Sari
Dah abis cuti sekolah...seminggu yang singkat...teman macam biasa tak kemana pun..keje weh..tambah plak ader yang tak sihat, so lepakian kat umah je le....

Biasa le kalo tiba Ahad sebelum sekolah bukak...sibuk dengan persiapan itu ini untuk yang nak balik ke asrama...macam mak-mak yang lain, mesti le nak buat menu special sikit untuk anak-anak bawak sebagai bekalan...teman dulu pun rhope itu jugak...mesti suruh opah aka mak masak sedap-sedap...bertingkek-tingkek bawak balik dorm... memang satu bilik boleh berkelah...nyamnyamnyam...lepas makan, masuk toilet, nangeh rindu opah...hahah lawak

Cumanya teman ni dah rasa boring tahap gaban bila nanya anak-anak teman nak masak menu apa...bila tanya nak makan apa, apa-apa pun boleh....bila kabo nak masak ayam, tak sempat nak kabo apa dah...ayam masak merah ayam masak merah...adoiii la...kita yang nak masak ni yang jemu tapi dema idak plak jemu...ater, ikut juga le tekak dema walaupun tekak teman macam nak makan rendang ayam, ayam kicap, kari ayam...tak pe le nak...mak ikut je...walaupun boring, demi kome n ayor tangan mak yang kome suka bebeno tu, mak dengan bangga n gigih buat jugak menu orang kawin tu...mujor le tak mintak nasi minyak...kalo mintak jugak mak yang naik minyak...ngeee

Apapun, timakasih ye anak-anak sebab suka ayam masak merah mak...pandai juga mak masak rhopenya ye...wekkkkk...mak pun macam kome jugak dulu n sampai sekarang masih terlior-lior bila ingat ayor tangan opah/mak...tak de tandingan kan....

Gambor ayam masak merah? ishhh, tak payah le buat-buat tak penah tengok okey...tak gamak rasanya nak upload gambor dengan resepi kalo setakat menu cenggitu...hahahaha :P 


Sari
Apa ke heynya tetiba teman hapdet resepi ni? hahah..macam le terer masakkan...no no no..xpande pun tapi suka jugak cecuba resepi macam-macam...ader le share gegambor kat instagram dengan twitter sebab segan nak tunjuk/update kat facebook...motif? hahah, biarlah rahsia :P

So resepi yang teman share ni menu yang teman buat masa bahagian teman buat potluck aritu...Red Velvet Marble Cheese Brownies..ader entri potluck kat SINI

Ada le adik-adik n kengkawan yang mintak kongsi resepi ni...ishhh, boleh sesangat...bukan resepi teman pun...amik dari blogger-blogger masakan jugak...idak le jadi sebijik macam dema...tak caya cer tengok teman punya hasil...boleh plak ader kehangusan kecil-kecilan di situ...hahah...belasah je uollss...makcik tak kisah...

Untuk info, tekstur brownies tak sama dengan kek...kek lebih lembut tapi brownies ni padat n mampat...bahan pun ader beza sikit...sikit je pun...boleh godek-godek google untulk lebih detail...

Ok, meh jelin-jelin gambor dengan cecara pembikinan dessert ni...

Ni kejadian rv brownies yang dah masak

   

Dah pukul bahan cheese, tuang kat atas brownies tu...jadi cenggini


Nak dapatkan corak, boleh le lorek-lorek ikut suka atas cheese...dah lorek, masukkan balik dalam oven


Ni le rupa kehangusan yang telah berlaku akibat kelalaian mengawal suhu oven *salahkan whatsapp sebab buat teman ralit nyembang...hehe*

  
Walaupun buruk rupa brownies ni, teman gagahkan juga letak kat sini :D


Ok, ni resepinya...boleh melawat blog kak Nor@Secubit Garam untuk dapatkan memacam resepi yang mabeles...

RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan utk brownies:
2 1/2 cawan (250gm) tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan (113gm) mentega ~ dicairkan
1 1/4 cawan gula castor
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan susu fresh
2 sudu besar perahan lemon/limau nipis

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 160C.
Alas loyang 10" x 10" dgn baking paper dan lebihkan bahagian tepi utk memudahkan proses mengeluarkan brownies.
~ ~ ~
Masukkan perahan lemon/limau nipis ke dalam susu fresh dan kacau sedikit.
Biarkan selama 5 - 10 min. (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan susu dan kacau.
~ ~ ~
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk koko dan garam. Ketepikan.
Dengan menggunakan handwisk, kacau gula bersama mentega cair sehingga gula sedikit larut.
Masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan pula esen vanila dan bancuhan susu/buttermilk tadi. Kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan kacau.
Bila adunan dah sebati, masukkan cuka dan kacau sekejap (jgn overmix)
Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. (tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping bag/bag plastik bersih, utk mencorak bahagian atas topping/cheese)
Bakar selama 20 min menggunakan api atas bawah (atau sehingga bahagian atas masak sedikit)
Keluarkan dr oven dan tuang bancuhan lapisan cheese ke atasnya. Ratakan.
Gunting bucu piping bag/bag plastik dan paipkan secara melintang sehingga habis ke atas adunan cheese td.
Lorekkan secara ulang alik menggunakan lidi bersih.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi lebih kurang 15 - 20 min.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. sebelum dipotong.



Bahan utk lapisan cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula castor
1 biji telur gred A
5 sudu besar susu fresh

Cara:
Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan gula.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan pula telur dan susu fresh.
Pukul hingga kembang dan ketepikan.


Tips :
1. Buangkan baking paper dr brownies dan simpan brownies dalam peti ais utk mendapatkan rasa yg lebih sedap dan brownies juga lebih mudah dan cantik dipotong bila sejuk.
2. Utk pembakaran kali ke2 (selepas dimasukkan topping cheese, boleh la menggunakan api bawah sahaja bila permukaan cheese mula menampakkan keperangan.
3. Boleh juga jika ingin menggunakan tepung gandum biasa, cuma tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat. (kemudian ayakkan sekali dgn tepung dan serbuk koko)
4. Utk mendapakan potongan yg licin dan cantik, gunakan pisau yg dah dipanaskan terlebih dahulu 

Selamat Mencuba dengan gigih :D

 
Sari
 



Hanya takziah dan doa yang mampu diberikan kepada ahli keluarga semua penumpang yang terlibat dalam tragedi MH370...

 







Sari
Dah stat cuti sekolah...program time cenggini opkoz le kenduri kawin kan...memang berderet jemputan...larat tak larat je nak pegi...

Dalam pada tu, sempat juga teman pegi stadium hoki...Stadium Azlan Shah, Ipoh...semangat weh nak tengok Malaysia main walaupun tak dapat tengok semua game...ni nak info skit pasal kejohanan :

Tarikh : 13 Mac hingga 23 Mac 2014
Lokasi : Stadium Azlan Shah, Ipoh, Perak.
Pasukan : 6 - Australia, China, South Africa, Korea, Canada dan Malaysia
 
Teman sempat tengok game petang Sabtu aritu...Malaysia vs Ausralia...memang muda-muda pemain kita...saiz pun beza dengan pemain Austarlia yang tahap Dunia & Olimpik...tambah plak Australia juara bertahan...memang payah la nak beat dema...apapun, memang fight fight fight...bagus untuk timba pengalaman...yang penting peminat Malaysia gempaq abis...penuh stadium...setia tunggu walaupun kalah 6-2...sport spirit kan....

So bila final malam tadi, teman pun tak lepas peluang nak tengok lagi...walaupun masih dengan Australia, ader makcik kesah...haha...yang penting FINAL...ajer berganda weh peminat kat stadium malam tadi...penuh tak henggat...kira full house sampai duduk pun terimpit-impit...mujor kiri kanan teman ader hero malaya (en. hasben n anak)...tak kisah la nak impit camana pun...en, hasben siap beli hon lagi...5 hengget weh...memang havoc havoc...tak berenti peminat bersorak...siap buat ombak bagai...sporting giler...memang tak sama la kalo nengok kat tv dengan nengok live...tambah plak ini HOKI bukan BOLA ye...tak caya kome try le pegi lain tahun...heheh
 
Walaupun kalah 8-3 di final, semua player memang awesome...semangat juang pun tinggi...kejor bola sekuat hati...tak menyerah...kira bolos juga gawang Aussie yang kebal tu...tak de la telor ayam :P

Tahniah Malaysia....

#kamianakberanaksukahoki

*gambor hari Sabtu dan hari Ahad*

 
 
Sari




Berdebor-debor tak adik-adik & anak-anak? opkozz le kan..giler tak berdebor...hahah..
Malam ni tido elok-elok ye...tak yah mimpi yang macam-macam...esok tawakal je pegi sekolah memasing...mak ayah ikut skali tak? kalo teman gerenti nyibok nak ikut skali...bior ketor anak-beranak..heheh

Macam biasa pukul 10 pagi esok dah boleh berkumpul kat sekolah..kalo malas nak pegi macam biasa jugak boleh semak guna SMS je...taip SPM,jarak,no.giliran & hantar ke 15888...perkhidmatan sms tu diaktifkan stat10 pagi esok 20 Mac sampai 11.59 malam 26 Mac...

Doa yang terbaik & terimalah keputusan seadanya...pandang ke depan & teruskan cita-cita...
Apapun tahniah tau...anda semua hebat :-D

#entrigunaphone
Sari
 
Petang Sabtu aritu, teman dah mula nak senyum lebor bila nengok awan dah mendung...memang harap sesangat mendung tu akan membawa hujan dan akhirnya harapan tu tertunai bila titik-titik kasar air dah mula terdengar di bumbung....alhamdulillah... turun juga akhirnya...terimakasih ya Allah...

Rindu suasana lepas hujan terubat...seronok bau rumput yang baru basah...pokok pun nampak segar dan hidup...nikmatnya air dari langit bila angin kering dah lama sangat bertiup di keliling teman...bertambah nyaman bila udara sejuk tu bersambungan ke hari Ahad hingga ke hari ni...redup sungguh rasa mata teman...betapa nikmatnya anugerah Tuhan....Allahhurobbi...

Moga cuaca yang mendamaikan ini mampu memujuk jiwa-jiwa yang masih berperang dengan kehangatan dugaan...pergilah #jerebu, muncullah #MH370 dan muhasabahlah mereka yang khayal dengan keseronokan #hiburan....




Sari
 Hari ni ader potluck...so sila jamu mata ye sebab teman dah kenyang, heheh...aminnn
 
 

ni menu teman....ader hangit di situ..huhu

wanita merah yang gojes-gojes
  Terima kasih semua :D
Sari

Dah lebih sehari tragedi menggemparkan negara berlaku namun hingga kini masih belum menemui bukti pasti apa yang terjadi kepada pesawat ini...banyak sangat spekulasi sampai tak tahu kesahihannya...

Apapun teori yang kita dengar dan baca, diharap ada sinar di hujung terowong...sama-sama kita doakan yang terbaik untuk semua penumpang dan anak kapal MH370

Sari


 
 #akuinginmenangis


Sari

Ni patutnya entri semalam...dah abih taip semua tetiba terpadam...ajer geram makcik...dah kena taip balik...
Tapi tak ngape...saje je teman nak nyembang-nyembang pasal dynamo botol besor ni....kome penah guna tak yang cenggini...sekarang tengah trend kot orang beli saiz-saiz dobi...jimat n lebih murah gitu...

Teman stat guna yang tong ni stat bulan 1 aritu...ader kawan opis tolong oderkan..memang mendobi guna jenama dynamo so bila ader yang jual dengan tong besor cenggini, memang grab le...10 liter sebotol kome...jimat le skit RM nya dari yang teman beli sebotol 4.4 kg tu...boleh tahan lama n boleh share anak-beranak yang tak duduk skali tu...

Minggu lepas oder lagi...semalam dapatnya...haaa, satu department mengodernya...berbelas botol weh...boleh buat mandi buih kannn...hahah..dapat lagi murah bila beli borong...kami oder yang kaler pink siap ader downy...hmmmm, wangiiiiiii :D
Kome try le guna sebab teman rasa teksturnya lagi pekat...teman siap oder Sunlight lagi...sebotol 10 liter jugak...amik kawww...boleh basuh pinggan satu taman...lalalalala...