Sari
Sumber : Harian Metro 30 September 2013

Kome dapat BRIM tak? pada yang dapat tu tahniah le ye...ni teman nak kongsi sikit berita kat paper Metro hari ni...

Tahun depan BRIM akan diberi 2 kali setahun...jumlahnya akan diumumkan oleh PM masa pembentangan bajet bulan Oktober nanti (bulan depan weh)...katanya lebih RM500 untuk sekali pemberian....haaaa, cer teka cer teka berapa....psttt 1000 ek?..hahah

Apapun, harapnya BRIM ni akan ambil kira jugak golongan pertengahan yang purata pendapatan lebih 3000...tambah-tambah minyak dah naik...barang pun naik...bukan yang bawah 3000 je rasa kesannya kan...semua peringkat pun terasa...kalo gaji suami campur isteri lebih 3000 tapi anak 5-6 orang, tak ke lebih kurang je susahnya dengan orang yang gaji bawah 3000 tapi anak sorang atau xder anak....errr, betui ke cenggitu...

Okeh, xyah nak spekulasi memacam...takut teman aihhh...tunggu je la pembentangan bajet nanti ye....peace :D
Sari
Kome dengor tak berita kat SINAR .fm pagi tadi? aje terkejut teman dengor weh...katanya, minyak akan naik lagi dalam waktu terdekat untuk mengurangkan lagi subsidi kerajaan....ayat klise ek??? hahah

Baru je naik awal bulan ni kan....hadoii, rege makan minum pun dah naik...kalo esok2 rege minyak turun balik (turun ke?), bukannya rege barang turun jugak...rege tetap sama, betui tak kengkawan?

Teman x tau nak komen apa...marah pun menda tetap naik jugak...huhu...APTB

*modecacamarba*

Sari
Dari semalam kat fb penuh video pasal citer isteri Mat Yo...ader yang xkenal ke Mat Yo tu sape? conform kome kenai punya lah...

Teman pun nengok le malam tadi kat you tube...durasi video dalam 55 saat je tapi jelas le perkataan2 tak elok yang keluar dari mulut seorang perempuan muda pada lelaki berumur...goshhh

Memang tersentak jugak nengok perangai cenggitu....sian pakcik aka pak guard tu...agak-agak la nak mengejek tu...x payah nak keluar ayat2 provokasi yang boleh buat orang lain marah...tambah2 kat orang yang lebih tua...kat fb memang kaw-kaw orang komen...lawak pun ader baca komen-komen tu...yang teruk kena hentam Mat Yo la...hahah

Hari ni ader citer kuar kat muka depan Metro...boleh la cari kalo uolss nak tau citer selanjutnya....

Sari
Lama bebeno rasanya teman tak buat menu ni...bulan pose aritu ader le berangan nak buat tapi tinggal angan-angan je ler...kat param pun kankemain mahei lagi jualnya...ader yg sampai singgit seketul....pehtu rasa kentang je...grrrr...tak berbaloi dengan rege...mujor masa bulan pose...sabor...sabor

Ater semalam dok bedek-bedek peti ais, nampak le paket daging kisar...sebenonya daging tu kononnya nak campor kat kuah kacang...boleh makan dengan nasi impit...tapi idak juga terbuat...adoiii la...harap plan je memacam tapi jadi nya nan hadooo...heheh

So semalam membegedil daging le teman...kali ni teman tumis sekejap daging tu dengan bawang-bawang...selalunya gaul mentah terus je dengan kentang (teman suka kentang tu direbus daripada digoreng)...tak banyak beza pun rasanya...janji cukup bahan dan sukatan, kira jadi la tu...tengok le rhope begedil tu...bulat ader, leper ader, sfera ader...aje berdegil beno bentuknya ye...hahah...degil pun degil la...asalkan comey-comey je masuk molot...

Pueh le dapat makan...sambil goreng sambil makan...paneh-paneh weh...tak yah citer le sedapnya camana kan...nikmat...kehkehkeh :p

Selamat menjamu mata ye...


Ni le set menu teman semalam



Sari
Penah tak kome pegi shopping complex sama hari-hari? kalo teman, idak le mampu cenggitu...kalo ader yang boleh cenggitu, meh teman tabik skit....hahah

Bukan apa, teman memang runsing bila ader katalog sampai umah bagitau ader sale tapi bila bedek-bedek sale nya terhad....contoh hari ni offernya beras dengan susu...esok offer milo dengan biskut, lusa offer dynamo dengan sunlight...hadoiii...buat je la offer tu semua sehari terus atau tiga2 hari terus....tak kan kita pegi sana nak beli 2-3 barang je...rugi masa, rugi minyak (dah le naik 2 kupang), rugi tenaga bagai...tak tau le plak kot itu memang strategi pemasaran dema....

Tu sebab tempat yang teman sanggup cuti kalo ader sale especially member sale hanyalah AEON (JUSCO) je...setakat ni memang terbaik dari semua segi....semua menda offer pada hari tu....senang kita nak list & bajet apa barang yang nak di beli....tak de la kita beli menda x perlu & main rembat je....

Anyway, itu pendapat teman je...kalo kome jenis shopholic, xder masalah kot...jenis duit ribu-riban dalam poket, boleh la beli x payah tengok rege...teman ni jenis ader sale kaw-kaw baru berani borong untuk stok sebulan dua...kalo idak, alamat belum cukup bulan udah korek tabung bersamamu....sian kan...

Yang penting, belanja berhemah....sekali-sekala upah diri sendiri dengan menda yang kita suka...our money is our choice....peace :D


Sari

Kolej Komuniti Sg. Siput....first time teman jejak situ...best jugak dapat kusus kat tempat cenggini...xjauh dari Ipoh tapi still rasa thrill sebab dapat naik bas ramai2..dapat le feling rombongan walaupun citer kat cd tv bas tu dpt layan sekerat jalan je...ater citer baru nk best udah sampai...haha

Kursus protokol & etiket sosial namanya...kome pun boleh agakkan kusus ni pasal apa...lepas ni nampaknya tak boleh main hentam keromo je bila pegi majlis rasmi..kena ader protokol, etika & etiket...

2 hari kat sini banyak jugak ilmu2 asas pasal protokol & etiket sosial yang teman baru tau...macam cara bersalam,cara duduk,cara berpakaian,cara makan, pegang sudu, gelas, pisau, warna baju,kasut,talipinggang & macam2 lagi la sampai kat mana nak letak handbeg pun kena tahu tau...ishhh udah macam koporat2 dengan anak raja plak...kaku kejung teman dibuatnya...udah rhope drama...heheh

Tapi seronok bila dapat belajo benda2 ni...at least you behave yourself in a proper way...

Yang paling best dapat amali makan main course...chicken chop with black pepper sauce...teman makan guna American style...pisau kat tangan kanan,garfu tangan kiri...potong daging pastu letak pisau...amik garfu dari tangan kiri pindah ke tangan kanan...baru makan...wahhh...so sopan n tertib gitu...x caya ke kak ton???

Anyway, timakasih sesangat kat tenaga pengajar...walaupun sekejap tapi bermanafaat...harap akan ader sambungan...x pueh rasanya naik bas...layan plak KL Gangster...oppsss...okeh uolss, jaga2...ader yang merati :-P

Sari

Esok Hari Malaysia 16 September...cuti-cuti la kita kan...nak ke mana uolss? teman ni baru je kebah so lepak santai kat umah je la...

Tapi kan udah le teman ternampak iklan ni plak...tudung feveret teman tu...50% diskaun weh...esok je kome offernya...hadoii...tergedik-gedik plak rasanya nak terjah kedai Adijuma ni...

Sesaper yang nak grab tudung2 cun-melecun tu cepat2 le nyinggah mana2 store Adijuma...kalo xsempat, online pun boleh...buat stok raya haji kannn :-P

#lawasungguhDatinJuma#

Sari
Minggu yang penuh suka duka...nanti ader masa teman story-mory k...kena berehat dulu.. *mode-lalokubat
Sari
Aritu ader teman post teaser potluck kan...kat SINI tau

So Jumaat lepas bersamaan dengan 30 Syawal, potluck yang di canang-canang kan tu pun terjadi...alhamdulillah, semuanya berjalan lancar....makanan cukup untuk semua...siap tapau lagi...hahah, tu biasa kan....

Menu plak bertambah-tambah sebab ader tetamu yang datang bawak buah tangan jugak....sampai termenung jugak le nak merasa semua menu....perut dah full tapi mata n mulut rasa nak mengunyah...ater ader lemang biasa, lemang jagung, nasi impit, rendang ayam, rendang daging, laksa, lontong, makaroni goreng, serunding, nasi lemak, kuih-muih, pulut kuning, spageti....tu belum masuk desert lagi...kek coklat kukus, cheesekut, puding sagu gula melaka, dadih, puding keladi, buah-buahan....adoiii, taip ni pun dah terasa banyaknya makanan....

Teman bawak serunding dengan nasi impit je...serunding tu biras teman bagi so teman panjang-panjangkan rezeki tu...haha...xjadi nak menambah lauk sebab udah banyak menu..takut x terabih...kebetulan ader bahagian lain pun buat potluck hari yang sama....petangnya plak ader jamuan perpisahan staf yang kena bertukar ke HQ...kome bayangkan le banyaknya makanan kat opis teman aritu....

Nasi impit bunga-bunga cintaku...heheh


Meh ketuk-ketuk menu lain




Selain makan-makan, aktiviti wajib kitaorang opkos le berposing...posing xhenggat donia punya...ader plak props, apalagi....semua perasan retis gitu...yang penting kitaorang gedik dalam gambor je...off camera kitaorang sopan santun berbudi bahasa lagi...hahah..layan je ler...kalo x sangup tengok, tutup mata k...peace

Posing time



Timakasih semua warga yang sudi memeriahkan potluk kitaorang...tahniah geng-geng BPP...u olss memang awesome :D

Sari

Esok Bahagian teman, Bahagian Pengurusan Perancangan (BPP) nak buat potluck raya...so agak sesaja menyibukkan diri dengan apa yang patut...biasa la kan...kepohci sini sana...

Meh arrr teman bagi warm up skit ;-)

Sari
Sehari dua ni ramai sungguh yang hapdet pasal minyak naik...malam sebelum tu, penuh kat fb, twitter, whatsapp n insta info2 pasal ni....teman kebetulan udah isi minyak petang tu walaupun x full tank so idak le berbaris kat stesen minyak yang dengornya jemmmm macam esok nak raya...

Teman xder nak komen apa2...yang naik tetap naik...yang pasti kenaikan lain akan menyusul...hurmmm





Sari

Merdeka!Merdeka!Merdeka!

Pepagi semlm anak2 teman udah semangat bebeno nak nengok perbarisan...memang tiap2 tahun kitaorg akan dduk kat jalan yg sama...xjemu-jemu nengok kontijen,pancaragam & kenderaan yang lalu depan mata...puehnya x sama dgn tengok dalam tv...xcaya kome pegi le nengok sendiri...sekali pun jadi...mesti kome akan ingat punya & x mustahil nak tengok lagi,lagi dan lagi...tahun depannya, depannya dan depannya.... :-D

Tambah seronok bila nampak orang yg kita kenal kat kontijen tu...saje je manggil2 nama dia...ader yg dengor ader yg fokus bebenor...haha...

Gambor? opkozz le ader snap...mesti le nak kongsi dengan kome kan...jom arr cuci semangat patriotik skit ;-)

oh Malaysia...tanah tumpahnya darahku...