Sari
Hari tu teman ader buat entri pasal WWD - World Walking Day 2012...cer kome klik SINI 

Jadinya hari Ahad lepas, teman pun menyibuk le memenuhkan Ipoh Polo Ground tu...ingatkan teman dah awal, rhopenya udah berduyun orang kat padang...terus pegi kaunter redeem baju...nampak jugak ader yg bawak mug nescafe...sampai penuh tangan...ehem ehem, ader door gift plak ke...teman pun gatai mulut tanya kat urusetia yang bagi baju tu..."Mug tu dah abis kak...yang dapat tu yang datang awal..sejam lepas"..teman nengok jam...aikkk, baru 6.30 pagi...maknanya ader yang tercongok dari pukul 5.30 pagi??? ajernya hebakkk...

Dapat baju free kena la pakai kan...udah le padang hijo...baju pun hijo...kaler fresh kot...apapun i loike :D


Sebelum start jalan, kena le buat regangan...so ader le instructor aerobik dari MBI buat sesi pemanasan badan...streching dengan lagu Grenade - Bruno Mars tu...kome ader? hehe

Agak-agak otot dah loose skit, baru le boleh melangkah dengan yakin n vangga kan...apa tunggu lagi...on your mark, set, gooooo


Peserta memang ramai weh...dari budak sekolah sampai warga emas...semua santai2 je jalan..xder berebut-rebut...tapi idak le sampai melenggang mak limah pulak...cuma kadang tu senyum simpul je dengor dema2 ni sembang...macam2 isu..kikiki



Perjalanan boleh tahan jauh...tiap2 seribu langkah ader dipacak signboard...ajer ramai betoi model2 nak bergambor kat signboard tu...jenuh jugak nak snap kat situ sampai terpaksa bagitau dema yang teman nak amik gambor perkataan tu jer...bukan nak posing...hihi

Yang 1000 langkah teman segan nak tunjuk sebab ader model fotogetik kat situ...*teman le tu*
Layan je langkah yang seterusnya itu...:p




Akhirnya...


Dapat le jugak teman mengabehkan hingga ke langkah terakhir...penat? mesti ler weh...ketor2 kaki dibuatnya..bukannya teman ader exercise apa sebelum ni...padan muka teman...uhuk uhuk..

Abis langkahan, baru la boleh breakfast...kena berator yer...ader booth milo, maggi, koko krunch n fitness...memang teman pegi kat semua booth tu...lapor n haus sesangat okay...mujor semuanya sarapan sihat so lemak yang dah terbakor tadi xder le tambah balik *betoi ke?*


Tahniah warga Ipoh...dimaklumkan Ipoh mendapat tempat ke 2 di kalangan 6 bandar lain dari segi penyertaan WWD ni dengan jumlah peserta 4,800 ++...tempat pertama Putrajaya...yeayyyyyyy!!!!!!

Apapun, hepi ending...nak join lagi la....lalalalalalala......
Sari
Hari ni masak daging lagi ke? dah 2-3 hari raya mesti menu utamanya berasaskan lembu, kambing n kerbau kan...teman pun udah xtau nak masak apa...kat peti ais tu ader lagi daging, tulang n hati...petang kang baru pikio mana satu idaman kalbu yang akan jadi korban makan malam...kuikuikui

Citer pasal daging, teman nak kabo ni ha...wahai orang2 Ipoh sekalian...bahawasanya teman udah jumpa kedai juai burger bakor...yeayyy *lompat bintang*...xyah pegi jejauh dah...

Sebelum ni dok meleleh ayor lior + ternganga nengok orang update pasal Rawang Burger Bakar yang femes sesangat tu...dalam hati memang nak sangat menerai (try) burger tu tapi apakan daya...jarak memisahkan..cehhh..

Jadinya raya pertama tu, teman balik Kedah...sampai Ipoh udah petang...kat umah dah ader rendang ayam tapi tekak ni macam gatai nak mencari roti nan cheese...so malam tu merewang dengan hasben pegi kedai mamak...teman kalo datang situ, memang menunya roti nan cheese...setakat ni feveret ler sebab cheesenya banyak...hmmmm lemak berkrim weh....

Tapi apakan daya...kedai tu adalah tutup...aigooo..agak frust di situ...cuba la cari port lain...gagal...sana sini tutup...errrr...baru teringat...RAYA la...ajernya...

Pusing punya pusing, dah decide nak balik...nak try satu kedai lagi...dekat2 umah jew...closed jugak...kahkahkah...ok, fine...jom balik...tengah2 nak kona tu, hasben nampak satu khemah kecik...ader banting di situ...IPOH BURGER BAKAR...eh2...macam penah ku lihat...a'ah..teman ader like kat FB aritu...siap tengok map kat mana lokasinya...camana ble terforgot tempat ni ek?...

Memang rezeki nak merasa nampaknya...ader la hikmahnya semua kedai yang dicari tutup sebab Tuhan nak bagi yang lebih baik...amin, amin...

Orang yang menunggu boleh tahan...xramai sangat...raya kan...kerusi untuk makan pun ader 5-6 biji je...tengok2 menu...segan plak nak amik gambo...menunya ader yang ala carte n ader yang set...yang set tu dia bagi ayor dengan sosej...jeling2 meja sebelah...nampak daging burger tu...hmmmm, tebal okay...lebih kurang macam Rawang Burger Bakar tu...rege xtau le plak teman sama ke x...yang teman tengok rege untuk set yang teman oder tu RM17.50...double cheese burger (daging) + ayor + sosej 2 ketui...

Taraaaa...

Senang citer burger ni menepati selera n citarasa teman n hasben...daging/patty nya tebal n juicy...tambah dengan sos lada hitam...plus plak cheese...yummy sakan...kami share berdua...alhamdulillah dua2 kenyang...rasanya berbaloi...kalo datang ramai2 boleh ler oder lebih...ader single, double, triple....nak tambah patty pun boleh...ikut ler tangki perut memasing...heheh

Amacam kome? Terlior dak? Kalo tanya teman sure teman nak makan lagi...nak try yang lain plak...diet ke, lemak ke, teman pejam mata jer...nikmat makan weh...hahah...


Sari

Ader yang dah bercoti ke arini?...haruslah kan untuk yang balik kampung jauh2 tu...esok dah nak raya...hari ni mesti sibuk nak melemang, merendang bagai...beshnya kalo kumpui reramai sambil merewang...sekejap je dah abis sebesen bawang...yang x pernah abis gossip2 manja...kan kan...heheh

Apapun, salam aidil adha buat semua...salah dan silap maaf dipinta...moga sedikit pengorbanan yang pernah kita buat mampu memberikan manafaat kepada insan lain....

Pada yang berpuasa hari ni, selamat menjalani tuntutan yang begitu banyak ganjarannya....moga dipermudahkan...aminnn


Salam pengorbanan :D




Sari

Minat jalan-jalan cari makan? heheh...jalan santai-santai je...hari Ahad ni ada Hari Berjalan Sedunia / World Walking Day anjuran Nestle...dijalankan serentak di beberapa bandar utama iaitu Ipoh, Putrajaya, Johor Bharu, Sabah, Sarawak dan Kuantan...yeayyy, Ipoh masuk list :D

Teman n en. hasben dah register...kalo kat Ipoh ni tempat berkumpul kat Padang Polo...nak tau info lebih lanjut pasal tempat daftar dan tentatif program, klik NESTLE...

Best tau join aktiviti cenggini...macam tahun lepas teman ader join walkaton derma organ...boleh tengok entri kat SINI

Selain exercise, boleh jumpa ramai orang...silap2 boleh jumpa kawan lama ke bekas cikgu ke...memang layan le meyembang sambil jalan-jalan...xsedor dah jalan beribu-ribu langkah...tau2 dah sampai kat banner tamat...tambah best sebab rasa macam jalan tu kita yang punya...polis pun xmarah oooo...haha

Apalagi, cepat2 daftar...semuanya PERCUMA...dapat t-shirt, sarapan n ader lucky draw lagi...ishhh, xsabornya nak walking-walking... : p

*nape tetiba macam nak lari setempat je ni..miahaha*





Sari

Halooo peminat KFC....ader offer singkat nih...baik kome cepat sebab memang limited time...3 hari je dibaginya...harini, esok dengan lusa...dah la 3 hari...masa pun 3 jam je weh...3 petang sampai 6 petang...
Boleh makan kat situ, bungkus atau drive-thru...Offer 25 % sahaja...

Selamat meng-ayam ekk...:P


Sari
Dah seminggu lebih filem ni ditayangkan di pawagam...dengornya kutipan dah lebih RM 1juta...tarikan utama filem ni dah semestinya hero dengan heroinnya...saper yang folow drama rantaian Tentang Dhia kat TV3 dulu, mesti masih teringat-ingat kat gandingan  teraju utamanya...ha...betoi ler tu...Adi Putra & Nora Danish....


Kome dah tengok ke filem ni? best x? amboi, ader yang angguk ader yang geleng...kalo nak komen kena ler pegi tengok dulu kan..baru adil...lagipun citarasa memasing kan xsama...best pada teman, xsemestinya best pada kome...

Teman dapat le kesempatan ke panggung nengok citer ni...layan dengan kengkawan...teman memang minat dengan lakonan hero n heroin ni...comelllsss + macho = ehem ehem

Personally, teman rasa citer ni tahap ok je...agak rimas dengan adegan romantika pasangan pengantin baru yang sikit over...xtau le kot teman yang kolot...xble terima scene yang cenggitu...yang pasti nora danish sangat chumell....adi putra biasa la...cool jer...sinematografi cantik...tertanya-tanya kat mana la rumah diaorang tu...atas bukit n nyaman sekali...

Citer agak slow...tunggu jugak bila la nak rasa touching ni...orang belakang ader yang dah nangeh...lambat bebeno lagu temanya nak keluor...xsabor nak dengor suara Adi Putra..kalo awal2 kuor, lagi "touched" kot heheh...ajernya pendapat sekupang teman...*winkwink*

Ending as expected...hepi ever after...untuk bintang, pendapat peribadi teman 3 bintang ajer...masih xdapat menandingi Nur Kasih n Ombak Rindu...betoi x bang???

Maap le kalo ader yang x setuju...senang citer, pegi je nengok Aku Terima Nikahnya....yang penting, tetap minat lakonan Nora n Adi Putra :D




Sari
Semenjak 2-3 menjak ni bila tengok blog resepi, menu ni je keluor...memula xbrapa nak melayan sebab kebanyakannya tunjuk crepe durian...disebabkan teman ni xmakan durian so buat derkk je ler...tapi bila nengok ader yang buat crepe mangga, terus semangat nak kopipes resepi...kebetulan semalam ader jabatan pertanian kat bangunan opis ni buat jualan mangga...murah weh...4 kilo 10 hengget...dapat dlm 13-14 biji...besh2

Balik keje apalagi...xpikio menu makan malam dah...dok semangat nak mengecrepe...pehtu siap kabo kat hasben dengan anak2, xble makan lagi...kena tunggu sejuk dulu baru ble makan...heheh, kijam punya bini/omak...sabor yer, tau le cuaca sejuk...asik kelaparan je..macam ader lubang kat perut...kikiki

Walaupun hasil tak secantik chef2, tapi jadi la...ader jugak rupa crepe...mangga tu memang manis so sangat blend dengan crepe yg lemak bersantan...nyaman weh bila dapat geget...olala...

Hasil ala kadar teman...sempat transfer satu gambor je..


Nak resepi? boleh ajer sebab teman pun kopipes dari orang lain jugak...xrugi kita kongsi2...timakasih muahmuah pada yang kongsikan resepi ni...ader memacam versi resepi untuk buat crepe ni...terpulang le kome nak ikut yang mana...ikut kekreatifan memasing...teman ikut resepi yang kat bawah ni cuma tukor je durian dengan mangga....

DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
By : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Hesti

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.
  
Durian Filling
By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin


Apalagi kome...selamat mencoba...insyaAllah menjadi :D
*harap2 balik kang ader lagi le kat dalam peti ais tu*



Sari
Dalam 2 minggu lepas teman ader datang ke KL..nama naik..kena pegi Ekspo Malaysiaku..Ekspo 3 hari..5-7 Oktober...pegi untuk perasmian je..hari Jumaat pkul 3 petang kat PWTC...dirasmikan oleh PM...


Sampai PWTC awal...sebelum solat Jumaat, so sempat le pegi merayau-rayau kat tempat Ekspo...nak jugak tau apa yang dipamerkan kat sini...rupanya di tunjukkan perjalanan Malaysia dari tahun 50 an hingga sekarang dari aspek ekonomi, sosial, kesihatan, sukan, pengangkutan, utiliti dan sebagainya...

Masa sampai orang xramai lagi so memang selesa le menengok sini-sana...kalo barang2 yang zaman2 sekarang ni xder le excited sangat nak nengok sebab dah biasa tengok...lebih berminat kat menda dulu2 yang masa kecik2 kita tengok ataupun yang xpernah kita tengok langsung macam keretapi, telefon, mesin taip, alat penimbang, alat x-ray, pencetak dan macam2 barang yang orang2 dulu guna...

meh nengok sikit barang2 pameran...banyak teman snap sampai kong bateri tepon..xsempat nak uploads smua :p




Sambil pusing2 kat tempat pameran, sempat jugak tengok teater kat situ...citer yang simple tapi ader mesej...keluar la lagu2 disco, rambut afro, motor vespa semua...warna-warni gitu...layan jugak...tahniah pada semua pelakon...clapclapclap...

Sebelum PM rasmikan Ekspo ader gimik persembahan...ni paling teman suka...persembahan lukisan atas pasir...yang femes kat you tube dulu tu...ala, yang lukis atas meja penuh pasir yang dibawahnya ader lampu...pastu pelukis tu lukis la guna jari-jemari dia lukis apa2 jer guna pasir yang kat atas meja tu...*err, paham ke kome apa yg teman taip ni?* terpegun jugak le teman...tiap kali abis satu gambar dia lukis, orang bertepuk-tepuk tangan tanda teruja...macam xpueh je nengok dia lukis sebab kita jadi excited nak tgok apa yang nak dilukis...lepas ni apa..lepas ni apa...tgok kat you tube pun ralit, ni kan pulak tengok depan mata...sangat2 awesome :D

ni contoh persembahan lukisan pasir...gambor dari google



Sekali-sekala layan ekspo cenggini berinfo jugak...untung la yang duduk kat KL..ader banyak ekspo kat PWTC ni...yang baru2 ni HALAFEST...rasanya dah abis kot eksponya...bestnya kalo dapat pegi kan...apapun, tq opisku yg hantor kami ke ekspo ni...ader ekspo lain, antor lagi yer :D

Sari
picture : google

Semalam kakitangan awam Kerajaan Negeri Perak di kabo kan dengan berita cukup manis...semanis kurma gitu...ingatkan kabo-kabo angin...rupanya benor-benor belaka...dah disahkan oleh agen yang boleh dipercayai...heheh...

InsyaAllah, sebelum Aidil Adha nanti, ader insentif beramaun RM500 untuk semua staf di bawah Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan...yang staf Persekutuan a.k.a Federal maap dihulur...buat masa ni tidak termasuk dalam ini  bayaran....mengkome kena tunggu bonus setengah bulan gaji bulan 12 nanti yer...

Kiranya ini tambahan pada bonus yang diumumkan pada bajet aritu...tu sebab disebut insentif...alhamdulillah...orang memberi kita merasa...memang shesuai ler pada masa kita nak beraya qurban...cumanya kena belanja berhemah...(hemah sangatttsss..hihi)

Tahniah pada semua yang menerima...memang untuk kome ajer (tagline Perak FM)  
Sari
Dah lama terperosok gambor2 hari keluarga opis teman ni..sikit kat sana sikit kat sini...tu pun x kumpui semua lagi...ater dah banyak benor cameraman/camerawomannya...simpang sior le failnya...tu belom ntahapapa sibok tuan blog ni...maap le sebab ader bau2 basi sikit di sini...hehe

Hari keluarga ni pun dah nak dekat sebulan acaranya...15-16 September 2012 aritu..macam yang teman kabo sebelom ni, lokasi acara kat Puteri Bayu Beach Resort, Pulau Pangkor...memang seronok bebeno le anak2 teman...dah lama xnaik bot, tengok laut, mandi laut, mandi swimming pool....berjimba ler dema...

Disebabkan masa tu masih lagi mood raya, maka nya konsep dinner adalah Aidil Fitri...busana tema, kain pelikat dengan kain batik...so desa style...santai jugak nengok kaum lelaki pakai kain pelikat dengan baju melayu kat dinner...macam nak gi surau/masjid kat kawasan rumah je.. saya suka saya suka...(Mei Mei Upin Ipin)

Hari Sabtu, lepas check-in, aktiviti bebas a.k.a sukati...teman sampai awal sebab jadi urusetia pendaftaran/penginapan...settle semua, gi lunch kat pekan Pangkor, beli makanan laut sikit, baju-bajan sikit n xpasei2 terpaksa beli pelampung utk sikecik 2 orang (kecik ke?)... Amni & Afza...

Malam stat dinner...makanan sangat awesome...barbeque udang, ketam, ayam, makanan raya (satay, rendang, kuah kacang, nasi impit), spageti, nasi goreng...xyah taip semua le yer..patah kuku teman kang...haha
Lepas dinner ader plak acara tarik pukat...saper yang nak join boleh turun tepi pantai/laut...ikut sampan/tekong tebor pukat...masa dema tarik, kita pun tarik sama...bukan senang weh koje nelayan ni...baru le keme tau, nak tarik pukat pun ader cecaranya...yang sangat best bila nampak ikan, ketam, sotong sangkut kat pukat...hidup n fresh okay...hasil tangkapan ni yang akan jadi menu lunch esok..nyamnyamnyam

Esok paginya sukaneka time...dari acara bebudak sampai ke mak bapak budak...saper anak banyak macam teman ni untung le...boleh masuk macam2 kategori umor...menang kalah xkira...janji enjoy...masa ni baru le teman termuncung-muncung jap..."oooo, itu ke anak si polan".."itu le bini/somi orang tu.." hihi, kelako...walaupun ujan, komitmen memang mantoppp...sport spirit uolssss :)

Lepas sukaneka, makan tengahari, terus ke acara balik rumah memasing...so, tata Pulau Pangkor...ader rejeki we ollss datang lagi k...

Gambor time...ini je yang mampu di tepek..

Banner acara n gambor reramai seopis...lepas dinner

Gerai-gerai yang ader...pilih jangan x pilih

Bola tampar pantai...xder yang seksi tau :p

Kutip rubber-band dalam pasir...go go Afza kuning

Macam ye ye je dengor arahan

 
Fokus bebeno Amni tu...menangnya idak...hihi


Acara yang xpayah suruh...yang payahnya nak suruh naik je...huh, giler ayor

Anyway, hepi n berbaloi...lepas ni penin le bila budak 2 tu ajak mandi kolam hotel lagi ...ingat hari2 boleh datang sini ke?  
Sari
Teman nak share info sikit pasal BR1M 2.0 yang diumumlan pada bajet 2013 yang lepas...

Sumber dari KOSMO



Dimaklumkan pendaftaran bagi pemohon baru dan orang bujang yang layak akan dibuka pada 1 November 2012...orang ramai yang layak boleh mengisi borang yang disediakan di pejabat LHDN, pejabat daerah, pejabat pembangunan, persekutuan selain secara talian/online...

Pada yang pernah menerima BR1M yang sebelum ni, x perlu lagi memohon sebab dah layak secara automatik...untuk ketua keluarga yang telah meninggal dunia pada tahun ini, isteri masih boleh mengambil bantuan tersebut...

Untuk adik2 yang bujang trang tang tang yang umurnya 21 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM2000 sebulan, layak terima bantuan RM250...student IPT xlayak yer sebab dema akan dapat baucer buku RM250...

Bantuan dijangka diagihkan pada awal tahun depan...apapun, kementerian akan membuat semakan dengan agensi tertentu seperti KWSP dan LHDN untuk pastikan hanya yang benar2 layak je yang terima BR1M 2.0...

Selamat memohon yer..teman tumpang seronok je :D


Sari
Bermula 9 - 16 Oktober 2012, adik2 & anak2 kita akan menghadapi peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR)... jumlah calon tahun ni lebih kurang 481 ribu orang...

Macam biasa, saat2 akhir ni mesti banyak pesanan penaja yang berduyun-duyun dan bertubi-tubi...xkira samada dari ibubapa, adik-beradik,cikgu, sedara-mara & kengkawan...jangan bosan yer terima tip2 tu..walaupun rasa menda2 tu dah lali tapi ambik la sikit sebanyak...xrugi pun dengar nasihat orang2 yang pernah mengalami dan lebih berpengalaman...

Untuk anak teman yang terlibat dalam ini exam, harap buat sehabis baik...niatkan kejayaan cemerlang supaya dapat memberi manafaat kepada orang lain terutama kepada agama...tak ada apa yang lebih manis jika segala usaha diberkati dan diberi ganjaran setimpal...hanya doa yang xkunjung padam yang  mampu diberi sebagai azimat...insyaAllah segala yang baik akan dipermudahkan olehNya...aminnnn

Ni ader sikit tips dari Dato Dr. Hj. Mohamad Fadzillah Kamsah (DMFK)

~ solat taubat, istighfar, solat hajat & istikharah untuk mudah jawab soalan
~ doakan ibubapa, guru & kawan2 untuk ilmu jadi berkat
~ tidur awal dan mengiring ke kanan
~ pastikan sarapan agar ada tenaga
~ pakai perfume/deodarant untuk rangsang otak
~ doa beramai-ramai
~ elakkan bincang di luar dewan
~ masuk dewan dgn Bismillah, senyum, beri salam dan masuk dengan kaki kanan
~ baca doa penerang hati
~ bila bingung, istighfar & selawat banyak2
~ habis jawab lakukan doa kesyukuran
~ elak bincang dengan kawan lepas exam..tumpukan untuk subjek esok

Selamat berjaya semua...

*untuk anakku, kenang daku dalam doamu...chewahhh*



Sari


Saper yang xsuka Secret Recipe angkat tangan? tau dah..xder yang angkat pun...teman memang suka banget...hehe..apa2 je yang ader kat situ semua teman suka..termasuk le RO water..haha

Ni teman terbaca kat FB...offer baik punya cilok...limited time and limited outlets...sempena ulangtahun yang ke 15 SR, 15 Oktober ni dema bagi offer...beli satu kek marble cheese dapat lagi satu FREE...yehaaaa...apalagi...moh  berator panjang kat SR terpilih...kalo kat Ipoh ni kat Hotel Syuen jer yang offer...nak tau mana lagi SR yang terlibat boleh tengok kat SecretRecipeMalaysia

Elok sesangat le tarikh tu...tarikh besday anak sulung teman...boleh teman bagi dia jeles dengan hantor gambor maknya tengah makan kek SR...muehehehe...kijam punya emak....

Jangan lupa yer...boleh le simpan duit dari sekarang memandangkan offernya tengah bulan...kuikuikui
Sari

Sekarang ni hari2 orang dok citer pasal drama ni...memang jadi trending kat laman sosial...saper x tirgoda kalo heronya Aaron Aziz  kan...

Teman ni idak le nak komen pape pasei citer ni...sebab utamanya teman X PERNAH lagi nengok citer ni walaupun satu episod...atoiii, teruk ke teman weh? ohhhh...memang rasa ketinggalan ketapi ETS tapi apa nak buat...yang sebeno-beno belakanya teman X ADER ASTRO...mihmihmih....

Memang teman selalu terdiam kelu seribu bahasa bila kengkawan opis sembang pasal channel Astro...Maharaja Lawak ke, Super Spontan ke, Mania ke, Master Chef ke, apa2 citer ler...memang teman akan membatukan diri..*batu la sangattt*

Jadi bila ader kengkawan yang macam meroyan nunggu citer ni, teman rasa kejelesan le jugak...haha..mesti best banget penangan novel adaptasi ni kan....rasa nak nengok tu menggedik-gedik...tu la, saper suruh xmasuk Astro...

Apapun, sehari-dua ni teman dah boleh senyum simpul mengkarung... ader kawan kat opis dah download episod demi episod drama ni...tenkiu gojes...muah3x...lepas ni teman pun boleh melayan drama cintan-cintun dengan eksyennya...(kengkonon macam ader astro..hikhik)...

Yang penting sekarang ni ringtone teman OST Adam Dan Hawa...~Muara Hati~...cun nak  :)

 
Sari
Dulu2 bila pegi sarapan dah boleh set nak makan apa...tapi lama2 naik pening plak nak pikio menu apa...tambah2 tekak melayujawa macam teman ni...pepagi nak makan sup2 tu memang xlalu ler..rasa macam xtertelan...kalo yang lemak berkrim tu laju je masuk tekak...emm, sedapnya nasi lemak itu :)

Sekarang ni bila teman dah kerja kat memacam tempat, dah mula ler belajo breakfast caca marba...kalo yang berkuah setakat ni layan kari je ler...bandung ke hailam ke belum sampai seru lagi kot..fast food pun dah kira ngam dah walaupun memula dulu macam pelik je pepagi nak melahap beger, kentang bagai...

Kalo kat kedai mamak plak dah biasa sesangat...cuma xsemua menu yang teman penah try...setakat roti canai, roti telur, roti sardin, roti pisang tu kira dah jadi feveret ler...tose dah masuk list cuma capati je slow motion skit..

Cakap pasal makanan kaum India ni, teman nak share skit pasal satu kedai ni...ader member opis teman yang introduce kedai ni yg femes untuk orang2 yg vegetarian...baru minggu lepas try tapi udah terbekenan sampai dalam minggu tu 2 kali kami mengulang ke situ...nak cuba punya pasal kami pun oder lain2 menu...boleh cubit-mencubit...kalo sedap next time boleh datang n oder plaks...try punya try udah semuanya jatuh sedap...ha acaner tu? alasan baik punya untuk datang lagi la kan...heheh

Citer banyak pun maleh, apa kata kita layan gambor makanan2 tu...mesti ader yang penah makan...menunya banyak tapi baru yang ni je yang sempat di try...

yang ni apam manis...cicah santan..tepinya rangup, tengahnya lembut


ni plak tose masala...macam tose biasa cuma dalam lipatan tu ader inti kentang lecek...kenyang beb


ni idli..lembut je..boleh cicah dengan kari atau dal..seketui xcukup okay


rawa tose...garing daripada masala tose..yang best banyak sayur-mayur


aneka kuah pencicah..ader dal, kari n kelapa..semua yang kat atas tu boleh cicah dengan ni..beshnya


Semua2 tu menu panas...oder baru buat..pekena plak dengan teh tarik dia yang mebeles...xmanis sangat tau...adoiii, dah terlior wehh...anyway, memang rasa macam makan makanan sihat, kenyang n yang penting murah jeww...contohnya rawa tose + teh tarik baru RM3.20...lalalalalala....

Sonok tau bila dapat tambah menu untuk sarapan...baru ader variety..nikmatnya..aminnnn