Sari

Salam semua...
Dah 5 hari x bersiaran...cuti 3 hari yg mcm pjg tapi rasa kejap jer, mayb sbb cuti pnuh dgn aktiviti, tu yg rasa mcm xrehat jer..hehe
Jumaat baru ni bersamaan Maulidur Rasul saya n hasben bawa mak hasben a.k.a mak mertua saya ke satu pusat rawatan di Tronoh..nama pusat tu PUSRATU iaitu singkatan dari pusat rawatan tanpa ubat. Pusat ni
diakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah Bahagian Perubatan Tradisional dan Komplementari. Nak tau apa2 jer psl Pusratu ni boleh le klik kat SINI
Mak mertua saya lumpuh separuh badan akibat angin ahmar. Dah lebih 20 tahun kena n still bahagian yg kena strok tu xble nak digerakkan..
Jadinya rawatan pertama tu saya n hasben pun xlpskan peluang nk tengok camner kaedah rawatannya walaupun dah diberitahu oleh staf kat situ..ye la teori n amali kan xsama so excited skit nak tengok..lagipun rawatan kat sini smuanya kena appointment walaupun first time nak dtg diagnos, lps dah kenalpasti sakit, cara rawatan, tetapkan harga baru buat temujanji utk mulakan rawatan n nak bgtau siap2 kat sini yg harganya mmg agak mahal..4 angka n mmg xder ubat samada utk makan, minum atau sapu.
Cara rawatan adalah urutan n diaorg guna siku utk urut. Urut kaki, badan n semualah guna siku..mmg mengerang la mak mertua saya..hehe. Semlm pegi lagi utk rawatan kedua..cara yg sama cuma ader tambahan skit iaitu buat bekam angin..kali ni agak lama skit n lebih menyeluruh n lebih kuat sbb mak mertua saya mengerang lebih nyaring dari aritu...
Apapun yg saya respek adalah adik2 yg buat rawatan tu amat menjaga adab n aurat..yg buat rawatan tu 2 lelaki n 2 pompuan...yg lelaki tu bila nak pegang mak mertua saya diaorg akan amik kain @ tuala @ pkai sarung tgn (utk lapik) baru sentuh..tudung pun xyah bukak..seblum mula dioarg sruh mak mertua baca Fatihah 3 kali, pastu klau sakit sebut Allah @ Allahhuakbar, sambil buat rawatan tu diaorg baca2 ayat gak (saya nmpak mulut diaorg kumat- kamit,heheh)...mggu depan ader rawatan lagi n sejak rawatan pertama tu mak mertua saya diberitahu yg dia xble lagi tidor atau duduk di atas katil atau kerusi yg empuk2..semuanya kena atas permukaan yg keras (cthnya tido guna toto) utk tempoh selamanya sbb diaorg dah betulkan struktur tulang belakang n saraf2nya...pantang makan? utk 3 bulan ni xble mkn kekacang, telur n pulut n lps ni klau badan mak mertua saya sakit2 xble urut dgn minyak angin @ minyak panas tapi tuam jer dgn ais batu...
Hasil keseluruhan masih xjelas lagi sbb tangan n kaki sebelah kiri mak mertua saya masih agak kaku n keras cuma nmpk dah ble digerakkan sikit n dah ada deria rasa.. harap2 ada sesuatu yg positif sbb sakitnya dah lama sgt, dpt solat mcm kita yg normal ni pun jadilah n alangkah indahnya klau satu hari nanti saya dpt rasa air tangan mak mertua saya itu...
Mak, tose satu!!!!

Labels: | edit post
9 Responses
  1. Nadiah Sidek Says:

    1st time dgr pusratu. tak cuba, tak tau keberkesanannya, kan? nnt update la progress ye lps dptkn rawatan kat situ. nak juga tahu :)


  2. Sari Says:

    insyaAllah, ahad ni ader lagi rawatannya...betul tu, xsalah cuba-mencubakan..


  3. Salah Eja Says:

    ohhhhh.... mintak tose yek? Peh tu cheese kek camana?


  4. Sari Says:

    cheese cake tu akan ader siaran ulangannya..cuma nk mntak sponsor bhn2nya ble?heheh


  5. Lynn Nasir Says:

    salam,

    bagusnya ada perubahan. bayangkan selama 20 tahun..atleast deria sentuh dah sensitif semula. alhamdulillah..

    akak try resepi ni. pakai blender je, lynn bukan malas..tp mmg mudah begini :p

    http://www.myresipi.com/top/detail/88


  6. AEDA Says:

    salam. saya jumpe blog ni masa search psl pusratu :) ayah sy dah buat appointment kat sana jumaat ni. die sakit slipped disk - tulang blakang n kaki pn sakit bila nak jalan...sy tau tmpat ni mahal, tp kalau berkesan apa salahnya kan...

    so camane mak mertua skrg, ade perubahan?



  7. Sari Says:

    salam aeda, skang ni mak mertua ader kat umah abg ipar di KL..aritu tanya kata ok jer..hehe



Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung