Sari
Salam semua...
Semalam saya join aktiviti opis..xtreme punya..kemana? Gua Tempurung, Grand Tour Package..penjelajahan selama 3 jam 30 minit tu...
Lepas sarapan kat umah, trus terjah ke sana, rmai geng2 opis dah ader kat situ..pemandangan cantik sgt waktu pagi..sejuk jer..lps sdikit taklimat kami buat regangan pastu baca doa skit supaya perjalanan slamat pegi dan balik...
Ini kali kedua saya ke sini tapi memula tu gi pakej Top Of The World jer..masa tu smua anak2 saya angkut w/pun yg kecik belum pun setahun..hasben out station so xder pilihan...semangat nak join tu pun berkobar-kobar, kengkwn pun bagi sokongan smpai diaorg tolong amik sorang-sorang anak saya n ader yg gilir2 dukung si kecik tu..korang mmg superb...
Kali ni saya gi ngan hasben jer sbb perjalanannya sgguh mencabar, tu sbb dipanggil grand tour (yg paling xtreme), xbrani la amik risiko..klau kami dua jer xrisau sgtkan..hehe (alasan nk bercouple)
Kami dibekalkan dgn lampu yg letak atas kepala mcm penoreh getah tu sbb dlm gua mmg gelap w/pun di sesetengah tmpat kat dlm tu dah ader lampu..memula masuk mcm biasa jer..naik tangga turun tangga..mengah gak ler w/pun konon2nya dah sebulan lebih saya exercise..(ajernya x fit..huhu)

ni baru sikit jer tangganya

Pemandangan kat dlm mmg menakjubkan, byk bentuk2 terhasil di dinding2 gua, smuanya adalah semulajadi, ader bentuk gajah, kuda, kura2, kete kancil, kaki pompuan, harimau, buaya, naga, dinasour, rama2, obor2, pompuan mengandung, muka Osama b. Laden dan byk lagi la..mcm xcaya tapi bila tgok sndiri baru ternganga, tgok plak stalaktit n stalagmit yg airnya xberhenti menitis..bayangkan nak mencapai satu inci stalaktit tu memerlukan 100 tahun tempoh masanya n itulah kelebihan gua ini yg berusia lebih kurang 400 juta tahun..

ni antara bntuk yg ader

Apa yg xtreme? ha..kena memanjat (licin weh), menggelungsur batuan yg curamnya 45 darjah (kena baring tu), msuk lubang yg muat2 sorang dan meredah air (kena meniarap, merangkak, jln itik) gambar? mana nk tangkapnya dah basah2 tapi ader la skit ni..nnti klau ader kengkwn yg join tu smpat amik gmbar saya akan mntak n tepek kat dlm ni..

ni baru separuh jalan, nmpk x yg cahaya tu? tu dlm 2 km lagi tembus la highway

ni antara keadaan dlm gua, dah basah2 n gelap pun amik gmbar msti sengeh sokmo

tgok la tu, member2 opis posing sakan

Apapun xpdc ni mmg best n highly recommended...jgn risau bab keselamatan sbb ader jurupandu yg berpenglaman, masa ni smua kena sepakat n tlg menolong tambahan plak group kami ni dari sek. rendah smpai la yg dah nk pencen..pendek citer kena mengalami sndiri baru tau betapa indahnya alam ini dan betapa Maha besarnya cipaan Ilahi..Gua Tempurung..

Labels: | edit post