Kalo semalam citer pasal lagu raya, arini kita sembang pasal kuih raya plak...jgn terlior suda..heheh
Minggu ni dapat le kome segala tempahan kuih/biskut raya kan...maklum ler, minggu depan ramai yg dah bercuti...balik kampung beraya ye...jadinya sila ler siapkan duit2 yg mencukupi utk melunaskan pengoderan memasing dgn senyuman ikhlas....
Citer psl kuih raya ni teringat la kat kuih dolu2...
kuih bahulu
kuih bakor
kuih putu kacang
Kome penah x buat kuih2 ni? masa teman kecik2 dulu ader ler menolong opah teman buat kuih bahulu n putu kacang...ajernya rasa nak tercabut tangan bila kena pukui telur sampai kembang untuk buat bahulu...masa tu pakai alat yg mcm whisk tapi saiz besor..batangnya dari kayu...huh, mmg rasa nak ngelat jer...tu blom kena jaga api lagi...masa dulu teman guna dapor kayu api..acuan kuih bahulu tu taruk dalam periuk yg dah dilapik dgn pasir...periuk tu plak tutp dgn zink yg kat atasnya ader sabut kelapa...kiranya ader api atas bawah...nak bagi kuih masak sekata...memang berayor mata dibuatnya melayan asap yg berkepui-kepui...tapi bila nengok bahulu tu naik gebu n montel, ilang rasa penat...tu blom makan paneh2 lagi...perghhh, dah xingat rambut yg penuh dgn abu...haha
Bila kena buat putu kacang, yg xlarat tu nak menumbuk kacang ijo...kitaorg guna lesung besor yg dibuat dari besi tu...kelentung kelentang la bunyinya bila tumbuk xkena kacang...kejap duduk kejap berdiri teman menumboknya...lenguh weh...tapi bab yg paling teman gemor bila time nak masukkan kacang n gula kat dalam acu putu tu...tabur dulu gula halus, pehtu letak kacang yg ditumbuk tadi...tekan kuat2...pehtu apalagi..ketuk2ramadhan ler acuan tu...taraa..jadi le putu kacang tu dgn design bunga ke, daun ke...susun dlm talam, tutup dgn kain jarang, jemur tengah paneh...siap...kalo makan ni, toksah le cakap banyak, berdebu-debu mulut...lepas makan, minum plak kopi O...terasa serdak2 kacang tu dlm ayor kopi...memang betui2 kaw....
Sekrg ni dah senang nak buat kuih raya...kabo je nak buat biskut apa...sehari ble buat 2-3 jenis biskut...nama biskut pun canggih2...ader suci dalam debu, purnama merindu, teratai layu...tu blom nama omputih lagi mcm mama kery, shortbread, almond londonbridge, golden oat, friut bolend dan macam2 lagi ler...zaman dah maju, orang pun dah makin kretip...layan je ye...
Kalo maleh nak buat kuih raya xper...kuih tunjuk2 tu nunggu masa je kome pilih dema...yg penting DUIT je kena rajin...
*Anyway, kuih feveret teman, kuih free...ekeke* Tweet Follow @sarisaffari
Minggu ni dapat le kome segala tempahan kuih/biskut raya kan...maklum ler, minggu depan ramai yg dah bercuti...balik kampung beraya ye...jadinya sila ler siapkan duit2 yg mencukupi utk melunaskan pengoderan memasing dgn senyuman ikhlas....
Citer psl kuih raya ni teringat la kat kuih dolu2...
kuih bahulu
kuih bakor
kuih putu kacang
Kome penah x buat kuih2 ni? masa teman kecik2 dulu ader ler menolong opah teman buat kuih bahulu n putu kacang...ajernya rasa nak tercabut tangan bila kena pukui telur sampai kembang untuk buat bahulu...masa tu pakai alat yg mcm whisk tapi saiz besor..batangnya dari kayu...huh, mmg rasa nak ngelat jer...tu blom kena jaga api lagi...masa dulu teman guna dapor kayu api..acuan kuih bahulu tu taruk dalam periuk yg dah dilapik dgn pasir...periuk tu plak tutp dgn zink yg kat atasnya ader sabut kelapa...kiranya ader api atas bawah...nak bagi kuih masak sekata...memang berayor mata dibuatnya melayan asap yg berkepui-kepui...tapi bila nengok bahulu tu naik gebu n montel, ilang rasa penat...tu blom makan paneh2 lagi...perghhh, dah xingat rambut yg penuh dgn abu...haha
Bila kena buat putu kacang, yg xlarat tu nak menumbuk kacang ijo...kitaorg guna lesung besor yg dibuat dari besi tu...kelentung kelentang la bunyinya bila tumbuk xkena kacang...kejap duduk kejap berdiri teman menumboknya...lenguh weh...tapi bab yg paling teman gemor bila time nak masukkan kacang n gula kat dalam acu putu tu...tabur dulu gula halus, pehtu letak kacang yg ditumbuk tadi...tekan kuat2...pehtu apalagi..ketuk2
Sekrg ni dah senang nak buat kuih raya...kabo je nak buat biskut apa...sehari ble buat 2-3 jenis biskut...nama biskut pun canggih2...ader suci dalam debu, purnama merindu, teratai layu...tu blom nama omputih lagi mcm mama kery, shortbread, almond london
Kalo maleh nak buat kuih raya xper...kuih tunjuk2 tu nunggu masa je kome pilih dema...yg penting DUIT je kena rajin...
*Anyway, kuih feveret teman, kuih free...ekeke* Tweet Follow @sarisaffari
Post a Comment
pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung