kuch hota hai....

Apapun, kena bertabah ler nampaknya....perlu penjimatan tahap maksimum untuk 2 minggu lagi...masa ni rasanya telor dadar dengan sardin jadi menu tersedap yang paling nikmat....phewwwww :p


Sari
Wordless Wednesday hari ni....omnomnom :D


Sari
Sumber : Kosmo 4 Disember 2012


Jangan sentap ek orang lelaki bila baca tajuk kat atas tu...bukan teman yang kata tapi fakta ni dapat dari paper Kosmo...

Sebelum tu, meh kongsi sikit info ringkas rakyat yang diisytiharkan bankrap...

Jumlah = 241,740
# Lelaki = 169,218
# Wanita = 72,522

Punca bankrap
# pinjaman kenderaan = 25.21 %
# pinjama persendirian = 13.15 %
# pinjaman perumahan = 12.31 %
# pinjaman perniagaan = 11.26 %
# kad kredit = 4.9 %

Nampaknya ramai yang buat loan kenderaan dari loan rumah...mungkin sebab rege rumah mahal dari kenderaan kot...xkisah la kan...orang kata pandai hutang, pandai2 le bayor...tetttttt

Kalo ikut kata orang AKPK ni (Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit), punca kaum lelaki liat nak bayor hutang disebabkan sikap yang suka melangsaikan hutang sedia ada dengan membuat pinjaman baru...senang citer macam gali lubang tutup lubang...teringat plak lagu Salleh Yaakob...hehe..kelas u abang Jem :p...bila buat kaedah lubang2 ni, lagi lama n lagi bertambah la hutang ye x...

Lagi satu golongan Adam ni dikatakan tidak mempunyai ilmu yang cukup dalam menguruskan kewangan berbanding golongan Hawa...ehem2...kome setuju ke? patut le orang kata isteri tu Menteri Kewangan yang baik yer...*angguk2 kepala jap*

Apapun, kebanyakan dari kita mana ader yang x berhutang kan...teman ni pun berhutang jugak...kalo x, mana nak ader rumah sendiri, kereta semua tu...nak tunggu beli cash, kena dapat duit terpijak atau durian runtuh atau menang money drop sejuta...haha..macam mustahil je untuk teman...

Yang penting, hutang kena bayor...sikit2 pun xper...lama2 abis la kan...insyaAllah....aminnnn








Sari
Hari Sabtu...tanpa rancang2, terus je terjah sini....terasa dah lama sangat xdatang...sangat nyaman bila lalu Taman Tasik Taiping...sejuk mata teman memandang pokok2 rendang tu semua....rasa nak tarik nafas, lepas, tarik nafas, lepassss...heheh


Sebelum masuk zoo, sempat lagi Amni posing...walaupun patung, orang utan nampak sangat cute kan....


Orang x ramai sangat...mungkin sebab kami sampai awal kot....tapi kalo ramai pun xper...zoo ni kan luas...no hal punya....o yer, tiket masuk untuk dewasa RM12, kanak2 RM8...naik tren dalam zoo percuma je...
Memula tu ingat nak naik tren je tapi rasa xsyok plak...kalo jalan kaki boleh le tengok dekat2 n lama2 sikit binatang2 tu....kalo nasib baik boleh jugak pegang2 dema tu kan...tepi kesian plak kat Amni...larat ke dia nak ronda satu zoo ni? last2, kami decide, jalan dulu satu round pastu baru naik tren satu round...so dapat 2 kali round kan...heheh

Okey, jom kita layan haiwan2 ni semua...

Orang Utan yang sangat bermalas-malasan


Belah kiri tu ikan Arapaima yang lagi besor dari teman...erkkkk


Beruang tu chumell sangat...rasa nak buat teddy bear ala2 cik Ted...haha


Burung tu lawa sangat...lupa plak namanya...yang zebra tu plak xgerak-gerak...macam saja tunggu orang amik gambor dema...amboi, sporting gitu...


Masa ni paling best sebab penjaga kangaroo tu bagi kami masuk kandang....dia siap bagi kami roti untuk bagi makan kat kangaroo tu semua...terus kitaorang feeling macam kat Austarlia...kome ader? ahaks


Giliran haiwan yang besor2....memang besor x henggat...kalo kena kejor ni, harus x cukup tanah...


Dah nak abis...yang kanan bawah sekali tu la tren yang bawak pusing satu zoo...best jugak naiknya...santai jer...yang lama sebab kena berator tunggu turn untuk naik sbb sitnya terhad...kami kena tunggu sampai 3 kali tren baru dapat naik...mujor dah round awal2 so naik tren tu untuk suka2 semata...nak merasa le konon :p


Okey semua...sangat2 enjoy..xrugi datang walaupun rasanya haiwan dah banyak yang berkurang....cuti sekolah panjang lagi kan so banyak masa lagi nak terjah sini....meh le datang :D



Sari


Minat buku? ohhh, teman angkat tangan dulu..tambah2 dengan novel...boleh feeling2...haha

Terserempak dengan banner ni...jualan gudang weh...cumanya nun di Shah Alam sana...stat esok 30 November sampai Ahad, 2 Disember 2012...
Hmmmm, nape ler xder buat kat Ipoh ni...kalo idak, gerenti 111% teman akan tercegat kat situ...aduhhhh...jeles2....

Tengok le offer ni...beshbeshbesh


Untung la uols yang dapat join jualan gudang ni...nampaknya teman kena terjah kedai buku Popular je...jadi ler dapat diskaun 20%...

Apapun kena settlekan 3 buku yang baru teman rembat ni dulu....maklum le, teman ni ala2 remaja purba...cehhh + buekkk....

1 ) Lazuardi...sinopsis macam syok...xsabor-xsabor


2) Andai Itu Takdirnya...antara novel terlaris...yang baca semua nangis weh...


3) Sehangat Asmara...tahun depan citer ni kuar kat Mustika HD...hero Adiputra, heroin Rita Rudaini...sekarang dema tengah shooting....excited ni...


Saper yang ader kesempatan, jangan lepaskan peluang...segala macam buku ader kat jualan ni...yang penting jangan rebut-rebut...kang pengsan....hikhik 


Sari
Proses yang tak pernah berhenti.....


Semoga kita lulus dalam ujian kehidupan....

Sari
Sana sini orang citer pasal durian ye...especially crepe durian tu....memacam resepi ader...teman dah cuba yg guna tepung gandum dengan santan tu..yang guna 5 jenis tepung tu teman  x try lagi...tapi teman guna mangga sebab teman xbrape makan durian...hehe...boleh tengok entri teman kat sini dengan resepinya sekali...x sangka entri tu dapat banyak viewer...700++ pengunjung...perasan femes macam fatin liyana kejap...hahah...

Ok, kali ni pun nak citer pasal durian jugak...tapi durian yang dah xbrapa nak elok a.k.a TEMPOYAK...teman kalo menu tempoyak ni memang selalu tewas...sure tergoda punya...masak le apapun, lemak, tumis, asam...semuanya feveret...lagi pekat lagi terangkat....


Tadi dok jalan2 blog kengkawan...ada la plak tunjuk menu tempoyak...siap bagi resepi lagi tu...adoiii...terus lapor weh...gangguan perut betui...terus jadi x sabor-sabor nak balik umah....teringat kat tempoyak yang baru teman beli kat member opis minggu lepas....xboleh jadi ni...dah terasa-rasa kat tekak dah...dah angan-angan itu le menu teman malam ni...makan sorang-sorang pun xper...maklum le anak2 n hasben 'hantu' durian je...tempoyak ni dema kureng sikit....hmmm, ader mak kisah? cetttt...ikut suka hati perut mak la kan nak masak apa..i'm the chef okay....kikiki...

Okay, tempoyak ader, cili padi ader, ikan bilis ader...sambal bilis tempoyak le jawabnya...biasanya teman masak kejap atas api...jarang makan yang mentah..tumbuk kasar-kasar semua tu, masak kejap, tambah gula garam....siap...goreng plak ikan masin belanak...cicah dengan ulam kacang botol...tanak plak nasi dari beras wangi...perghhhh!!!!! lap ayor lior....harus teman makan berpinggan-mangkuk ni.....

Sori ye crepe durian....tempoyak tetap menjadi pujaan hatiku....
Sari
Rasanya topik hot kat mana2 hari ni mesti ler pasal bola sepak kan....tengok tajuk kat paper pun bukan main besor lagi...saper tengok bola malam tadi? teman nengok kejap2...tukor channel sini sana...sebenonya takut nak nengok full time...kang buat frust je sebab rasa aura kalah tu dah macam betui je...hihi...kejam...

Sebelum tu petang semalam teman dok layan badminton...Hong Kong Open...xsabor nak nengok pengantin baru Dato Lee Chong Wei main...final plak tu kan...bergu lelaki pun dapat masuk final jugak...so memang semangat waja la menyokong dari depan tv...berdebor usah citer le...lawannya Cheng Long dari China...sengit macam biasa....kejor mengejor macam selalu...hadoiii..kembang kempis perut iols tau...


Nampaknya xder rezeki DLCW...kalah straight set....sungguhpun hampa, enjoy dengan game dema...world class kan...mesti fight fight fight....
Pehtu layan plak yang bergu...aigooo...bergegor jantung dibuatnya weh...sampai gayat nak nengok...ajernya handal dema ni...harap boleh le tebus kekalahan DLCW...tapi apakan daya....kalah jua akhirnya...juga dengan straight set....bila le pasangan ni nak jadi juara....asik kalah je kat final...aritu kata nak pisahkan tapi jodoh dema kuat lagi kot...so...Malaysia lost again....

Bila malam...acara ni plak yang ditunggu-tunggu....


Hmmmm...nak ulas ke pasal game ni? xyah le kot...dah banyak bebeno status yang teman baca kat twitter & fb sejak game start....macam2 pengulas ader...kadang nak tergelak guling2 pun ader baca status2 tu...haha...kalah pengulas profesional....Apex la yang paling teruk n paling banyak kena komen...kikiki...

Yang pasti Harimau dah dijinakkan oleh Singa...bola pun bulat...so pasrah je la dengan keputusan kosong kosong kosong  ( 3 - 0 ) itu...

Nampaknya semalam memang hari kalah untuk kita....bertambah-tambahlah monday bad mood yang selalu xder mood tu....harap x berulang untuk next game....AUMMMMM!!!!!

p/s :-*mode sukan plak le teman arini...ngeee*
Sari
Sumber : KOSMO hari ni


Ader tempat baru weh nak mandi-manda...tengok pun dah macam besh je...tempat ni baru bukak 15 November aritu...

Tahniah le warga Shah Alam...lepas i-City yang lip lap lip lap memalam tu, ni ader aktiviti siang-siang plak...i-City Water World...seksyen 7, Shah Alam...kiranya ni komponen ke 4 kat i-City selepas City of Digital Lights, Snowalk dan Fun World...

Kat sini jugak ader permainan Wave Pool, River Adventure, Rainbow Racer Sliders, Giant Jacuzzi & Spiral Slides...tapi tarikan yang paling utama ialah Tornado Ride...nak tengok rupanya? ni ha....weeeee


Menarik x? Saper nak main ni kena duduk atas tiub kuning (utk 4 orang)...pastu ikut je pergerakan tiub sambil dihambat arus deras selaju 48km sejam....bermula dari terowong sempit n curam yang tingginya 49 meter, badan kita seolah-olah disedut ke bahagian corong gergasi yang bentuknya macam puting beliung setinggi 7 tingkat....lepas 4-5 kali berpusing-pusing dalam corong tu yang makin lama makin kecik dengan kedudukan 45 darjah, barulah habis tunggangan tornado ride yang biasanya mengambil masa 28 saat....pastu, xtau le kot penin ke, pitam ke....haha...yang penting, enjoyyyyy :p

Cuti sekolah ni memang sesuai le kalo nak berjimba sini...boleh spend masa pagi sampai malam...jangan riso xmuat sebab tempat ni boleh muat sampai 5000 orang...pehtu macam2 ader...makan, minum, shopping, toilet...kira complete set ler...

Tempat ni bukak dari 10 pagi - 7 petang (hari biasa) & dari 9 pagi - 7 petang (hujung minggu, cuti umum & cuti sekolah)...tiket ader diskaun 40% sampai esok, 24/11/12...harga biasa RM50 untuk dewasa & RM40 untuk kanak-kanak....


Hmmmm...bila dapat sampai ni???*mode : tangan kat bahu mata kat atas*