Sari
Hari ni public holiday...rasa ala2 heven sebab minggu ni 4 hari je keje lepas cuti raya yang panjang...sebenonya xla syok sangat sebab teman ader keje yang belum disiapkan tapi boleh x pause kejap rasa xsiap tu...bukan apa, bila pikio je pasei keje tu mesti teman rasa takut, kecut, riso, gugup, marah, bengang dan segala macam mak nenek lagi....so i want to put it aside for a while...break kejap ye "geng bersatu teguh bercerai roboh":p

31 Ogos...hari merdeka macam selalu n macam selalu jugak teman n famili mesti jadi penonton setia perbarisan/perarakan kemerdekaan...sebab selalu pegi jadi dah tau nak paking mana n nak duduk mana...xyah berebut-rebut n xyah nak terintai-intai celah kepala orang...memang xpernah pun pegi kat kawasan utama yang depan Town Hall tu...sure sesak n lambat nak tunggu abis...biasa le pentas utama..macam2 agenda kat situ...xlarat nak layan weh segala macam tu...asal dapat tgok semua kontinjen dah pueh hati....lepak je kat sepanjang jalan dari starting point...sure loud n clear...
by the way ini le jalan teman pegi keje hari2...

Apakata kita layan jap dema2 yang join perbarisan pagi tadi...semangat patriotik tau kome...











Selamat Hari Merdeka ke 55....tahun depan kita layan lagi sini...
Sari
Ayoyo...dua hari dah lambat ni..apa kes? lambat aper? bukan lambat yang orang pompuan tu la..hehe...ni kes lambat datang keje...tensi mak :p

Semalam pepagi dah ujan...bila ujan otomatik kete jadi banyak n slow motion...xtau le apa penyakitnya....awal2 lagi dah jem...xtau punca...memang mengesot-ngesot...tambah plak dengan yang xder etika memandu...asik nak potong que je...ingat dia sorang je nak cepat...kita pun thumb print jugak tau...grrrr

Ingatkan separuh jalan je jem rupanya kat depan depan lagi pun jem...ader plak eksiden...motor n kete...hadoiii...sah2 la lambat so xyah nak terkejor-kejor lagik...pasrah ajer...8.10...

Pagi ni lagi teruk...salah sendiri jugak sebab xdengor info dari radio perak *syhhh!!! teman memang jarang2 layan perak.fm tu* jadinya kena melayan jem...again...kali ni jalan tutup sebab ader raptai hari merdeka...lagi la masak...pusing sana pusing sini...udah berpusu-pusu...teman kuar umah pukul 7 pagi okeh...mana tau 7.30 dah tutup jalan semua...kalau tau teman speed kat highway jer....so hari ni up sikit dari semalam..8.20...cemerlang kan....

Esok xtau lagi...kena cari n dengor info...anyway Selamat Hari Kebangsaan ke 55...
Sari
gambar cilok google

Selamat berkeroje le uols semua...mesti maleh2, boring2 n xder mood kan...tapi apa nak buat...keje tetap keje...nak cuti lebih2 kang abis plak cuti so layankan ajer kemalasan, keboringan dan kexdermoodan itew...haha

Banyak ke anak2 dapat duit raya? seronok sakan dema dapat duit baru ye...bab2 duit raya ni kompom bebudak le yang hepi...macam kita kecik2 dulu...seronok kutip duit raya rumah ke rumah...tipu le sapa kata xseronok :D

Citer pasal duit raya, ader le terjadi kisah sikit kat teman ni...xingat raya ke berapa...dalam raya ke 5 @ ke 6 aritu...masa tu umah teman dah stat xberenti tetamu datang...selain sedara-mara n kengkawan teman & hasben, kengkawan anak2 pun bukan main ramai lagi yang datang...dari yang kolej, menengah sampai le rendah...semuanya ader...mujor dema xdatang serentak...kalo x, kena bentang tikor kat luor ler..hihi

Okeh, berbalik ke citer teman...masa tu kengkawan anak teman yang darjah 6 datang...dalam 5 orang...dah makan minum semua tiba le masa nak bagi duit raya...teman pun macam biasa, amik sampul dalam laci terus bagi je bebudak tu...bila dema dah kuar, teman pun kemas2 le meja...rupa2nya ader lagi sorang dua yang lepak kat luor rumah teman...dengor le yang sorang tu cakap kat yang sorang lagi "eh, kita dapat duit raya RM10 le...kamu dapat brape? yang kawannya pun jawab "a'ah le, kita pun dapat RM10 jugak"...terus teman telan ayor lior jap...bior betikk...alamak!!!! ader 5 orang tadi....apalagi, macam lipas kudung le teman nengok laci...ayoyo...udah tersalah bagi sampul daaaa...sampul serupa tapi isi lain2...bila tanya en. hasben rupanya sampul tu bos dia yg bagi untuk anak2 teman...letak sekali kat situ...teman pun idak le check sebab konfiden dalam tu ader singgit je...huwaaa

Dalam kalut 2-3 minit tu, teman dengan xmalunya suruh anak teman bagitau kengkawan dia yang teman dah tersilap bagi sampul...siap mintak tolong pulangkan balik sampul tu n tukor dengan sampul lain...adoiii, buruk siku le plak...mujor le bebudak tu dengan rela hati *rela ke?* bagi balik sampul tu sambil tersengih-sengih...memang malu weh main mintak2 balik ni...tapi memandangkan duit2 tu duit raya orang bagi kat anak2 teman, maka nya terpaksaku terpaksaku membuat pilihan...ececeh chewah...aje kesian anak teman tu  kena pegi memanggil-manggil kengkawan dia yang lagi 3 orang yang dah jauh tu....sori bebanyak ye anak2...makcik ni udah xketahuan & malu2 kucing parsi...harap anak2 xbagitau mak ayah uols okeh *sure dah bagitau punya tu* :p

Anyway, satu pengajaran buat teman n boleh jugak jadi teladan kat sesapa yang nak hulur sampul raya...sila pastikan isi kandungannya betui untuk orang yang betui...mujor dapat diselamatkan...kalo x, berpeluh jugak makcik ni...bukan apa, takut bebudak tu pegi pukui canang kat yang lelain...bagitau ader umah yg bagi duit raya 10 hengget sorang...mau makcik ni kena deman kura2 tau...

Kesimpulannya pasni jangan over confident...hati2 bila memberi...bukan berkira cuma takut terkena...haha...

*pada anak2 tu, jangan serik datang raya lagi ye..nanti makcik masak spesel punya...peace*

Sari


Dah seminggu xnengok sini...almaklum raya raya raya...mana ader mood nak hapdetkan...

Arini dah 5 Syawal...kome cuti lagi ke? Teman pun cuti gak...mggu depan baru stat keje...tu pun mesti maleh2 je nak gi opis...

Tahun ni jalan jem mcm biasa...mula tu xrasa sgt sebab teman raya kat KL so jalan sangat clear ok...bila nak balik Ipoh ptg raya tu baru la agak tersekat-sekat...tambah plak dengan hujan lebat n angin kuat...memang xnampak jalan...gayat jugak weh...

Anyway jalan2 di hari lebaran tetap diteruskan...rumah2 yang wajib pegi dah settle...sambil tu melayan jugak tetamu yg datang ke rumah...semalam je 5 biji kete n 3 biji motor singgah...pagi sampai ke petang...kena refill kuah, mee, kueyteow n segala bahan2 sampingan sampai 2 kali...teman buat mee/kueyteow kari kerang je..menu tambahan kek coklat..

Arini buat bihun tomyam campur...buat yg simple2 je...jemu plak nak merendang bagai...kome plak camana? mesti menu gempak2 punya..nyamnyamnyam

Apapun, selamat ziarah-menziarahi...moga ikatan silaturrahim terus bersemi dan sentiasa diberkati...aminnn

Selamat aidilfitri, mohon dimaafi

Posted via Blogaway for android
Sari

Biar hati sejernih air, 
jgn pula dipenuhi lumpur, 
kalau salah saya belum berakhir, 
diharap diampun dgn rasa bersyukur

Jika budi dipenuhi ikhlas, 
jgn ia disulam tuba, 
jika ada salah yg belum dibalas, 
harap diampun di hariraya

Biar amarah disunting senyum, 
ibarat pekerti disulam kasih,
diharap dihalal makan dan minum, 
ibarat rezki yg tidak disisih 

SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN dari teman sekeluarga...
Sari
Ramadhan dah nak ke hujung...nampaknya ader lagi satu rukun yang kita kena buat...zakat fitrah...kome semua dah bayor ke? en. hasben teman belum lagi nampaknya...sehari-dua ni settle la ye bang :))

Dah tau kadar zakat kat tempat memasing? rasanya sama macam tahun lepas...apapun, meh kita jenguk2 jap


Ada banyak lagi masa nak bayor ni...ikut le kelapangan...cumanya kena tau bila waktu sunat, makruh, haram, paling afdal dan wajib untuk kita bayor...

Sunat - sepanjang bulan Ramadhan
Makruh - selepas solat sunat Aidilfitri hingga terbenam matahari 1 Syawal
Haram - selepas terbenam matahari 1 Syawal
Paling afdal - sebelum solat sunat Aidilfitri
Haram -  Selepas terbenam matahari 1 Syawal

Sementara ader masa ni, moh le kita bayor..terutama pada ketua2 keluarga...kita pun ble ingat2kan pada orang sekeliling kita kot2 ader yang terlupa...dalam zaman ni dah xder alasan xnak bayor sebab kat mana2 pun dah ader kaunter zakat fitrah...pegi ler mana2 shopping complex, mesti ader amil yang bertugas untuk buat kutipan...ntah2 kat bazar ramadhan pun ader...ader x?

Tambah2 awal Ogos aritu dah ader plak cara bayaran guna drive thru...ingat fast food je ader? xder makna okeh...hihi...walaupun belum diluaskan ke seluruh negara, tapi itu merupakan permulaan yang baik...sesuai sangat pada orang2 yang bebeno sibuk...setakat ni pelopornya adalah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Masjid Sultan Mizan Putrajaya....tahniah kat dema...good job :D


Okeh, tunggu apa lagi...moh kita berzakat...






Sari

Mesti mengkome penah makan kurma coklat plus badam ni kan...sedap x? perghhh, opkoz sedap sesesangat ye x.... teman memey like bebeno...nyamnyamnyam

Poser tahun ni lambat plak dapat makan kurma ni...cari jugak kat kedai tapi idak le teman nampak...last2 semalam pegi bazar ramadhan nampak ader makcik jual macam2 kurma dengan kismis...tambah2 bila nampak pek chocodate tu...rasa nak rembat laju2 je...tapi sebab bulan mulia ni terpaksa le buat2 slow motion pegang pek idaman itew....

Dah minggu akhir pose ni, kat umah 2 kotak kurma dah selesai...dulu2 teman suka kurma jenis Mariami...pehtu tukor plak yang kurma jenis tangkai2 tu...macam Safia dari YT ataupun yang tangkai brand Sunsweet...xjemu makannya weh...tapi kurma yang satu ni memang xmiss...kadang tu kena sorok2 skit sebab kalo x, cepat le licin lincapnya...bukan kedekut tapi regenya ader sikit mahal okeh...eh, tu bukan kedekut ke? tu jimat kan kan kan...

Apapun, dah pueh hati dah bila dapat makan kurma ni...ader kurma, ader coklat, ader badam...mana nak dapat dengan sekali suapan....ishhh..citer pun xguna...pegi le kome cari...ipoh mali talak tipu ma...hihi


Sari

Sumber gambar : Iftar 2012

Semalam teman n kengkawan Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) jabatan pegi ke Jabatan Kastam, Pengkalah Hulu....ader taklimat berkenaan KIK...untuk info, Jabatan Kastam ni pemenang tempat ketiga pertandingan KIK peringkat Negeri Perak dan juga peringkat Kebangsaan...kira kategori terer la group KIK dema ni...tu yang kami2 ni pegi sana...nak tengok projek dema n kongsi2 tip n trick...

Sebenonya opis teman ader 2 group KIK...group teman dah nak bertanding bulan 9 ni...InsyaAllah pada 4,5 & 6 September...tu yang memasing udah kecut perut..banyak menda xsettle lagi...adoiiii

Bila nengok projek dema tu, dapat le jugak sikit2 input...pada yang penah buat KIK ni, tau le jenuh ke idak...nampak macam xder menda tapi nak menyiapkannya kena lalui proses gaduh2, korban hari cuti, keje malam, pujuk suami/isteri/anak, kena bagi masa dengan keje hakiki....pendek kata, keje berkumpulan yang memang mencabor n kena banyak bersabor....

Pung pang pung pang taklimat n lawatan, udah le sampai ke petang...perjalanan memang jauh...lebih kurang 3 jam naik bas...paham2 je la bila guna bas kerajaan...mana boleh speeding macam bas ekspres...so layan je ler lagu raya sambil pejam2 mata...dah rasa macam dendang perantau plak...touching 2 minit...heheh

Dah pukul 6 petang, singgah le bazar ramadhan kat Lenggong...beli le ala kadar...standby untuk buka yang rasanya memang kompom dalam bas...dalam penat2 tu, teruja le plak nak merasa beriftar macam musafir...dalam bas tu dah macam2 bau makanan ader...ayor pun memacam kaler...dah rhope budak2 menunggu pengumuman waktu berbuka...sangat dahaga okeh....

Akhirnya rezeki kami berbuka di tempat yang paling strategik...dalam bas di stesyen minyak Shell..awesome kan :D... wahhh, cenggini perasaannya berbuka dengan kengkawan opis atas bas...teringat n tersedih jugak bila ingat anak2 n en. hasben yang tengah buka kat umah...perasan le kejap kot2 dema terasa satu tempat duduk yang kosong kosong tu...isk isk isk

Apapun, bertuah rasanya dapat rasa pengalaman ni...rasa macam satu keluarga besor...walaupun xselesa tapi tetap bersama....tahniah uolss...go go KIK...



Sari

Hamvoi2...banyak jugak entri kat blog kengkawan pasal ratu terjun ni...memang teruja kan kalo nak citer pasal atlit Malaysia yang bertanding kat Olimpik...mesti perasaan patriotik membara-bara ^-^

Teman idak le nengok detik2 kemenangan tu...xtahan mata ni weh...asik nak terkatup je..so masa sahur tadi cepat2 dapatkan info pasal gadis Bidayuh ni...walaweh...one more medal to Malaysia...bangga sesangat...

Tahniah pada gadis 19 tahun ni sebab dapat mengharumkan nama negara di arena terjun sekaligus menjadi wanita pertama Malaysia memenangi pingat di Olimpik...xkisah la walaupun pingat tu mengilaukan gangsa...bukan warna yang menjadi ukuran tapi usaha, jerit-perih dan semangat yang ditunjukkan nilainya seperti kilauan emas...

Go go Malaysia...

Sari


Teman kompom ramai yang tau pasal eskrem free ni kan...mana taknya, ramai dah tertelan ayor lior bila dapat tau Baskin Robbins nak bagi eskrem free kalo Dato Lee Chong Wei dapat emas badminton...

Bila DLCW xdapat emas, banyak komen2 yang kengkonon frust xdapat makan eskrem free...hello, rasa geram jugak teman bila baca komen2 cenggitu...macam xder sport spirit langsung...macam la nilai DLCW tu sama dgn satu scoop eskrem...kalo x pasal badminton olimpik tu pun uols boleh makan kan...pegi je time 31hb, sure dapat diskaun punya...*emo kejap*

Anyway, stat pukul 8 sampai 10 malam ni, saper2 yang rajin nak berator panjang demi sescoop eskrem yang femes ni, boleh le terjah mana2 cawangan Baskin Robbins...kalo kat Ipoh ni teman rasa ader satu je BR...kat JUSCO/AEON...hmmm, dah boleh bayangkan sesak dan padatnya BR tu nanti...

Serius teman xpenah lagi makan eskrem BR ni...rata2 yg teman dengor eskrem ni memang superb..the best eskrem kata dema...xder rezeki lagi kot...hehe...malam ni? idak le kot teman nak ke situ...tambah2 time bulan pose ni...kome tolong makankan untuk teman ye..hihi

*rindu plak eskrem malaysia*
Sari

Aritu McD ader buat promosi chicken foldover ni...kalo xsilap dari 12 sampai 25 Julai aritu..ble tgok entri NI

Nampaknya diaorang sambung lagi promo ni...khas untuk Ramadhan kot...mula semalam 6 Ogos sampai 15 Ogos...masa pun dah dipanjangkan...dari 11 pagi hingga 6 pagi...

Boleh le nak buat menu berbuka atau bersahur...beli satu free satu...janji print kupon ni n tunjuk masa nak beli...as simple as that...jommmmmmm :)


Sari

Cuti 3 hari tapi macam xcukup hari...agenda penuh..letih macam nak sampai maksimum...

Banyak menda rhopenya nak kena settle...hantor kete workshop, beli groceries, misi baju melayu, misi cuci mata kt furniture outlet, misi kukis raya n yg paling best misi emas badminton (ni pun masuk list ke,haha)

Memang rasa nak tercabut kepala lutut..geram je rasa bila nampak bantal yang memanggil-manggil..pantang letak kepala...mimpi sampai ke bintang sesaja...perasan kot2 atlit marathon tapi cungap weh...

Apapun lega sungguh bila banyak menda dah settle...yg sikit2 tu kayuh pelan2...harap uols pun cenggitu ye...

Pasni pikio pasal keje plak...aduh, bikin tensi gue...audit n meeting time mood raya menggebu? Grrrr..mujor sinar bonus nak masyuk..terus semangat atlit datang *sambil lari setempat*..haha *money eyes tetiba*

O ye..salam nuzul quran jugak..moga 10 ramadhan terakhir ini makin  meningkatkan amalan untuk mengumpul bekalan berganda...insyaAllah, aminnn



Posted via Blogaway for android
Sari
gambor cilok google

Minggu depan Perak dapat cuti extra...Nuzul Quran on next Monday (6 Ogos 2012)...yeayyyyy

Maka nya, kepala pun verangan nak menyepahkan dapor...panaskan oven sambil dengor lagu raya...walaweh...tambah semangat bila nengok gambor kukis kat atas tu...tapi mampu ke? huhu

Teman ni sebenonya dah pun mengoder kukis raya...ader le 2-3 jenis...kengkawan kat opis n kakak kat taska Amni yang jual...tapi biasanya teman akan buat jugak 1-2 jenis kukis yang budak sekolah pun boleh buat...tu kira feveret anak2 teman le...kengkawan dema kalo datang beraya pun asik pulun itu...apa lagi kalo bukan cornflakes madu dengan cornflakes coklat...hidang je langsai hidang je lesap...dulu penah jugak teman amik oder buat biskut ni tapi sekarang udah maleh....nak buat utk makan pun jenuh carik mood..camana nak meniaga kalo ikut mood kan...haha

Harapnya minggu ni akan datang kerajinan tahap maksimum...mana tau boleh tambah biskut coklat chip femes amos ke, snow almond ke, almond london ke...wow, perasan hebak tu...

Tunggu apalagi...moh cari resepi...



Sari

Buka apa arini? agak2 ader yang boring makan nasi x? kalo boring, meh try makan menda ni...offer untuk 3 hari (1 - 3 Ogos 2012) n untuk delivery aje....sekali sekala tukor selera ok gakkan...macam biasa kena print kupon ni...hitam putih diterima...pehtu memiza le kome sampai sudah...hmmm, italian..nyamnyamnyam




Sari

Kome dah ader ke koleksi duit baru ni? teman ader le dapat sekeping dua..terus simpan sebab sayang nak guna...heheh

Nampak gayanya raya kali ni bergaya dengan duit baru la ye..best le budak2 dapat mengumpui duit warna-warni ni...yang kita pun kena la cepat2 gi bank tukor duit..kang lambat2 abis plak...harapnya bank ader banyak stok duit ni terutama duit singgit dengan 5 hengget...

Eh, moh le kita pegi tukor...xsabor nak cium bau duit...hihi