Sari

Cuti panjang minggu lepas teman ke Johor...lama beno rasanya tak ke belah selatan...baguih juga ader kenduri jejauh cenggini...merasa le melancong & melencung :D

Ni kenduri kawin sepupu teman...kat Kluang, spesifiknya majlis kat Rest House Kluang...berkampung le 3 hari 2 malam seluruh keluarga besor kami kat area sini...berselerak le merata homestay sampai udah boleh cam le sikit2 jenjalan pekan Kluang ni...(padahei had AEON Big & econsave je..hikhik)

Majlis 26 Disember (Sabtu). Malam sebelumnya ader buat meeting sikit untuk delegate tugas untuk hari kejadian..."Senah check point 1, Bibah sambut rombongan, Ali jaga kompang" #contoh #bukannama sebenor :D

Makanan memang superb plus awesome...nasi beriyani, daging masak apa dah lupa nama (sori), errr ayam macam masak rempah, dalca, bubur, ayor grape, oren, bandung soda, teh tarik...ader juga side dish...rojak buah, popia basah, popia goreng, cucor, kuih-muih...huh, memang kenyang kaw-kaw weh...rugi kalo tak rasa semua menu...eh, kome x datang kan camana nak rasa ye dak...maafin :p

Nampak tak meriahnya...haha


Suasana Rest House...open air 

Gambor bawah acara malam...macam biasa menu kambing panggang, satay, nasi impit, kuey teow paneh-paneh, kek & macam-macam lagi le...mengah nak tulih semua kome...udah sama mengah dengan perut yang sendat ketat...kompom diet ke laut...ishhh apa ade hal.


Menu sarapan esoknya pun ader weh, berjela-jela susunnya cuma teman tak dapat rasa sebab udah gerak sesudah subuh...takut jem bertingkek-tingkek, kang tak pasei masuk berita utama...hahah

Alhamdulillah semuanya lancor je...pueh hati le citernya...tahniah kat sepupu teman yang dapat bini comey-domey..shesuai gitu...timakasih semua atas layanan vaganza uollss...moga keluarga besor kita tetap bersatu teguh berikat ketat-ketat hingga ke generasi seterusnya...aaminnn :D

 

 
Sari
Jom berselawat
Sari
Cuti sekolah ni dapor kena berasap je kan...maklum le perut budak-budak memang cepat berlubang mintak diisi...

Layan jangan tak layan...kata ayor tangan ibu...muahahaha (gelak qu puteh)

Tapi kan nikmat sebeno memasak ni bila nengok ayor tangan kita licin-lincap di makan orang-orang tersayang...huh, memang rasa macam baru menang master chef gitu...

Moh kita kongsi resepi yang ader...teman udah try, kome bila lagi..hihi

#resepiringkas
#masakapaharini
#gengsukamasak&makan
Kek Coklat Karamel

 

Puff Daging
 
Sari
Terobek lagi..

Ni makang-makang kat Ganu minggu lepas...ambik anak teman yang cuti sem, terus cari apa makan yang best...

Usha kat blog2 katanya kalo gi area Kemaman kena singgah kat warung/kedai Aziz Satar...so terjah le..memang tak jauh dari Kolej anak teman...

Sampai pun awal, orang tak ramai...pusing-pusing tengok menu sebab banyak stall kat situ...memang macam-macam ada weh...rasa nak makan satu meja penuh...kuikui

Abih round satu kedai, ni le yang teman oder...sata, otak-otak, sotong celup tepung, kuih akok & laksam...nampak luaran sama je dengan kat Ipoh tapi dalaman & rasanya memang lain...sedap giloss kome especially sata dia...teringat-ringat dibuatnya...sesuai le dengan nama kedainya Aziz Satar..ngeh3x

Apapun, pueh hati walaupun datang sekejap je kat Kemaman...ada banyak tahun lagi nak mengulang ke sini so kita kayuh pelan-pelan...next time kasi pusing satu Terengganu シ

Sari
Jumaat aritu orang Perak cuti..cuti sempena hari keputeraan DYMM Sultan Perak yang kami sanjungi...Daulat Tuanku!!!

Dapat cuti straight 3 hari memang osem le kan...macam-macam agenda dalam kepala..jadi tak jadi belakang kira...

Belek-belek kalendar eh macam dah penuh je plan untuk agenda weekend bulan Disember...tak boleh jadi ni...kena bertindak pantas...zap zap terus zass misi back to school walaupun baru je stat cuti sekolah...tengok kat shopping complex pun banyak dah mula jual bebaju, kekasut & semua barang-barang sekolah ..apalagi, ayuh rakyatku semua...moh kita nyoping apa yang patut sebelum mak kome ni nyoping tudung aidijuma..hahah #ajdihati

Okeh, dah settle bab uniform, stationeries semua...lepas ni boleh kumpui duit untuk beli buku-bukuan pulak :D...
#backtoschool2016 #bajettipis #yangsedangsedangsaja

Sari

Terobek #IIRun 2015..Ahad 15 Nov

Aje jenuh weh nak abiskan 10 km...apapun selamat jugak sampai ke garisan penamat walaupun kaki dah macam robot...kuikuikui

#kipidap #dongibab #dodebes ^_^

Sari
Terobek keras tangan...acuan juga yang menang ^_^

Ni guna acuan

Ni guna tangan kedut 
Sari
Dah November ye..cepat betui dah bulan 11..semuanya macam kejap je tapi rasa lama pulak tak hapdet kat sini..muahaha

Rindu weh nak merapu merepek meraban kat sini tapi asik tertangguh..sibuk semacam pulak lately..kursus yg tiap minggu, jerebu, anak-anak nak exam, keje-keje hakiki..yess, ujung tahun memang banyak menda nak settle..semua orang pun sama, kottt 

So bila rindu haruslah nak tulih berjela ye dak..tapi kan bila rasa banyak benda nak citer jadi tak tau plak nak mula dari mana..nak citer pasei kursus? Hoihh  makan tak berenti je kome sampai tak tau bila masa perut nak berehat..break je ada menu dah menunggu..dah menggebu badan dibuatnya..serius rasa gomoks 

Jerebu? Worse hokay..kena plak 3 hari kursus kat shah alam masa bacaan IPU 250 memang menjerihkan..mujor dalam ekon tapi bila keluor rasa mata & tekak masuk asap..rasa nak nyorok je dalam bilik tak nak kemana tapi bila dapat ofer ngeteh dari kengkawan sekolah yang duduk area selangor terus anggap jerebu tu macam salji..serius berbaloi jumpa dema..and i'm very touched bila ramai yang turun ke shah alam..dari meru, selayang, usj even putrajaya pun ada..hoiii rasa nak peluk uollss semua..a big thanks for each of you guys..

Ni wefie kami..old students

 

Ehh, hilang plak idea nak naip bila teringat kat kengkawan sekolah ni..rasa muda je bila jumpa & rasa nak jumpa, jumpa & jumpa lagi...haha

Isshh..udah stuck ni..lenkali teman nulih  lagi ye..daaa
Sari
Selamat tahun baru 1437!!!

Gambar Tahun Baru Islam 2015

Hari ni 29 Zulhijjah...dah sampai penghujung tahun 1436 Hijriah...esok dah bertambah tahun..1437.

Walaupun takde dalil untuk amalan doa akhir tahun dan awal tahun, takde la menjadi kesalahan untuk kita sama-sama berdoa yang baik-baik kerana Allah memang suka kepada hambaNya yang berdoa dan mengadu kepadaNya...

Doa akhir tahun (1436) boleh dibaca selepas waktu Asar sementara doa awal tahun (1437) dibaca selepas waktu Maghrib.

Moga kita dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki untuk menjalankan ibadah dan menambah amalan kebaikan...aamiinnn :D

ir tahun dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar) pada 29 Zulhijjah 1436 bersamaan 13 Oktober 2015 Doa awal tahun dibaca selepas menyempurnakan fardhu Maghrib hari awal tahun pada 1 Muharram 1437 bersamaan 14 Oktober 2015

Pautan Sumber: mysumber.com

 


Doa akhir tahun dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar) pada 29 Zulhijjah 1436 bersamaan 13 Oktober 2015

Pautan Sumber: mysumber.com
Doa akhir tahun dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar) pada 29 Zulhijjah 1436 bersamaan 13 Oktober 2015 Doa awal tahun dibaca selepas menyempurnakan fardhu Maghrib hari awal tahun pada 1 Muharram 1437 bersamaan 14 Oktober 2015

Pautan Sumber: mysumber.com
Doa akhir tahun dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar) pada 29 Zulhijjah 1436 bersamaan 13 Oktober 2015 Doa awal tahun dibaca selepas menyempurnakan fardhu Maghrib hari awal tahun pada 1 Muharram 1437 bersamaan 14 Oktober 2015

Pautan Sumber: mysumber.com
Doa akhir tahun dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar) pada 29 Zulhijjah 1436 bersamaan 13 Oktober 2015 Doa awal tahun dibaca selepas menyempurnakan fardhu Maghrib hari awal tahun pada 1 Muharram 1437 bersamaan 14 Oktober 2015

Pautan Sumber: mysumber.com
Sari

Untuk semua anak-anak tingkatan 3, selamat berjuang untuk PT3..exam stat hari ni sampai Khamis...buat yang terbaik dan tawakal kepada yang Esa...inshaAllah moga dipermudahkan..aaminn



#usahadoatawakal
#anakexammakpakyanggabra
#gudluckkakchik
#weloveandsupportyou
Sari
Edisi yang buat peminat tegar aidijuma tak keruan 

#edisiterhad #edisikhas #hijabista #aidijuma  #karangkrafmall #charity #rezeki

Sari
Dah cuti ke kome? Teman keje lagi arini..malam kang baru masak-masak utk raya...:D

Pada yang balik kampung arini, berhati-hati di jalanraya...jerebu ader, hujan pun ader so smile & steady okey...:P

#salamaidiladha #maafzahirbatin
Sari
Udah berjerubu blog ni...menguap-nguap bila nak update...huarghhhh
Pastu time jerebu memang maleh nak kuorkan...rasa mata penuh asap & tekak tersekat...jadinya masa rehat memang slow le aktiviti nak jalan-jalan cari makan...godek-godek grup kat fb...aje banyak rhopenya peniaga-peniaga kat luor yang buat servis delivery untuk makan...breakfast ader, lunch lagi la melambak..terlior-lior weh nengok dema tempek gambo makanan...kenyang pun boleh lapo balik...hehe

Dah ader orang bisnes cenggini, moh le kita support...oder je nak makan apa...terus sampai opis/rumah...tak payah stat enjin, tak yah nak berbedak bagai, tunggu je dengan duit di tangan....

Ni teman kongsi antara menu delivery yang teman dah oder...alhamdulillah setakat yang teman oder ni semua sedap di anak tekak teman...memang ader yang teman repeat oder...berbaloi-baloi gitu...
 
Ni western menu...harga dari RM7 - RM15...finger linking good weh :D

Ni menu pantai timur - nasi kerabu...rege RM5 je..nyamnyamnyam
   

Ni dessert yang tengah hot meletopss kat ipoh...kek cheese leleh..
RM16..melting tak henggat kome...terbaekk
  

Ni pun dessert yang sedap banget...indulgence & red velvet..
RM9...boleh lawan SR ni 
Terlior tak? itu baru sikit...ader banyak lagi kome...nak share semua nanti nampak beno teman ni kuat makan kan..kikiki :p. Dah ader kemudahan elok le kita guna ye tak...tolong menolong gitu...tolong orang bisnes & tolong perut kita kenyang...hahah #sayatakgemuksejutakali #ipohipohajer #ipohhalalfood
Sari
Terobek 31 Ogos 2015...rutin famili tiap tahun yang tak penah miss lagi...tabik kat semua kontinjen yang berkawad...kome selalu terbaekk...#sehatisejiwa

Moh layan gambo...gambo abc mixed fruit tu iklan jap..sedap weh basah tekak..sila telan ayor lior...hahah

Sari
Terobek Sukan Nasional kat UTEM, Melaka

Hari pendaftaran, perbarisan & penutup

Jalan malam kat Jonker Walk..orang biru + orang kuning..vavava

Melawat muzium kapal selam kat Pantai Klebang..tiket masuk dewasa rm3, kanak-kanak rm1..
Sempat jugak minum coconut shake kat Pantai Klebang...yang tak sempat amik gambo je..haha..haus sangat le tu...memang sedap weh..ader perasa ori, vanila, oreo & chismore..nyamnyamnyam..brader tu bancuh dalam bas je...:p


Sari
Mingu lepas dari Jumaat- Isnin, teman berkampung kat Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM)...ader sukan jabatan perancang satu Malaysia...tahun ni zon selatan tuan rumah so ke Melaka le kita...

Banyak acara, banyak aktiviti so jadual padat le jugak...aje paneh rupanya kat Durian Tunggal ni ye tapi semangat sukan punya pasei, kita layan je :D #sunburn

Perak kali ni jadi Zon Tengah...bergabung dengan Selangor...sebelum ni keme Zon Utara join dengan Kedah, Penang & Perlis...mana-mana negeri pun keme tak kisah...orang Perak serba-boleh gitu...heheh

Tahniah & terimakasih semua atas komitmen, semangat kesukanan dan persaudaraan...lagi 2 tahun Perak pulak tuan rumah...ater jemput le semua datang ye...kita makan tempoyak pulak :D

Terowbek pembukaan & penutup

 Team darters teman...caya la uollss :D
 Merasa le jugak pijak podium..heheh
 
Sari
Lama giler tak join contest...blog contest teman pun udah berkarat...ingat nak buang je blog tu..heheh

Ni angin apa tetiba nak join plak...idea dah tepu le tu nak tulih kat blog...hahah...kome yang nak join jom le lekaih...contest sampai 19 Ogos 2015

http://4.bp.blogspot.com/-s51oiZyMxV8/VcDhrfxIufI/AAAAAAAAv90/f5c8e0xsCKE/s1600/Banner.PNG

Sape nak join meh klik tuan tanah SAYAIDAY atau AYUEIDRIS


Hadiah best-best :D
15 Pemenang :D

+ 1 x Penginapan 2 hari 1 malam di The Kabin,Jeram Selangor *
+ 2 keping tiket Aquaria KLCC
+ Sebuah buku karya Dr. Anwar Fazal, Tribulasi 365
+ RM30 Voucher Parkamaya
+ RM150 Voucher Parkamaya
+ RM50 Voucher Pak John Steamboat
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 6 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 10 Mangkuk Boat Noodle)
+ Voucher Makan Boat Noodle (Free 12 Mangkuk Boat Noodle)
+ Outdoor Photoshoot by Islam (Website)
+ 5 set Chrochet Heart (5 pemenang)


Boleh juga klik http://goo.gl/H0lgNa

The Cabin tu macam menggamit je :D
Sari
Macam tahun sebelumnya, tahun ni opis teman buat lagi pertandingan dekorasi aidilfitri mengikut zon 5S...tahun ni temanya #syukuraidilfitri

Tahun ni nampaknya lagi kreatif & lagi meriah deko-dekonya...aje hebat kome...juri pun dah buat penilaian so tunggu je le keputusannya masa jamuan raya nanti..
   
Jom intei-intei :D

 
 
#inikanraya
#syukurselalu
#syukuraidilfitri
#jpbdku

 
Sari
Tak peronah jemu lagi dengan kopi...rasa nyaman & segor je bila pekena kopi...aromanya fuhh mengancam betui..heheh
Jom layan kopi.... 
#inikanraya
#ilovecoffee
#ipoh

KKN Coffee...macam-macam perasa ader...boleh delivery ye adik manis :D
ni derhaka sikit sebab nak rasa ayor buah pulak :p

 Coffee King...nak beli kena berator panjangggggg..heheh
  

Big Coffee...gadis-gadis manis yang jual...jangan bergetor tulang rusuk sudah..haha 
err pisang cheese tu beli kat kedai lain ye :p
Sari
Cuti raya lagi ke mengkome? teman dah stat koje arini tapi dengan mood maleh menggebu..heheh

Aje bosan plak so sesaja nak nunjuk menu pagi raya teman...jangan kata hakak tak payung...kikiki

Rendang ayam, nasi impit & rendang kerang
 

  Ni plak sebekut ayor tangan kedut teman...
Cornflakes madu, cornflakes coklat & coklat cip
#inikanraya
#syukurselalu 
Sari
#1436 #syukurselalu


Udah nak raya kome...lusa kan jangkanya...ofis teman pun udah mula lengang tapi jalan pulak udah mula jem...dengor radio tadi  katanya mana-mana highway pun dah mula banyak kereta...tak sabo ye kome nak balik kampung....

Teman koje lagi..esok baru cuti sampai minggu depan...agenda raya biasa-biasa and macam biasa je...maleh nak plan sangat...kalo ikut memang tak terkejo nak ke sana sini...nak ke utara, nak ke selatan, nak menunggu yang nak datang...hahah, sembang macam retis banyak peminat...

Apapun, selamat hari raya semua...yang balik kampung jejauh, enjoy your journey...pasang lagu raya kuat-kuat okeh...bior feeling tu lelebih sikit baru tak penat layan jem...yang kampung dekat sepelaung tu tak yah le nak bersesak sangat...kayuh pelan-pelan :p

Moga raya ni kita dapat saling menziarahi dan memaafi...dalam seronok nak sambut hari kemenangan jangan dilupa pada Ramadan yang semakin meninggalkan...sama-sama kita berdoa mohon dijodohkan lagi dengan Ramadan yang akan datang...aaminnn

Sari
Hari ni opis teman buat program masak bubur lambuk...gotong-royong kelab kesuba...timakasih semua AJK yang sinsing lengan...kipidap 

Sari
Dah masuk 19 Ramadhan kome weh...aje cepat benor rasa puasa kali ni...walaupun cuaca paneh terik tapi tup tap tup tap tak sampai 2 minggu lagi nak raya dah...

Dah siap ke semua baju-bajan raya? biskut dah tempah? baju ke biskut ke semua rege dah naik kan...nak tak nak kena le membeli jugak...telan ayor lior nengok duit dah makin mengecik...memang sakit tu di sini betui...huhuh

Teman ala kadar macam biasa je...tapi ala kadar pun rasa macam berbelanja lebih pulak sebab semua barang dah naik...tak tau nak jimat kat mana...setakat cakap suruh jimat anak teman pun tau cakap...kuikui...

Dah le memacam isu paneh yang keluor..."rakyat ok lagi sebab boleh makan KFC".."minyak naik 10 sen je patutnya naik 20 sen".."takyah balik kampung raya ni boleh jimat"...hoihhhh...statement apakah itu...asik-asik kita yang marhaen ni je yang kena jimat, syukur, sabor...mentang le kita ni sekolah tak tinggi..boleh telan bulat-bulat ke cakap-cakap cenggitu? huh, angin kus-kus plak makcik tulih menda ni...grrrrr

Kita dok bising-bising pun ada ke dema tu dengor, ada ke dema tu baca...setakat blog teman yang berhabuk ni hmmm kimsalam je...hahah

So untuk yang nak datang beraya umah teman, duit raya akan menguncup ye..tolak GST :p
Sari
  
Ada tak saudara saudari yang berniaga bazaar ramadhan??kalau ada, just nak pesan berniaga bazaar biar jujur..semalam saya beli kuih pelita tapi saya bakar tak boleh menyala!! kuih bom pun sama...sampai hari ni tak meletup-letup pun!!...pembohong betul!!

kikiki...sabor ye semua :D