Sari

Hari Sabtu lepas opis teman ader buat aktiviti sukan...kiranya aktiviti kelab sukan dan kebajikan...kali ni game ping pong...sebelum ni ader game dart dengan karom...pasni rasanya ader boling plak :-P

Sebelum ni kalo game ping pong staff pompuan tak join..game tak popular atau lebih tepat game yang tak reti nak main...haha..teman pun rasanya dah lebih 10 tahun tak main...nak smash langsung tak tau..kesian kan...

Kali ni kitaorang pompuan-pompuan pakat le nak main..last-last ader la 6 orang nak join...ader la sorang yang terer bebeno..wakil zon weh...yang lebih tu termasuk teman kira sedang-sedang + hentam keromo...janji pukui bagi kena meja je..heheh

Seronok jugak main bila memasing main untuk enjoy...no pressure..just belasah ikut suka-suki...cuma jeles siut tengok staff lelaki main...naik juling mata nengok bola yang kejap kiri kejap kanan...belum lagi nganga nengok bola smash,spin,skru dengan chop...terus rasa nak training dengan deme...kuikuikui

Anyway, event aritu settle dalam pukul 1.30...yang menang dapat hamper, yang join dapat goodies...yeayyyy

Tahniah semua...seronok nengok semangat kesukanan uollsss...kipidap okehh ;-)

*temandapatnombor4*

Sari

Pagi tadi dalam pukul 1 pagi teman sampai Ipoh...baru sampai dari Penang...ziarah perginya ke rahmatullah pak cik teman (adik arwah abah)...pakcik teman ader penyakit buah pinggang..tiap minggu cuci darah/dialysis...

Semalam macam biasa pakcik teman pegi hospital untuk cuci darah...masa cuci tu la arwah macam sesak nafas...condition tak stabil...dalam pukul 4.30 petang arwah pun menghembuskan nafas terakhir...

Kami pun berkumpul dan gerak ke Penang secara konvoi...agak rushing sebab jenazah akan dikebumikan lepas Isyak...jenazah pun dah siap dimandi dan dikafankan kat hospital dan akan terus di bawa ke masjid...

Kami sampai elok-elok je habis azan Isyak...sempat la solat berjemaah dan jamak solat maghrib...lepas selesai terus solat jenazah dan terus kebumi kat tanah perkuburan bersebelahan masjid...

Alhamdulillah,semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan...moga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...aminn

Al-fatihah...

Sari

Petang ni pukul 3, boleh bukak tv n dengor radio...tengok kat tonton pun boleh, scroll kat laman sosial pun tak de masalah...semua di hujung jari...

Mesti ader yang tak sabor...especially pasal bonus kan...sape tak nak bonus ye tak...tapi teman lagi suka kalo naik gaji...bonus sekali dapat je pastu abis...kalo naik gaji, tiap-tiap bulan ader lebihan kan...heheh

Pada penjawat awam, boleh tengok tuntutan CUEPACS kat entri SINI

Moga ader berita baik yang boleh buat kita tersenyum :D
Sari
Sumber : Sinar Harian 23/10/2013

Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah mengumumkan akan memperkenalkan secara berperingkat hukuman Islam di dalam Akta Keseksaan Syariah di Brunei

Titah baginda "Pelaksanan undang-undang ini adalah sebagai memenuhi tanggungjawab kepada Allah SWT" 

Hukuman yang akan dijalankan ialah rejam hingga mati bagi pesalah zina, memotong tangan bagi kesalahan mencuri dan sebatan untuk kesalahan pengguguran bayi dan minum arak...

Moga akan menjadi teladan untuk kita...inshaAllah...aminnn
Sari

Musim hujan udah datang...hari-hari hujan...kadang tu sehari-suntuk hujankan...paling best kalo hujan pagi di hari cuti...memang tarik gebor le jawabnya...hmmm besh-besh...

Bila hujan pagi teman rasa kereta macam makin banyak...tetiba boleh jem padahal tak der menda pun...mula la tension semacam sebab nak ngejor punch card...tak berbaloi kot kalo lewat seminit dua..merah tetap merah...alang-alang bagi lewat 10 minit terus...haha,tak betui punya idea :-P

By the way,blog teman ni pun dah rhope sejuk-sejuk manja...bila rasa nak hapdet, idea yilek...bila idea rhope ayor tejun, bizi keje le plak...ni pun tiap minggu ader meeting...lepas meeting ader seminar...wah-wah tunjuk bizi nampak...blerghhh

Pehtu kan, udah le mood sejuk kat blog, orang jenguk blog pun sejuk gedi jugak...ajer penyakit berjangkit ke ni? sedey weh bila nengok viewers yang nan hado...dah rhope blogger baru buat blog..mana ke mengkome semua pegi? gi jom heboh ekkk :-P

Anyway tak kisah le sejuk ke hot..ikut je le kemampuan memasing...bior sikit tapi berterusan...ader setuju? welll....

Sari
Aritu teman ader update/promo pasal seminar [Seminar Pemantapan Sistem Penyampaian Perhidmatan Unit Pusat Setempat (OSC) Negeri Perak]...kat SINI promonya...

Mintak maap banyak-banyak ye sebab ader sikit perubahan kat venue seminar tu...mujor surat edaran yang beratu-ratus tu sempat ditarik balik walaupun tinggal nak pos je...huhu...

Atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, lokasi seminar dah bertukar...bukan lagi kat Cameron Highlands tapi berpindah ke Taiping Golf Resort...tempoh seminar pun berkurang...dari 2 hari kepada sehari je (14 November 2013-Khamis)

Ni teman tempek pamplet baru untuk seminar tu...saper yang berminat boleh contact pegawai yang berkenaan ye...



Segala kesulitan amat dikesali...peace :D
Sari
Camana raya kome kali ni? mesti macam maleh je nak stat keje balik kan...teman pun raya biasa-biasa je...

Sementara xder citer pasal raya, ni teman nak share pasal tuntutan Cuepacs untuk bajet 2014...minggu depan ye pembentangannya...

Apapun, harap ader cadangan yang akan dipertimbangkan...

Sumber : beritaterkini.my, boleh klik SINI

Antara tuntutan CUEPACS :

Bajet 2014 : Bonus 2 Bulan, Elaun COLA RM300, Pinjaman Perumahan 1%


  1. Bonus 2 bulan kakitangan awam sempena pembentangan Bajet 2014 Malaysia. Alasan Cuepacs : Kenaikan kos sara hidup kakitangan awam apatah lagi selepas harga petrol naik  baru-baru ini.
  2. Elaun sara hidup RM300 untuk kakitangan kerajaan diselaraskan antara kawasan bandar dan luar bandar. Alasan Cuepacs : Juga alasan yang sama. Kenaikan harga barang dan kos sara hidup di Malaysia yang mana kakitangan awam ramai yang terasa bebanannya. Apatah lagi, kos sara hidup di semua kawasan tidak banyak berbeza.
  3. Imbuhan tetap perumahan naik mengikut gred. Alasan Cuepacs : Setelah 15 tahun, Imbuhan tetap perumahan masih diberikan pada kadar yang sama. Sedangkan ramai penjawat awam yang terdiri daripada golongan rendah dan sederhana yang tidak mampu memiliki rumah sendiri berikutan harga rumah semakin melonjak tinggi sekarang ini. 
  4. Kadar faedah pinjaman perumahan kakitangan awam turun 1% berbanding 4% sekarang ini. Alasan Cuepacs : Kenaikan harga rumah yang semakin tidak munasabah & membebankan kakitangan awam.
Doa-doa je la kome...tak dapat banyak, sikit pun jadi...ngeee
Sari

Dah ader yang balik kampung ke hari ni? petang semalam teman nengok dah stat jem kat tol Simpang Pulai...agaknya kejap-kejap lagi bertambah jem la highway....walaupun cuti raya Selasa tapi semua orang mesti nak balik kampung awal....bestnya balik kampung...

Teman hari ni kena keje...duty kat UTC (Urban Transformation Centre)...so berkampung le kat sini sampai petang...huhu...tapi tak pe, akan dapat cuti ganti nanti...yeayyyy

Kome cuti lama ke? opkoz bersambung-sambung sampai Rabu ye...biasa le kalo cuti umum tersepit cenggini kena amik cuti lebih untuk sambung cuti...walaupun Aidil Adha pada sesetengah orang tak meriah tapi yang penting dapat berkumpul ramai-ramai...jadi la meriah kan...setakat berkorban cuti tu apa la sangat...

Selamat beraya ye...hati-hati memandu...belanja berhemah uollsss sebab gaji bulan ni awal so nak tunggu gaji bulan depan kena pepandai bajet...pada yang buat korban, moga mendapat pahala yang setimpal...pada yang mengorbankan hati dan perasaan, bertabahlah...bukan senang nak puaskan hati semua orang...kita tak boleh ubah orang jadi kitalah yang kena ubah diri kita ke arah yang lebih baik...walaupun rasa tak adil tapi itulah pengorbanan...inshaAllah, akan ader ganjaran walaupun entah bila...semoga Allah memberi kita kekuatan menghadapi sebarang dugaan dan cubaan...aminnnn!!!










Sari
Teman idak le tau pasei kes curi kete kat taska teman semalam...pagi tadi baru le tau citernya.....

Petang semalam dalam pukul 2, ader sorang mak ni (cikgu) amik anak-anaknya kat taska...ater cikgu kan...sekerat hari dah balik...anaknya ader 3 orang...time-time cenggitu memang lenggang le sikit suasana taska...orang x ramai n kete pun x banyak....

Masa dia nak ambik beg-beg anaknya, ader la sebiji kete berenti dekat taska tu...kuar la sorang lelaki dari tempat duduk depan...driver kat dalam....cara lelaki tu macam nak tanya sesuatu...dok tengok-tengok surrounding....

Tetiba dengan sekelip mata lelaki tu terus masuk dalam kete cikgu ni...kebetulan kete pun x dimatikan enjin...terus berdesup pegi...cikgu tu katanya sempat tepuk bonet kete suruh lelaki tu berenti...tapi apakan daya...udah dasar pencuri....pecut abis la dema....memang terkedu dan x sempat nak buat apa-apa...macam sekelip mata....

Seram sejuk teman dengor kejadian ni....dah la kejadian siang-siang...pastu x kira mangsa...ader je peluang, memang penjenayah akan grab....mujor anak-anak x der dalam kete...kalo idak tak tau le camana...huhu...
apapun, laptop dengan handbag ader dalam kete tu....waaaaa :(

Pengajarannya, lepas ni walaupun rasa sekejap je nak berenti, tetap kena matikan enjin dan bawak kunci sekali...di mana-mana pun dah x selamat nampaknya...anak-anak pun kena dipesan jangan terus pegi kat kete selagi mak ayah tak pegang....

Nampaknya kita kena selalu beringat dan berjaga-jaga...jenayah tak mengenal masa, siapa, tempat dan suasana...*pesanan khidmat masyarakat* :D



Sari

Hari Sabtu aritu, sek. anak teman buat sukan...sukan dalam ujan kome weh...anak teman rumah merah...dia masuk 3 acara...lari 50m, lari 4x50m n acara kumpulan...ajer elok plak tiga-tiga acara dapat hadiah...johan, naib johan dengan tempat ketiga....hahah....

Anyway, tahniah Afza Umairah....tahniah rumah merah....berbelak abis muka dia walaupun ujan ...kuikui

Sari
Ni le biskut yang hot meletop tu ye...kankemain ramai dok hapdet resepi n gambor biskut yang memacam nama orang panggil ni..ader yang panggil florentine cookies,almond crunchy & macam-macam crunchy lagi la...tapi mendanya sama je..yang beza cuma kekacangnya sebab kita boleh tambah atau masuk apa-apa kekacang ikut kesukaan memasing..teman ader dapat sample biskut ni sebelum raya aritu so merasa le krup krap krup krap biskut yang memang boleh tahan mahei bahan-bahannya...

Masa nengok biskut ni kat blog blogger2 masakan, ajer telan ayor lior je teman...rasa nak gi cari kejap tu jugak..memang bahan2nya x banyak...tambah plak cara masaknya yang ringkas & cepat buat hati menggebu-gebu nak try...cuma yang masalah nak cari tepung spesel tu...stoknya agak terhad...pastu regenya walaweh...maheiii kome oiii...aritu tengok kat bakery yang brand Benetta (xpasti ejaan ni),RM25 untuk 600gram..yang brand Florenta xjumpa plak..

Selain tepung yang spesel tu, kena kira2 jugak rege kekacang2 yang nak dimasukkan tu...badam,kuaci,bijan,biji bunga matahari,walnut n apa2 kacang lagi yang sedap yang opkoz ehem ehem rege nya...$$$

So dengan hati yang berdebor-debor, teman pun cuba2 nasib nak buat biskut ni...teman guna tepung Bee Sting Mix...murah sikit..RM15.50 untuk 600 gram...segala kekacang plak teman beli yang pek2 kecik je...percubaan pertama katakan...bakor pun teman buat 2 kali sebab x der loyang 4 segi yang lebor/besor...ater oven pun kecik cinonet je...terpaksa le pandai2 bahagi dua adunannya...heheh, belasah je dik non...nak makan sendiri,apa2 pun boleh :-P

At last, taraa...jadi le suda biskut tu...en.hasben suka bebeno..udah bawak sebekas depan tv...anak2 macam slow skit...dema memang kureng makan kekacang...lain le kalo coklat ke koko ke...hmmm agak2 boleh x kalo biskut ni teman letak coklat cip ke, toping coklat ke...?????

Anyway, uolsss yang belum try buat biskut ni, silalah try...simple, crunchy n tasty...


p/s: resepi idak dapat letak sbb ader kat pc...hapdet entri ni guna henpong...uollss boleh cari je kat google ekkk...heheh :P  

Sari

Semalam stat filem KL Gangster 2 kat panggung kan....sumber SINAR kata, kutipan untuk hari pertama dah cecah RM200,000.00...wahhh, not bad la kan walaupun memacam kejadian menimpa filem ni....

KL Gangster dulu teman tengok kat panggung...memang best sound efek dia...kali ni pun harus pegi panggung jugak la nampaknya...tambah-tambah ader Tailong berlakon (Rosyam Nor)...ek elehhh sebenonya nak nengok Aaron dengan Adi Putra  kan kan kan...

Tengok preview pun dah macam gempak punya aksi....nampaknya kena goda-goda en. hasben ni....hahah
Jom uolss kita usha pawagam...layan hero-hero malaya ni....tengok je, bukan tiru aksi atau bahasa okeh...
Sari

Hari ni teman nak buat promosi sikit...bukan promo jual barang ye..dah lama pencen jual online..hehe

Nak kabo kat mengkome semua yang ofis teman nak buat seminar...*teringat plak driver ambulan dalam citer hantu kak limah yang selalu sebut "saya ader seminar ni"...haha*

Nama seminarnya #Seminar Pemantapan Sistem Penyampaian Perkhidmatan One Stop Centre#...waaa, panjang tajuk kan...

Tarikh seminar : 14-15 November 2013 (Khamis-Jumaat)...Masa : 8 pagi - 5 petang...Tempat : Heritage Hotel, Cameron Highlands

Apa ke mendanya One Stop Centre (OSC) tu ye...kalo cakap Melayu jadi le Unit Pusat Setempat..Unit ni ader kat semua PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) atau senang citer Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran...OSC ni bertanggungjawab memproses permohonan pemajuan yang melibatkan perihal tanah, kebenaran merancang, pelan bangunan dan pelan kejuruteraan...selain secara manual, sistem OSC secara online juga boleh digunapakai...kiranya kalo nak lagi cepat, boleh le guna sistem dalam talian...errr, rasa macam ayat teknikal tak?... :P

By the way, seminar ni open untuk gomen dan swasta....ader yuran penyertaan...gomen RM200, swasta RM300...kalo swasta hantar 5 orang peserta ader diskaun...jadi RM1000 je untuk 5 orang...sorang RM200 sama macam gomen...

So sape yang berminat nak join, boleh le contact nama yang kat dalam pamplet kat atas tu...ehem2, bos teman tu tau...heheh..hai bos, dah mintak izin nak promo kan ;))

Kalo nak bayor dengan cek, bayaran sebelum 24 Oktober 2013 ni...detail ader kat pamplet tu jugak (ajer maleh nak taip ye)...

p/s * seminar akan dirasmikan oleh Menteri Besar Perak....