Sari


Minat buku? ohhh, teman angkat tangan dulu..tambah2 dengan novel...boleh feeling2...haha

Terserempak dengan banner ni...jualan gudang weh...cumanya nun di Shah Alam sana...stat esok 30 November sampai Ahad, 2 Disember 2012...
Hmmmm, nape ler xder buat kat Ipoh ni...kalo idak, gerenti 111% teman akan tercegat kat situ...aduhhhh...jeles2....

Tengok le offer ni...beshbeshbesh


Untung la uols yang dapat join jualan gudang ni...nampaknya teman kena terjah kedai buku Popular je...jadi ler dapat diskaun 20%...

Apapun kena settlekan 3 buku yang baru teman rembat ni dulu....maklum le, teman ni ala2 remaja purba...cehhh + buekkk....

1 ) Lazuardi...sinopsis macam syok...xsabor-xsabor


2) Andai Itu Takdirnya...antara novel terlaris...yang baca semua nangis weh...


3) Sehangat Asmara...tahun depan citer ni kuar kat Mustika HD...hero Adiputra, heroin Rita Rudaini...sekarang dema tengah shooting....excited ni...


Saper yang ader kesempatan, jangan lepaskan peluang...segala macam buku ader kat jualan ni...yang penting jangan rebut-rebut...kang pengsan....hikhik 


Sari
Proses yang tak pernah berhenti.....


Semoga kita lulus dalam ujian kehidupan....

Sari
Sana sini orang citer pasal durian ye...especially crepe durian tu....memacam resepi ader...teman dah cuba yg guna tepung gandum dengan santan tu..yang guna 5 jenis tepung tu teman  x try lagi...tapi teman guna mangga sebab teman xbrape makan durian...hehe...boleh tengok entri teman kat sini dengan resepinya sekali...x sangka entri tu dapat banyak viewer...700++ pengunjung...perasan femes macam fatin liyana kejap...hahah...

Ok, kali ni pun nak citer pasal durian jugak...tapi durian yang dah xbrapa nak elok a.k.a TEMPOYAK...teman kalo menu tempoyak ni memang selalu tewas...sure tergoda punya...masak le apapun, lemak, tumis, asam...semuanya feveret...lagi pekat lagi terangkat....


Tadi dok jalan2 blog kengkawan...ada la plak tunjuk menu tempoyak...siap bagi resepi lagi tu...adoiii...terus lapor weh...gangguan perut betui...terus jadi x sabor-sabor nak balik umah....teringat kat tempoyak yang baru teman beli kat member opis minggu lepas....xboleh jadi ni...dah terasa-rasa kat tekak dah...dah angan-angan itu le menu teman malam ni...makan sorang-sorang pun xper...maklum le anak2 n hasben 'hantu' durian je...tempoyak ni dema kureng sikit....hmmm, ader mak kisah? cetttt...ikut suka hati perut mak la kan nak masak apa..i'm the chef okay....kikiki...

Okay, tempoyak ader, cili padi ader, ikan bilis ader...sambal bilis tempoyak le jawabnya...biasanya teman masak kejap atas api...jarang makan yang mentah..tumbuk kasar-kasar semua tu, masak kejap, tambah gula garam....siap...goreng plak ikan masin belanak...cicah dengan ulam kacang botol...tanak plak nasi dari beras wangi...perghhhh!!!!! lap ayor lior....harus teman makan berpinggan-mangkuk ni.....

Sori ye crepe durian....tempoyak tetap menjadi pujaan hatiku....
Sari
Rasanya topik hot kat mana2 hari ni mesti ler pasal bola sepak kan....tengok tajuk kat paper pun bukan main besor lagi...saper tengok bola malam tadi? teman nengok kejap2...tukor channel sini sana...sebenonya takut nak nengok full time...kang buat frust je sebab rasa aura kalah tu dah macam betui je...hihi...kejam...

Sebelum tu petang semalam teman dok layan badminton...Hong Kong Open...xsabor nak nengok pengantin baru Dato Lee Chong Wei main...final plak tu kan...bergu lelaki pun dapat masuk final jugak...so memang semangat waja la menyokong dari depan tv...berdebor usah citer le...lawannya Cheng Long dari China...sengit macam biasa....kejor mengejor macam selalu...hadoiii..kembang kempis perut iols tau...


Nampaknya xder rezeki DLCW...kalah straight set....sungguhpun hampa, enjoy dengan game dema...world class kan...mesti fight fight fight....
Pehtu layan plak yang bergu...aigooo...bergegor jantung dibuatnya weh...sampai gayat nak nengok...ajernya handal dema ni...harap boleh le tebus kekalahan DLCW...tapi apakan daya....kalah jua akhirnya...juga dengan straight set....bila le pasangan ni nak jadi juara....asik kalah je kat final...aritu kata nak pisahkan tapi jodoh dema kuat lagi kot...so...Malaysia lost again....

Bila malam...acara ni plak yang ditunggu-tunggu....


Hmmmm...nak ulas ke pasal game ni? xyah le kot...dah banyak bebeno status yang teman baca kat twitter & fb sejak game start....macam2 pengulas ader...kadang nak tergelak guling2 pun ader baca status2 tu...haha...kalah pengulas profesional....Apex la yang paling teruk n paling banyak kena komen...kikiki...

Yang pasti Harimau dah dijinakkan oleh Singa...bola pun bulat...so pasrah je la dengan keputusan kosong kosong kosong  ( 3 - 0 ) itu...

Nampaknya semalam memang hari kalah untuk kita....bertambah-tambahlah monday bad mood yang selalu xder mood tu....harap x berulang untuk next game....AUMMMMM!!!!!

p/s :-*mode sukan plak le teman arini...ngeee*
Sari
Sumber : KOSMO hari ni


Ader tempat baru weh nak mandi-manda...tengok pun dah macam besh je...tempat ni baru bukak 15 November aritu...

Tahniah le warga Shah Alam...lepas i-City yang lip lap lip lap memalam tu, ni ader aktiviti siang-siang plak...i-City Water World...seksyen 7, Shah Alam...kiranya ni komponen ke 4 kat i-City selepas City of Digital Lights, Snowalk dan Fun World...

Kat sini jugak ader permainan Wave Pool, River Adventure, Rainbow Racer Sliders, Giant Jacuzzi & Spiral Slides...tapi tarikan yang paling utama ialah Tornado Ride...nak tengok rupanya? ni ha....weeeee


Menarik x? Saper nak main ni kena duduk atas tiub kuning (utk 4 orang)...pastu ikut je pergerakan tiub sambil dihambat arus deras selaju 48km sejam....bermula dari terowong sempit n curam yang tingginya 49 meter, badan kita seolah-olah disedut ke bahagian corong gergasi yang bentuknya macam puting beliung setinggi 7 tingkat....lepas 4-5 kali berpusing-pusing dalam corong tu yang makin lama makin kecik dengan kedudukan 45 darjah, barulah habis tunggangan tornado ride yang biasanya mengambil masa 28 saat....pastu, xtau le kot penin ke, pitam ke....haha...yang penting, enjoyyyyy :p

Cuti sekolah ni memang sesuai le kalo nak berjimba sini...boleh spend masa pagi sampai malam...jangan riso xmuat sebab tempat ni boleh muat sampai 5000 orang...pehtu macam2 ader...makan, minum, shopping, toilet...kira complete set ler...

Tempat ni bukak dari 10 pagi - 7 petang (hari biasa) & dari 9 pagi - 7 petang (hujung minggu, cuti umum & cuti sekolah)...tiket ader diskaun 40% sampai esok, 24/11/12...harga biasa RM50 untuk dewasa & RM40 untuk kanak-kanak....


Hmmmm...bila dapat sampai ni???*mode : tangan kat bahu mata kat atas*








Sari


Dengor Sinar FM pagi tadi...baru le teman tau rhopenya ader World Television Day atau Hari TV Sedunia yang jatuh pada hari ni....
Mesti banyak pengalaman dengan TV kan...yang pasti hidup macam ketinggalan kalo x tengok TV...betui ke? peace :D
Sari

Dah abis celebrate ke adik-adik & anak-anak semua?....senyum sampai telinga ye kome...abis le dah berdebor kan bila dah tau keputusan UPSR semalam...

Tahniah sangat2 pada yang dapat semua A...yang xdapat cenggitu, jangan sedey2...ni baru permulaan...jauh lagi perjalanan...senyum sikit :)

Tahun ni nampaknya negeri Terengganu x dapat mengekalkan negeri terbaik keputusan UPSR ...dah merudum ke no. 3....dipintas oleh Kelantan (no. 1) & Selangor (no. 2)...dikatakan peratus pencapaian  calon  pun menurun berbanding tahun lepas...yang dapat 5A pun merosot 0.54 peratus...hmmmm

Pada yang cemerlang, teruskan perjuangan...boleh pilih sekolah berasrama yang bagus-bagus (SBP, SBPI, SMKA, MRSM)....yang lain-lain tu jangan rendah diri walaupun akan ke sekolah harian...yang penting kemahuan diri....tak cemerlang bukan bereti gagal, okay....

Apapun, yang baik jadikan teladan...yang buruk jadikan sempadan....tahniah jugak pada ibubapa dan guru-guru...kejayaan mereka, kejayaan anda juga...

*psttt...seminggu dua ni untung la kedai jual tepon, tablet, pc semua...ngeee
 
Sari

Tengahari tadi en. hasben dah gerak ke Penang...nak menjoin Penang Bridge International Marathon (PBIM) 2012...tahun lepas pun join jugak...dapat la medal...yeayyy...masa tu join yang 10km je sebab baru first time join...

Kali ni join yang half maraton...21km...stat pukul 3 pagi....yang lain2 ader yang stat 2 pagi (full maraton, 42 km) & 6 pagi (10 km) so jambatan Pulau Pinang akan ditutup sepenuhnya mulai 1 pagi hingga 10 pagi....


racekit2012
                                                                         Sample race kit (race kit may vary).


Kabonya tahun ni peserta/pelari datang dari 68 buah negara....dianggarkan jumlah peserta/pelari mungkin mencecah lebih 30 ribu orang....ye kome, 30 ribu orang bukan 30 orang....fuhhhh, mesti happening tengok runner2 dari serata dunia kan....

Moga semua pelari termasuk sepupun hasben n geng2 hasben masa belajar dulu yang join PBIM ni berjaya menamatkan larian...tahniah atas latihan serta usaha uolss...

To my dear husband, go go running man....chaiyok chaiyok!!!!

"In running, it doesn't matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, 'I have finished.' 
There is a lot of satisfaction in that."




Sari

Cuti-cuti ni x nak ke pegi Istanbul? Kalo dapat pegi betui2 kan ke besh...hmmmm, berangan 16 kali pun belum tentu dapat pegi kan....heheh

Anyway, cuti umum semalam teman n famili dapat le juga pegi situ...ohhhh, cantek sungguh Istanbul...cuaca cerah tapi berangin...nampak nyaman n cool....

Sebenonya xplan pun nak ke panggung...sembang2 terus decide...siap2 terus terjah....tengok show paling awal...orang pun xramai sangat....kira satu row tu kami satu famili ler...ader 2 sit je orang lain...hihi...

Citernya memang x boring...tambah2 dengan adernya Beto Kusyairy...teman suka bebeno kalo dia belakon...selalu x menghampakan...sangat berkarakter...pelakon2 lain pun semuanya ok...Lisa chumell sangat...macam Korean pun ader..si Amni pun bukan main tergelak-gelak dia nengok scene2 yang lawak...amboi Amni, faham ke tu????

Overall, 4 bintang dari teman....jalan citer ok, pemandangan cantik, lagu sedap....kira almost complete package...teringin nak tengok? apalagi...terjah je...dengornya dah seminggu tayang kutipan dalam RM 1.5 juta...walawehhh :D

So...Istanbul, harap2 kami dapat datang....in real...aminnnnn!!!!


Sari
Selamat Tahun Baru Hijrah untuk semua...


Semoga kita dilindungi dan diberi kerahmatan olehNya...Aminnn



Sari


Best ke cuti semalam? Minggu ni keje cuti berselang seli...yg amik cuti direct,syok la kan..mintak 3 hari dpt 5 hari...

Semalam hari Deepavali...tahun ni xdpt pegi umah member opis mcm biasa...ader hal yg xdpt ditepis...tapi xsangka plak dpt pegi rumah jiran satu taman...teman xkenal sangat...mak mertua yg rajin menyembang dgn anak auntie tu so dema jemput le kami datang beraya...

Jadinya pegi le kami ke rumah auntie tu...masa pegi perut memasing dah kenyang pekena roti canai...kebetulan teman dgn hasben gi joging pagi tu..lepas joging apalagi...mengeteh kedai mamak ler...*senyum lemak2 smua*

Ingatkan maleh nak makan lagi kat umah auntie tu tapi dah dihidangnya teh tarik susu lembu,tosey,idli,kari kambing,kari ayam,wajik bagai, terus hilang maleh...semuanya homemade...mana nak dapat weh...belasah lagi ler sepinggan dua...burppp!!!

Abis makan,sembang2 skit, smpai masa nak beransur...maklum perut dah ketat n sendat...tengok2 auntie tu hulur plastik beg...wahhh, ader buah tangan kome...timakasih auntie...very sweet of u n your family...

Sampai umah, jenguk2 beg plastik...owhhh, ader kuih-kuihan rupanya...macam yang gambor kat atas tu...ader kuih loyang, maruku, yg bulat putih tu laddu kot n yg dlm plastik merah tu xtau le apa nama kuihnya...rasa macam biskut kacang tapi ader bau2 rempah skit...

Apapun seronok dapat buah tangan tu...kira first time ler dpt ole2 cenggitu..mana nak cari kan...kome ader? haha *gelak jahat*



Posted via Blogaway for android
Sari
Minggu akhir sekolah aritu mesti mak abah sibuk dengan hari anugerah cemerlang kan...yang sekolah rendah, yang tadika..berderet-deret....

Teman pun serupa...cuma kesian kat anak2 teman yang sekoleh rendah sebab teman n hasben xdapat datang...acara buat hari keje so agak ader kesulitan di situ...terpaksa la teman tulih kat surat x dapat hadir...nampak sedey jugak muka anak2 teman tu tapi nak buat camana...tambah2 yang darjah 1 tu...macam nak merajuk dah...maklum ler first time sekolah betui...nak naik pentas amik hadiah...2 kali naik plak tu...mana dia x kiciwa (kecewa)...sori yer Afza...nanti sekolah agama punya turn, mak cuba datang yer...budak besar tu susah sikit nak faham...mujor kakak dia ok je...err, xtau le betui2 ok ke x sebab kakaknya pun dok mention yang dia pun naik pentas 2 kali jugak...adoiiii...serba salah jugak weh...rasa macam xberat pulak....maaf bebanyak anak-anakku...bukan x sayang atau x kisah...sayang n kisah sesangat...tapi.....terpaksaku terpaksaku membuat pilihan...*Francisca Peters*

Okeh, settle yang sekolah rendah, giliran yang tadika plak...si bongsu Amni...majlis hari Sabtu lepas...tarikh cantik 101112...buat kat area taska jer..tiap2 tahun kat situ....majoriti anak2 teman semua bertaska dan bertadika kat tempat yang sama so memang xde masalah...malah terhutang budi kat cikgu2, kakak2 n makcik2 kat situ...diaorang pun dah kenal sangat dengan kerenah anak2 teman...dari lepas pantang sampai le ke 6 tahun ...semuanya dalam jagaan dema...

Amni kena buat persembahan...nyanyian n tarian...maka nya sebelum hari kejadian teman pun sibuk mencari apa yang cikgu Amni mintak...legging n blaus...merata alam jugak teman mencari...jenuh jugak weh..dari shopping complex sampai le kat kedai2 biasa...xtau nak cari dah, last2 teman beli je yang teman pikio sesuai...

Amni pun bukan main bercerita pasal latihan dia...punya la rahsia sampai xnak tunjuk step tarian dia...hamboi2...retis ker nak rahsia2? haha...sukati ler nak oiii...

Agak teruja le jugak nak tengok camana gaya Amni tu...bila dia naik pentas tu, tergelak le teman tengok dia dah bermekap lengkap...dengan lipstick, eye-shadow bagai...kalah le mak dia yang buta mekap ni...hihi...
Kelas dia nyanyi + menari lagu Lodeh Hai Mak Lodeh dengan Chicken Dance...terabor abis step...lawak giler...yang tambah lawak tu Amni nyanyi xtutup mulut langsung...nampak gigi je..bila tanya lepas tu, dia kata takut lipstik abis...cehhhhhh...mana punya tips daaaa...

Ingatkan satu persembahan jer...rupanya ader lagi...kali ni pakai baju tadika lengkap...lagu pun yang sopan santun je...Demi Masa, Sayang Allah n satu lagi lagu yg teman xtau tajuknya....ni pun lawak jugak...sebabnya bila cikgu suruh mula..1,2,3...semuanya diam...dah bagi hint lagu apa nak nyanyi pun diam jugak...lama jugak nak nunggu dema stat...memasing tunggu memasing...muka semua blurrr...ekeke...ajer jenuh dema nak cari mood...at last, bernyanyi sakan la jugak dema....yeyayyy...*tepuktepuktepuk*

Memang mencabar menguruskan kanak2 tadika ni...hanya kesabaran cikgu2 je yang berjaya menjadikan majlis berjalan lancar...tahniah semua warga Tadika Generasi Pintar...tahniah jugak pada anak2 yang cemerlang...teman suka sistem pembahagian hadiah tadika ni sebab kalau boleh dia nak bagi semua murid dapat hadiah....bukan yang periksa 1,2, 3 je dapat hadiah...hadiah subjek cemerlang pun dibagi jugak n yang menariknya hadiah subjek bukan di kalangan 3 yang terbaik tadi...maknanya sorang dapat satu hadiah walaupun biasanya yang antara top three ler yang mesti highest mark kan...macam ni baru la budak2 rasa seronok n adil ...i loike that :D

Okeh, hepi ending semua...jumpa lagi hari anugerah tahun depan :)
*psttt, Amni mintak hadiah top kat papa okeh...duit mama dah abis beli baju show...winkwink*






Sari

Hip Hip horeyyy...campak beg...haha

Hamboi, seronok bebeno anak2 kita yer...tau le arini last day sekolah...ronggeng sakan kome...tambah2 cuti paling panjang dalam sesi persekolahan 2012 sebelum masuk sesi baru 2013...

Tahun ni cuti panjang ader 54 hari...start esok 10 November 2012 sampai 2 Januari 2013...dekat 3 bulan tu...macam2 boleh buat kan...

Pada yang dah plan agenda sepanjang cuti ni, teruskan...moga semuanya lancar...teman xder plan kemana lagi...memang biasanya xplan pun...rasa nak pegi, terus je pegi...tambah2 masa cuti ni dok nunggu keputusan exam anak2....dah tau result baru le ble enjoy sakan ye x....

Apapun, selamat bercuti uolss...hati2 di jalanan...jaga diri elok2...

  


Sari

Hari Rabu hari perkataan sikit ekkk....okeh2...memang xble tulih banyak hari ni sebab ader gotong royong 5S...kena peluhkan ketiak...haha...

Jumaat ni Auditor dari MPC nak datang untuk pensijilan semula...so kena make-up n touch-up mana yang comot.....demi jabatan, kena la gigih bersama...daaaa
Sari
Rasanya kalo kome pegi KFC mesti kome oder menda ni kan....


Anak2 n hasben teman memang gemor bebeno cheezy wedges ni...teman? saya suka saya suka *suara MeiMEi*. Rasa nikmat betoi makan kentang paneh2 tu..cicah plak dengan sos cheese dengan mayonis...udah xkisah lemak berkrim ke, kolesterol ke, diet ke...sedap punya pasal, syoh-syoh, gi jauh2 semua tu...

Sebenonya anak teman udah lama memujuk rayu teman buatkan sos kuning tu...adoiii, mana le mak kome ni reti nak buat menda tu...makanan omputeh tu...tapi xper, pujukan anak mana nak tolak kan... so, cari2 le kat internet pasal sos tu...ramai rupanya yang menjual sos ni...apa ke namanya...ha, japaleno sauce...dia dalam bentuk serbuk...kaler kuning/oren...bancuh dengan ayor paneh je..siap...mudah, ringkas n gerenti sedap...pada yang xpernah nengok, ni ha teman tolong tepekkan...saper berminat boleh le order kat online...bukan dengan teman tau...hikhik


Cari punya cari jumpa la resepi cheezy sauce ni...macam2 versi ader...terpulang nak ikut yang mana...nak combine resepi pun boleh...ikut mana kome senang...teman ikut resepi yang bahan2nya dah ader kat dapor teman je...ajernya derhaka...heheh

Dipendekkan citer, berjaya le jugak teman menjadikan cheezy sauce itu satu kenyataan...masa mengacau tu bau cheese memang menusuk-nusuk idung kemek teman...aje xsabor nak mencicah dah weh...tambah2 masa tu hujan agak menurun dengan lebat....sesuai bebeno le untuk di aplikasikan detik itu...haha

Masa atas dapor dalam peroyok...gambor kabur sikit...mungkin sebab copy dari instagram kot...


Tak tunggu lama, terus goreng wedges...xsabor nak tuang sos ni dengan mayonis kat atasnya...*lompat bintang kejora*..jengjengjeng....


Ala...tengok gambor ni macam x selera kan...xtau le nape blur semacam je...memalukan...kalo nak tengok yang terang, intai le facebook/instagram teman...*promo jap* 

Apapun pueh hati le dapat buat sendiri...x ler 100% rasa macam yang kat KFC tu...untuk tekak sendiri n famili dah ok sangat ler sebab boleh amik banyak mana nak...belasah je sampai banjir pun...hihi

Psttt...kalo petang ni hujan, boleh le teman goreng wedges lagi kot...sos ader satu tupperware lagi tu...err, aper kaitan wedges dengan hujan? cittt...alasan nak makan...kikiki :P

Sari

Tak terlambat lagi kot teman nak ucapkan Selamat Maju Jaya kepada semua anak2 dan adik2 yang menduduki peperiksaan penting iaitu SPM bermula hari ni 5 November sehingga 6 Disember 2012...Mesti ibubapa & cikgu2 yang berdebor-debor kan...teman paham perasan tu...baru tahun lepas teman merasai debarannya...dup dap dup dap...serius xble tidor :P

Yang penting kita doakan yang terbaik untuk semua calon...maafkan semua kesalahan mereka...moga mereka semua buat yang terbaik dan kecemerlangan dunia akhirat menjadi milik mereka...InsyaAllah...aminnnn