Sari

Oh kek batik, bila la satu rumah nak jemu makannya...memang tak la...its our favourite :-D

#sayasukakekbatikcarasaya

Sari

Sape dengor radio Era pagi tadi? Tak dengor le tewww...

Pagi ni topik pasal jenis-jenis bisnes...macam-macam bisnes keluor tapi yang bestnya ader bisnes servis lipat kain weh...

Servis ni dema datang ke rumah...caj ikut kilo..sekilo kain yang dilipat regenya rm2..haaa, macam best je kan...maklum le bab lipat kain ni memang kerja umah yang paling teman maleh...ajer menimbun baju-bajan dalam bakul...lipat hari-hari memang idak le...

Aritu ader grup wasap teman bagi flyer servis ni kat Ipoh tapi udah terpadam pulak...kena cari balik kot flyernya cuma dema lipat tak ehem-ehem yang kecik-kecik tu...haha...tak mungkin dema lipatkan..euwwwww :-P

*naktungguorangjualmesinlipatkain

Sari
Kek orang maleh...campor smua bahan, blender terus bakor...siap :D
Sari
Kome penah buat kek gula hangus tak? Ader jugak orang panggil kek ni kek sarang semut sebab tekstur keknya macam sarang semut...gitu ye rope nya sarang semut :-P

Cuti baru ni teman nak try buat kek ni...kira pestime nak cuba nasib...google sana sini cari resepi...memacam versi ader..bakor ader, kukus pun ader...sukati nak guna kaedah mana...bahan yang basic semuanya sama...sukatan je beza... Sebab baru nak nerai, teman cari le resepi yang separuh adunan...tambah plak bila nengok full version banyak guna telor...dah le masa tu telor tinggei sikit...memang wajib le buat yang separuh bancuhan...

Semangat nak buat yang menggebu-gebu tu agak terencat skit bila nengok kebanyakan cecara masak kena dibior bancuhan dalam 3-4 jam...katanya lagi lama peram lagi banyak sarang...aduhhh, camana nak nunggu lelama ni...i'm not that sabor okey...so pikio punya pikio makcik tak nak tunggu ye...siap bancuh, terus humban dalam oven...api je teman ikut arahan...guna api bawah dulu baru guna api ateh...tak de sarang pun tak pe le...teman tak kisah...bukan semut tau pun kan..heheh ;-)

Pendek citer, ni le rope kek gula hangus aka kek sarang semut yang teman bakor aritu...memang hanguih skit kat atehnya...terlajak masa kot...tapi hanguih tu le yang mabeles...makan paneh-paneh, nikmat benor rasanya... Okeh, next time nak buat lagi..daaa

Sari
Fenomena bulan berdarah atau "blood moon" yang dikatakan berlaku pada 15 April 2014 (semalam)...Subhanallah


Sari
Teman baca jugak isu tudung fareeda yang tengah hot havoc-havoc...terus terang memang teman tak de sehelai pun tudung tu...serius tak mampu weh...nak komen lebih-lebih pun tak berani...maklum le, ramai benor keyboard warrior yang nak jadi hero heroin...kang tak pasei kena saman...tatutttt :P

So bila terbaca yang ader blogger come out dengan idea bawal difesyenkan ala fareeda, memang teman tertarik menarik la nak intai-intai...tudung bawal pun melambak ni...elok bebeno le di make over kan...ajer senang ropenya nak buat...janji ader pin/brooch yang jarumnya panjang...gerenti jadi punyalah...tak caya kome try...teman dah try dah...ni ha bentuknya walaupun tak berapa kemas sebab teman tak pin yang bahagian bawah tu...apapun teman loike much-much :D



Kalau kome nak tengok full tutorial, boleh jenguk blog adik manis ni...yunabella.blogspot.com..

Timakasih banyak dik atas idea yang sangat awesome...moga dimurahkan rezeki sebab berkongsi ilmu...
 

 


Sari
Kisah "bunga sakura" yang menjadi sebutan semenjak dua menjak ni...memang cantik gilerkan...ramai berangan amik gambor macam kat Korea...winter sonata weh ;-) Gambor ni ramai yang share so teman kopipes je...tak de le teman letak linknya...gambar ni banyaknya kat Kedah...hmmm, chek rasa macam nak balik Kedah la ni jugak... Meh kita layan suasana awesome ni... #rasanakbercintalovelove






Sari
Semalam ofis teman ader Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2013...tahniah pada semua kengkawan yang terima anugerah...moga kita semua sentiasa cemerlang :D


Sari
Lama giler tak makan cekelat ni...kiranya cekelat wajib beli kalo pegi Langkawi kan :-D
Semalam dapat jugak merasa si daim ni...ahh nikmatnya tekak...timakasih bebanyak pada yang bagi....oh langkawi, bila la dapat aku datang ;-)

Sari
 

Mingu lepas teman ke kedai buku Popular...anak-anak nak guna baucar buku...apalagi, mak dema pun nak menyelit jugak...

Pusing sana pusing sini, nampak buku resepi tu..aritu dah penah nampak tapi macam maleh je nak beli...nyombong plak masa tu....haha

So kali ni datang dekat kat buku tu...tengok-tengok ader diskaun...diskaun dekat RM10 kome weh...rugi ooo kalo tak rembat...tambah plak penulisnya Chef yang femes amos...Chef Hanieliza...boleh kata blogger yang rajin masak kenal bebeno dengan dia...jadinya tak pikio panjang...peluk buku tu laju-laju...heheh

Dalam buku boleh kata semua jenis masakan ader...nasi, ayam, daging, ikan, sayur, kuih tradisional, masakan barat, mee, sambal...ishhhh ajer banyak betui...memang cukup setahun punya resepilah sebab 1 hari boleh try 1 resepi...bagus untuk anak-anak dara & mak-mak dara yang baru nak masuk dapor...yang dah pandai masak pun boleh try resepi baru sebab tak semestinya kita pandai masak menu kampung, kita pandai jugak masak menu western kan...so memang sesuai untuk jadi rujukan satu keluarga..encik-encik suami pun boleh belajor jugak....jangan lari aaarrr cik abang :D

Apalagi kome, boleh le sambor buku resepi ni...harga dah diskaun RM29.90 je...kertasnya kualiti, gambornya cantik...siap ader 30++ resepi tambahan...mana nak cari kan...pastu ader peraduan lagi...haaa, kelass gitu :p

Okeh, selamat merajin memasak....
 
Sari
Tadi try terjah LHDN..penuh weh..berator sampai pintu..kat koridor pun ramai so angkat kaki le ;-)
#byphone #dutyutc