Sari

Wasap yang trending arini...doakan moga kita dijauhkan dari musibah ini...aaminnn

Sari
Dah tengahari baru nak hapdet citer ni ye...ajer menderu-deru wasap sejak pagi pasei tunda sesi persekolahan 2015...nak forward atau kopipes pun was-was takut berita tak tepat...sekarang ni kan macam-macam cerita  palsu muncul kat media sosial...kalau tak hati-hati kita pun boleh terbabit sebarkan berita palsu...

So dah tambah seminggu lagi cuti sekolah...ehhh kena ganti tak cuti ni? takpe le kalo kena ganti pun...kesian kat mangsa-mangsa yang terlibat...sekolah-sekolah pun tengah guna untuk penempatan...bukan senang nak kemas weh...kalo teman pun mau menangeh...huhu

Jadinya ader masa lagi untuk kita buat persiapan anak-anak kembali ke sekolah...anak-anak pun jangan sonok bebeno ye...boleh le selak-selak buku-buku yang dah dapat tu...

Ok semua, save the new date okeh :D

Tarikh baru sesi bermula persekolahan tahun 2015 

Bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor adalah pada 11 Januari 2015 (Ahad). 

Manakala bagi negeri-negeri lain akan bermula pada 12 Januari 2015 (Isnin).

#bah2014 #prayforpantaitimur 


 
Sari
Banjir dah makin semakin serius di beberapa negeri...moga saudara2 kita yang terlibat tabah & sabar menghadapi musibah ini...kami semua sentiasa mendoakan agar dipermudahkan segala urusan...aaminnnn...
#bah2014 

Sari
23 Disember 2014...Alhamdulillah

Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke 21 untuk kami berdua...betapa masa bagai memecut tanpa menoleh ke belakang...masih terasa telapak tanganmu diubunku memanjat doa usai lafaz sah ikatan zauji dan zaujah...apa lagi yang lebih bermakna selain membina masjid, mengikut sunnah dan membanyakkan ummah...

Terimakasih atas segala nikmat ini ya Allah...walau ada ketikanya bagai ingin rebah mendepani dugaanMu namun ketika berpaling dan menghela nafas, baru disedari itu hanya sekelumit ujian yang tak mampu dibanding dengan pemberianMu...ampunkan kami jika terkadang  mengeluh dan mengenang liku-liku pahit yang menekan jiwa...sesungguhnya teramat kerdilnya diri untuk bertanya mengapa kami yang harus menebar sabar hingga tersesak nafas dan tergenang airmata...maha suci Allah...

Moga diberkati ikatan ini hingga ke jannahMu...lembutkanlah hati kami untuk beriman dan bertaqwa kepadaMu sentiasa dan akhirnya kami bertemu kembali di alam abadi bersama para bidadari...


Sari
Hari ni dah stat boleh beli buku kat sekolah...tapi untuk anak teman yang sekolah menengah je...yang sekolah rendah 29hb sok baru boleh beli...huih lambatnya....

Ehh arini jugak keputusan PT3 keluorkan...hmmm x jadi le nak gi sekolah...bagi laluan kat anak-anak yang nak amik result tu...harap semuanya berjaya dengan cemerlang walaupun first time exam PT3....tahniah untuk mak ayah cikgu-cikgi & anak-anak semua....

Tak dapat settle yang menengah moh kita beralih ke sekolah agama rakyat plak...dah sekolah kebangsaan tak bukak lagi koperasinya kan...elok le selesaikan mana yang boleh walaupun teman lebih suka settlekan semua sekali hadap....maklum le tak berapa rajin nak ngisahkan berhari-hari urusan...nak jugak simpan cuti kan...nak bawak ke pencen...heheh

Ni saja nak kabo total bayaran sekolah agama rakyat untuk 2 orang anak teman tu mencecah lebih kurang RM270.00...Amni darjah 1, Afza darjah 4...amaun tu untuk pendaftran, yuran exam, yuran bulanan, buku tulis, buku teks, kad laporan, pensil khat, takaful & t-shirt...sila senyum ikhlas okayyy :D

Dah boleh duduk diam-diam untuk sekolah agama rakyat...tutup beg duit kejap...pasni kuor kalkulator lagi untuk sekolah kebangsaan dengan sekolah menengah pulak....duit bas sekolah jangan lupa campor sekali...tak tau le naik ke idak tambangnya...kalo minyak turun tahun depan harapnya maintain le regenya...kalo naik jugak apo nak dikato...teman rakyat marhaen je...huhu

#sayaanakramaiheheh
Sari
Dah nyoping barang sekolah ke kome? time-time macam ni memang sibuk sakan le menyiapkan hal-hal sekolah anak-anak kan.... 

Teman udah settle...pulun satu hari kasi habis...maleh nak mengulang-ngulang...sekarang ni tunggu kedai koperasi sekolah je bukak minggu depan...nak settle buku-buku pulak...

Tahun ni si kecik Amni dah masuk darjah satu...ngesahkan dia yang lebih...kankemain excited bebeno dia...suruh try kasut sekolah abih satu section kasut dipusingnya dengan kasut tu...senyum sampei ateh kepala kot...paling penin bila nak pilih pencil box...semuanya nak semuanya cantik...mujor dia takde idola apa-apa macam frozen ke, hello kitty ke...kalo tak ajer maknya kena jadi part time cleaner le...heheh

Seronok sebenonya melayan dema nak masuk sekolah ni...meriah gitu..apa tak meriahnya, udah ramei rakyat...dah bersepah dalam troli...beli yang penting je nak oiii...mana yang boleh recyle tu guna je sampai lebam...tak baik membazir kannn :p

Apapun, moh le kita berjimat...beli seada dan semampu...cumanya sekarang ni jimat-jimat pun ratus-ratusan juga melayang kan...campur duit buku, bas, yuran bagai opkoz melonjak jadi ribu-ribuan...layan je la...demi masa depan amanah kita, apa lagi pilihan yang kita ader...syukur kita masih mampu bernafas......

#selamatkesekolah 


Sari
Explorace? Macam best je...teringat masa join Innorace tahun lepas...memang syok weh...task yang mencabor tapi sangat enjoy...berbaloi join...

Mujor sempat daftar masuk explorace ni...dapat tau pun masa nak berteam building kat Nur Lembah Lenggong...kalut jugak nak cari group..memang tak prepare pape pun sbb kira seminggu lepas team building dah nak explorace plak..sado tak iollsss??? kikiki ferasan...

Kali ni group innorace teman yang dulu tak dapat join so tukor ahli...geng innorace jugak...harap pengalaman masa innorace banyak membantu kitaorang...chayok dua kali...

Explorace ni anjuran MBI dengan kerjasamama JPBD HQ sempena karnival Bandar Selamat...jadinya soalan dah tentu-tentu ada kaitan dengan bandar selamat kan so kena cari le sikit sebanyak info untuk bekalan...hehe..lap u pakcik google...

O ye..group teman nama Pepejat Planner..belasah je nama menatang tu..tak de sebab & tak de motif...janji hado tapi macam somel plak nama tu...nama je pepejat tapi kami tak gigit orang ye...jangan lari tau...kami wangi-wangi belaka...

Tiba masa explorace...ader 13 group smuanya...ader 4 check point..tiap check point ader task..kawasan tak jauh..pusing-pusing situ je...soalan & task pun tricky jugak tapi boleh la layan...cuma yg task akhir tu frust sikit sebab telur retak...potong 10 markah...banyak tu wehhh...no kesian-kesian tau...huwaaaa...

Anyway selesai le jugak...group teman dapat no. 4 daripada 13 group...yeayyyy tahniah Pepejat...jom lompat bintang...

Okeh semua..dah abih 2 minggu yang lasak dan manis...masa untuk cooling down...tarik nafas hembus....tarik nafas hembus...hmpphhhh..hiarghhh...

#harapinnoracekembali



 

 
Sari
Nostalgia giler bila dapat makan ni hari tu...dulu siap melekat-lekat ais tu kat paperkan...kalo ader sengkuang calit lagi perghhhhhh....
 
Ais kepal kedai peter tapah road :D #memories #indahnyazamansekolah

 
Sari

Minggu lepas teman dengan kengkawan opis pegi Team Building...stat 30/11/2014 sampai 02/12/2014...3 hari 2 malam kat Nur Lembah Lenggong...

Kalo tak silap last team building rasanya 2 tahun lepas...kat Cinta Alam Kelimat, Sg, Siput...masa tu satu opis turun sampai kena buat dua sesi...memang memacam kenangan masa tu...besh-besh gerun...

Ni first time teman sampai sini...nak masuk ke Nur Lembah Lenggong ni pun mencabor jugak...jalan tanah, naik turun, sempit...pepaham je bila bas yang masuk...memang terhoyong-hayang, gayat bagai sampai keluor jerit-jerit manja...heheh...

Kami sampai lewat...patut pukul 2.30 petang tapi lajak sampai pukul 4...masalah bas yang tak dijangka...terpaksa tukor bas lain kat R&R Sg. Perak...belum apa-apa dah terasa cabaran weh...mujor tukor bas, kalau tak lagi kuat le menjerit masa masuk kawasan kem..heheh

Ni la lebih kurang suasana Nur Lembah Lenggong...



Sampai je terus kena buat ice breaking, pembahagian kumpulan & aktiviti kumpulan...teman dapat Kumpulan 1..ader 8 orang dalam group...4 lelaki 4 pompuan...bincang punya bincang group teman decide bagi nama group Rafflesia...kengkonon sebab bunga tu ada kat area Lenggong so belasah je nama tu...

Ni group iollsss...bunga rafflesia tu kena lukis guna kayu & tali je...masa kaler baru boleh guna tangan...memang rasa macam master piece yang rare bila jadi...rasa berbaloi-baloi...pastu macam biasa kena buat tema, moto & gambor ahli...pastu kena buat presentation pasal group...macam-macam pesen group ader...5 group semuanya...yang lagi 4 tu group Lipan, Wallas, Karisma & Kepinding Piring...

Kumpulan 1 - Rafflesia


Malamnya aktiviti Night Walk...jalan dalam gelap...guidenya plastik flouresent yang digantung kat pokok...kena lepas sorang-sorang...berdebor kome oiiii...mujor ader bulan sikit, kalo tak memang meraba le dalam semak-samun berbukit tu...fuhhhh peluh ketiak :P 

Esoknya...selfieeee


Sesi pagi buat senaman ringan...pastu sampai pukul 3 aktiviti dalaman je...dengor ceramah dari pakar psiokologi UPSI...teman memang minat bab psikologi ni...seronok mengkaji pasal psikologi manusia ni...lepas ceramah memasing dah tau diri masing-masing kategori yang mana...kategori A (mata), B (telinga) atau C (sentuhan)...teman?  ada la..hihi

Belah petang aktivit luor...Flying Fox...yeayyy suka2...teman penah buat sekali dulu masa ofis teman buat aktiviti xtreme kat Gua Kandu Gopeng so bila nak buat kali ni tak de le gabra sangat cuma yang ni lebih jauh sebab kena seberang Sg. Perak...naik flying fox ke pulau kecik pastu patah balik guna jambatan gantung...sonok wehh....

Jom terobang..............


Malam kedua persembahan kumpulan...sebelum tu setiap orang kena buat catwalk...kankemain semua bergaya model star....kena buat-buat tak malu walaupun rasa macam nak nyorok bawah bangku tapi  kalo tyra banks tengok kompom meleleh ayor lior punya....menciutkan :p

Tiba persembahan kumpulan lagi lawak kongkang....kalah maharaja lawak mega...gelak pecah kepala punya...nak tulih ni pun teman rasa nak gelak golek-golek....hebak-hebak belako...berlakon ader, kawin-kawin ader, dikir barat ader, nyanyi pun ader...awak kat mana awak awak kat mana...heheh...seronok sangat sampai lupa nak amik gambor ataupun rakam bideo...rugi ooooo...arghhhh

Last day, aktiviti kemuncak...water rafting/berakit sepanjang Sg, Perak...Perjalanan sejauh 8km dengan masa lebih kurang 2 ke 3 jam...tengok arus camana....

Sebelum tu kena buat rakit sendiri guna buluh & pelampung...ikat sendiri buluh & pelampung tu sampai jadi rakit....memang pengalaman yang sangat awesome...apa yang penting??? wonder pets :D

Pada teman ni le aktiviti yang paling best, rasa tak nak berenti berakit...nyaman, tenang & damai gitu...nampak arus rasa nak pegi lagi dekat...best giler kena lambung-lambung dalam ayor...ahhhh nak naik lagiiiiiii :D

Jom belayor


 

Apapun, tahniah untuk kumpulan teman Rafflesia...kumpulan terbaik...hip hip horeyyyy...kome memang sempoi, cool & mantap....luv chuollssss :D

#temandahsado



Sari
Dah lama tak berteam building...dulu buat kat Kg. Kelimat, Sg. Siput...memang ingat bebeno masa tu sebab teman hanyut dibawak ayor...mujor dapat diselamatkan...eeee, ngeri plak ingatnya weh...

Kali ni kami akan ke Lenggong plak...tengok tentatif macam mencabor...night walk, flying fox, water rafting / ekspedisi berakit...gerun nih...takpe-takpe, kita sahut cabaran...

Moga semuanya selamat dan berjalan lancar...aamiinnnn :D

#dahbaliknantitemanhapdet #kompomlinetakde


Sari
Throwback the sweet memories among us...how time flies...when friendship is forever you will know who your friends are ;-)

#reunion #smdppk #resthousetapah #231114


Sari
Dah start cuti sekolah tapi teman baru nak jumpa kawan sekolah...memang teruja uollsss...giler excited nak jumpa kawan sekolah rendah & menengah...

Semalam terjadi la jugak reunion kami...walau tak semua turun tapi dah cukup seronok...ader dari Alor Setar, Penang, KL, Teluk Intan,Taiping, Ipoh & Tapah...

Perjumpaan kat Rest House Tapah..lokasi tengah-tengah & memang majoriti Tapah Road tu kampung halaman kami...kiranya balik kampung sambil reunion...memang peluang keemasan la kan :-D

Tak pueh rasanya semalam..tak abih soreh kata orang...walaupun umor dah tua tapi perangai masing2 sama je macam budak sekolah...kecoh macam nak gegor bangunan...hahah

Nampaknya akan ader lagi reunion pasni..ramai yang tak turun dah jelez..kikiki..

Timakasih pada semua yg datang...kenangan sekolah memang terbaik...sangat manis & indah...luv u all :-D


Sari
Kome ader dapat tak baucer pasarayaku ni? Anak teman baru dapat semalam...cikgu bagi..jadi la kan 5% pun...tapi untuk pembelian baju sekolah je...alat tulis ke kasut ke tak valid ye...

Nampaknya misi mencari kelengkapan sekolah bakal melanda...lambat nanti tak ada saiz pulak...apalagi chuollss, moh korek tabung....

#kenapabonusdapattahundepan 
 
 
  

Sari
 Hari ni melayan sekolah Afza pulak...tahniah untuk semua warga SKSR :D

 
#lajubenojalannya #gamborketor 
Sari
Abis dah 3 tahun blajor...kalo besor dah ble cari keje dah kan...tapi ni si kecik yang baru nak stat skolah betoi...baru nak reti membaca kekdahnya... 

Apapun tahniah le buat si kecik teman...udah selesai zaman tadika...zaman main2 & zaman suka-suki..pasni kena serius dengan buku, homework & disiplin...no manjew, no muka kesian okeh :-D 

Sedih le jugak nak tinggeikan tadika & taska tu...almaklum dari lepas pantang sampai le ke 6 tahun kat situ le tempat bertunggu tangga...dari baby sampai dah pakai jubah konvo...teman pun tumpang sedey jugak...banyak sungguh jasa cikgu semua pada anak teman...hanya Allah yang dapat membalasnya...aaminnnn 

Moga Amni Zafirah terus sukses di dunia & akhirat...
 

#anakyangkonvomakyangsedih #anakdahbesormakmakintua 
Sari

 Untuk kengkawan yang tanya dari mana sumber resepi nasi ayam karamel, ni teman tempekkan resepinya...mintak izin ye kopipes kat sini puan punya resepi......selamat mencoba ye :D

 

 

 
Sari

Ni agenda semalam...sepupu teman dah selamat bertunang...inshaAllah tahun depan bulan Mac akan diijabkabulkan...macam biasa kalo belah pompuan dulang akan bertambah dengan meriahnya...dari 13 dulang merebak jadi 21 dulang...memang mendulang-dulang jadinya :p

Alhamdulillah semua berjalan lancar walaupun hujan tak berhenti dari pagi sampai habis majlis...menu pun sedap-seda belaka..

Teman ni setakat buat popia cheese ketam untuk breakfast & goreng ikan masin untuk makan-makan famili...hahaha...jadi le kannnn...

Apapun tahniah buat tuan rumah, sedara-mara & semua tetamu yang hadir...


Sari
Tengah jadi trend jugak menu ni...nasi ayam biasa cuma ayamnya dikaramelkan...teman guna ayam kampung....nyamnyamnyam

Sari
Hari ni 10 Muharam..hari ni jugak bermulanya SPM 2014..kertas BM 1 & 2...

Selamat berjuang untuk semua calon...mulakan hari dengan senyuman dan lafaz bismillahhirrohmanirrohim...

Teman is berdebor dup dap...walaupun semalam dah berbakul kata-kata amanat dan azimat dah ditazkirahkan tapi rasa macam nak pesan lagi...agak over di situ tapi itulah hati seorang ibu...tetap merasa si anak adalah si kecil yang perlu dibantu selalu...


Moga ketenangan dan keyakinan mengiringi setiap patah tulisan...moga zikir dan doa sentiasa meniti dibibir...usah menoleh kepada ketakutan...usah dibiar hati dibelenggu kegusaran...yakin dengan usaha...yakin dengan cita-cita...inshaAllah banyak hati yang pasti mengiringi...

Selamat berjaya anakandaku...do your very best...

Good luck for batch 27 SEMESTIAN :-D

#itsgoodtobegoodbutitsbettertobethebest

Sari
Meroti lagi kome...bila mood masak menggebu semua pun menjadi...i suka i suka...

Roti kosong dengan sos kastard
Roti sosej :D 
Sari
Salam Maal Hijrah 1436...lambat sudah nak ucap tapi nak ucap jugak...moga kita dapat berhijrah ke arah hidup yang lebih baik & bermakna...aminnn :-D

Arini punya tajuk muka depan Metro...Sindrom Nyanyuk Muda...menakutkan pulak info ni...maunya tak...biasanya warga emas yang 60 ke atas yang kena penyakit ni tapi sekarang nampknya bukan lagi hak eksklusif dema...sekarang ni yang muda-muda pun boleh kena...paling muda umor 29 uolllsss...
Dikatakan antara punca kes nyanyuk adalah disebabkan oleh Alzheimer, kecederaan otak, keturunan dan penyakit lain...

Setakat ni tiada penawar untuk sembuhkan nyanyuk tapi ianya boleh dilambatkan dengan pengambilan beberapa jenis ubat yang disyorkan oleh mereka yang bertauliah....

Di Hospital KL ada klinik khusus untuk rawat pesakit nyanyuk yang boleh dirujuk terutama bagi mereka yang mendapati berlaku perubahan dalam diri yang boleh dikaitkan dengan masalah ni....

Kesian kan dengan pesakit nyanyuk ni...adik opah teman yang kami panggil nenek salah sorang pesakit...memang kena pantau selalu...ader sekali masa raya nenek hilang dlm perjalanan...masa tu anaknya berhenti rehat kat R&R...bila balik kat kete maknya dah tak ader...jenuh mencari sampai sudah tak jumpa...last2 ader orang jumpa tepi highway...terus bawak ke balai polis lepas nenek tunjuk umah sapa-sapa ntah...baru polis paham yang nenek nyanyuk...memang panjang & agak lawak kisah nenek teman tu...kecoh abis keluarga besor kami ngesahkan nenek di hari raya...hahaha

Nampaknya kita pun kena berjaga-jaga dengan penyakit ni...macam biasa, nasihat pakar : kena amalkan makanan seimbang, bersenam,hentikan merokok dan uruskan masa & jadual kerja dengan baik...

Moga kita semua diberi kesihatan yang baik dan dijauhkan dari penyakit bahaya...aminnnn

#jommakankismisbebanyak

Sari
Selamat bercuti Deepavali semua...cuti-cuti ni kengkonon eksperimen roti & donut...memang senyum sampei telinga le...lalalalala :-D:-);-):-P

#sukasampairasanaklompatbintang

Sari
Sumber : Harian Metro

Nampaknya tahun depan kompom bajet meningkat...kena garu kepala ke garu poket ni kome...huhu

Ni tambang bas plak nak naik tahun depan...dah tak boleh elak kata persatuan pengusaha bas sekolah...terpaksa dinaikkan 30% sebab kos operasi, harga alat ganti & pelarasan subsidi meningkat...hmmm ater kita pun tak boleh mengelak le nak bayor kan...

Kalau anak sorang naik 30%, 3 orang dah brapa kosnya kan...boleh ke kata 30% = rm9 tak membebankan??..sorang rm9..kali dengan 3 orang jadi rm 27..kalo macam teman ni memang terasa le bertambah duitnya...

Minyak yang baru naik ni pun dah efek macam2 barang naik...ni nak bukak sekolah sok kompom baju,kasut, alat tulis smua naik...pastu nak layan tambang bas pulak...dengan GST bagai lagi...huh lama2 darah pun boleh naik...hahah

#apanakbuat #anaktemannaikbas
Sari
Menjak 2 menjak asik nunjuk resepi je ye..entah le..perut belubang kot..asik pikior makanan..angin kumulus numbus kot...hahah ade ke nama awan cenggitu..arghhh belasahhhh...

Ok2..ni resepi maleh nak susah payah namanya...guna je apa yang ader kat dapor...

Bahan - roti gardenia, sambal tumis ikan bilis yang dah sehari dua tak berapa nak laku tu, telur untuk celup roti & minyak skit untuk goreng...

Cecara : roti tu gelek dulu bagi nipis..buang yg tepi..letak sambal kat tengah...tutup balik dengan roti...

Ambik mug/gelas...tekap kat ateh roti...ala macam nk buat aiskrim goreng tu...dapat le bentuk bulat comey...buat smpai sambal abis...pastu tekan tepi2 roti guna garpu untuk bagi roti tak terbukak n kemas n cantik gitu...celup roti dalam telur yg dipukul terus goreng...goreng sekejap je..agak2 garing n kaler roti keperangan boleh le angkat...dah siap...

Makan paneh2 memang best...tambah plak minum dengan kopi pegaga warisan...mantappp :-D

O ye...sambal tu sukati kome le nak sambal apa...sadin boleh, telur  boleh...ikut le menu apa aritu...
by the way roti2 yg terlebih (tepi roti & lebih roti yang ditekap) tu boleh le buat puding roti atau cucor roti...tak de membazir kan ;-)

Ok puan2...selamat mencoba menu yang tak mencabor langsung ni...kbai :-P

#dapurkecikteman #takjemudengan roti

Sari
Dah 2 kali buat kek ni...kek gula hangus aka kek sarang semut...tapikan tak nampak jugak sarang semutnya...waaaa...kena try lagi ni...nanti kalo dah dapat sarang yang cun melecun teman share resepinya ye...

#mestiadasilapbuatni :-/ #sabarseoaruhdariiman :)

Sari
Selamat hari senayan/isnin/senin...no blues2 okeyyy.. 
Nampak ceria? Opkozz weh..sebab? Sebab dapat makan aiskrim ayor tangan sendiri...nape le baru skarang tau resepinya kan...dah rabak poket beli aiskrim memacam baru terhegeh nak buat sendiri...tak pe tak pe...pasni teman dengan eksyennya akan juei (jual) aiskrim...nak beli benang & jarum jahit poket yang rabak tu...hahaha 

Macam biasa resepi dapat dari grup resepi FB...masa memula nak buat tu memang cuak le jugak sebab ader memacam versi resepi...ader letak telur, ader guna susu uht...hmmm mana satu yg betui2 menjadi ni...bling2 jap nak pilih... 

At last pilih yang paling senang...biasa le dah ader yg senang nk senang lagi...spesis M le katakan...aje bedebor nak tunggu jadi ke tak...dah beku baru le tau kan...dan akhirnya...yahuuu..yehaaa..yessszzza...rasa nk melompat macam baru dapat aiskrim mak abah belikan masa kecik-kecik...serius teruja weh :-D 

Maka nya teman nak share resepi yang teman guna...moh pakat buat kome..gerenti jadi punyalah... 

Bahan-bahan :-

1 tin susu cair 
Setengah cawan susu pekat - teman kurangkn sebab rasa manis sangat pulak 
1 sudu besar ovelet 
1 sudu kecik esen vanila 
Hiasan ikut suka : coklat rice ke, kekacang ke

Cecaranya 
Campurkan semua bahan pastu mix kan..boleh guna mixer atau blender...pukul dlm 20 minit sampai kembang, ringan & gebu 
Dah siap boleh le letak perasa/pewarna yang kita nak...nak aiskrim coklat letak le perasa coklat...nak warna-warni letak le macam-macam kaler...kalo nak letak yang lain-lain kaler tu, asingkan le lain-lain bekas...kalo nak buat aiskrim Oreo ala-ala MC Flurry macam yang teman buat ni, hancur-hancurkan le biskut oreo tu...krim yang tengah tu keluarkan...separuh masuk dalam adunan, separuh lagi tabur kat ateh aiskrim tu...walawehhh...nyaman giler...ishhh cakap pun tak guna...elok le kome buat lekaih...

Ni buat second time..Fefelin Oreo Mc Flurry...menjilat sudu :D


ni cubaan pertama...vanila dengan coklat...sedap banget
Sari
 

Petang ni akan dibentangkan bajet 2015...katanya bajet kali ni belanjawan 'pro-rakyat'...kita tunggu sama-sama ye...

Selain tv & radio, boleh juga nak ikut siaran langsungnya di www.treasury.gov.my

#janganharapbulandanbintang #kenabajetkawkawlalepasni

Sari
Hari ni 08 Oktober 2014 bersamaan 13 Zulhijjah 1435, akan berlaku gerhana bulan...
Digalakkan untuk kita mandi & solat sunat gerhana bulan...
Meh kita kongsi & amalkan..insyaAllah

Sari
Selamat Hari Raya Aidiladha semua...aje tak sempat nak ucap awei..ni dah 3 raya dah pun...maap zahir batin ye kome :-D

Masak apa daging korban? Teman buat daging dendeng je..nak merendang dah buat rendang ayam kampung malam raya tu..pagi raya buat kuah kacang plak..makan dengan nasi impit...dah cukup le itu je menunya...

Ishhh ni sebenonya nak kabo pasei menu yang tengah trend juga selain roti power rangers yang teman hapdet aritu...namanya potato fritters..nama melayunya tak sure le plak..cucor kentang gamaknya..hahaha..hamboii bila nama menu omputeh nampak rhope vast kebabom sangat kan..coiiii :-P

Teman pun tak pasti camana bentuk sebeno potato fritters ni..bila google memacam bentuk kuor...ader yang bulat macam cucor,ader yang macam cakor ayam...ahhh belasah je le ikut sukati..janji resepinya betoii...

Okeh chuollss, sape nak cuba meh teman share resepinya...mintak halal ye pada tuanpunya resepi yang tak tau sape...

Bahan2 :
3 biji kentang - disagat
3 sudu tepung gandum
4 sudu tepung jagung
1 biji telur
Daun bawang - ikut suka nak letak ke tak
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cecaranya :

Campur semua bahan...kacau sebati...jangan campor ayor ye...gaul tu plak guna garpu untuk bagi kentang tu elok bentuknya..dah sebati boleh le goreng dlm minyak paneh...siap :-D

Sedap? Opkoz le...makan paneh-paneh lagi le ngam...teman dah cuba, anda bagaimana? Ehehe iklan sangat...

#potatofritters #kudapan #andamampumengubahnya #ehh?

Sari

Lewat petang semalam menderu-deru wasap masuk...minyak naik minyak naik...eh betui ke ni...gi tengok berita astro awani...haaaa, sah le betui benor...

Jadinya kompom2 le jem stesen minyak malam tadi...sampai ader yang terpaksa pegi stesen lain sebab terlampau jem...ajer nak nak jugak isi malam tadi...macam dah tak de esok-esok...ater kalo dah minyak dah kering sampai menyala-nyala kena le isi ye dak...kang tak pasei kena tolak pulak kannn...

Biasa le kalo minyak dah naik, akan ader barang2 yang naik sama...kompom 200%...so apa nak buat...jimat le mana yang patut...kete tetap kena isi minyak jugak...kalo boleh tukor dengan ayor senang citer...haha merepek :p

#kitarakyatmarhaen #tolongleprihatin

 
Sari
Dari semalam tak abih-abih tengok umah...jom kome tengok lokasi umah memasing...klik www.instantstreetview.com....jaga-jaga, ader yang merati :P



Sari






Sumber : KOSMO


Nampaknya makin canggih perompak sekarang...memang selalu update modus operandinya...bayangkan le dalam beberapa hari je dah RM2.75 juta duit dicuri dari mesin ATM...14 ATM dari 3 bank (Affin, Al-Rajhi & Bank Islam)


Pihak polis dah tubuhkan pasukan khas OPS Godam ATM untuk menyiasat kes ni yang katanya didalangi sekumpulan lelaki warga Amerika Latin...

Modus operandi godam ATM :

1. Suspek akan umpil panel skrin mesin ATM dan memasukkan sekeping cakera padat ke dalam unit pemprosesan pusat (CPU) bagi menggodam sistem komputer ATM tersebut.

2. Selepas itu, sejenis virus dikenali sebagai Ulssm.exe akan disebarkan bagi mengawal sistem mesin ATM tu.

3. Suspek akan menggunakan papan kekunci untuk mengeluarkan kesemua wang dari mesin tersebut secara berperingkat.

4. Dikatakan mereka juga mengguna sim kad telefon untuk menggodam.

Setakat ni bank-bank yang terlibat terletak di negeri Johor, Melaka dan Selangor.

Bagi pelanggan Bank Al-Rajhi, semua perkhidmatan ATM seluruh negara digantung mulai semalam. Sebarang urusan transaksi perlu melalui kaunter bank.

Macam tu le bila kepakaran teknologi disalahgunakan. Nampaknya pihak berkuasa kena selangkah ke depan sebab penjenayah bukan calang-calang otaknya...heheh...sekian dari bilik berita maya :D

#naksimpanduitkatmanalepasni 

Sari
Sarapan apa pagi ni kome?..dah penin kan nak buat menu apa..pusing-pusing asik menu sama je...

Anyway teman ader ikut grup masak-masak/resepi kat FB...memang memacam resepi ader..banyak juga yang dah ditry...setakat ni menjadi weh..kalo nak derhaka sikit-sikit tu biasa le kan..ikut selera memasing..

Ni ader resepi baru dari grup yang menunya simple, sedap & kenyang...ramai dah cuba sampai tak sure sapa pemilik asal resepi ni...harap dihalalkan le ye kami share & panjang2kan menu ni..moga bertambah rezeki yang berkongsi...aminnnn

Cumanya tak pasti kenapa nama roti ni power rangers...tengok komen2 kat grup katanya nama tu dibagi oleh anak pemunya resepi...ada gak yang kata saja si ibu bagi nama macam ni sebab nak bagi anak suka makan...heheh good idea kan...iolsss suka :-D

Ok, ni bahan asal..nak tambah atau kurang ikut suka..yang penting gerenti jadi punya..teman dah buat...i loike, hasben pun loike, anak2 lagi loike...

Bahan2

3 biji telur
Setengah paket ayam/daging kisar
1 biji bawang besar-didadu
Daun bawang/daun sup-dipotong
Garam secukup rasa
Lada hitam-jika perlu
Semua bahan di atas digaul bersama hingga sebati...

3-4 keping roti-potong ikut suka, tak potong pun boleh

Minyak untuk menggoreng

Cecaranya :

Celup roti dalam bahan2 tadi pastu goreng dalam minyak panas...kalau guna daging kisar masak lama sikit daripada ayam...
Goreng hingga garing..siap
Boleh cicah dengan sos atau makan camtu je...nyam8x

Selamat mencuba ye...

Go go power rangers..Ultraman jangan marah arrr..hahah
#kamisukaroti

Sari


Lepas Perodua Axia, semalam Proton Iriz plak dah muncui di pasaran...menarik jugak designnya...
Meh le nengok-nengok dua -dua model ni...tepuk poket memasing ye :D
 Sumber : Google, paultan.org









Sari
Kebetulan nyinggah Perodua...merasa la jadi penumpang test drive Axia...chumell jewww :-D

Sari
Nak share skit info yang teman dapat melalui whatsapp...kebetulan petang semalam kawan en. hasben telah kembali ke rahmatullah akibat serangan jantung...al-fatihah

Andaikan sekarang sudah pukul 7:25pm dan anda dalam perjalanan balik seorang diri selepas hari bekerja yang luar biasa sibuknya.

Anda benar2 penat, gelisah dan kecewa.

Tiba2 anda rasa sakit yg menyucuk di bahagian dada yang mula menular ke lengan dan ke atas di bahagian rahang muka.

Anda hanya 5 batu daripads hospital yg terdekat. Malangnya anda tak pasti anda akan sempat sampai @ pun tidak ke hospital tersebut.

Anda telah dilatih untuk melakukan CPR, tetapi tak diajar cara utk melakukn CPR ke atas diri sendiri...

BAGAIMANA MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN

Kebanyakan orang berseorangan ketika diserang sakit jantung. Tanpa pertolongan, mereka yang menghadapi masalah ini akan merasa jantung berdegup tak menentu dan mula rasa hendak pitam, hanya mempunyai masa 10 saat sahaja sebelum pengsan.

W/bgaimanapun mangsa boleh membantu diri sendiri dengan batuk berulang kali secara kuat dan berterusan. Tarik nafas dalam2 sebelum batuk dan batuk mesti lah dalam dan berpanjangan seperti semasa anda ingin membuang kahak yg ada jauh di dalam paru2.

Menarik nafas dan batuk ini mesti diulang lebih kurang setiap 2 saat tanpa henti sehingga bantuan datang @ sehingga jantung berdegup normal semula.

Tarikan nafas yg dalam membawa oksigen ke dalam paru2 & mekanisma batuk mengepam jantung dan memastikan darah terus beredar.

Tekanan ke atas jantung akibat gerakan batuk ini juga membantu jantung berdegup dengan ritma yg normal semula. Dengan ini mangsa serangan jantung sempat dan berupaya utk ke hospital sendiri.

Bantu orang lain dengan menyebarkan mesej ini kepada seramai yang mungkin. Ia boleh.menyelamatkan nyawa seseorang.

Wallhualam...

#pesanankhidmatmasyarakat #kongsiinfo #copypastewhatsapp
 
Sari
 

Sumber : KOSMO

Hari ni sampai lagi 3 jenazah mangsa tragedi #MH17...dekat 2 bulan dah nahas berlaku tapi masih tiada yang tahu siapa dalang sebenar...

Disebabkan itu dikhabarkan sebuah firma penyiasatan persendirian di Jerman (WIFKA) akan bagi ganjaran AS$30 juta atau RM96.8 juta (wowwwww banyaknya) pada sesiapa yang dapat beri maklumat dalang sebenar yang menembak jatuh pesawat malang tersebut.

Ganjaran lumayan tu adalah sumbangan beberapa individu jutawan yang identitinya dirahsiakan...jeng jeng jeng...duit tersebut ada disimpan di Zurich, Switzelend...jumlah ini telah mengatasi ganjaran kerajaan Amerika untuk mendapatkan maklumat tentang Osama bin Laden, Ketua Al-Qaeda yang berjumlah AS$25 juta (RM80.7juta)

Antara maklumat yang ingin diketahui ialah siapa yang memberi arahan menembak, pihak yang menutup insiden, apa yang berlaku pada senjata digunakan dan siapa yang terlibat dalam jenayah tersebut....

Dikatakan keupayaan penyumbang adalah tidak diragui sebab telah ada seorang penyiasat persendirian (PI) mendapat bayaran awal 40,000 euro (RM212,180)..

Diharap ganjaran yang ditawarkan ni dapat memberikan maklumat dan petunjuk tepat seterusnya mempercepatkan siasatan terhadap nahas tragis yang melanda negara kita....

Sama-samalah kita berdoa semoga mereka yang bertanggungjawab di atas kehilangan ratusan nyawa ini mendapat hukuman yang setimpal...

#alfatihah #prayformh17