Sari
Masih mood raya kan...opkozz le, baru 8 Syawal...teman pun xpueh lagi nak makan rendang, ketupat, lemang, lodeh, kuah kacang, bla bla bla....tahun ni pun jemputan open house x meriah mcm dulu...umah teman je sampai sekarang x berenti org datang....al-maklum, mak mertua ader kat umah...memang jadi tumpuan sedara-mara belah en. hasben, jiran n kengkawan mak mertua...kuikuikui

Bila tetamu datang xkira masa, jadinya teman kena standby menu yg boleh di siap2...xpayah nak membihun, meng-kari n meng-sup  sangat...tambah-tambah nak menyiapkan bebahannya amik masa...sayur-mayurnya, bawang-bawang nya, aksesorinya lagi....pulak bila dah stat keje, mana masa nak ke pasor, nak menyiang bagai....remeh-temeh gitu kan....malas? alasan? eh eh xbaik tau cakap cenggitu...kalo boleh, tetamu datang mesti kita nak hidang spesel-spesel kan...raya plak tu....tapi kalo dah kol pagi kata petang nak datang, kol petang kata malam nak datang....idak ke jem kejap kepala nak mikior menu...teman kalo kena buat keje kelam-kabut mula le xfokus...mula rasa nak tambah 10 tangan...alah...kome pun penah kena episod macam tu kannnn...heheh

Jadi nya menu yang wajib teman buat time raya n selalu jadi rescue 999 teman x lain x bukan Popiah Cheese Ketam....memang kena standby bertingkek-tingkek dalam peti ais...tetamu datang je, siap-siap le teman panehkan kuali...goreng paneh-paneh sedap le nak makannya...cicah plak dengan sos cili ke sos thai...idak ke fresh hidangan tu...cepat, sedap n kenyang...walaweh

Sekarang ni, sedara-mara yang datang raya mesti request nak popiah ni...biras teman kata udah jadi menu signature teman...ececeh...kembang semalu iols...padahal resepi pun tengok orang punya...hahah...kakak ipor pun dah pesan, dia datang raya nanti buat popiah bebanyak...aritu xpueh makan katanya....heheh..ajer berpeluh le ketiak teman nak menggulungnya nanti...blerghhh

Kalo kome xder idea nak hidang apa time orang datang raya mengejut, boleh le buat popiah ni...senang benor pun bebahannya...isi ketam, cheese (teman guna cheddar je), daun ketumbar n kulit popiah (teman guna brand KG)...potong semua bahan n gulung...masuk dalam tipuware pehtu simpan peti ais (bukan freezer)...orang datang ble terus goreng... tapi kalo kome terlebih rajin boleh le buat inti lain, daging cincang ke, carrot ke...ikut le citarasa memasing....kita yang buat dia ye dak...:p

Ni gambor tahun lepas kot...besor gedabak bakhang...hihi...








Labels: | edit post
5 Responses
  1. wah..sedap2...nk kena try ni..mg ni kami mai raya leh...


  2. mama tisya Says:

    1st time dgr popiah cheese ketam..yummm


  3. Sari Says:

    reen- mai le...habaq awai noo..heheh


  4. Sari Says:

    mama tisya - try le buat amy, mmg nyamnyamnyam


  5. Ummi Hanie Says:

    sedapnye kak sari!

    idea yg sgt baguih! awat laaa teman tak boleh nak pikior menu cepat ringkas lg sedap mcm ni yer


Post a Comment

pecah kaca pecah cermin,dah baca boleh la komen, cakpung cakpung