Sari
Aritu teman ader post pasei rempah dari kelate kan...rempah kuzi,kerutub n kari...kat SINI

Jadinya udah le teman try dua rempah tu..kuzi n kerutub sebab nak tau camana kekdah masak n rasanya...yang kari tu rasanya lebih kurang dgn kari negeri lain jugak kot..tu yg slow skit nak try..heheh

Untuk kerutup teman guna ayam kampung sebab nak masak lama katanya...nak guna daging pun boleh...kat resepi google pun bagitau yg orang kelate selalu guna daging itik untuk buat menu ni sebab dagingnya yg liat2 skit..kalo guna ayam memang guna ayam kampung atau ayam pencen so dari situ dah boleh agak durasi masak yg agak lama...ala2 rendang gitu...bahan2nya n cara masak pun tak susah sangat :-) ok, done

Haa..bila kerutub dah guna ayam so untuk kuzi teman guna daging plak walaupun kebanyakan resepi guna ayam sokmo...takpe kan :-P

Bila tengok bahan untuk kuzi ni memang renyah weh...safron, badam, kismis, bawang goreng...agak mencabor le untuk orang yg kurang rajin macam teman ni tapi apa ader hal...kita yg buatnya kan...teman pun cari le resepi versi yang simple pehtu derhaka le sikit2...yg penting rempahnya...hihi...yg teman xdapat ngadakan untuk kuzi teman ni safron dgn badam...yg lain tu kira sapsapsoi je...ikut firasat teman kira jadi le menu ni..hahah

Jadinya nak nunjuk le hasil cubaan teman tu...kerutub masak minggu lepas...kuzi masak semalam...harap betui le rupa n rasanya...yg pasti dua2nya sedap (teman yg masak opkoz le kena ngaku kan..haha) sila abaikan gambo tempe tu ye o_O

Raya haji nanti nampaknya takde le nak me-rendang kot...kita ubah selera dgn kerutub n kuzi...makan dgn nasi impit n lemang...nyamnyamnyam

Saper yg nak rempah2 ni yg ori nampaknya kena oder la dgn org kelantan...kat sini taktau ader jual ke tak...

#kuzidaging #kerutubayamkampung #tempepunada #menuraya #harapresepinibetui

Kuzi daging 

Kerutub ayam...maap ader tempe di situ

Labels: | edit post
0 Responses

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung