Sari
Malam ni ofis teman ader jamuan raya...mulanya tema pakaian raya je...tup-tup, semalam dema kabo ader tema lain...Syawal In Blue...hohoho..ader ke baju blue weh???

gambor cilok google....hai aaron :D




Satu hal plak nak mencari biru...yang pasti memang tak kan sedondon le iolsss....raya tahun ni memang tahun tak der tema...caca-marba aka sukati...konsep kaler block gitu :P

Tengok le apa jadi malam kang...rasa macam dah nampak ader baju kebiru-biruan kat lemari anak dara teman tu...cilok aje la...heheh

Selamat raya-raya ye mengkome....Seri Malaysia we ollss datang...

Anyway, biru ka merah ka...kita tetap anak Malaysia...hahah

Sari
Minggu depan dah minggu akhir Syawal....ramai lagi ke buat open house atau open office? mesti le ader ye tak..

Hari Ahad aritu teman sempat lagi gi open house...sampai ke area Rawang...Antara Gapi tempatnya....xder rejeki nak makan rendang sebab lemangnya di lawankan dengan ala2 daging hitam...huhu...tapi nasi briyani dengan kari kambing dia memang mabeles....cakap xguna weh... :p

Ofis teman pun insha Allah akan buat jamuan raya ari Khamis ni...kat Seri Malaysia dengornya...heheh....esok pun ader open ofis jugak...persatuan pemandu Perak...kat bawah opis teman ni je...aje makan sesaja le 2-3 hari ni....minggu membuntatkan puyut nampaknya....kuikuikui

Walaupun ofis dah buat, bahagian teman pun nak buat jugak...and opkoz konsepnya potluck...minggu ni dah penuh so minggu depan le hari kejadiannya....ni teman tengah dok mikior menu apa le yang teman nak bawak nanti....kalo ikut list, teman kena bawak nasi impit...cumanya ader yang mintak teman buat jugak menu lain aka tambah menu...nasi impit tu rhope senang bebeno ekkk...menu tawor kata dema...haha...aje kome nak mengena teman ye...xpe xpe, teman x marah pun....

Aje jenuh jugak nak mikior...nak buat desert ke menu berat ke...merata google resepi...semuanya sedap dap dap...rajin dengan maleh nak buat je....mana le mentol lampu (idea) ni...idak muncui-muncui pun...

Anyway, tunggu je le potluck kita tu ye kengkawan....teman nengok menu kome pun udah terlior-lior kat tekak ni....aje xsabor nak rasa ayor tangan kome...hebak- hebak belaka weh....

*#kekbatikbrowniestiramisuredvelvetrotilapisdagingrendangkerangdagingdendeng...arghhhhhhhhhhh#*
Sari

Tahun ni opis teman buat pertandingan hiasan merdeka raya antara bahagian...first time buat...join je le weh...

Bahagian teman walaupun teknikal tapi majoriti pompuan...pompuan yang bukan lemah gemalai okeh...kitaorg jenis meriah, sempoi, selamba n kekadang laser kebabom..xder makna nak malu2 kucin...hahah

Jadi nya minggu ni agak giat mendeko-deko...tempoh bertanding pun dah stat...gayat jugak nengok bahagian lain punya kreativiti tapi kitaorang buat2 xkisah je...xmo rasa tergugat...nnti ganggu idea kretip we olllsss :-P

Anyway, ni serba sikit taruhan kitaorg...go go pengurusan perancangan....kita kasi gegor...champion most wanted yonggg...hikhik ;-)

Sari

Rendang dah selamat di bawak lori sampah (entri sebelum)...so moh sejukkan hati dengan dessert yang mabeles....

selamat datang bluebery tiramisu...muah muah

Sari

Semalam dapat la merendang ayam...semangat nak makan kome weh...

Tapi apakan daya...petangnya bila teman balik dari mengantor anak, tengok2 udah kena telor lalat...memutih gitu ateh rendang....waaaa..sape la makan pastu x tutup elok2 rendang tu...rasa macam pelamin anganku musnah...hahah

Tak nak le citer bebanyak...dengan kudusnya teman mengtongsampahkan rendang ayam 2 ekor itu sambil menelan ayor lior...perlu ke teman rasa kempunan???

Gambor sebelum ternoda..kuikuikui
Sari
Bila gambar berbicara....moga Islam tetap subur di Mesir...aminnn




















Pada yang kelapangan...sila beri sokongan...













Sari
Masih mood raya kan...opkozz le, baru 8 Syawal...teman pun xpueh lagi nak makan rendang, ketupat, lemang, lodeh, kuah kacang, bla bla bla....tahun ni pun jemputan open house x meriah mcm dulu...umah teman je sampai sekarang x berenti org datang....al-maklum, mak mertua ader kat umah...memang jadi tumpuan sedara-mara belah en. hasben, jiran n kengkawan mak mertua...kuikuikui

Bila tetamu datang xkira masa, jadinya teman kena standby menu yg boleh di siap2...xpayah nak membihun, meng-kari n meng-sup  sangat...tambah-tambah nak menyiapkan bebahannya amik masa...sayur-mayurnya, bawang-bawang nya, aksesorinya lagi....pulak bila dah stat keje, mana masa nak ke pasor, nak menyiang bagai....remeh-temeh gitu kan....malas? alasan? eh eh xbaik tau cakap cenggitu...kalo boleh, tetamu datang mesti kita nak hidang spesel-spesel kan...raya plak tu....tapi kalo dah kol pagi kata petang nak datang, kol petang kata malam nak datang....idak ke jem kejap kepala nak mikior menu...teman kalo kena buat keje kelam-kabut mula le xfokus...mula rasa nak tambah 10 tangan...alah...kome pun penah kena episod macam tu kannnn...heheh

Jadi nya menu yang wajib teman buat time raya n selalu jadi rescue 999 teman x lain x bukan Popiah Cheese Ketam....memang kena standby bertingkek-tingkek dalam peti ais...tetamu datang je, siap-siap le teman panehkan kuali...goreng paneh-paneh sedap le nak makannya...cicah plak dengan sos cili ke sos thai...idak ke fresh hidangan tu...cepat, sedap n kenyang...walaweh

Sekarang ni, sedara-mara yang datang raya mesti request nak popiah ni...biras teman kata udah jadi menu signature teman...ececeh...kembang semalu iols...padahal resepi pun tengok orang punya...hahah...kakak ipor pun dah pesan, dia datang raya nanti buat popiah bebanyak...aritu xpueh makan katanya....heheh..ajer berpeluh le ketiak teman nak menggulungnya nanti...blerghhh

Kalo kome xder idea nak hidang apa time orang datang raya mengejut, boleh le buat popiah ni...senang benor pun bebahannya...isi ketam, cheese (teman guna cheddar je), daun ketumbar n kulit popiah (teman guna brand KG)...potong semua bahan n gulung...masuk dalam tipuware pehtu simpan peti ais (bukan freezer)...orang datang ble terus goreng... tapi kalo kome terlebih rajin boleh le buat inti lain, daging cincang ke, carrot ke...ikut le citarasa memasing....kita yang buat dia ye dak...:p

Ni gambor tahun lepas kot...besor gedabak bakhang...hihi...








Sari
Dah 6 Syawal hari ni...teman pun baru stat keje...mood? opkoz le mim alif lam sin...hahah....opis pun lengang lagi ni...berapa kerat je yang ader...aman damai gitu....

Citer raya? banyak kot nak story-mory...raya mesti le seronok ye tak....sedih sayu pun ader jugak tapi raya2 xmo sedey-sedey kan....

Teman stat cuti hari rabu...sehari sebelum raya...pepagi dah gerak balik kampung...sebelum tu sempat nyinggah pasor...beli barang2 basah untuk berbuka dengan raya...ayam, ikan, santan, tempe, serai n segala bagainya lah...barang2 kering sepupu teman punya part...

Sampai kampung, kena mengemas dulu...maklum le, rumah tinggal...penuh bila time raya je...opah teman pun kali ni sampai lewat sebab makcik teman yang bawak opah keje lagi Rabu tu...maka nya jadi tuan umah sementara le kami2 ni...huhu

Petangnya teman dah set le menu untuk berbuka...masak le ala kadar gitu...lemak ikan kembung, sambal sotong, sayur campur, ikan masin, tauhu goreng n sambal kicap...lagipun udah penat kan...tambah2 hari last pose...nanti menu raya sure makanan berganda-ganda sedapnya....tak sabo plak nak makan rendang, lodeh semua tu....makcik teman yang akan sampai malam nanti masak rendang memang sedap dap dap...nyamnyamnyam

Dalam pada berangan menu raya malam tu, tetiba makcik teman yang sorang lagi suruh plak teman masak rendang...hadoiii...what happened? mana makcik chef  ni x sampai2 lagi..teman ingat nak pas je kat sepupu teman...idak confident teman nak masak rendang ayam sampai 5 ekor sekaligus....mau terbalik kuali besor tu...:p

Nak tak nak nak tak nak....xder pilihan nampaknya...anak sepupu teman udah meragam...menangeh non-stop...memang x boleh mak nya nak ke dapor....aduyaiii....

So memang terpaksa le me-rendang....kalo setakat sekor-dua ayam tu, ok le lagi...masak untuk famili sendiri ni kita dah tau sukatan n bebahannya....ni nak masak banyak....kuali besor weh...nak kaco pun jenuh...pehtu untuk raya plak tu...idak ke panik semacam....memang boleh lari rasa n rupa punya lah.....tapi xpe...teman belasah je...sori ye uols...dah suruh iols masak so iols ikut resepi sendiri...banyak bunyi, sila masak sendiri okeh....hahah

Memang teman pun idak le pueh hati dengan rendang tu...x dapat rupa yang teman nak...rasa tu kena tanya orang yang makan....tapi itu le rendang ayam hidangan satu lebaran...orang datang pun rendang buruk tu le yang dihidangkan....heheh

Anyway, skil masak banyak memang teman x khatam lagi...xder bakat langsung nak jadi chef...chef dapur sendiri boleh le....huhuh....kira respek le kat mengkome yang terer masak bebanyak tu...tabik tabik....

O ye...dah 6 raya ni, kat rumah sendiri pun idak le teman sempat nak me-rendang lagi...anak2 udah menanya...okeh2, hujung minggu ni mak buat ye...sekali pakej nasi impit dengan kuah kacang daging lagi...tunggu arrrrr....peace :p





Sari


Ramadhan sudah tiba ke penghujung....begitu cepat masa berlalu...moga dipertemukan lagi pada Ramadhan akan datang....

Tiada kata seindah bahasa....hanya ampun dan maaf dipinta....andai terguris dan terluka, sepuluh jari disusun tanda ikhlas meminta moga tiada dendam di jiwa....

Moga Syawal yang menjelang ditempuhi dengan penuh kesederhanaan....dalam tawa gembira menyambut kemenangan, usah di lupa Ramadhan yang hilang....

Salam Aidil Fitri dari teman sefamili...

Sari
Dah cuti raya ke kome? Sibok nampak mengemas rumah....teman pun semalam baru sempat me lima S kan rumah teman...penat giler weh...seharian tu...sampai rasa tekak kering kaw2 n kaki macam nak gantung kat badan sesapa....hahah

Sekolah dengan IPT dah stat cuti so jalan nak ke opis memang awesome....siap isi minyak, bawak slow2 n layan lagu raya...still boleh sampai opis dengan lenggang-lenggoknya...heheh...opis teman pun dah stat kosong jugak...ramai yang kampung jejauh tu dah cuti....teman ni hari Rabu baru le cuti...hari masak kata dema...memang kena masak la ye....

Biskut pun sempat le buat 2 jenis...biskut wajib n termudah di pasaran...cornflakes madu dengan cornflakes coklat....malam tadi dah susut setengah balang...acaner tu? jawabnya kalo habis kira habis le...xder tambahan okeh...nak tambah dengan kepek segera boleh le...heheh...

Mengkome yang nak balik kampung 2-3 hari lagi ni, drive safely tau...siang2 dont drink and drive...pose weh...hahah...

Selamat coti-coti...selamat balik kampung...ingat yang tersayang ketat-ketat k... :D

Sari

Dalam pada opis teman meriah dengan deko2 raya, hari ni sempat lagi selak katalog tupperware...

Bila ader yg kabo ader offer,apalagi...semua panjang tengkuk plus kecoh nanya macam gosip retis..heheh...so offer yg bejaya buat kitaorg sepakat membawa berkat adalah tupperware 2 tingkat yg so suwitttt...

Rege biasa tupperware tu rm63...kalo beli 3 unit dpt 1 unit free...jadi kena cari 4 org utk beli...bayor dengan rege 63 x 3 dpt 4 unit...totalnya ble bahagi dgn 4 org so jimat skit...tu blom masuk diskaun ahli lagi...jadinya sap sap sui,sorang byor rm37 je...bijak x? haha bijak sangatt sebab dlm tupperware tu ader kek skali...kek coklat dgn kek buah....lalalaala

Okeh...nak tayang skit tupperwarenya...arini smua jinjing menda ni lebih daripada henbeg...chumelll kot..hahah