Sari
Memang nyaman dapat makan cheese leleh ni..tambah plak minum dengan kopi pegaga warisan...meletopsss :-D
Sari
Awal 2014 dah ader aktiviti sukan jabatan...aktiviti tahun lepas sebenonya tapi di bawak ke tahun ni...banyak sangat event kot tahun 2013, terpaksa le di adjust-adjust kan...

So hari Sabtu lepas berlangsung le perlawanan badminton antara bahagian...teman ni saje gatei join...bukannya reti main...tak peronah pegang reket pun...setakat pukui-pukui dengan anak-anak kat tepi umah tu boleh le...memang nampak sangat le menyibuknya kan...hahah

Bahagian teman antor 2 team...team A dan B...teman opkoz le team yang tak kuat aka team B...tapi idak le teman kisah pun...janji boleh pukui lepas net...tak ader rasa down ke hapa...yang penting kuor peluh n boleh jimba-rumba dengan kengkawan opis....


Main stat pagi dalam pukul 9...kalo ikut jadual sampai pukul 3 petang...haaa, macam atlit tak?


Tapi betui kome...sampai 3 lebih baru abih..ajer lapor,paneh semua ader...mujor en.hasben ikut..boleh le mencilok gi makan n solat...

O ye, game kali ni takde kategori single..semua main berdua-duaan..bergu lelaki, bergu pompuan n bergu campuran..bukan takde yang terer cuma ader bahagian yang tak cukup orang..jadinya ader bahagian yang kena combine jadi satu team..tak kisah le ye tak..sukan jabatan je pun ;-)

Teman ni rhopenya kena main bergu campuran walaupun sebenonya teman ni simpanan je..ulang sebut dengan bangga ye, simpanan untuk bergu pompuan..haha..so memang warm up gitu-gitu je..pukui pun hentam keromo..jelly melly tengok orang smash,drop,back hand n main net..adoii, ketor weh..

Ahaa..nak tau le tu teman menang ke tak kan...ok-ok,teman ngaku teman kalah bergaya dengan straight set..kikiki..sori le team B..iolss memang taraf kampung jeww..kome tak kisah kan..ok le tu team B dapat no.6..ader 6 bahagian je pun..markah penuh le tu, 6/6..ekeke

Tahniah kome yang team A, masuk final..naib juara pun gempak weh..dapat 2 hamper le bahagian kita..boleh kelah ramai-ramai..ko satu aku satu..ehhh, bila kome nak buka hamper tu???

Anyway tahniah semua yang datang..yang main, yang sokong, yang bawak suami, bawak anak...yg bawak isteri tak de ekk..lepas ni kita ramai-ramai join bowling plak...yeayyyy

Jom layan jap gambor sebelum dan selepas game...cer cari perbezaan, hahah





Sari
 

Minggu ni dengornya dah banyak sekolah stat agihkan bantuan persekolahan RM100...sekolah anak teman semalam tapi teman tak dapat pegi amik...cikgu tak bagi duit tu pada anak sebab anak teman sekolah rendah kot...takut hilang ke apa kan so nanti kena jumpa cikgu kelas untuk amik...kalo yang sekolah menengah rasanya boleh je murid amik on behalf kalo ibubapa tak dapat hadir...

Lega juga dapat bantuan cenggini...boleh guna untuk anak-anak jugak...macam teman ni dah ader list yang menunggu...nak kena beli baju untuk kadet, bulan sabit merah, pengawas perpustakaan, baju sukan, yuran persatuan dan macam-macam lagi le...harap-harap cukup le bajetnya...maklum le anak bederet...heheh

Selamat belanja berhemah ye :D
Sari
Semalam opis teman antor teman dengor Seminar Poligami "Muslimah, Selamatkah Mereka" kat Dewan Saidina Abu Bakar, INTIM (depan Politeknik Ungku Omar, Ipoh).


Penceramah semua best-best :

Dr. Zaharuddin b. Abdul Rahman
 

Dr. Zulkifli Mohd. Al.Bakri
 


Ustazah Sumaiyah Sulaiman - tak de gambornya :)


Memang best...banyak ilmu poligami yang dapat....ngeeee :D
Sari
Yuhuu...citer semalam ni kome...ater udah jenuh teman war-warkan pasal program ni kan...sampai 2 entri teman buat...kat SINI and SITU...nampak bebeno excitednya yer....mau tak excited...bersenam dengan Kevin Zahri kot...tak pernah terpikior pun...bila dia muncul je dalam dewan tu, semua berkerumun nak bergambor...teman pun apa lagi...tak terkata weh bila dapat berdiri sebelah dia walaupun sedor diri tak sekurus n sefit dia...ajer hencem banget, lalalala...opsss....hahah

Jom fit ni termasuk dalam program cabaran jom kurus 6 minggu...yang ahli-ahli jom kurus segak kankemain dengan tshirt merah dema...yang baju caca-marba macam teman tu kira saja join le dengan harapan boleh bakor 1000 kalori....3 jam punya senaman non stop weh...kome mampu? teman pasrah je semalam...kalo pancit berenti...pintu banyak kat tepi dewan tu...heheh

Sejam pertama warm-up dengan circuit training....ader banyak exercise...jumping jack, push-up, plank, bicycle, worm, superman, squat, climbing n macam-macam nama lagi ler...dari single exercise sampai le ke group exercise...memang mencabor stamina betui...terasa otot-otot yang ketat tu terkejut...huh, terasa betapa lamanya teman tak exercise cenggini...

Jam seterusnya ader instructor lain plak...buat zumba...teman idak le tau amendanya zumba tu...first time nihh...ishhhh, xreti teman ngikut stepnya...kena gelek gerudi bagai...memang idak le teman nak pulun buat...buat yang mampu je tapi jadi kurang syok le kan...baik buat betui-betui punya aerobik...hmmmm, nak tak nak layan je la....

Abis 3 jam yang penuh onak duri ranjau bagi teman tu, rasa lega bebeno weh...ajer basah lencun...tu belum sakit sini sana...udah terbayang esok larat ke nak keje...harus sakit badan, kaki, tangan, paha semua...tulun tulun....

Selesai semua senaman, sesi soal-jawab....i loike...memang bertalu soklan dari peserta...pasal herbalife, lecitin, sauna, gemuk ayor, produk langsing, 100 plus, light coke n memacam lagi le....tapi kan ajer senang benor Kevin tu jawab.. padat, confident, jelas n bersemangat...teman rasa ramai yang tak kedip mata nengok dia bercakap (sebab hencem)...tu belum lagi yang nompang dagu (sebab hencem jugaks)...lagi dia jawab lagi banyak soklan...heheh...memang tanya habis-habisan yer kome....

Apapun, tabik spring kat semua peserta...walaupun teman tak kenal dema tapi boleh satu kepala dalam group...saling support n membantu...tak pandang pada fizikal sebab memasing tau niat sebenar join program ni....

Harap boleh tumpang sekaki lagi dengan peserta jom kurus ni...harap jugak boleh apply memana exercise yang sesuai kat umah (kot rajin)...yang penting tau berapa kalori yang diperlukan dan berapa kalori yang harus dibakor...kurus tak penting, yang penting, sihat dan fit...chewahhhh :D

*mana muscle pain ni...adeh-adeh*







Sari

Sempat lagi kot nak kabo yg program jom fit (entri sebelum ni) dengan Kevin Zahri esok (19/01/2014) dah bertukor lokasi dari Indera Mulia ke Town Hall/Dewan Bandaran Ipoh..yang lain-lain tu xder perubahan...harap maklum #infodarifb&igkevin

So esok jangan salah tempat ye kome...

Moh kita bakor kalori :-D

Sari

Wahai orang-orang Ipoh...ader yang nak fit tip top tak? kalo ader yang nak, moh kita join program ni...

Tarikh : 19 Januari 2014 (Ahad)
Tempat : Dewan Indera Mulia (Stadium)
Masa : 9 pagi - 12 thari
Bayaran : RM40 seorang 
Program senaman: Circuit Training bersama Kevin Zahri dan 2 jam lagi aerobik

Untuk yang dah daftar program Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M), boleh join free je...yang bayor ni untuk orang awam macam teman ni...

Nak daftar? meh kilk KEVINZAHRI....cari yang kat Ipoh punya...ikut je arahan kat situ...bayor online je senang (maybank2u)..

Jangan riso kalo tak boleh ikut sampai 2-3 jam aerobik...buat ikut kemampuan...yang penting amik tips dari Kevin camana nak bakor kalori dengan cara yang betul..pasni boleh le kira sendiri n buat exercise sendiri hahah, semangat tu :P

Ok, teman dah gatei daftar...kome bila lagi? *jangan tumposudah*




Sari
Menda yang paling trending semalam...KANGKUNG

Moh kita gelak-gelak jap...hahah...gambor kopipes dari merata tempat...jangan marah arrrr :D








Sari

Sentiasa ingat junjungan Nabi Muhammad SAW dengan berselawat ke atasnya...tak kira masa dan ketika...moga dengan berselawat kita akan mendapat syafaat baginda di akhirat nanti...aminnn

Sari

Sumber : Harian Metro

Ni ader berita baik untuk orang Kedah...

Mana-mana ibu yang melahirkan anak pada 12 Rabiulawal1435 yang bersamaan dengan 14 Januari 2014 ini berpeluang membeli seekor kambing pada harga RM1 sahaja untuk dibuat aqiqah...

Baik punya offer kan...program ni anjuran Ternakan N & A Wawasan (TNAW) Sdn.Bhd. sempena Program Aqiqah Perdana...

Pada ibubapa yang bayi mereka dilahirkan di hospital kerajaan negeri Kedah (hospital swasta tak dapat le) pada hari Selasa ni boleh le datang ke opis TNAW kat No.15, Jln Mutiara Biru 1, Taman Mutiara Kayangan untuk pendaftaran...jangan lupa bawak sijil kelahiran bayi dalam tempoh 10 hari...nak maklumat lanjut boleh tepon 04-4057185

Majlis serahan kambing akan di adakan pada 25 Januari 2014 di ladang milik TNAW kat Batu 8, Kg. Bukit Payung, Karangan...

Ader 3000 ekor kambing disediakan so cepat-cepat daftar noo...bukan senang nak dapat kambing dengan rege singgit tau...kalo ikut rege pasaran regenya RM750 - RM900...

Bertuah sungguh orang Kedah sebab ada pihak yang sanggup bantu pasangan ibubapa yang kurang mampu untuk buat aqiqah..memang besor pahala amal jariah pihak syarikat TNAW ni...moga syarikat lebih maju dan dilimpahi rezeki berlipat kali ganda...aminnn

Harapnya ader jugak pihak kat Perak ni yang boleh mencontohi program sebegini...apa salah kongsi-kongsikan rezeki yang Allah bagi dengan orang lain...tak rugi apa pun..lagi untung ader la...kan kome kan...

Teman sekadar share je info ni...boleh le dipanjang-panjangkan ye...

*sedapnya kambing golek cicah ayor asam*:-D

Sari
Sumber : KOSMO


Kisah yang buat kita tak tau nak percaya ke tak percaya kat polis...kompius-kompius ;((

Citer polis tipu

3 lelaki menyamar jadi polis...umor 41-52 tahun...samun rumah dua student Nigeria pukul 9.30 malam...dapat le RM5,000...tapi tetiba tujuh member student ni datang...terus jadi pergelutan dan akhirnya sorang daripada saspek yang menyamar tu terbunuh sebab cedera di kepala...kejadian berlaku kat Taman Pusat Kepong, KL...saspek yang meninggal dikatakan kakitangan DBKL....haaa...dah terkorban

Citer polis betul 

3 anggota polis dari IPP Kontinjen Pahang menyamun sebuah rumah kat Taman Impian, Kuantan...polis-polis tu menggeledah rumah mangsa yang berumur 28 tahun dan mengambil komputer riba dengan 2 utas jam tangan...dah le menyamun, belasah plak lagi mangsa tu...anyway polis-polis gangster ni dapat jugak ditangkap....haaaa...kejap je balasan kannnn...

Citer kita

Ater, camana ni kome...boleh ke kita pastikan yang depan kita tu betui-betui polis...kalo dah pakai baju polis, ader nombor anggota, bawak pistol lagi, berani ke kita nak tanya "Encik/Tuan ni polis betui ke?"..hahah..idak ke rasa macam soalan tu tak berilmiah? kang sia-sia je dapat jawapan "awak ni tak sekolah ke?"

Walaupun tak semua polis macam ni tapi bila dah ader kejadian cenggini, memang jadi riso le pulak...macam-macam cara orang amik kesempatan...orang yang tak bernasib baik plak tak pasal-pasal jadi mangsa keadaan...tapi kalo dah melibatkan kerugian harta-benda, sape yang kena tanggung kannn...

Kesimpulannya...dont' trust people easily...boleh gitu??? huuhuu
Sari
Sumber : KOSMO hari ni

Kaji selidik yang dibuat oleh Adecco Malaysia menunjukkan 12% kanak-kanak yang umornya 7 tahun hingga 14 tahun menjadikan aktor atau aktres kerjaya pilihan utama...

Emmm uollss, camana tu...pakat nak jadi retis plak dah bebudak ni...gulppppp..tercekik teman :(



Sari
Minggu kedua sekolah...dah macam-macam naik...waduh-waduh...

Bas sekolah anak teman naik 2 hengget...jadi RM42...4 km je dari rumah...huhuh...layan...

Makanan kat kantin naik 50 sen...nasi lemak ayam jadi RM2.50...teman bagi RM3 je belanja anak teman tu...so nampaknya kena tambah lagi belanja...huhuh...layan...

O ye...ayor kat kedai makan pun dah naik 20 sen...cehhh...layan jugak ekkk...

Hmm...camana le orang yang kurang kemampuan kan...macam kita-kita yang ader pendapatan tetap ni boleh le nak adjust duit sini sana....boleh le berkorban mana yang patut...

Tapi camana dengan adik Nurkhatijah ni...tak sampai hati nak bayangkan belanja sekolah dia berapa...sedih sesangat...errr, nak nangeh baca :(((

Gambor kongsi dari FB..

Sari

Malam tadi kome tengok tak Pencetus Ummah kat Astro Oasis? Memang best rancangan ni kan...setakat ni idak le miss lagi nengoknya...dah sampai semi-final dah pun...

 Malam tadi 6 orang PU masuk semi-final...ajer baguih-baguih semuanya..solo pun best, berduet pun mantap...kalo ikut teman, semua layak ke final...tapi udah adat bertanding kan...mana boleh semua menang...saper yang nengok PU Yeop, PU Rahmat, PU Shahul, PU Hafiz, PU Salman & PU Fakhrul malam tadi mesti berdebor saper antara dema yang layak ke final...penin weh kalo jadi juri...heheh

So dari 6 orang, 4 orang je yang terpilih ke akhir...moh kita nengok sape ke yang 4 orang tu....
 

Masa nak umum top 4 finalist tu, teman pun saspen...opkoz le teman pun ader PU feveret...kome dah boleh agak kot...ater dah orang Perak, gerenti le sokong orang Perak juga....anak-anak teman pun kankemain berkenan dengan tok kadi sorang ni...tiap-tiap minggu nunggu dia muncui...anak teman si Amni (6thn) pun udah pandai nyebut "nyerongen-ngerogen juga....."

PU Yeop le nama last yang pengacara sebut untuk ke final...berdebor aihh teman dibuatnya...walaupun penuh dengan lawak jenaka, pengisiannya tetap melekat di hati...senang kita nak faham dan ingat...tak pernah kering gusi bila dengor celotehnya...terbaekkk Yeop...boleh le datang opih teman buat tazkirah nanti yer :P


PU seterusnya yang dapat masuk final opkoz le PU Rahmat...muda belia orangnya...feveret teman jugak ni...ralit dengor dia bercakap...boleh jadi ikon belia ni...tak pun jadi anak angkat teman...nak jadi menantu pun ok..haha..boleh gitu?


Next finalist mestilah PU Mamu...tak mengaji ceroiiiii...memula PU Shahul kuor kat Pencetus Ummah, rasa serius bebeno ustaz ni...tapi bila PU Shahul berubah jadi ceria dan selalu senyum, terus rasa ustaz ni ok sebenonya...makin lama makin mesra penonton...kan sweet gitu :D


PU yang berikutnya...PU Hafiz...ajer kuat weh..ader black belt kaler itam...haha...cool je orangnya...senyum sokmo...sejuk nengoknya...semangat plak tu bila buat persembahan...mesti wifenya pun comey kan...(apa kaitan mention wife plak ekkk) :P 


Amacam kome...udah kenal ke 4 finalist ni...bukan calang-calang peserta okeh...memasing ader lebih dan kurang...harapnya masa final 9 Januari nanti, kita dapat tengok persembahan yang superb dari PU-PU ni...jangan lupa ye kome...hari Khamis depan...pukul 9 malam kat Astro Oasis...

Ramai cadangkan panggil Ustaz Azhar Idrus (UAI) jadi juri final nanti...kalo betui, memang gempak le..kompom rating juta-juta punya...teman sokong teman sokong...UAI, mu datang kami tunggu tau.....

*pssttt, cer teka sape juara???*
Sari
Hari pertama sekolah sesi 2014 hari ni....pepagi, jalan dah mula sesak...gerai kuih, nasi lemak semua pun penuh kome...aje suasana sepanjang jalan ke opis hari ni meriah...teman jeling-jeling jugak bila lalu depan sekolah...fuyooo, berderet kereta...haaa, ni mesti mak ayah yang anaknya masuk tahun 1 kan....seronoknya bila ingat suasana cenggitu....

Bila kat opis ni tambah seronok bila dengor citer kengkawan yang antor anak dema pagi tadi...yang berani ader, yang nangeh meraung ader...tu belum yang peluk mak ketat-ketat...heheh...kenangan terindah tu

Selamat bersekolah ye anak-anak...biasa le anak-anak sekolah, mak ayah yang sibuk lebih...teman pun kengkonon menyibuk jugak (eh, memang sibuk apa)...walaupun teman tak antor dema ke sekolah tapi kena jugak siapkan dema awal sebab bas sekolahnya awal...sorang bas pukul 6.15 pagi, sorang lagi pukul 6.45 pagi...so agak-agak le pukui brapa mak dema kena bangun kan...haha, macam le bangun buat roti bakor, telor hancur bagai...

Okeh, selamat belajor buat semua...buat anak-anak teman, moga lebih fokus..saspen plak tahun ni sebab ader yang nak amik SPM...dah berbakui pesan kat dia semalam masa antor dia...dari dalam kete sampai le ke asrama...hahah..biasa le kalo mak dia dapat membebel...siap bagi contoh masa dia nak amik UPSR dengan PMR dulu...ntah dia ingat ntah idak....kuikui

O ye,  harapnya barang-barang sekolah tak naik macam yang teman baca kat paper aritu...penat aih kalo rhope ni...ni pun tengah berdebor tambang bas naik ke tak...tadi teman bayor kat dua orang pakcik bas tu ikut rege tahun lepas...harap maintain le ye pakcik...fuhh fuhh

Orait semua...selamat penin kepala dan test suara tarzan di pagi hari :D