Sari
Kome penah buat kek gula hangus tak? Ader jugak orang panggil kek ni kek sarang semut sebab tekstur keknya macam sarang semut...gitu ye rope nya sarang semut :-P

Cuti baru ni teman nak try buat kek ni...kira pestime nak cuba nasib...google sana sini cari resepi...memacam versi ader..bakor ader, kukus pun ader...sukati nak guna kaedah mana...bahan yang basic semuanya sama...sukatan je beza... Sebab baru nak nerai, teman cari le resepi yang separuh adunan...tambah plak bila nengok full version banyak guna telor...dah le masa tu telor tinggei sikit...memang wajib le buat yang separuh bancuhan...

Semangat nak buat yang menggebu-gebu tu agak terencat skit bila nengok kebanyakan cecara masak kena dibior bancuhan dalam 3-4 jam...katanya lagi lama peram lagi banyak sarang...aduhhh, camana nak nunggu lelama ni...i'm not that sabor okey...so pikio punya pikio makcik tak nak tunggu ye...siap bancuh, terus humban dalam oven...api je teman ikut arahan...guna api bawah dulu baru guna api ateh...tak de sarang pun tak pe le...teman tak kisah...bukan semut tau pun kan..heheh ;-)

Pendek citer, ni le rope kek gula hangus aka kek sarang semut yang teman bakor aritu...memang hanguih skit kat atehnya...terlajak masa kot...tapi hanguih tu le yang mabeles...makan paneh-paneh, nikmat benor rasanya... Okeh, next time nak buat lagi..daaa

Labels: | edit post
0 Responses

Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung