Sari

Aritu ader dengor2 pasal Disneyland ni...tapi teman macam x pecaya je..pehtu sehari-dua nampak plak ader yang post kat FB pasal ni jugak...jadinya teman try le cari2 skit info...takut pulak salah information...kena saman kang naya je...

Rupanya memang dah masuk paper Harian Metro tentang rancangan taman fantasi ni...memang bebeno kome ader projek mega ni...betoi kat Ipoh plak tu...lebih tepat lagi kat Meru Raya, Ipoh....hohoho

Meh kita share skit info...sumber dari MyMetro


Pojek dijangka dimulakan hujung tahun ni dengan keluasan 20 hektar berjumlah RM506.7 juta...merupakan taman tema pertama di Malaysia yang dibangunkan dengan kerjasama antara Perak Corporation Bhd (PCB) dan syarikat pemaju taman tema Australia, Sanderson Project Development (M'sia) Sdn. Bhd.(SPD)

SPD adalah anak syarikat Sanderson Group Pty Ltd yang berpengalaman merekabentuk, membina dan mengendalikan destinasi pelancongan antarabangsa macam Universal Studio Singapura, Shanghai Disneyland & Happy Land Vietnam...

Taman tema Ipoh ni dijangka siap pada Disember 2014...ader lima zon keriangan yang akan dibina :-

~ Fantasy Forest ~
~ Wacky World ~
~ Pirates Cove ~
~ Lost Canyon ~
~ Pixel Planet ~ 

Selain tu, ader juga dibina sebuah hotel dan 2 buah pangsapuri untuk tujuan penginapan pengunjung...dalam pada tu sekarang ni sedang dibina hotel bertaraf butik yang dijangka siap bulan Jun 2013...hotel bernilai RM80 juta ni meliputi bangunan hotel 12 tingkat, 2 bangunan komersil sembilan tingkat, pusat mesyuarat, konvensyen, insentif dan pameran (MICE)...setakat ni pembinaan dah 20 peratus siap...*ohhh..ini le hotel yang teman nampak masa nak gi Mydin aritu* 

Hamboi2 kome...udah senyum simpul yer..dah terbayang le muka kartun2 (Mickey Mouse, Donald Duck) semua tu kan...tetiba bangga le plak jadi orang Perak...macam2 tempat dah bukak kat Ipon ni ye...Mydin terbesor le, AEON terbesor le....ni Disneyland pulak...memang cunnnn arrrr :)

Lepas ni xyah nak verangan gi obersea dah...kumpui duit, jimba-jimba je dekat negeri sendiri...xyah nak booking2 hotel bagai...sesudah Subuh dah boleh punch card kat Disneyland dah...pehtu malam balik umah  tidor sampai mimpi2...kalo xcukup sehari, esok, lusa, tulat boleh nyinggah lagi...heheh...ok x?

Tahniah le kat orang Perak....teman sukee...kome yang kat tempat lain, meh le datang sini jugak...Ipoh mali tatak sombong punya!!!! peace :p


















Labels: | edit post
7 Responses
  1. ~aYu~ Says:

    wah... pasni serbu bandar ipoh lak.. heehe


  2. Sari Says:

    ayu~ meh2..bawak kengkawan sekali yer :P


  3. emy|farid Says:

    banyak betul 'lagha' nya ni nanti, hehe


  4. Sari Says:

    Emy- kita amik yg baik je ;-)


  5. Anonymous Says:

    bukan disneyland lah.Ala2 disneyland.sila baca balik kat harian metro.


  6. Sari Says:

    Anon~my metro dgn harian metro tu lain2 ekk?..opps!


  7. Sari Says:
    This comment has been removed by the author.

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung