Sari

Petang ni mesti merata tempat tv dengan radio di on kan...yang xsuka dengor pun mesti ader part2 yang xsabo nak tau...tambah2 kakitangan awam...sampai orang yang keje swasta pun ader yang macam xpueh hati je...teman xnak komen lebey2...kalo ader gud news untuk orang gomen, alhamdulillah...kalo xder, diam2 suda...heheh

Khas untuk kakitangan awam, ni teman sharekan  secara ringkas 6 tuntutan Cuepacs sempena bajet 2013...saper setuju angkat tangan!!!


  1. Diharapkan kerajaan dapat menyediakan lebih banyak lagi (35%) perumahan mampu milik di kawasan bandar dengan membina rumah sekitar  harga RM60,000 dan RM150,000.
  2. Meningkatkan elaun perumahan sewa bulanan daripada RM180 yang ditawarkan ketika ini
  3. Menawarkan bonus 2 bulan gaji kepada kalangan penjawat awam
  4. Membela nasib 45,000 pekerja kontrak yang berakhir pada 31 Disember 2012 ini yang kebanyakannya masih berusia antara 40 sehingga 50 tahun dan mempunyai tanggungan dengan pinjaman perumahan yang perlu dibayar. Penyelesaian yang difikirkan sesuai samada melanjutkan kontrak ataupun meletakkan mereka pada skim pencen dan skim kumpulan wang simpanan
  5. Mengkaji semula pemansuhan Majlis Bersama Jabatan (MBJ) di peringkat pusat
  6. Penyelesaian isu tangga gaji maksimum yang tidak selaras dengan kenaikan gaji tahunan
Apapun, sama2 kita tunggu...esok boleh sembang2 kat kedai kopi....




Sari
Udah femes bebeno aksi tarian Korea ni ye...berjuta-juta orang dah tengok you tube n macam2 versi orang tiru...sampai kat kertas Mc D (yang kena shake2 tu) pun ader ala2 gambor penyanyi PSY...yang terbaru teman nampak ader orang buat kuku dengan gambor tu...aduyai...cepat betul pengaruhnya...

Teman tengok cecara tarian ni 2 kali...satu versi korea..tu pun xtgok abis...satu lagi versi melayu...lagi le mengarut...terus xder hati nak nengok lagi...runsing weh...hahah

Masa mula2 lagu tengah hot tu teman tengah sibok berKIK (Kumpulan Inovatif & Kreatif)...muziknya memang catchy...time berdiskusi memang layan je lagu tu...nak ilangkan tension...bila dah nak final report dengan slide, baru terperasan yang ader lagu background  slide yang seakan-akan irama gangnam...cehhhh....

Semalam, geng KIK post kat FB gambor ni...hahaha..kelakor...gambor ni Fasilitaor kami yang amik...tenkiu...


Masa ni baru je abis sesi VIVA (sesi soal jawab dengan juri)..hari akhir Konvensyen KIK Peringkat Negeri Perak 2012...belakang tu le bilik soal jawabnya...abis je viva, boleh plak posing cenggini...lega + seronok bebeno semua dah selesai...horeyhoreyhorey...kalah pun hepi sakan...muehehehe

By the way, posing tu main belasahan jew...tu yang gaya caca-marba n xketahuan...malu2 cat tu...buekkk :*






Sari

Gambor ni teman snap masa pembukaan AEON aritu...kredit untuk diri sendiri :))

Rasanya dah ramai yang dapat SMS dari 63660...flyernya xdapat lagi tapi mesti ader yang dah verangan nak pegi...gaji? dapat dah kan...heheh

Ikut sms tu member's day AEON Ipoh Station 18 ni akan terjadi pada hari Jumaat ni = 28 September 2012..stat 9 pagi sampai le ke 11 malam...boleh le nak bertunggu tangga kat situ...cuma nak melayan keramaian orang2 yang sure penuh sesak sendat sempit tu yang agak seksa-meksa sikit...

Apapun, pada yang ader kesempatan masa n kepenuhan poket, boleh ajer terjah sini...ader macam2 outlet makan-minum...panggung pun sejokkk gilosss...yang penting jangan lupa kumpul vocer...selamat berator yer uolss  : P




Sari


Entri testing gambor jap via blogaway...aritu jenuh xble letak gambor..xtau apa kena..ader le teman silap memana tu...

Ni 2 beradik yg xabis2 dgn kolam masa family day aritu..pagi petang kolam..mujor mlm tutup..kalo x, berendam sampai kecut le jawabnya...tu pun x pasal2 terbeli pelampung kat pekan pangkor..ble la tahan regenya..yg pasti bukan dua singgit yer...hihi

Apapun, pueh le budak 2 org ni mengolam...memang pulun sakan kome ye..pstttt..mak dema pun sama..heheh


Posted via Blogaway for android
Sari
Minggu lepas dah selesai UPSR...merdeka sakan le anak2 tahun 6 yer...xlama lagi boleh la hantar buku teks...pastu stat la aktiviti bebas...main sahibba, main dam, batu seremban...hamboi2...suka le tewww....

Dalam pada tu, teman nak kongsi sikit maklumat ni dengan ibubapa...pasal permohonan kemasukan tingkatan satu ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang bermula 15 September 2012...tarikh tutup permohonan pada 31 Oktober 2012...sesapa pun boleh memohon sebab ianya tak ikut keputusan percubaan UPSR...



Ni link portal rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia : www.moe.gov.my

Ni link manual/panduan cara2 nak isi permohonan : manual permohonan

Ni link terus untuk isi permohonan : aplikasi permohonan

Selamat mengisi ye...x salah mencuba...mana tau ader rezeki...insyaAllah...aminnnn

Sari

Pepagi dah tunjuk psl makan kan...hihi...kena tunjuk cepat  sebab offer ni untuk masa terhad...3 hari je...stat 19 - 21 Sept. 2012...

Apa kata sekali sekala makan beger ikan pulak :D
Sari
Balik dari family day di Pangkor aritu, kesihatan agak kurang mengizinkan...jadinya xdapat nak hapdet cerita-ceriti kat sana...gambor2 pun x di transfer lagi...harap2 mood nak hapdet dapat digagahkan sikit masa lagi...

Ditakdirkan ader sedikit dugaan menimpa kami sekeluarga...sungguh xdijangka tapi kami redha dengan ketentuan yang Esa...moga ader hikmah yang lebih bererti buat kami...

Teman dimaklumkan malam tadi warga SEMESTI (cikgu2 dan pelajar2) telah sudi mengadakan doa selamat untuk anak teman...terima kasih tak terhingga atas usaha kalian yang dengan segera mendoakan kesembuhannya...teman sangat2 terharu *nak nangeh plak rasanya*...moga doa kalian dimakbulkan dan segalanya dapat berjalan seperti biasa...amin ya rabbal a'lamin

Semoga Allah mendengar serta memaafkan segala dosa2 kita dan dipelihara dari segala mara bahaya dan petaka...insyaAllah

Hanya Allah yang mampu membalas segala jasa baik kalian...SEMESTI HEBAT!!!

*kome jangan riso yer, makcik akan jaga dia ketat2... :D*


 
Sari

Dah draft n3 tapi xble publish plak so pendekkn citer teman n famili dok berkampung kat Pangkor- Puteri Bayu Beach Resort 15-16 sept...lalala

Tapinya wifi mcm nak xnak je timbui..lagi le mood menjunam...

Nmpknya kena see uolsss soon :-P

Posted via Blogaway for android
Sari
Dah merata blogger hapdet psl potluck...teman ni baru le nak menempek citer...bukan apa, gambornya photograher baru upload dalam server opis...so baru le dapat mencilok...

Tahun lepas potluck opis ikut Bahagian/Unit...jadinya boleh le makan banyak kali tapi nampaknya tahun ni dema nak buat sekali harung...tiap2 bahagian kena bawak menu yang dah ditetapkan...pandai2 le bahagian tu nak adjust...nak tempah ke, nak masak sendiri ke, nak collect duit ke...sukati uols...

Jadinya bahagian teman kena bawak mee kari, laksa n rendang daging...heavy metal semuanya weh...tapi xper...berkat yang berat sama dipikul , yang ringan sama di jinjing, maka semua tu bereh belaka...tapi ntah kenapa xder plak gambor makanan2 tu smua...teman pun idak le tergatai tangan nak snap menu2 yang berator sepanjang jalan kenangan tu...udah lapor bebeno kot...ater, bau dah semerbak, perut dah berkeriuk...tambah2 berebut-rebut macam mangsa kebuluran buatan...memang off camera...hihi

By the way, lupa plak nak ngabo bila potlucknya...hari Jumaat lepas, 7 Sept 2012...menu memang dah rhope bazar ramadhan sampai penin nak makan yang mana dulu...kesian kat perut...kena jadi buruh kasar tanpa belas kasihan...sori ekk perut, semuanya sedap...xtahan makcik...kejap soto, kejap nasi himpit, rendang ayam, rendang daging, kuah kacang, lemang, mee kari, laksa, lontong, aiskrim, karamel, buah-buahan, kuih raya, teh tarik, kopi O, ayor oren....adeh2, penat taip...mana yang terlupa taip kira halal ye..

Timakasih semua yang menjadikan potluck ni jadi...semua sumbangan xkira duit, masa & tenaga amat di sukai sangat...xsangka ramai chef2 terendam...rasa nak makan sampai petang tapi apakan daya...dah licin lincap sebelum semayang jumaat...ohhhhhh

Selamat Hari Raya dari kami yang kekenyangan :D



Sari

Esok anak2 n adik2 kita akan menghadapi peperiksaan UPSR 2012...macam mana persediaan? mesti semua dah ready n tunggu nak jawab soklan je kan...chaiyok chaiyok..

Tahun ni anak teman yang no. 3 a.k.a kak chik akan berjuang untuk UPSRnya...walaupun dah 2 kali teman rasa suasana UPSR (kakak n abang pada kak chik) tapi berdebornya tetap sama...memang kita mak bapak yang gabra lebih...rasanya dah bertan-tan pesanan dan ingatan yang kami bagi pada kak chik....xtau le kot2 dia dah boleh hafal semua bebelan tu...hehe

Untuk guru2, mesti inilah saat yang paling kritikal...setelah segala masa, tenaga dan ilmu yang dicurahkan, tibalah masa untuk anak2 murid mereka mengaplikasikan apa yang telah dipelajari...insyaAllah segala yang diberikan dengan ikhlas akan mendapat balasan yang sewajarnya....

Sebagai ibubapa, teman pun xnak bagi tekanan sangat pada anak teman sebab teman tau setiap anak mempunyai kemampuan masing2...IQ anak xsama antara satu sama lain...ader yang terer matths, ader yang terer bahasa, ader yang terer sains dan ader juga yang terer semua..kadang kita pun xpaham kenapa ader perbezaan macam tu...maklum ler, kuar dari perut yang sama, tinggal rumah yang sama, makan makanan yang sama dan kasih sayang pun kita bagi sesama yang mungkin...tapi itulah kuasa Allah...hanya Dia yang Maha Mengetahui sebab musababnya....

Pada kak chik dan semua calon, buat yang terbaik...ingat apa yang cikgu n ibubapa ajar dan pesan...sekarang ni semua di tangan kome sendiri...jangan lupa doa dan restu dari cikgu dan ibubapa...tipu la kalo ibubapa xnak anak dapat straight A's kan...jangan under estimate atau over confident...banyak kes2 yang ibubapa n pelajar over confident...macam masa anak lelaki teman upsr tahun 2009 dulu...kawan baik dia memang antara pelajar harapan sekolah...tiap2 kali test atau exam kompom semua A...tapi apakan daya masa result UPSR sebenar keluar dia cuma dapat 4A 1B...memang menangis-nangis dia...cikgu2 pun terkejut tapi apa nak buat...dah itu rezekinya...yang penting kena redha...

Sepanjang minggu exam ni, jaga ler kesihatan elok2...abis satu2 paper, xyah nak semak2 sangat..yang dah lepas tu sudah...prepare untuk next paper plak...jaga makan...tidur n rehat kena cukup...doa usah dilupa...insyaAllah..Tuhan maha melihat dan mengetahui usaha hamba2Nya....

Selamat Maju Jaya semua...Do Your Best !!!!






Sari


Minggu bizi sokmo...dah xbuat keje lain dah..asik2 KIK, asik2 KIK

Dari 4hb sampai arini dah stat konvensyen kumpulan inivatif & kreatif a.k.a. KIK...grup teman wakil jabatan..semalam buat presentation & pagi tadi ader viva (sesi soal jawab)

Petang tadi majlis penutup n keputusan konvensyen...tahniah pada grup yang menang...nampaknya xder rezeki grup teman walaupun masa viva tadi byk input positif yg juri bagi..juri2 memang sgt friendly..teguran semuanya membina..banyak tips & galakan..timakasih sesangat  :-)

Pada smua ahli grup teman, tahniah & timakasih pd uols...lepas ni rindu la nk gelak2, sentap2 bagai..mintak maap banyak2 ye kalo ader yg tercuit,tersentuh & teremosi...biasa le kalo keje grouping...saper nk merasa ble le join KIK..baru tau..heheh

So ble back to normal..xder stayback sampai mlm & dtg opis sabtu ahad...xyah makan kik,mnum kik,tido kik...jom kikikiki plak :-D

Posted via Blogaway for android
Sari
Hari Ahad baru ni Sept. 2012....cer kome tolak dengan 2 Sept.1913....dapat berapa? ha..betui le tu...dapat 99...

Alhamdulillah dipanjangkan lagi umur mak a.k.a opah teman (teman dibela oleh opah dari kecik cinonet lagi) yang teman sayang juta2 tu....rezeki diberi Allah untuk mencapai umur 99 tahun...setakat ni dia xder le masalah kesihatan yang serius...cuma sekarang ni agak pelupa sikit...kejap kenal kejap x...pehtu kurang sikit pendengarannya...kena cakap kuat2...

Teman sefamili sempat le ziarah dia Ahad tu...baru lepas sarapan nasi lemak dengan nescafe lagi mak teman tu...siap makan luor lagi...pakcik teman bawak....malam sebelum tu makcik teman plak bwk dia gi makan malam...kek plak pakcik yang lain yang bagi...hamvoi2 mak...meriah ekk besday kali ni...

Apapun, xder perkataan yang dapat teman gambarkan tentang dia...walaupun dah berpiut-miut, kasih-sayang dia tetap kami semua rasai...dialah titik tumpuan kami...xder sorang pun dari keturunannya yang x jatuh cinta dengannya...Apa saja tentang dia semuanya indah, manis dan menyenangkan...sampaikan kami x nak fikir apa yang akan jadi jika dia tiada nanti....ohhhhh

Selamat Hari Lahir Mak...u are everthing to each of us...our love will never ends...