Sari
Kome penah kena alahan x? bukan alahan yg uwek uwek tu yer..ni alahan kulit..bukan aper, kulit teman ni dah terkecimpung dlm golongan alergik plak..agak penin teman memikio punca suisnya..huhu..

Nak kata alergik sabun, udah lama guna brand sama jer..sabun basuh pinggan ke, sabun basuh kain ke, brand itu je teman pakai..xder plak problem..nak kata alah seafood, lagi le mcm xcaya..dah jenuh belasah udang, ketam, sotong...maintain je kulit ni..hehe

Masa kecik2 dulu penah le kena kudis..ater suka main tanah, main congkak, konda kondi, bola beracun, zero point..masa tu mana nak pkai kasutkan..xder feel weh..bukan setakat kudis kat kaki, kat tangan pun ader..haha..

Ok, berbalik pd alergik yg baru ni..teman tanya kengkwn yg penah kena mcm teman ni..dema kata teman ni kena alergik habuk..mungkin jugak kot sbb semenjak dua menjak ni ader le operasi mengemeh di rumah..cumanya agak musykil sbb menda ni attack jari tertentu je..bukan satu tangan..memula tu dia mcm ader air kt bwh kulit..gatai sesgt..bila kering kulit jadi tegang..bila terover guna jari tu..kulit tu pecah n berdarah..sakit ooo..lama2 jari teman udah tegang semacam..xble bengkok..nak memegang pun sakit..

Udah memcm krim bubuh..semlm gi cari krim kt farmasi plak..pharmasist tu kata mmg alergik habuk n dia bagi krim yg ader antibiotik skali..harap2 ader le kurang..klau idak kena jumpa pakar kulit..sah2 kena cucuk punya..

Rupanya alergik ni ble dari mcm2 punca..contohnya pengawet makanan, ubat jenis tertentu, kutu habuk dan minyak wangi buatan..tapi kenapa setengah orang je kena sedangkan setengah lagi ok je?

Jawapannya masih x jelas, tapi didapati sesetengah org ader sistem imun yang menghasilkan terlalu banyak bahan kimia yang diberi nama immunoglobin E (IgE) yang menyebabkan badan terlalu sensitif kepada bahan yang lazim wujud dalam alam sekitar..ooooo..gitu ye..

Jadinya teman kena le check balik kat mana yg teman alergik ni..baru 2 jari kena udah jenuh rasanya..nak menulih pun payah..tapi yg best tu ble le teman amik cuti dari aktiviti ke-dapor-an..xyah sapu2, basuh pinggan, basuh kain..masak???..ngeh3x..nmpk mcm alasan bernas kan..
Labels: | edit post
2 Responses
  1. deeya Says:

    ehhh sama dgn alergik anak buah akak ler.. sebijik! dia dh gi test darah ari tu... sbb mak dia pun musykil gak, berpantang segala bagai mende gatal2, tp still jadi gak... bila dh dpt result test tu... mmg dia alergik dgn abuk2 rumah.. paling teruk dia alergik dgn bulu kucing... bulu anjing xpe plak... pelik2...


  2. Sari Says:

    deeya ~ skang ni anak buah dh ok ke? guna ubat aper ek? excited nk tau ni...


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung