Sari
Salam semua...

Tengok la jari anak saya Amni tu, mggu lepas kenanya tapi xtau apa puncanya...mlm tu dia kata tgnnya sakit, yg saya pun xprasankan jarinya tu, dok picit2 tgn jer...hasben yg nmpak jarinya dah bernanah, bila pegang menangis ler dia...Esoknya penjaga kat taska call bgtau Amni demam, dah merah padam mukanya tapi aktif mcm biasa...apalagi balik keje trus jer gi klinik, mmg betul la mukanya dah mcm udang kena bakar, tgok2 tgn n kakinya pun dah merah padam sama...mula la cuak, apa kena jari Amni ni, kena gigit binatang berbisa ker? kena cucuk paku ker? aduh..lmbat plak Dr ni...

nmpak x mukanya yg merah tu?

boring jer tggu Dr kat klinik...kita mnum dulu...

Alhamdulillah, xder pape yg serius, demam pun sikit jer n Dr. pun xpasti apa sbb tgnnya bernanah tapi nanah tu mmg kena buang la...ingatkan Dr tu nak la tolong pecahkan nanah tu, maklum ler klinik mesti la ader alat yg sesuai ditambah plak dgn kebersihan drpd kumankan...tgok2 Dr tu siap cakap "ni klau saya buat kat klinik ni msti anak you x nak kan..msti dia nangis punya"... Erkk, terdiam kejap saya smbil telan air liur, rasa marah dah mula nk datang, awal2 dah buat statement ke arah xnak buat...klau tau xyah ler susah payah dtg klinik n sbb maleh nak berlama-lama kat situ apa Dr tu cakap saya diam jer...dia bagi ubat demam, antibiotik n ubat sapu utk nanah bila dah pecah...(dlm hati senangnya Dr tu layan pesakit, dah la xnak pegang, check pun sekejap jer..grrrrr)
Balik umah, hasben pun terpaksa la jadi Dr. ER sekejap, saya dah takut nak tgok upacara pecah nanah, risau Amni xmo dduk diam...tapi nak xnak kena buat gak n mujur Amni pun jadi baik 10 minit, dia pun mcm rela jer jari kena operasi w/pun airmata dah meleleh-leleh..kelilingnya pun dah penuh dgn misi2 (nurse) x bertauliah merangkap tukang tengok n tukang sibuk n akhirnya misi berjaya...timakasih Dr Hasben, bil masuk buku yer, cukup bulan baru bayor, ahaks...
Rupanya nanah ni mmg ble buat badan jadi demamkan, udah ler sakit berdenyut-denyut, kena plak kat anak kecik, mmg kesian..pd Dr yg berkenaan, rawat la pesakit kecil anda dgn bersungguh-sungguh, mmg smua budak takut kena cucuk, akan nangis tapi itu bukan alasan utk xbuat benda yg patut dibuat...apapun smua dah ok, Amni pun dh sihat, nanah pun dah xder so kira settle la, ble hepi2...
Labels: | edit post
7 Responses
  1. Lynn Nasir Says:

    salam,

    kalau la anak saya berada di situasi itu, mesti saya kata: "doktor nak suruh saya buat kat rumah? saya doktor ke?".


  2. Sari Says:

    dlm ati dah ckp cenggitu tau lynn cuma tahankan jer...mmg kecik jer tgok Dr tu...huhu


  3. anin Says:

    la siannye die..
    doctor ni slalu lepas tgn..tabaik tau


  4. siannya..mujur amni dh sihat =) pasni takyah gi klinik tu agi..hehe~ skarang ni ramai sgt doktor wat keje ala kadar..geram jek..takpela, hari ini hari kita esok lusa ari dia plak..ye tak? ;)


  5. Sari Says:

    anin - tu arr, x ikut etika kedoktoran btui...

    ibu MZW - konon nak support kat klinik Melayu la w/pun selang 2 buah ader klinik India, akhirnya hampeh, nasib arini ari Rabu, esok ari Khamis tau la dia..hahaha


  6. ct pon penah kena gak..dok melayu tak cek apapun tanya kita lak anak sakit apa pastu bg ubat lak mahal nak mampus tak padan dgn layanan...
    la ni ct p dok india mmg tip top..siap kasi tip2 nak kasi anak2 cepat baik..


  7. Sari Says:

    geramkan siti bila diaorg buat camtu, klau patient bangsa lain apa diaorg kata kan...


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung