Sari
Saper penah masuk maraton? nampak macam xder jer...teman penah kot tapi bukannya maraton...merentas desa..haha.. aci x?.masa sekolah dulu mesti kome ingat lagi kan...bestkan...best sebab larinya kejap je..jalan + menyembang yang lebih...

Semenjak dua menjak ni ader la en. hasben ajak teman bermaraton...tapi idak le teman nak join lagi...mentang2 la dia dah join International Penang Bridge Marathon 2011, dengan eksyennya dia ajak2 ayam kat teman...setakat walkaton pun dah berpeluh bagai, inikan maraton...semput mak !

Tapi bila teman baca kat paper yg ader sorang warga emas dari India join maraton, rasa tercabor la plak...kome bayangkan le..umornya dah 100 tahun tapi boleh lagi berlari sampai 42km...kome mampu? ohhh..

Meh kita teruja jap...


Namanya Fauja Singh...mula bermaraton masa umor 89 tahun sejauh 32 km...dia berlari sebab nak larikan diri dari kesedihan & kesepian berikutan kematian anak keduanya, Kuldip (meninggal dunia akibat ditimpa palang besi di rumah)...

Sejak tu dia terus berlari & berlari...siap ader jurulatih kecergasan lagi...kome nak tau ke camana tahap kecergasan pakcik Fauja ni?...jangan jeles yer sebab tahap kecergasan tulangnya adalah seperti mereka yg berusia 35 tahun!!! wowweh...

Disebabkan semangat pakcik Fauja ni jugak, jenama sukan ADIDAS telah melantiknya sebagai duta mereka dalam kempen Imposible Is Nothing...berganding dengan David Beckam lagi tau...perghhh

Dalam pada tu, sebuah biografi berjudul Turbaned Tornado : The Oldest Marathon Runner Fauja Singh telah diterbitkan pada 6 Jun 2011...ditulis oleh Kushwant Singh setebal 144 mukasurat...boleh la carik kat kedai2 buku kalo berminat yer..

Apa la agaknya pakcik Fauja ni punya rejim pemakanan ek? ohhh..kena memilih juga bila makan ni...makan bila rasa lapar je...pastu x makan nasi (alamak! pengsan teman), parata, pakoras & makanan bergoreng....dietnya hanya sayuran hijau, yogurt, kacang dal & roti...minum plak air masak & teh halia...

Amacam kome? semangat x bila tengok pakcik ni? Selain jaga makan, pakcik ni jugak akan berlari sekurang-kurangnya 10km sehari...larat ke kita weh...adeh adeh..

Teman ni ntah ler..harap baca je ler...takotnya kalo en. hasben baca ni, alamat lagi kerap le dia mengajak teman....huhu...*nak pikio alasan jap*
Labels: | edit post
4 Responses
  1. kalau tak cuba tak tahu K.Sari. hehe. Sy pun tak pernah masuk acara marathon. Dulu2 merentas desa selalu yg terkebelakang.hehe


  2. Sari Says:

    nur~ boleh la cuba cuma nk training tu yg MALASSSSSS..hehe


  3. kakyong Says:

    pernah baca pasal pakcik ni.. dia dok kat kanada tak silap... tp memang hebat lah kan, sbb dah usia emas tp cergas macam org muda..


  4. Sari Says:

    kak yong~ rasa malu plak dgn pakcik ni...*lari setempat jap*


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung