Sari
Arini dah masuk 2 Ramadhan...meriah ke lauk-pauk mengkome berbuka semalam? mesti penuh meja dari hujung ke hujung...almaklum semalam kan Ahad...opkoz le ramai yang balik kampung nak berbuka pose hari pertama dengan mak abah & adik-beradik...best la uolss...

Semalam first time anak teman si Amni tu pose...tahun lepas tak berapa nak suruh sangat...kengkonon sebab 5 tahun...kecik lagi katanya...so tahun ni nampak dia macam ala-ala ready nak pose...layankan aje...

Pepagi so far so good...masuk tengahari dah mula merengek-rengek...nak ayor nak ayor...sanggup nak minum ayor masak je...teman suruh dia mandi...ok kejap, sambung rengek...suruh plak dia nengok Upin Ipin, haaaa, ralit le jugak...bawak le ke petang...

Dah pukul 5 petang, makin kuat ragamnya...perut bercakap le, perut kempis le....tapi sempat jugak suruh beli donat coklat, donut biasa, kek batik bagai...minum plak nak teh tarik...hamboiii, kankemain selera budak kecik ni....layankan je le kot-kot boleh bertahan sampai berbuka....

Akhirnya sampai le jugak Amni ke azan Maghrib lepas abahnya bawak meronda setaman...tu pun udah terbaring terterap kat tepi makanan...haha, lembik bebeno ropenya...manja lebih ni...kakak abangnya dulu 5 tahun dah stat pose...idak le banyak akei (akal) macam dia :p

Harapnya hari ni dan esok-esoknya dapat le dia biasakan diri...macam tu jugak untuk anak-anak & adik-adik yang lain ye...kipidap okeh :D

 #puasapenuhsolatpunkenapenuhtau


Sari
Hari ni tengok anak bulan kan...pagi tadi Ipoh hujan...sekarang ni pun macam jerebu je...kalo ikut kalendar hari Ahad ni kita stat puasa...tapi Arab Saudi esok dah puasa ye...

Jumaat lepas opis teman ader buat Majlis bacaan Yaasin dan tazkirah... tajuknya Ramadhan...ustaz yang datang tu dari Jabatan Agama Islam Perak (JAIP)...masa tazkirah ustaz bagi edaran amalan-amalan yang boleh dijadikan panduan sepanjang Ramadhan...Cheklist Ramadhan namanya... 

Cheklist stat dari first day puasa sampai le ke puasa sunat Syawal (puasa 6)...tick le mana-mana amalan yang kita dah buat untuk hari-hari tersebut...ikut le kemampuan memasing...orang kata bior buat sikit dari takde/tak buat langsung kan...buat sikit pun pahalanya berganda-ganda...kalo buat banyak lagi le bertapuk-tapuk berduyun-duyun pahalanya kan...moh kita cuba sesama ye...

Moga Ramadhan kali ni Ramadhan terbaik untuk kita...aminnnn

*maap kalo gambor tak berapa clear..

Sari
Huarghhh...iyarghhh...krukk-krakk-krekk..adoii la...aje tak hilang lagi letihnya weh...
Tengah malam tadi teman baru sampei kome oiii...aje sempat lagi  opis teman buat trip ke Langkawi sebelum puasa ni...lawatan sambil belajar 2 hari 1 malam gitu...jenjalan,taklimat & nyoping...nyoping??? *lompat bintang*

Memang ramai je orang kat Langkawi ni walaupun cuti sekolah dah abis...penuh feri...que pun panjang...meriah kat sini no...

Macam biasa paling penuh tempat shopping...Ismail Group,Idaman Suri,Rams & memacam lagi le...ader dengan takde duit je...kalo bajet ciput (macam teman ni) memang telan ayor lior + kedip2 mata je...haha...kalo mampu apa ader hal...jangan lari bajet sudah, puasa tak berapa hari lagi...raya pun bulan depan je...lagi banyak rm nak guna kan...


Anyway, happy & enjoy travelling walaupun diduga dengan ekon yang sejuk to the max plus sound system yang pakai earphone pun still boleh dengor volumenya...hahah...maap ye teman tak reti nak citer detail macam blog travelog tu :-P

Next trip ke mana kome? Ke Korea Kita? #mimpikoreajom

Sari

Sumber KOSMO

Ramai kan main game ni...memang teruja, tension, lawak, semua ader...yang penting game ni dah kalahkan candy crush n yang lagi penting game ni rekaan syarikat Bumiputera...tahniah kome :D

 

 

Sari

Dari minggu lepas biskut raya dah muncui kat opis teman...masa ni memang best le nak test segala jenih biskut...dah suruh rasa kan...amik le semua bentuk n semua kaler...memang boleh kenyang weh :-P

Opis teman ni jual le apa menda pun...mesti laku punya...tak kira orang luor ke orang dalam ke yang menjualnya....kami sedia membeli...hahah...baik tak kami :-D

Tu belum masuk jualan minggu akhir sebelum raya...biasanya jabatan pertanian akan buat jualan untuk produk IKS...segala macam kerepek,biskut,pes,dodol,ayor botol...semua ader...aje kena kuatkan iman je...sabo-sabo

Teman oder le jugak 2-3 jenih biskut...kat ipoh ni dapat le lagi biskut yg 50 biji rm18...letak dalam bekas tipuware yang boleh recyle n ader macam-macam kaler...bukan yang dalam balang plastik tutup merah tu atau yang bekas plastik bulat yang pakai buang tu...ishhh xde le pulak gambor rhope bekas tu nak tunjuk...

Ater kome buat biskut sendiri ke? Teman setakat cornflakes tu gigihkan diri jugak le membuatnya sebab anak-anak suka makan...kalo  oder kang tak cukup plak 3 balang...bocor poket teman weh ;-)

Selamat ader biskut ye kome...ala, sejenih dua pun tak pe...buat kudap-kudap...bila lagi nak tayang balang kuih mahei kome tu...

#lupanakambikgambosamplebiskut

Sari

Demam bola datang dah...demam skrin besor pun tumboh macam iklan raya kat paper..tak lupa kedai mamak yang opkoz akan bukak 24/7...tu le rhopenya penangan olalalala fifa world cup 2014 :-P

Untuk mengkome peminat giler bola, ni teman kopipes peraturan untuk para suami & isteri, katanya...sila senyum & angguk tanpa had ye...ok le kan berbalas pantun cenggitu...rasa sweet-meweet je...no gaduh-gaduh pasei bola k sebab player tu semua bukan kenal kita pun...heheh

#bukansegalanyabolayebang

Sari
Hari ni dah 15 Syaaban...dalam 2 minggu lagi kita nak masuk bulan Ramadhan dah...sekejap je masa berjalan...kome dah ganti ke puasa-puasa yang tertunggak tu?...cepat-cepat, kejor yong kejor :P

Pagi tadi jugak stat game pembukaan bola piala dunia...Brazil lawan Croatia ye...aje dah ramai yang cari port & cari stok makan nak ngadap tibi...hamboi yob-yob, ader yang siap amik coti arini kome...baguih-baguih...boleh qada tido dengan aman, heheh

Nampaknya bulan pose kali ni boleh le encik-encik somi amik tugas isteri kat dapur masa sahur...lena sikit tido bini tu kan...nanti dah siap-siap hidang, baru kejut kitaorang okeh....peace :D

Sari

Raya lambat lagi..puasa dah dekat..nampak pulak orang letak gambor ni...walaweh, terlior suda..mana nak cari ni?

#lemangjagunglawanrendangdaging #mabeles

Sari
Malam ni semua tak nak makan nasi...cuaca paneh kot ekk...ntah le..sian kari ikan tenggiri teman tu idak di usik..simpan peti le jawabnya...esok boleh perangat..

Dah tak nak makan nasi kena la pikio menda apa nak dikorbankan...plingggg...nampak ader roti nak expired esok...ahaaa,moh try buat piza dengan roti...

Biasa le kalo piza...toping ikut suka...tak yah nak rigid sangat ikut resepi...ikut je apa bahan yang ader dalam peti memasing...tabur sini sana, bakor, siap...yang penting cheese lebih..yummy ;-)

Moh kita mamam n fefelin italian :-P

Sari
Tahniah skuad Hoki Sukma Perak 2014...pingat emas ni hadiah untuk Almarhun Sultan Azlan Shah, bapa Hoki kita...menang 6 - 0 :D