Sari
Dari sehari ke sehari teman nak nyambung citer teman jenjalan..ader2 je halangan yg menyangkut..jalan kat mana? kat SINI ha..harap2 xbasi le yer..

Jadinya rombongan kami ni pada hari kejadian dapat le terjah ke satu tempat yg dibagi nama pasar terapung a.k.a float market..pasar ni ader waktu petang je..diaorg ni berniaga dari atas sampan..bersusun di sepanjang gigi air..terapun-apung gitu..tu yg dpt nama pasar terapung tu..

Cenggini le rhopenya..cantikkan..



Kebanyakan peniaganya org pompuan..Insyaallah orang Islam smuanya..memcm dema jual..mostly makanan ler..cumanya teman xtau le apa nama makanannya sbb smua tulisan dema dlm bahasa Thai..harap kenal nombor je le utk tau brape regenya..tapi teman idak beli apa2 makanan yg ada kat atas sampan ni..setakat nengok je..nape? rasa xbrape nak masuk tekak la plak...huhu

Jom kita jamu mata jap nengok makanan dema..Meh kome rapat2




Kalo beli ayor dpt le bekas ni..ble pilih nak yg mana..doraemon, hello kity, ultraman..mcm2 le ader..2 hengget jer satu bekas


Kat seberang sungai ni plak ader gak org jual lain2 barangan..lebih kurang mcm pasar malam kita le..ader baju, cenderahati, kasut..pendek kata sepanjang-panjang jalan tu ader je org menjual..

Tapi kome nak tau apa yg paling menarik utk ditengok? Ahaaa..makanan eksotik ler..kudap-kudapan dema..memula teman tgok mcm xcaya jer tapi apakan daya..mmg betui2 kat depan mata kepala teman ni..dalam geli geleman tu, teman buat derk je ngambik gambor makanan tu..

Taraaa..tu dia..memacam serangga kome weh


Ni bukan kuih siput yer..ni ulat beluncas..


Ni plak belalang, kala jengking n ntah apa ntah..smuanya di goreng garing..


Katak goreng..ader cabai + daun kari kot..


Ni teman xtau ler ulat apa..


Ajernya kretip sungguh dema yer..ble buat snek gitu2 je..sungguh xgamak teman nak memikio camana rasanya..harap2 menda ni xmematahkan selera keropok teman yer..heheh

Kami pun xlama sgt kat sini..dalam 2 jam jer..sempat le semayang jamak Asar n Zohor..di atas darat ader gak org jual..nampak gak makanan2 kita mcm roti canai, murtabak, otak2 udang, ketam n nasi kerabu..teman belasah gak otak2 udang n ayor laici..sedap weh...

Lepas ni baru nak check in hotel..udah melekit rasa badan..dari pagi xjumpa ayor mandi kome..udah xkisah saper yg bau macem sbb smuanya sepesen..cenggitu le gaya berjalan kat tempat orang..xble nak demand2 mcm kat umah sendiri..hihi..apapun apa yg penting..kErJaASaMa..
Labels: | edit post
1 Response
  1. iMBobo Says:

    wow mmg unik! nak kne try g sana ni!


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung