Sari
Udah xder idea nak menulih, moh teman kongsi bab makan2 plak...menda ni teman buat dlm 2 minggu lepas..gara2 maleh nak makan nasi malam, makan le menda yg lagi menggemokkan...haha, memang idea yg ntah apa2...


Belek2 resepi kat internet, belek2 dapor, semua bahan ader...cuma kuantiti bahan je xcukup...maknanya kalo resepi nak 100 gram, teman ader 50 gram je...huhu, belasah je la..jadik x jadik belakang kira...


Kalo dulu teman try buat brownies yg kukus (kat SINI), yang ni teman try yg bakor plak..berdebor-debor jugak rasa nak membuatnya weh...xjadi kang, makan sebekut je la hasben n anak2 teman malam tu...


Meh tgok resepi dulu...ini ikut sukatan asal, yg ader tanda *  tu ikut sukatan teman yg xcukup gram..terpulang ler kome nak ikut yg mana...kalo ikut tekak teman ni, sukatan teman dah ok dah rasanya...


BROWNIES KEJU WALNUT/WALNUT CHEESE BROWNIES

* sukatan teman

Bahan-bahan
(bahagian bawah)
315gm mentega
125gm serbuk koko *guna 50g*
270gm gula kastor
5 biji telur – dipukul ringan
2 sudu teh esen vanila
230gm tepung gandum
¼ sudu teh bikarbonat soda
100gm walnut – dipanggang dan dicincang kasar *guna 50g*
100gm coklat chips

(bahagian atas – topping cheese)
300gm krim cheese – suhu bilik *guna satu bar yg 250gm brand Philadelphia*
90gm gula kastor
2 biji telur
½ sudu the esen vanilla

Hiasan
Coklat chip, almond flakes, almond atau apa2 yg disukai *guna coklat chip je 100gm*

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 160. Gris dan alas loyang dengan kertas minyak.
  2. Di dalam periuk/kuali, cairkan mentega, masukkan serbuk koko dan gula. Kacau, tutup api dan gaul hingga sebati.
  3. Masukkan telur yang telah dipukul tadi, esen vanila, walnut, coklat chip, tepung dan bikarbonat soda. Gaul hingga rata.
  4. Tuang ke dalam loyang dan ratakan. Ketepikan.
  5. Sediakan bahan topping. Pukul cream cheese dan gula hingga lembut dan berkrim. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Putar hingga sebati.
  6. Tuangkan ke atas adunan tadi dan ratakan. Taburkan dengan hiasan samada badam, walnut atau coklat chip.
  7. Bakar dengan api bawah selama 30 minit. Kemudian tukar kepada api atas dan bawah  selama 15 minit lagi sehingga masak. 
Rhope bahan2


Rhope bila dah masak
(udah nak kena panggilan hangit sebab silap buat api atas je padahal kena buat api atas bawah...mujor xrentung..haha)




Okeh, selamat mecuba yer...sharing is caring...memang shedap..rasa nak buat lagi..*saper nak puji kalo x diri sendiri kan, ahaks*


Labels: | edit post
4 Responses
  1. sedapnya...terliur saya =) tp nk buat mls la plak..ekekeke~


  2. Sari Says:

    ibu MZW~ heheh, kalo camtu tggu rajin baru buat..gerenti jadik punya.. :D


  3. aleen aiden Says:

    bile tengok gambar dr atas nampak ngeri juga,tp bila tunjuk gambar g da potong baru nampak mabeles!hi3


  4. Sari Says:

    aleen~ akak pun ngeri dah tgok..igtkan rentung sudah tapi mujor ok...agaknya ni la yg dikatakan don't judge the book by it's cover..haha


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung