Sari

Salam semua..

Mlm tadi ada tgok tak program Halaqah TV9?, tajuknya Kejaiban Azan.. memula tu dgar biasa2 jer la x concentrate sgt..panelistnya Ustaz Roslan n Dr. Azhar..lama2 dgar makin best tambahan plak yg Dr tu terangkan dari segi sains..owh, azan ni ader gelombang rupanya..ia terletak dlm gelombang theta..gelombang ni adalah waktu yg tenang, contohnya masa kita tgh tidor2 ayam tu...maknanya dlm gelombang yg rendah..tu sbb klau kita dgar azan kena diam sekejap, hayati n fahami seruan tu supaya kita akan dpt rasa ketenangan yg mendamaikan...
Selain kelebihan2 dari segi agama, ader jugak sebab kita digalakkan terus solat bila habis azan sbb waktu azan kan gelombang rendah so bila kita cpt2 solat gelombang tu masih ader n insyaAllah solat kita akan lebih kusyuk sbb waktu tu kita dlm keadaan tenang..(hehe ni kena batang idung ni sbb slalu lmbt bila solat zohor kat pejabat)
Pastu perasan x yg azan ni sentiasa berkumandang di seluruh dunia? nak tau kenapa? sebabnya kan waktu di dunia ni berbeza, xyah jauh la, antara Ipoh n KL pun waktu solat berbeza kan..lari seminit dua, tapi yg penting lepas area KL azan, Ipoh plak sambut, pastu mungkin Penang, Kedah dan seterusnya...tu belum kira waktu antara negara..lepas Indonesia, Malaysia, pastu Thailand n so so...tu baru waktu solat, belum lagi bila baby lahir setiap minit, orang nak gi Haji, waktu ribut, waktu kena gangguan halus dan memacam lagi la..Hmm AJAIB sungguh azan rupanya...
Yang menarik lagi tu kata Dr Azhar lagi, kita boleh buat sendiri terapi azan, untuk permulaan cuba buat waktu malam sebelum tidur, klau bleh rakam la dulu suara azan tu, pastu tutup lampu n pasangkan rakaman tu, dengar, hayati n fahami maksudnya, insyaAllah tidur kita akan lebih nyenyak..boleh jugak buat masa on the way gi keje, pasang dalam kete dengan pendekatan dan penghayatan yg sama, insyaAllah hari tu kita akan mulakan kerja dengan suasana yg aman, tenang dan damai...
Klau diikut sejam program tu bersiaran mmg x cukup..terasa jahil n ceteknya ilmu tentang hal2 yg kecik tapi fadilatnya amat besar dan mengagumkan..yg paling ralat tu sbb saya x sempat nak amik alamat laman web Dr Azhar tu tentang terapi azan..
Jadinya pada sesiapa yg pernah dengar pasal terapi azan ni atau tau alamat web@blog@yg berkaitan boleh la berkongsi info ni..saya pun akan cuba cari setakat yg mampu n boleh la kita panjang2kan dan war2kan ye..



Labels: | edit post
18 Responses
  1. ina Says:

    salam, saya juga menontonnya malam tadi...nama penuh Dr Azhar tu apa...jenuh lea tanya pakcik google tapi masih tak jumpa mengenai terapi azan ni


  2. salam K.Sari,
    terima kasih atas perkongsian ilmu ni.


  3. Anonymous Says:

    nama penuh dr semalam ialah Dr Azhar B. Hj Sarip.


  4. Sari Says:

    ina - ksari pun dok godek2 cari psl ni tapi masih hampa lagi..nape la ble x amik adress dia semlm..huhu

    tem.housewife - ksari pun baru tau jer, kita kongsi sesama yer..

    anonymous - timakasih bg nama penuh Dr Azhar tu..


  5. Nadiah Sidek Says:

    tq sari berkongsi ilmu :)


  6. segala sesuatu yg Allah perintahkan tu PASTI ada HIMAHNya kan..masyaALlah..

    thanx 4 sharing k.Sari

    Mudah,Murah,Cantik !!!


  7. Lin Says:

    Salam..

    InsyaAllah ini adalah website Dr. tersebut.. http://aku-ok.com/ :D


  8. Sari Says:

    nadiah - same2 kita kongsi yer

    ummi hanie - btul tu, kita jer slalu lupa nikmatNya

    lin - tenkiu sesgt, ksari akan berdesup ke sana


  9. zety Says:

    maseh byk2 sbb share ttg azan nih =)


  10. kalau tak silap saya,
    terapi.azan@aku.yahoo.com

    lebih kurang la email beliau nie..

    Cuba try dulu


  11. Anonymous Says:

    http://soulpower-kuasajiwa.blogspot.com/

    Dr Azhar merupakan columnist tetap kat Mingguan Wanita..mmg slalu folo die nye artikel...sgt menarik..


  12. Anonymous Says:

    Assala' Mualaikum Wrh Wbt.

    Hubungi Dr Azhar B. Hj Sarip di:

    Ibu Pejabat:
    Soul Power Training.
    No. 28, 3rd Floor,
    Jalan BPU 6,
    Bandar Puchong Utama,
    47100 Puchong,
    Selangor Darul Ehsan.
    Tel: 03 8060 7820
    Fax: 03 8060 7830
    e-Mail: info@aku-ok.com


  13. Dila Says:

    salam.
    sy dah pegi ke preview 'terapi azan' ni puchong. bukan sekadar intro je tp dia bg semua maklumat berkenaan azan. patut dan mesti diamalkan terapi azan ni sebelum tidur & sesudah bangun tidur selama 40 hari.
    boleh add Dr kat fb. search Don Azhar.
    sy tak selalu pegi ke kelas yg dianjurkan tp sy ada personel choaching dgn Dr. boleh juga dapatkan info dari sini http://soulpower-kuasajiwa.blogspot.com/.
    atau kat sini
    http://minda-supersedar.org
    /1048/index.asp
    atau kat sini
    http://www.1minda-supersedar.com/
    atau juga kat sini
    http://meditasi-islam.tripod.com/id10.html

    beliau bukan motivator tp beliau adalah akan ajar kita sampai master.

    dila
    boleh search sy di FB - Norlilah Abdullah


  14. Dila Says:

    salam.
    sy dah pegi ke preview 'terapi azan' ni puchong. bukan sekadar intro je tp dia bg semua maklumat berkenaan azan. patut dan mesti diamalkan terapi azan ni sebelum tidur & sesudah bangun tidur selama 40 hari.
    boleh add Dr kat fb. search Don Azhar.
    sy tak selalu pegi ke kelas yg dianjurkan tp sy ada personel choaching dgn Dr. boleh juga dapatkan info dari sini http://soulpower-kuasajiwa.blogspot.com/.
    atau kat sini
    http://minda-supersedar.org
    /1048/index.asp
    atau kat sini
    http://www.1minda-supersedar.com/
    atau juga kat sini
    http://meditasi-islam.tripod.com/id10.html

    beliau bukan motivator tp beliau adalah akan ajar kita sampai master.

    dila
    boleh search sy di FB - Norlilah Abdullah




  15. Anonymous Says:

    Whats up! I simply wish to give a huge thumbs up for the great info you’ve gotten here on
    this post. I will be coming back to your blog for
    more soon.

    Feel free to visit my web-site: outdoor products mojave waist pack


  16. Anonymous Says:

    Hello! I just would like to give an enormous thumbs up for the great data you
    could have here on this post. I can be coming back to your blog for more soon.



    Feel free to visit my web page :: kjv bible download for windows mobile


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung