Sari

Penah dengar penyakit 'Congenital Disorder'?
Teman pun xreti sgt pasal penyakit ni..cari2 dlm wikipedia, lebih kurang cenggini la maksudnya...

congenital disorder, or congenital disease, is a condition existing at birth and often before birth, or that develops during the first month of life (neonatal disease), regardless of causation. Of these diseases, those characterized by structural deformities are termed "congenital anomalies"; that is a different concept (MeSH) which involves defects in or damage to a developing fetus.


Ader lagi sambungannya..nak baca boleh ke http://en.wikipedia.org/wiki/Congenital_disorder

Ok, berbalik pada kisah adik Suhaila ni...penyakitnya dikesan oleh keluarganya apabila dia sering berkurung dlm bilik berjam-jam...mulanya ingatkan sebab sengugut tiap2 bulan tapi bila sakit sampai menangis, teruslah dia dibawa ke hospital...bila check, Dr kata kencing kotor tapi bila check ke pakar rupanya Suhaila ni perlu dibedah sebab ader ketumbuhan...bila dah operate ingatkan dah settle, rupanya ader yang lebih dasyat lagi iaitu Suhaila ader 2 rahim & 1 buah pinggang! dan dikhabarkan penyakit macam ni hanya ader 180 kes sahaja di seluruh dunia!!!

Setakat ni Suhaila hanya diberi ubat tahan sakit...selain tu setiap hari dia kena makan pil perancang untuk elakkan dia daripada datang haid...dah 2 kali dia dibedah & sekarang rahimnya semakin membesar...

 Dimaklumkan ader pakar perubatan di Hospital Universiti Sharjah, Dubai dah berjaya bedah sorang budak perempuan 13 tahun yang mempunyai kes yang sama dengan Suhaila...cuma kos rawatannya agak mahal iaitu RM60,000...sebelum ni memang ader sumbangan tapi hanya cukup untuk beli tiket kapal terbang untuk Suhaila & ibunya...pembedahan terpaksa dibuat di luar negara sebab kat negara kita xder kepakaran & kes macam ni adalah kes baru dalam sejarah perubatan negara...

Pembedahan dijadualkan pada 22 Mac ni..jadi masa agak suntuk untuk mencukupkan wang rawatan...oleh itu, sumbangan amat2lah diperlukan memandangkan mereka juga berdepan dengan masalah surat sokongan dari hospital kerajaan untuk mengesahkan penyakit tersebut (sebab penyakit baru)...

Pada yang ingin menyumbang, bolehlah berbuat demikian melalui akaun Maybank ibu Suhaila, Puan Hanita :112101581281


Bersama-sama kita hulurkan tangan ringankan beban...(Sumber : SINARHARIAN)



Labels: | edit post
7 Responses

  1. Sari Says:

    timakasih nur...moga bertambah rezeki :)


  2. ketikketok Says:

    Jika anda telah disahkan mempunyai fibroid,cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.


  3. aqil Says:

    Aunt Hanita perlulah banyak berdoa untuk anak aunt Suhaila.. Nanti bila2 aunt hanita free.. Kita jumpa lah.. Assalammua'laikum..


  4. aqil Says:

    Aunt Hanita perlulah banyak berdoa untuk anak aunt Suhaila.. Nanti bila2 aunt hanita free.. Kita jumpa lah.. Assalammua'laikum..


  5. aqil Says:

    Aunt Hanita perlulah banyak berdoa untuk anak aunt Suhaila.. Nanti bila2 aunt hanita free.. Kita jumpa lah.. Assalammua'laikum..


  6. aqil Says:

    Aunt Hanita perlulah banyak berdoa untuk anak aunt Suhaila.. Nanti bila2 aunt hanita free.. Kita jumpa lah.. Assalammua'laikum..


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung