Sari

Dah 2 mggu saya n hasben dirundung persoalan yg masih x terjawab, DUIT HILANG!!!, sikit demi sikit menjauh dan lenyap tanpa tanda, bukan hilang di jalanan tapi dalam umah dan yg paling best tu hilang dalam beg duit lagi, jumlah yang lesap dah mencecah RM 250.00++..first time hilang masa antara mlm ke pagi, saya baru kuar duit thari tu utk beli brg skit, pagi tu lps semayang Subuh check kat purse RM 100 dah xder..fuhh, berpeluh gak selongkar sana sini kot2 tersalah letak ker tercicir ker tapi hampa...pikir punya pikir xper arr dah hilang nk wat camner...tup tup satu petang tu (selang sehari rasanya) saya tanya hasben dah bayar ker duit brg, dia kata belum n trus gi bukak pursenya..."eh! mana gi RM 100 saya?" dia tanya kat saya...aikk, kami dah mula sedap hati, xkan hilang lagi kot?? Katanya pagi tadi ader lagi duit tu, camner ptg dah ghaib? apalagi operasi mencari lagi, abih smua org kat umah kena tanya tapi smua xtau, dah xlarat nk punggah sana punggah sini...dalam pada tu saya pun gi Kedah ader sukan ( citer sukan tu kat sini )...balik Kedah saya kemas2 brg termasuk handbag (gi Kedah saya bwk sling bag jer, handbag tggl), tgok2 duit kat handbag yg saya tggl tu pun dah tggl syiling jer, saya xigt ader brape kat dlm tu, ader RM50, RM10...alahai...termenung saya n hasben pk psl ni, ader org curi msuk umah ke masa kami smua xder? tapi brg2 lain elok jer xterusik...pastu yg hilang masa kami aderkat umah tu apa kes? so kami beralih kpd jawapan yg lagi satu, bukan manusia punya keje...ishhh, meremang plak bulu roma ni...bincang punya bincang hasben mntak tolong kengkwn yg tau psl ni n jumpa la org yg rasanya ble tlg tgok2kan menda ni, kami pun pegi la beli brg2 yg dimintak mcm kacang hijau, jarum n kemenyan...kemenyan? trus rasa xsedap ati...bkn per, pernah dgr ceramah yg kemenyan ni gunanya utk panggil jin so trus kami rasa cuak skit...malas nk layan yg bukan2, mlm tu lps Maghrib hasben n kwnnya pun pegi la jumpa org yg berkenaan tapi blum smpai Isyak tgok2 hasben dah muncul depan pintu.."aikk ader tggl brg ker?", "x lah" kata hasben, "abis tu nape?" tanya saya lagi.."x jadi la nak gi, takut khurafat plak" jwb hasben...rupanya on the way gi tu hasben ader call kwnnya yg lain mntak second opinion so nasihat kwn tu xyah la gi, buat sndiri pun ble, bukan susah pun, baca ayat Kursi jer n hembus kat smua penjuru rumah buat pendinding...betul gak kata dia so ikut je la mana yg lebih baik... Sampai arini hal hilang tu senyap, xtau la dah hilang trus atau berehat jap, hrp2 dah lupus terus la, xbrani nak buat kesimpulan n xbrani nak memandai-mandai, cuma ikut gak skit petua org tua2, letakkan benda tajam kat tmpt simpan duit (cth gunting n jarum)...apapun rasa mcm xcaya jer kena kat diri sndiri hal2 cenggini, dulu dgar org citer, baca paper skang baru tau susahnya hati, xble tido dibuatnya, kira hilang tumpuan gak la...huhu..pada yg blum pernah kena, hati2 je la, bykkan mengaji dan berzikir, yg lain2 tu tawakal pd yg Maha Kuasa...
Labels: | edit post
6 Responses
  1. Nadiah Sidek Says:

    akk, rmh mak nadiah pun pernah kena gak. bukan setakat duit, brg2 kemas yg mak sorok pun hilang jgk. duk rasa t*y*l yg ambil sbb mmg confirm takde org lain masuk/pecah rmh. makhluk tu kan mmg ada manusia yg suka bela utk kesenangan diri sendiri..hmmph! rasanya ayah ada mintak ustaz tlg tapi tak dpt jgk brg2 tu

    betul la tindakan suami akk tu. yg guna kemenyan ni jgn pakai la kak. yg tu pun duk guna 'perantara' tu. kalau nak minta tlg, better cari ustaz yg ada ilmu psl makhluk halus/jin2 ni


  2. b.O.n.d.a Says:

    cuba masa senja/masa nak tutup pintu dan tingkap rumah baca BISMILLAH..atau lebih elOk lagi dahulukan dengan bacaan A'UZUBILLAHI MINASSYAITONIRRAJIM..

    Insya Allah dengan izin-Nya makhluk Allah selain daripada manusia takkan dapat masuk ke rumah kita..

    just redha je la yer dgn kehilangan tu..think pOsitive, mebi xde rezeki / ada lah maghfirah dari situ
    =)


  3. fa10 Says:

    seram jugakan bila mengalaminya sendiri...
    saya ni mmg penakut orgnya, lebih2 lg klu nak gi toilet...
    doa2la biar tidak berulang lagi...


  4. Sari Says:

    nadiah - ye ker? lagi byk tu yg ilang,mmg xdpt la yer?akak pun still berwaspada ni..
    bonda - timakasih bg nasihat, mmg redhakan hati atas kehilangan tu n anggap mgkin ader rezki yg dpt tu xberkat kot..
    fa10 - ksari ni tgok citer seram pun takot, nk tido smpai tringat2 tu, bila kena camni lagi susah nk tido..huhu, hrp sgt x jadi lagi..


  5. Allah..byk2 bace ayat kursi ye ..zety klu bace,siap imagine pintu umah,tingkap,umah mak zety,taman perumahan sekali ni haa..semoga kite sume dilindungiNya


  6. Sari Says:

    insyaallah zety, hrp2 kita smua dijauhkan dr gangguan makhluk yg xdiingini, aminnn


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung