Sari
Sumber SINAR

Sebelum PRU 13 aritu, antara manifesto parti yang bertanding ialah penurunan harga kereta...so bila kat paper SINAR arini citer pasal tu, teman pun excited le nak baca...

Ader le di letakkan 10 model kereta yang diramalkan turun harga...
- Perodua Alza
- Perodua Myvi
- Perodua Alza
- Proton Saga FLX
- Proton Pesona
- Proton Exora
- Ford Fiesta
- Toyota Vios
- Suzuki Swift
- Nissan Almera

Amacam kome? ader dalam list x kete2 tu semua?

Kata Presiden Persatuan Automatif Malaysia (MAA), rancangan untuk kurangkan harga kete akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh 5 tahun iaitu sehingga 2017...penurunan yang dicadangkan adalah sehingga 30 peratus....

Soalannya, bila plak proses penurunan ni akan bermula??? Jun, Julai atau awal tahun 2014??

Harapnya dapat le kerajaan umumkan mekanisme penurunan dalam masa terdekat...senang le kita-kita yang pendapatan ala kadar ni nak bajet...senang jugak untuk peniaga terutama yang jual second car...maklum le, bila kete baru dah turun rege, kete second hand kurang le orang nak beli...yang nak jual kete second hand pun mesti pikior banyak kali sebab rege dah jatuh...

Nampaknya kena wait n see...sambil-sambil tu congak-congak le apa yang patut...calculator please...
*apa yang teman nak congak ni?huhu*

Sari
Banyak nak citer pasal perhimpunan NI...tambah2 bila nengok gambor posing yang memacam...tapi tu la, malehh tu sangat menggebu....huhu

Apapun, teman kongsi sikit...yg paling ditunggu sebenornya...jeng jeng jeng...,x la apa sangat kot....cuma acara kitaorang tu masuk paper...Berita Harian hari Ahad 26 Mei 2013....jenuh posing tapi yang keluornya sekerat je...bukan gambor penuh semua ahli keluarga...hadoiiii, rasa kiciwa di situ...gambor raya student oversea pun gambor penuh kot...tapi nak buat macam mana kan...pasrah ajer...daripada x ader kan....

Ni le gambor opah teman tu...sori le tulisan x brapa clear kalo nak baca...al-maklum, gambor hengpong


Ader masa, teman hapdet citer ye...gambor x compile abih lagi....yang pasti dalam diam teman ni dah ader cucu yang berator panjang...hahah

Sari

Minggu ni memang sibuk ngisahkan acara kat atas tu...esok dah kena pegi rewang2 (gotong-royong) persiapan majlis...siap2 la bau bawang, angsa, ikan n daging semua....

Acara kemuncak hari Sabtu ni...masa tu la nak ambik kesempatan nak kenal2 dengan sepupu, cucu, cicit, piut...
Ikut kiraan aritu ader dalam 300-400 orang ahli keluarga...dah 5 keturunan dah weh....memang teman pun x kenal yang ni anak sape, cucu sape...harap lepas ni jumpa kat mana2 boleh le bersembang sakan....

Task teman dah siap...tinggal nak bawak je...buat apa? ni ha..tagging nama2...ajer jenuh weh nak menggunting kad nama tu...masuk kat card holder pehtu klip dengan lanyard...di tambah plak kena buat nombor cabutan bertuah....senget-senget mulut menggunting...hahah

Jadinya minggu ni penuh dengan acara keluarga...ader baca yaasin, lucky draw, sukaneka & BBQ...tu x masuk gossip, anyam ketupat dan yang seumpamanya......heheh

Harap semuanya lancar...kalo nak tau citer selanjutnya, beli le paper Sinar & Metro nanti (ntah bile) sebab ader jemput press tau...ini seriussss....hikhik

Happy Besday yang ke 100 ye mak :D







Sari
Dah terjah ke koleksi Jovian Mandiage 2013 yang teman kabo kat entri JOVIAN? ader yang berkenan?

Kalo x berkenan, ni ader lagi satu koleksi yang boleh di cuci-cuci mata...femes x henggat jugak perekanya...RIZALMAN IBRAHIM...kali ni berkalobarasi dengan ZALORA plak...boleh le sampai ke pintu umah kan...jangan menjerit macam iklan Zalora tu sudahhh...hihi

Kali ni ader 23 rekaan eksklusif dengan jenama Ready To Wear bertema Glamour Goes Online dengan range harga RM350 - RM460...ader kurung, kaftan, peplum, dress...cantikss sangat weh...

Nak usha-usha sambil telan ayor lior macam teman, boleh klik RIZALMAN ZALORA

Meh nak tayang sikit...



Okeh, teman nak pejam mata melayan angan2 badan cenggini...kuikui

Sari
Dah pakat2 tempah baju raya ke? heppp, puasa pun belum, sibuk mengisahkan raya plak ye...cuma molek benor kalo siap-siap awal bab baju-membaju raya ni...dengornya sekarang ni pun tailor dah x nak amik tempahan untuk raya...dah penuh tau uolss....

Pada yang x sempat tempah, jangan susah hati...bergayut-gayut baju ready made kat shopping complex...asal ader saiz yang sesuai n bekenan, rembat je...jangan belek lama2 sangat...nanti melopong...

Anyway, ni ader info dari paper SINAR hari ni...

Macam tahun sebelum ni, Tesco akan bekerjasama dengan pereka femes, Jovian Mandiage untuk memperkenalkan koleksi eksklusifnya bernama Orked...ader 24 busana daripada dress, kebaya dan juga kurung...harga serendah (paling rendah kot) RM199...

Koleksi boleh di dapati di pasaraya Tesco terpilih mulai 24 Jun ni...kalau nak tempah ikut saiz, boleh juga...pegi ke laman web www.tesco.com.my/orkedbyjm

Meh teman nunjuk skit antara koleksinya...

Dress


Kurung



Kebaya



Camana kome? ader yang tergodasss??? 

Sari
Hari ni 16 Mei...Hari Guru...Selamat Hari Chekgu :D

Tiap-tiap tahun bila hari guru memang dah tau kena siapkan hadiah...awal-awal  anak-anak teman dah mintak...nak bagi cikgu ni, cikgu tu...hamboiii...banyaknya cikgu kome...x nak bagi kat semua cikgu ke? boleh mak beli dengan harga borong...mengapa bayar lebih kan...haha

Masa teman sekolah dulu, ader jugak celebrate hari guru...cuma x tau nak bagi cikgu hadiah apa sebab x brapa nak mampu...zaman teman mana ader banyak kedai cenderahati macam sekarang...silap haribulan, beli hadiah yang sama sebab kedai hadiahnya ader seketui tu je...pehtu bukannya ader duit...belanja sekolah berapa sen je...nak mintak kat opah segan plak...kumpul je la takat yang mampu...dapat beli pen dakwat basah pun dah kira mewah...heheh...untung la anak2 sekarang, nak bagi hadiah kat cikgu, mak ayah tolong belikan...untuk cikgu kelas, cikgu subjek, cikgu kelas agama, cikgu tuisyen, cikgu koko...wahhhh, meriah uolsss yer...

Cakap pasal cikgu, mestinya ingat zaman sekolah...the most memorable moment in life...

Masa sekolah rendah teman suka sangat kat satu cikgu ni sebab tulisan dia cantik...cikgu lelaki tapi tulisan berbunga habis...jenuh nak tiru tulisan dia tapi sudahnya jadi macam tulisan tamil plak...hahah...

Paling takut, biasa la...cikgu disiplin...garang ya ampun...suara kuat macam guruh tapi tiap raya mesti pegi umah dia sebab dia adik ipar opah..heheh..

Paling minat masa sekolah menengah (form 1 - form 3) kat cikgu B.I...bukannya hensem pun (sori cikgu) tapi sebab dia kelakor...x tau skarang dia dah pencen ke belum...dengornya kawin lagi satu ye cikgu...opsss...x pe la cikgu...kalau dah jodoh...teringin jugak nak jumpa cikgu n wife...masa tu bakal isteri cikgu senior kitaorang...cikgu bertunang dengan student...mau x jeles dengan tunang cikgu...hihi

Cikgu yang teman gerun, cikgu Sains Rumahtangga...tegas weh..masak, menjahit memang straight..semua kena tip top..silap jahit, kena bukak, dapor selerak kena fire...memang takut je bila time kelas dia..x boleh lari dari dia sebab bila petang dia jadi coach pasukan hoki sekolah...teman selalu kena sembor sebab pukul bola x kuat...jerit punya la nyaring..satu padang dengor...tapi hasilnya kitaorang jadi juara hoki perempuan bawah 15 tahun Daerah Kinta...bangga sampai sekarang walau dah berpuluh tahun berlalu...

Yang pasti teman memang x ader bakat jadi cikgu...nak ngajor anak pun x brapa nak sabor...lagipun subjek sekarang bukannya sama dengan zaman kita dulu...tengok soalan matematik sekolah rendah pun teman dah penin...dema plak nak ikut cara cikgu dema ngajor...cara kita ni old fashion...ater, kita pun lagi tua dari cikgu dema kannnn...kikiki

Untuk semua murid, sentiasalah mendoakan cikgu...moga ilmu yang diberi oleh cikgu membawa berkat dan pahala...

Untuk semua cikgu, tiada kata yang dapat membalas jasa kalian...
Selamat Hari Guru :D





Sari


Dalam sibuk2 orang celebrate hari Ibu, ramai x perasan yang pada tarikh sama (12 Mei) adalah hari untuk para misi2 a.k.a jururawat....teman pun x perasan jugak kome weh...sian dema x ader promosi padahal khidmat dema pun x kurang pentingnya....

Ader pengalaman dengan nurse? mesti la ader kan...dari sekolah dah tau dah...especially masa kena check gigi atau kena cucuk kat sekolah...masa tu teman takut bebeno..tambah2 dengan nurse yang check gigi...serik sampai sekarang nak jumpa dentist...tobat konon..haha

Bila dah besor2, dah okey dengan nurse...tambah2 bila masuk fasa jadi ibu...tiap2 bulan masa preggy kena jumpa nurse..dari takut jadi malas plak nak jumpa...bila kena dengan nurse yang x mesra alam memang hangin jugak dibuatnya...paham le dema kena layan ramai pesakit tapi pesakit pun bukan saja suka2 nak datang klinik/hospital kan...kalau sakit boleh settle dengan panadol memang x der la orang datang nak jumpa doktor...kadang tu doktor ok, nurse yang over...heheh...tapi tu dulu2 la kot kan...sekarang ni dah banyak perubahannya...dah banyak mesra dan senyum....

Anyway, bukan semua orang boleh jadi nurse...kena banyak berkorban dari segi mental dan fizikal...maklum le, keje kena shift...pastu kena layan kerenah pesakit yang macam2...kerenah waris pesakit lagi...memang kesian jugak nengok keje dema yang x surut2 tu...kalo teman pun rasanya x sanggup nak keje cenggitu...tabik springgggg jap kat semua nurse :D

Teman pun nak amik kesempatan walaupun dah terlewat nak ucapkan timakasih banyak2 kat doktor n nurse2 di KPJ Ipoh atas layanan superb uols pada teman masa teman bersalin anak2 teman yang berderet tu dulu...memang teman tetap setia kat gynae teman, Dr. Lu Luan dari tahun 90an hingga 2000an...nurse2  yang kat wad pun masih ramai orang yang sama...masih caring, lembut dan memahami...teringat plak masa teman jadi model sesi penyusuan ibu ...kelakor...malu i...

Apapun, Selamat Hari Jururawat pada semua jururawat....segala jasa dan pengorbanan kalian tetap diingati...hari Doktor x der ekkk?


Sari

Hujung minggu ni sibuk le kome celebrate hari ibu ye...saper x sayang mak kan...kalo x der mak yang melahirkan, mana ader kita kat dunia ni...memang banyak pengorbanan mak pada kita...tambah2 bila kita sendiri dah jadi mak...baru tau susah senang seorang ibu...

Kalo Hari Ibu ni anak2 teman yang kecik biasanya bagi kad je...kad pun dema buat sendiri...budak2 punya design kadang tu lawak jugak...tapi teman gelak dalam hati je le...gelak depan2 kang, langsung x dapat kad dah lepas ni..haha..yang penting dema ikhlas nak bagi...kira original master piece la tu...anak yang besor plak biasa wish kat phone atau sms je (cehhh)...itupun dah kira baik sebab ingat...jadi la daripada xder khennn...

Moga sambutan kome meriah dan penuh makna...peluk cium la mak tu sampai abah kome jeles..hihi..

*mak, anakanda ucapkan selamat hari ibu...ampunkan segala dosa dan halalkan makan minum ye..errr, mak, nak makan kari ikan keli + sambal belacan boleh? :D*
Sari

Lambat plak nak kabo offer ni...offer sempena PRU 13 aritu...tapi xpe, sempat lagi khenn sebab promo sampai 9 Mei 2013...ehhh esok weh lastnya...

Ater cepat le oder...online aje..beli piza biasa, dapat piza classified chicken tu dengan rege 2 hengget...yang roasted chicken tu dah tamat tempoh le plak..2 Mei aritu...huhu

Okeh, boleh klik2 sekarang...:D
Sari
Kalo ikutkan badan, memang x larat teman nak koje arini...semalam (hari mengundi) dekat 13-14 jam bertugas..kuar umah 6.30 pagi, balik umah 8.30 malam...udah berlengas badan weh..
Pagi tadi pun dok bermonolog kejap...nak keje ke x, nak keje ke x...last2 bersiap le jugak ke opis teman yang terchenta...haha

On the way ke opis, rasa jalan macam lenggang je...bila sampai kat paking opis lagi le confuse teman...mana pegi semua2 kete ni...ke ader announcement cuti yang teman x tau? heheh berangan nak coti free plak ye...masuk opis pun tengok banyak meja kosong...jeles weh nengok kome cuti...padan le muka teman x apply cuti siap2...

Apapun, selesai sudah PRU 13...ader kemenangan yang x dijangka dan ader kekalahan yang telah diduga..kalah menang adat bertanding...yang menang kena siap sedia menunaikan amanah rakyat...yang tewas, boleh cuba lagi di PRU yang akan datang...hihi...cakap macam senang bebenor ye..

Tahniah kome semua yang kuor mengundi semalam...tahniah juga pada semua petugas yang gigih bertugas...macam2 kerenah pengundi yang teman nengok semalam...macam2 cara dema tanda kat kotak undi...kat saluran teman, semua pengundi muda...lahir dari tahun 1979 sampai 1991..kiranya dari umor 22 tahun (first time mengundi le tu) sampai umor 34 tahun...rhopenya Sharifah Khasif (Akademi Al-Quran) pun berator kat saluran teman...sempat le menyalam dia..heheh

Okeh...jangan gadoh-gadoh...peace :D



Sari

Dah ready ke nak memangkah esok? Nampak macam tangan tu dah gatal2 je..

Kejap lagi teman nak ke tempat pengumpulan kelengkapan mengundi...nak check barang2 utk dibawak ke tempat mengundi esok..lepas tu nak ke sekolah (tempat teman bertugas) untuk mengemas kerusi meja..

Esok awal2 pagi dah kena ready kat sekolah..harap cuaca baik dan semuanya berjalan lancar..

Teman patutnya undi awal/undi pos sebab kena bertugas tapi sampai sekarang x dapat kertas undi tu..dah check kat mana silapnya..geram jugak dengan orang2 yang ambik mudah n x serius dengan hal penting cenggini...sudahnya teman kena undi secara biasa..

Bukan tak boleh nak undi biasa cumanya tempat teman bertugas jauh dari tempat mengundi..kawasan DUN dan Parlimen pun lain..masalah jugak la kan nak tinggalkan tempat bertugas..bukan boleh kuar sukati je..kalo sibuk n ketua x lepas, camana...rugi satu undi weh n yang pasti teman tetap nak mengundi..harapnya esok diberi jalan yang mudah untuk teman menunaikan tanggungjawab...aminnn

Pada kome semua..buatlah pilihan yang bijak demi AGAMA, bangsa dan negara...

Selamat mengundi :-D

Sari


Sedapnya kek tu kan...ni kek baru SR...namanya Strawberry Vanilla Cake...nyamnyamnyam

Anyway, ader promosi untuk hari Ibu...beli mana-mana sebiji kek pastu dapat free meal untuk makan kat situ...pilihan meal adalah grill black pepper chicken / noodle in tom yam soup / spaghetti bolognese...

Tempoh promosi dari 29 April hingga 12 Mei 2013...

Untuk info sebiji kek regenya RM82.00...kek kat atas tu regenya RM120.00

Apa lagi, moh belanja mak memasing...

*mana anak2 teman ni*