Sari
Pre Wash
(Basuh Sebelum Guna Kali Pertama)

Sebaik sahaja menerima CD

Lakukan Pre Wash sekurang²nya 3 kali dengan air suam/air biasa tanpa sabun. Kenapa? Sebabnya ia adalah untuk menghilangkan kotoran dari kilang dan meningkatkan daya serapan basahan CD. Cuci dengan tangan jer, sabun pun guna sikit (yg x byk buih, xde enzyme pewangi dan pemutih) Basuh..jemur smpai kering, seeloknya buat 3 kali, setengah org basuh skali trus pkai n CD tu bocor sbb xcukup lagi daya serapannya.
Ingat ye, semakin banyak kita basuh, semakin baik daya serapan CD kita dan ini boleh elakkan kebocoran. Jika kita baru pertama kali gunakan CD, jgn panik jika adanya kebocoran...mungkin daya serapan tidak begitu baik lagi. Teruskan jer guna CD tu, Insya Allah bila dah byk kali basuh, prestasi CD tu akan bertambah baik.
(Biasa kita guna kaedah sama bila beli tuala baru kan)


Cara Basuh Selepas Baby Pee2 (Buang Air Kecil) atau Poo2 (Buang Air Besar)



Ni klau baby pee2, bilas dulu cd tu bawah air paip bg hilang sume kesan pee2 anak anda...masa tu blhla kita sental slow2 sbbnya kalau bilas camtu je...kesan pee2 tk hilang sepenuhnya terutama bg cd aio..sbb aio tebal sket compare ngan poket...



Kalau baby poo2, basuh dulu cd yg kena poo2, senang je...pancutkan dgn air paip biar poo2 tu mengalir kt lubang air...kalau byk sgt poopoo tu...blh la buat kt toilet dulu...pancutkan air paip kt cd tu agar poopoo tu jatuh kt dlm lubang toilet/toilet bowl



Pastu boleh la rendam kejap, klau yg kena poo2 tu rendam la lama skit (2-3 jam)
Asingkan yg kena pee dgn yg kena poo



Lepas rendam tu...bagi yang basuh tangan tak payah tambah sabun dah...terus basuh guna kaedah sental² manjalara...nk bg bersih terutama yg terkena poo2...
Mungin ada kesan kuning sket...tp takpe..biarkan aje..kalau byk sgt...blh la guna sabun pencuci pinggan cam sunligt...biasanya kesan kuning tu hilang bila dijemur bwh cahaya matahari...



Kalau basuh guna mesin, masukkan dlm laundry bag/net yer..


Ni la antara rupa washing bag/laundry net yg ble diguna utk masuk dlm mesin basuh



Pastu jemur la guna penyangkut bulat n penyepit camni atau pun ikut la mana yg sesuai dengan citarasa puan2... Kalau mlm ble jemur bwh kipas..Kalau sidai kat panas, make sure Cd berwarna sebelah bawah coz takut lama2 warna pudar.


Kat bawah ni antara sabun yg boleh digunakan






Jangan lupa guna suku jer dari sukatan biasa, yg xder peluntur dan xde pelembut.
Make sure bila basuh pakai tangan, bagi kesan sabun betul2 hilang coz takut baby allergic sabun

Ok, harap senang utk faham n follow...
Apa yang penting??? RAJIN..RAJIN..n RAJIN...Mana boleh malas sbb hari2 pun kita basuh kain jugak kan...







Labels: | edit post
2 Responses
  1. Sitisifir10 Says:

    Saya dulu prewash ada dalam 5 kali kot...baru jadi...3 pun mcm tak cukup jek...


  2. shafida Says:

    ooooo.ok ok .....paham-paham...bagus betui tutorial nih.....macam lecture cara2 nak masak sambal goreng.hehhehe. merarik nih..


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung