Sari

Malam ni teman n kengkawan opis akan bergerak ke Terengganu...ke UMT...jauh wehhh..ader sukan jabatan satu Malaysia yg dipanggil SUKNA (Sukan Nasional) JPBD..

Perak mewakili zon utara..bergabung dgn penang, kedah & perlis..akan berentap dgn zon tengah (kl & selangor), zon timur (pahang, kelantan & tganu), zon selatan (melaka, n9, johor), sabah, Osc (one stop centre) & Mip (planners)...

Sukan ni 2 tahun skali..setiap zon akan bergilir jadi tuan rumah n tahun ni giliran T'ganu kite...

Moh kita bersokan kome...

Harapnya jerebu dah hilang..kat Ipoh ni pun hujan lebat tadi..lega bebenor nengok ayor hujan...

Kali ni moga zon utara dapat jadi juara..asik2 naib juara je & asik2 kalah dgn zon tengah je...trauma okeh..hihi

Doakan perjalanan pergi kami malam ni sampai la perjalanan  balik isnin nanti berjalan lancar...

Utara Boleh!!!!

*dah terbayang kopok losong,nasi dagang, kopok lekor,pasar payang,taman tamadun,masjid kristal...hahah*

Sari

Semalam teman cuti...pegi ke KL walaupun jerebu menyesakkan hidung n tekak...tapi baju raya punya pasal, redah aje..heheh

Time lunch singgah le satu restoran (mamak) kat Jalan TAR..dah perut nasi maka nya mencari nasi jugak..

Makan punya makan tiba masa nak bayor...pegi kaunter kabo le meja mana...sekali bila uncle yg jaga kaunter tu tunjuk bil..haaa?? RM 41.60...ayoyo kadawale

Mmg terkejut ayam le teman n en.hasben nengok bil tu...byk kali tanya betul ke u kira..dia siap panggil assistant yg tukang kira tu dtg ke kaunter...dema tetap dgn kiraan dema tu...huh

Nak xnak teman bayor le jugak..dah masuk perut pun..x kan nak kuarkan balik..blerghhh

Nak tau apa kami makan?
Teman makan nasi putih (separuh)+ ayam goreng + sayur...en.hasben makan nasi putih +telur ikan + sayur n anak teman makan nasi putih + ayam merah + sayur...tengok bil tu utk makan je 10 hengget sorang...x masuk ayor..bila tanya katanya ayam tu kira 6.50 seketul...haaa??? tu mcm rege sekilo ayam kat mydin je...rege sekilo ye bukan seketul...

Tu belum masuk rege ayor lagi...nak tercekik plak nengok rege carrot susu rm5, milo ais rm2.80, kopi ais rm2.20 & teh o suam rm1.60..

Mmg cekik segala cekik punya rege...kalo tau, baik teman mkn fast food je...hangin plak le teman jadinya walaupun org kata bab2 makan ni jangan berkira sangat...tapi kalo dah mahei cenggini rasa nak pasrah pun dah x ikhlas...hahahah

Walaupun teman byor regenya tapi sempat jugak teman kabo kt org kaunter tu "makan kfc lagi murah tau uncle"...aci x sound camtu :-P

Utk kengkawan yg pegi nyoping kat jalan TAR hati2 le nak makan kt kedai ni...kome tgok betui2 tau namanya...moh boikot!!!

Published by blogger for android

Sari
Hari ni pepagi dapat sms dari sepupu teman..."Beli BH hari ni...100 tahun masuk paper lagi"

Apalagi...mencecet le teman terjah kedai runcit bawah opis teman ni....selak sini sana...haaaah, memang ader kisahnya...sisipan Famili...mukasurat 5....yeayyyy, baru nampak muka kitaorang segerombolan...ok la kan 90% nampak....tergelak plak teman bila nengok gambor tu...eh eh...baju dalam paper tu sama dengan baju teman pakai hari ni laaa....kehkeh...nampak sangat stok baju yang berulang di situ...

Rasa senyum simpul bila ingat balik event tu...pada yang miss, boleh rewind balik entri kat SINI dan entri2 yang sebelum-sebelumnya....great memories for all of us...

Moga ader kesempatan lagi untuk berhimpun macam ni....jangan lupa ikut petua unik embah tu ye :D




Sari
Innorace Jejak Warisan IPOH

Jenguk-jenguk page event ni kat fb....wahhh, ramai jugak yang join rhopenya....ader entri kat SINI

Petang jumaat ni ader taklimat sikit kat Majlis Bandaraya Ipoh (MBI)...dapat t-shirt sekali untuk pakai pada esoknya (Sabtu...hari pertandingan)

Gayat jugak teman nengok senarai agensi yang join...ni teman kopipes listnya...group teman yang no. 8...ader 2 group...ehem ehem...

1) Jabatan Kimia Negeri Perak
2) Carsem (M) Sdn. Bhd.
3) Kumpulan Selendang Perak (SUK)
4) Jabatan Penilaian & Perkhidmatan Harta
5) Majlis Perbandaran Taiping
6) GW Intech Sdn. Bhd.
7) FELCRA Berhad Wilayah Perak
 Jabatan Perancang Bandar & Desa Perak
9) Bahagian Kawalan Penapisan Filem & Penguatkuasaan, KDN
10) Bahagian Kawalan Penerbitan & Teks Al-Quran, KDN
11) Pejabat Pilihanraya Negeri Perak
12) Jabatan Insolvensi Malaysia
13) Majlis Agama Islam & Adat Melayu Perak
14) Balai Bomba & Penyelamat Pasir Puteh, Perak
15) Belati Wangsa (M) Sdn. Bhd.
16) Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan
17) SMK Bidor
18) Lembaga Hasil Dalam Negeri
19) Pos Malaysia
20) RELA Negeri Perak
21) Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia Perak
22) Impiana Hotel Ipoh
23) Institut Darul Ridzuan
24) Pejabat Pembangunan Wanita Negeri Perak
25) Lembaga Air Perak
26) Jabatan Pengaliran & Saliran Negeri Perak
27) Jabatan Kejuruteraan (MBI)
28) Jabatan Penilaian & Pengurusan Harta (MBI)
29) Jabatan Khidmat Pengurusan (MBI)
30) Pejabat Penasihat Undang-Undang (MBI)
31) Jabatan Pelesenan & Penguatkuasaan (MBI)
32) Pejabat Pembangunan Projek Khas (MBI)
33) Bahagian Pusat Setempat (MBI)
34) Jabatan Kesihatan Persekitaran (MBI)
35) Jabatan Landskap & Rekreasi (MBI)
36) Jabatan Hal Ehwal Komuniti (MBI)

Teman & the group blur lagi apa ke menda innorace ni...gayanya macam mencari warisan campor inovasi...nak prepare apa pun x tau...kena buat task yg tough, ajer jenuh kome...ikut gerak hati n logik je kot nanti...janji x pancit sudahhh...kena lari sana sini, semput jugak weh....hahah

Good luck untuk semua especially group teman...ingat ni....


*psttt...udah jogging ke kome? 


Sari

Merata orang main game ni..nampak macam besh...main? Ahaa...berderet kengkawan, sedara mara ngajak join kt fb tapi apakan daya...

Teman ni agak buta game...mmg xder skill..mayb sebab kurang minat bab2 game...dulu masa org sibuk menanam kt farmville pun idak le teman nak mencebork diri...rasa nak main tu ader tapi xpun start-start...last2 xmain langsung...muehehe

Pada kengkawan n sedara mara semua yg dok invite tu, timakasih tau...bukan xsudi nak bagi nyawa kt kome tapi mmg xreti weh...sian kome nanti berjanggut nunggu teman...agaknya kalo bagi budak2 kecik lawan dgn teman, awai2 dah kena tinggal...hahah akan malu2 candy teman kang ;-)

So kome continue je ye...dgornya udah ader yg cecah beratus-ratus level..ajer hebakk ;-)

Posted via blogger for android

Sari
Proton

Sumber : SINAR

Hari Sabtu ni (esok), Proton akan tawarkan satu varian kereta keluarannya yang dikatakan mampu milik...kete apa agaknya ekkk??? katanya pembeli dapat jimat hingga 10% harga kete yang akan dilancarkan esok di bilik pameran Proton Mutiara Damansara....

Petikan kata-kata dari Pengerusi Eksekuitf Proton :

"Proton menawarkan harga yang lebih rendah, bukan harga yang lebih murah, kepada para pembeli, tanpa sebarang kompromi terhadap aspek kualiti, malah aspek keselamatannya dipertingkatkan lagi,"

Tak sabor nampak nak tau kete apa....heheh...tunggu esok ye...*teman pun xsabor jugak ni* 




Sari
sambungan entri sebelum ni...boleh tengok kat SINI

So tiba la hari kejadian...awal pagi dah sibuk...teman pun ikut menyibuk sebab jadi ajk pendaftaran...lanyard semua dah siap...belakang tag tu teman dah letak no. bertuah so gerenti x hilang atau tercicor...setiap lanyard teman buat ikut kaler....anak pada opah kaler kuning, cucu kaler hijau, cicit kaler biru n piut kaler hitam...

ni ha model2 contoh...orang2 kuat acara ni...nampak kan lanyard yg dipakai tu...

okeh-okeh...meh daftar lekeh
kena isi borang, bayar rm10 per family...
dapat lanyard ikut kaler, no. lucky draw n goodies
Pada yang nak check salasilah atau nak update carta, boleh usha kat papan carta yg simple dimple tu..hehe

Agenda pagi lepas daftar n sarapan...ucapan alu-aluan dari pengerusi majlis, penasihat & yang diraikan...
our beloved nenda who turns 100 years this year :D

Lepas tu, majlis bacaan yaasin n tahlil ringkas...bacaan diketuai oleh anak sedara opah...
buku yaasin ditempah khas untuk himpunan ni...timakasih pada yang menyumbang...

Selesai bacaan yaasin, acara potong kek..yang kiri kanan opah tu adik-adiknya...

Acara seterusnya...makan time...jemputan termasuk jiran tetangga terdekat yang hadir masa tahlil tadi

Dah kenyang semua...solat Zohor, masa untuk berpeluh plak...SUKANEKA...ader acara untuk kanak2 n dewasa...acara wajib tentunya pertandingan mewarna...9 tahun ke bawah...kaler disediakan n macam biasa, mak bapak n kakak abang yang sibok...
dua2 ni anak teman...haha..

antara hasil mewarna dema...macam2 stail ader...lukisan yg menang xsempat nk snap...sori ye anak-anak...yang penting semua dapat hadiah...yeayyy

Untuk dewasa ader pertandingan melukis....lukis gambor opah...heheh, 
nak tengok hasilnya? heheh

Sambil-sambil beraktiviti, cabutan bertuah tetap on...

acara sukan berkumpulan...
baling belon ayor...pas-pas belon masukkan dalam besen...saper cepat n x pecah dikira menang...best ooo..lembik2 je belon tu...salah tangkap basah lencun weh...family teman dapat no. 2...kurang 1 saat dari johan...pasrah okeyyy...hahah

ni plak acara kutip coklat...pasangan anak beranak...mak dgn anak pompuan, bapak dgn anak lelaki...mak/ayah tutup mata...kena kutip coklat keliling bulatan...anak kat luor bulatan kena bagi arahan kat mak/bapak lokasi coklat tu...memang bising le dengan suara macam2..xkenal dah suara anak sendiri kome...pemenang dikira sape yang banyak kutip coklat

ni ibu-ibu...rebut kak jangan x rebut...errrr, teman dapat no. 3...hihi


lepas ibu-ibu, bapak-bapak plak...ajer ganeh betoi..dah rhope WWF..sampai nak terbalik kerusi weh..memang acara yg paling kelako....u olss memang happening...

acara kutip coklat jugak tapi untuk budak2...sopan je dema ngutip...haha
budak lelaki dulu...

 budak pompuan plak...

penuh baju amni dengan coklat...memang kena masukkan coklat dalam baju...no plastik

penat jugak ekk sukaneka ni...penat gelak sebenonya...anyway sangat enjoy...

okey semua...jom kita bergambor reramai...xmuat kamera kot...


Esoknya Ahad, kuar la berita ni kat paper Berita Harian....timakasih petugas media yang sudi datang aritu...next time bagi gambor besor skit ye...kami ni segerombolan...hihi


Malamnya ader buat BBQ...daging, ayam n ikan...sedap sangattt perapannya...tahniah buat chef  (sepupuku) yang memerap....memang teman mintak resepinya

Ni hasil tangkapan keluarga teman...merasa la rezeki untuk semua acara termasuk lucky draw...like 16x


Abis dah ceritera himpunan 100 tahun...hepi sangat sebab dapat jugak kumpul sanak-sedara...harapnya lepas ni dah kenal mana satu sepupu-sepapat, anak buah n cucu cicit....raya ni boleh la terjah lagi banyak rumah kan....

Rindu la plak kat u olss semua.....tataaaaaa
Sari

Nampaknya hari ni banyak citer pasal senarai kete yang turun rege....entri teman aritu citer pasal model kereta yang diramalkan turun...bole tengok kat SINI

So, ni teman nak share info yang lebih detail...kete apa n berapa peratus penurunannya...

Sumber teman amik dari berita semasa.com

  1. Harga kereta Peugeot 308 turun (11 peratus)
  2. Harga kereta Volkswagen Golf turun (7.1%)
  3. Harga kereta Viva turun (5.4%)
  4. Harga kereta Myvi turun (4%)
  5. Harga kereta Persona turun (3.8%)
  6. Harga kereta Alza turun(3.4%
  7. Harga kereta Proton Preve turun (3%)
  8. Harga kereta Honda Jazz Hibrid turun (2.5%)
  9. Harga kereta Saga turun (1.1%)
  10. Harga kereta Exora turun (0.7%).
Agak2 kalo rege dah turun, dema x bagi le diskaun pape dah ye...biasa kalo promo, mesti ader diskaun RM2000 ke, ipad mini ke kan...
Pastu frust jugak tengok proton espcially Exora tu turun sikit bebeno...ingatkan kete nasional boleh le turun banyak sikit....huhuhu

Apapun, terpulang le pada bajet memasing...

*tetap berangan la jawabnya..ohhhh*
Sari

Opis teman dapat jemputan untuk join pertandingan ni...namanya pertandingan Innorace -Jejak Warisan Ipoh 2013...

Teman dengan kengkawan pun apalagi...gedik2 la nak join...tambah plak penyertaan terbuka untuk swasta jugak...boleh le en. hasben join...yabedabedu....

Pertandingan dalam bentuk kumpulan...satu kumpulan 4 orang...terhad kepada 150 kumpulan je...program ni sempena ulangtahun ke 25 bandaraya Ipoh yang dianjurkan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dengan kerjasama Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC)...

Yuran penyertaan RM50 untuk setiap kumpulan....hadiah wang tunai + hamper (5 pemenang utama) dan hamper ( tempat ke 6 hingga 25)...ader hadiah cabutan bertuah & hadiah penyertaan terbanyak agensi...setiap peserta yang join dapat T-shirt, goodies bag & sijil....

Ni rasanya ala-ala Explorace kot...kena cari jawapan/jawab soalan...tengok tajuk tu macam berkaitan dengan menda2 warisan kat Ipoh je...kena ronda2 pekan Ipoh nampaknya ni...

Pemenang BUKAN berdasarkan siapa sampai dulu ye...jadinya jangan kelam-kabut nak cepat habis...yang penting jawapan kena tepat....

Teman dengan ahli kumpulan dah hantar borang tadi...kome camana? cepat2 sebab hari ni 7 Jun 2013 tarikh tutupnya...tarikh pertandingan 22 Jun 2013 (Sabtu)...lokasi mula Dataran Stesen Keretapi Ipoh...

Borang boleh amik kat Pejabat Urusetia Pertandingan Innorace, Tingkat 7, Bangunan MBI...maklumat lanjut boleh kol 05-2083253 / 05-2083250 / 05-2083255

Yeahhh, xsabor plak rasanya ni....en. ketua kumpulan, moh kita pegi muzium jap :P


Sari
Ni sambungan gambor hari masak dari entri sebelum ni (kat SINI)

Aktiviti potong memotong yang memang lenguh dibuatnya...baju teman pun dah bau daging je...Sambil potong sambil bersoreh (berkenal-kenalan)...x kenal kot...kiki


Yang masak kena bertahan sampai ke malam...sian kome..

Yang kat luor masak, yang kat dalam siapkan goodies...dalam beg tu ader saputangan yang ader printed, kuih bahulu n kerepek


Ni agenda menyiapkan carta hati...haha...tulih nama guna nama pangilan je sbb ader keluarga induk yang belum sampai....


Semua dah letih...esoknya nak ready untuk acara sambutan so semua nak mentido...huarghhhh....


Sari

Kalo hari Ibu ader promo hari Bapa pun ader jugak...ader offer ni apalagi kome...xkira la apa occasion pun kan, kalo ader yang best bargain apa salahnya tumpang semangkuk...heheh

Boleh klik gambor untuk detail atau klik je SINI

Sari

Ini le banner sambutan Himpunan 100 Tahun opah teman aritu...cun x dia?? suwittt gitu kan..heheh
Teman n hasben tempah kat orang...kitaorang bagi  wording n gambor opah banyak2...bior yang pakar pilih mana yang sesuai...


Kami AJK-AJK sempat meeting 2 kali je...bincang lebih kurang tapi solid...janji jadi...masing2 dah ader part memasing so we just do our task....

Hari gotong-royong/rewang-rewang untuk masak-masak, kami buat hari Jumaat...cuti hari Wesak..pepagi dah berkumpui untuk buat keje-keje menyiang, memotong, mencuci semua....memang ala-ala kenduri kawin sebab tumbang kerbau sekor, kambing, angsa dan ikan patin...memang kami anak beranak, cucu-cicit yang handle...tak panggil orang luor pun...ater, udah ramai kan...menu memang kecor ayor lior dibuatnya...kari daging, rendang kambing, angsa masak kicap, tempoyak ikan patin, kerabu perut dengan nangka, ikan masin, sayur & macam2 lagi la ..hadoiii...x sabor nak makan kome weh...padahal menu sarapan pun x hilang kenyang lagi...nasi goreng, kuih ketayap, popiah goreng, bengkang ubi kayu, bengkang tepung, apam kelapa...olalala..

Sementara tunggu kerbau sampai, potong le bawang-bawang, kentang, cili, halia & semua sayur-sayur...bila daging sampai, mak aiii, banyak nya...cakap pun x guna, moh kita stat mengerjakan daging :D

oh ye, ni pakar hati (kot)...haha...sepupu teman merangkap pengerusi majlis, pengacara majlis & master mind of the event :D


Kapak dah kuor kome...
 

Masak time...chef import dari Pahang....apapun menu ikan patin Pahang memang terbaekkk arrr...


Master ChefSiti...dua-dua tangan jalan tu...caya la 


Gambor makanan??? idak le ader masa nak snap...udah ingat nak ngap je...erppp, spare tyre ku menggebus-gebus...heheh

okey, nanti sambung agenda seterusnya....