Sari
Dah beli tudung raya ke? hangguk2, geleng2 ye...orang pompuan ni memang banyak menda kena siapkan...tambah2 nak dekat raya ni...kompom sibuk x sudah...

Teman pun belum mencari tudung lagi...al-maklum kena cari kaler yang ala2 matching dengan baju...walaupun sekarang ni bukan trend sedondon dah tapi kena la cari kaler yang seiras-iras kan...baru la ngam gitu....baru confident nak memosingkan diri depan kamera nanti..x gitu?

Cakap pasal tudung, opis teman ni dah meriah dengan macam2 tudung...dah ramai yang membisneskan diri menjual tudung...kome cakap je nak tudung camana...2 layer, 2 tone, 3 layer, 3 tone, ader siap brooch, xder brooch, bercorak, plain, dot2, ropol2...memang rabun n rambang mata dibuatnya weh....mau x tergoda...boleh cash, boleh hutang...ikut mana yang termampu...yang penting semuanya up to date...

Teman ni suka juga nengok fesyen tudung yang macam2 ni...selalunya teman ikut minat teman masa tu...ye le, teman ni ikut angin jugak...kejap minat bawal, kejap minat lycra, kejap minat chiffon...yang belum minat lagi syria dengan shawl je sebab rasa macam xsesuai dengan muka teman yang bulat kecil bulat besar bulat la besar...heheh...tambah plak dengan cara nak pakainya yang menguji kesabaran teman...i'm not that rajin okeh...teman rajin kat yang simple2 n sarung2 gitu...macam sekarang ni tengah berkenan kat chiffon 2 layer 2 tone...yang awning thai silk tu...rasa sweet je nengok orang pakai...tu yang nak pakai jugak kot2 boleh tumpang sweet macam dema...*buek*

Tudung camana pun xkisah le ye x...asalkan tutup aurat...kalo ikut ati, semua jenis tudung teman nak beli..at least satu fesyen sehelai...boleh gitu? boleh le sangat kalo teman ni tauke tudung...xpun en. hasben bagi duit poket khas untuk tudung...memang sepat ronggeng le teman....haha...berangan bebeno *pegang dada mata kat atas*




Sari
Teman ni kalo bab2 menu kat umah memang selalunya teman yang decide...en. hasben n anak2 makan je apa yang teman masak..sedap ke x belakang kira..lagipun mesti dema kata sedap kan, kalo kata idak kang harus dapor x berasap diboikot oleh teman....haha

Dari satu segi memang le mudah...masak hentam keromo pun jalan...no complaining...tapi bila tiba masa blur n buntu nak masak apa, tu yang pitam kejap...fenin ooo nak pikio menu...bila tanya dema, asik2 sukati sukati...hadoii

Bila time bulan poser ni lagi la teman maleh nak pikio...tambah2 yang nak berbukanya tinggal yang kecik2..kadang tu xmakan nasi pun bila buka...dema belasah kuih-muih je...harapkan en. hasben je jadi pemakan nasi tegar...maintain ye bang...

So bila anak lelaki teman mintak teman masak menu dia, teman lega sesangat...xyah pikio menu untuk aritu...lagipun menunya x mencabor langsung...mintak masakkan sardin je kome oiii...nak tergelak n tergeli-geli anak tekak teman tapi teman ikutkan je le...dok kat asrama mana nak dapat sardin ye tak...sardin cincai pun dia kata sedap...ayor tangan mak kan...vangga you..muahhh

Pehtu anak dara teman plak request...nak bawak bekal untuk berbuka kat kolej...teman orait je janji bagi menu....last2 jadik le ayam masak black pepper dengan sayur (kubis+carot+fish cake+fishball)...nasi xmasuk list ye puan2...hehe

Seronoknya bila dapat makan masakan dari ayor tangan mak kan..xkan sama dengan mana2 chef atau master chef...masak paling simple pun dah rasa nikmat yang teramat...dulu mesti kita pelik camana la mak ble masak sedap sangat cenggitu tapi bila dah jadi mak ni, baru teman paham....bukan rasa tu yang penting tapi ayor tangan kita yang buatkan masakan tu so spesel....bertuahnya kita dapat jadi mak2...boleh anak2 puji2 n rindu2 ayor tangan kita...walaupun sebenonya kita bukannya terer sangat masak tapi bila anak2 puji tu rasa dah kembang semangkuk n kalo boleh nak masak tiap2 jam...haha

Pasni jangan kata kita x reti masak dah...untuk family, kita la chef tersohor walaupun setakat goreng telur mata kerbau goyang2 semata...berbanggalah dengan skil anda itu...

*mak...i miss your "water hand"*






Sari


Semalam opis teman buat gotong-royong buat bubur yg paling femes masa bulan poser..apalagi kalo bukan bubur lambok kan...

Dari pagi le ajk2 dah stat buat keje..meriah la jugak walaupun yg banyaknya sesi menyembang n menengok..biasa la tu kan...

Dapat le juga teman menimba ilmu membubur..serius teman x penah buat bubur lambuk ni..maklum le mencabor jugak nak mengaconya..*statement org malas, kuikui*

Apapun mmg sedap le bubur yg dema masak ni..tambah plak dgn menu sampingannya -kerabu pucuk mangga n perut...nyamnyamnyam

Timakasih le pada semua yg join ye..nnti teman cuba2 buat plak..err, buat la sgt..

Posted via Blogaway for android
Sari

Senyum lebor nampaknya semua orang gomen n ex-gomen..dari malam tadi senyumnya yer..suke ler tewww :-)

Alhamdulillah, ader rezeki untuk dapat bonus tahun ni...walaupun setengah bulan gaji kira okeh le dari xder kan...maklum le, dah 2 tahun asik dapat bantuan khas kewangan RM500 je...lagipun last orang gomen dapat bonus masa 2008...masa tu dapat sebulan gaji atau minimum RM1000...

InsyaAllah, bayaran bonus akan dibayar pada 9 Ogos (Khamis) 2012...sempat lagi kan nak siap2 apa yang patut sebab dijangka Hari Raya Aidilfitri jatuh bedebub pada 19 Ogos (Ahad) 2012..*dam dam dum*

Nampaknya boleh le merancang agenda raya kali ni...mesti ader yang dah pikio nak nambah biskut raya, baju raya, duit raya baru, bling2 raya n segala bagai topik raya kan...yang penting jangan membazir x tentu hala...kang lepas raya termenung menengok poket yang kosong kosong oooo...

Apapun, selamat menghemahkan diri....daaa




Sari
Semenjak dua menjak ni teman nengok ramai yang dok citer pasal baju raya dari pereka2 tersohor....berebut kome grab yer...maklum le, bukan senang nak dapat pakai baju2 dema tu...boleh abis sebulan gaji kot untuk pakai sehelai 'ayor tangan' dema...huhuhu

Tapi skang ni dengornya golongan yang sedang2 macam kita ni udah boleh le nak membeli baju berlabelkan pereka2 femes ni...tambah2 offer ni kuar masa nak raya...memang bergaya sakan di hari lebaran le jawabnya kan...hamvoi hamvoi...

Ni dia pereka2 yang sudi sharekan koleksi dema dengan memberi rege yang berpatutan...kalo berkenan pejam mata, sambor je...walaupun koleksi ni terhad & kebarangkalian untuk sedondon aka serupa dengan orang lain tu agak tinggi tapi apa nak kisah...bak kata setengah orang..janji branded..hihi

Nak tengok koleksi Rizalman, Jovian Mandiage dan Razuwan Radzuwill? Jom usha dengan penuh fokus..sila jangan telan ayor lior yer :p

Koleksi Rizalman..dah ader jual kat TESCO yang terpilih seluruh negara...rege bermula dari RM80 hingga RM250 


Ni plak dari Jovian Mandiage..ader kat First Lady, Tesco terpilih dan Jalan TAR..boleh gak tengok kat laman web Zalora.com.my...rege RM180 ke atas...










Meh nengok Razuawan Radzuwill punya koleksi pulak...boleh tengok kat the poplook..rege dari RM179...




Amacam mengkome.. udah penin ker? tergugat tertarik x? teman nampak ader yang angguk2 tu...jangan pikio lelama sangat...kang sold out termimpi-mimpi plak...jom check beg duit sesama...*oh no* :P
Sari
Macam tahun2 sebelumnya, tahun ni punya Ramadhan pun dapat balik pukul 4.30 petang...masuk pukul 8 pagi...semua waktu anjal dibekukan kejap...

Sebab dapat balik cepat setengah jam, maka nya waktu rehat pun kena potong setengah jam...stat rehat pukul 1.30 sampai pukul 2.00...hari Jumaat, rehat mula 12.15 sampai 2.15 je...kira aci la tu kan...heheh

Seronok ye kome dapat balik awal...sempat le nak ke param ke, masak ke...ikut sukati kome ler ..yang penting berbuka dengan keluarga...kat Ipoh ni memang susah nak jumpa jem so xder alasan nak bukak puasa dalam kete...ekekeke

Ok, semangat nak mencongak menu udah muncul...nanti2 kita sambung yep...xtahan nengok ramai yang dah menayang juadah...meleleh ayor lior teman nengoknya...ish ish ish...


Sari
Hari ni 1 Ramadhan 1433...sahur apa pagi tadi? teman buat nasi goreng udang + milo panas je...alhamdulillah, en. hasben dan anak2 layan...hepi tengok nasi berbelen sikit...cukup le untuk si kecik Amni sarapan..

Rasanya ramai yang amik kesempatan balik kampung semalam atau hari ni...semuanya teruja nak sambut 1 Ramadhan dengan mak abah dan adik-beradik..dah jadi macam agenda wajib kan...mesti ada satu perasaan indah bila dapat berbuka puasa beramai-ramai dengan ahli keluarga di hari pertama puasa...mesti meriah dengan aktiviti dapur...pastu makanan berderet-deret macam keretapi...best sesangat...

Sekarang bila anak2 teman dah besar2, teman memang harap sangat kalo aktiviti ni dapat teman rasa lagi...rasai dengan keluarga sendiri...alhamdulillah, hari ini teman dapat rasakan keindahan perasaan itu...perasaan penyatuan dan keakraban sebuah keluarga...anak teman yang kat kolej dan kat asrama diberi kebenaran balik berbuka puasa dengan keluarga masing2...yeayyyy....rasa nak lompat bintang jap...hehe

Patut la mak abah kita suka sangat kalo kita bagitau kita nak balik kampung berbuka puasa sama2...terutama di 1 Ramadhan..dah kembang kempis hidung mak abah menahan sebak...agaknya kejap2 tu jugak abah nak sembelih ayam dan mak nak buat pengat pisang...so sweet kan...now i know how it's feel...speechless and awesome :D

Anyway, tengah pikio2 apa menu untuk berbuka...tak payah menu banyak2..yang penting semua tempat kat dapor kang terisi...en. hasben, teman, si kakak, si abang dan si adik semua ada dalam satu bulatan...yang pasti ada milo, ada kopi dan ada nescafe...cunnnn nakkk...

Terimakasih Ramadhan kerana memberi perasaan indah yang sangat mendalam ini...aminnnn






Sari

Alhamdulillah, esok kita semua akan mula berpuasa...sekejap je rasa masa kan...dah ramadhan lagi dan bersyukur sangat2 sebab kita masih diberi peluang untuk sama2 mendekatkan diri kepada Maha Pencipta sambil mengumpul pahala berganda...InsyaAllah...

Di kesempatan ini, teman nak mintak maap pada semua kengkawan maya xkira sama ada blogger atau tidak jika ader entri2 teman yang menyinggung hati dan perasaan kalian semua...harap kita terus berhubung tanpa sempadan walaupun tak pernah kenal/jumpa antara satu sama lain....

Moga Ramadhan kali ini memberi penuh keberkatan dan kenikmatan pada kita...aminnnn

Sari


Tak sia2 pada satu hari tu teman masuk like2 fb Nestle...tadi udah dapat surat...bukan setakat surat je kome weh tapi ader vocer SR lagi..vocer rm30, valid sampai 31 Ogos... *lompat bintang jap*

Kena simpan jauh2 kot vocer ni...kang  bulan poser meroyan nak makan ni saper nak jawab? Hakak jugak :-P



Posted via Blogaway for android
Sari
Teman ader dengor berita semalam pasal cadangan membenarkan pelajar sekolah bawak henpon ke sekolah mulai tahun depan (2013)...cumanya xsempat nak belek2 paper untuk tahu lebih detail...tapi teman tau ramai blogger dah hapdet pasal isu ni kat blog memasing...teman je ketinggalan menghapdet...

Bila kita sentuh bab undang2 sekolah ni, mesti le ader baik dan buruknya...tambah2 bila melibatkan barang yang sekarang ni merupakan keperluan dan bukan lagi kemampuan...boleh katakan sekarang ni susah nak jumpa orang yang xder henpon...yg kerap jumpa sekarang ni orang yang ader henpon lebih sebijik..kan kan kan...

Kalo tanya pendapat sekupang teman ni, nak buat boleh tapi kena betul2 ader pelan pengawasan yang mantap...kena la tetapkan henpon macam mana yang dibenarkan...xkan smartphone kot...kalo boleh bagi henpon yang boleh call & sms je..xder kamera bagai...mungkin kena isi borang untuk saper yang bawak henpon...ermmm, kalo kenakan charge ok gak kot..satu henpon RM5 ke...boleh gak sekolah dapat duit kan...:p

Pastu mungkin masa belajar semua henpon kena letak setempat...ader kotak (ikut nama) ke apa ke kat dalam kelas atau atas meja cikgu...pehtu kena buat mode silent...masa rehat baru boleh amik...lepas tu simpan balik kat tempatnya sampai le waktu loceng balik...

Tapi ye la kan...bukan senang nak control bebudak...bukan semuanya mendengor kata...teman pun ader anak kat kolej, asrama & sekolah harian biasa (sek. ren.)...semua pendekatan adalah berbeza...lain tempat lain masalahnya...macam anak teman yang kat kolej tu, memang xder masalah la...yang kat asrama tu penah teman bagi henpon bila tepon public sekolah asik rosak...dah berpuluh-puluh ratus ringgit teman belikan kad phone tapi asik2 xble guna...bila ader hal2 penting, terpaksa curi2 pinjam henpon kawan...memang agak menyulitkan...bila bagi henpon, terkantoi la plak...mujor ustaz tolong simpankan..sekarang ni kalo warden dapat tangkap henpon kat asrama, pelajar kena musnahkan sendiri phone tu...xder kompromi dah...so agaknya macam mana nak ader win-win situation untuk pelajar2 asrama ni?

Rata2 pendapat yang teman baca lebih banyak menyenaraikan keburukan dari kebaikan...maklum le, risiko hilang, salahguna dan lain2 menda yang diluar jangkaan boleh berlaku...bukan senang nak menguruskan masalah SIKAP...undang2 memang boleh dibuat tapi kesan dari pelaksanaannya bukan le semudah yang diteorikan...

Pada teman, kita lebih tahu samada anak2 kita memerlukan kemudahan tersebut atau tidak...bukan semua orang boleh hantar dan ambil anak2 hari2 di sekolah...macam teman sendiri...pagi anak pegi sekolah, petang baru jumpa lepas teman balik pejabat dan dema selesai sekolah  agama...masa lebih 8 jam tu memang anak di luar kawalan teman...kalo teman nak check dema, teman akan call tepon rumah masa yang teman tahu dema dah sampai...ataupun teman akan suruh dema call bila dah sampai rumah...masa tu memang berderet le pesanan penaja dan arahan dari mak dema ni...setakat ni, alhamdulillah...

Apapun ini semua baru cadangan je...mungkin akan ader trial and error  kot...yang penting kita kena tahu jadual/aktiviti anak2 xkira di tahap mana dema belajar...lagipun cikgu ader, kengkawan anak pun ader...boleh la kita manafaatkan orang2 di sekeliling anak2 kita...make use of it...insyaAllah...berjaga-jaga itu perlu walaupun kita hanya mampu merancang...so, just wait and see :P



Sari
Sebenonya plan nak berpotluck ni minggu lepas lagi tapi sebab memasing ader aral melintang, postponed ke harini...biasa le bila nak dekat2 poser ramai yang nak bersedekah...bukannya nak makan sangat pun..cuma seronok bila dapat bergabung menu..dari sebekas jadi berbekas-bekas..mesti rasa nak makan semua yang ader atas meja...hilang kesopanan & kesipu-sipuan...yang penting time ni no diet...hehe

Dah nama pun entri potluck kan, maka gambor makanan adalah wajib...mesti le nak tayang-menayang cuma toksah le aspect hiasan macam masterchef...bukannya pertandingan masak pun...sedap ke tak belakang kira...kalo xpandai masak, boleh beli je...xder terma dan syarat okeh...

sayur campor & sambal tumis udang

Kurma daging & ikan masin (belanak kan?)

makaroni goreng, ikan masin & rendang kerang+kacang

kerabu pucuk paku+jantung pisang, kari ikan & roti canai (dalam paper)

 hamper, agar2, karipap, cucur bawang, apam polka dot, keropok-kerepek & ayor

Idak ke kenyang kalo dah memacam ader...memang boleh buntat dibuatnya...makan dari pagi sampai ke petang...dok mengulang-ngulang...free plak tu...mana nak cari kat tempat lain kan...hihi

Opss, lupa plak ader model KFC jugak

teman ni mampu jadi model ikan masin je le...hikhik

 

Anyway, timakasih la uols sebab support potluck ni...pasni boleh le pikio pasal ramadhan yer...selamat berpuasa dengan penuh jaya dan bergaya...
*pssttt, mesti dah berangan nak potluck raya plak kan...heppp*
Sari

Sumber : Harian Metro

Cuepacs akan bermesyuarat Isnin ni dan antara isu yang akan dibincangkan ialah tuntutan bonus Aidilfitri untuk 1.4 juta penjawat awam...

Keputusan hasil perbincangan tu nanti akan dikemukakan kepada Pengerusi SPA, Tan Sri Mahmood Adam pada 19 Julai 2012...

Ehem ehem, harap kengkawan gomen n teman jugak x terlalu berharap sangat..mcm orang2 dulu kabo, guruh berdentum di langit air tempayan jangan dicurahkan..

Kalo betui dapat, syukur alhamdulillah..kalo xdapat toksah le nak marah2..cuma doa2 le dapat..heheh ;-)



Posted via Blogaway for android
Sari


Kalo x pekena nescafe ni dlm seminggu rasa mcm xcukup zat je..muahaha...

Jemput minum ;-)

Posted via Blogaway for android
Sari

Kupon offer Mc D lagi...kali ni Chicken Foldover pulak...sedap n kenyang ni weh...

Macam biasa, limited time..stat 12 Julai sampai 25 Julai 2012...a la carte semata..hehe

Satu kupon per resit yer...boleh ajer pakat2 dgn geng..xpun satu famili boleh kongsi2...print jangan xprint :p

Apalagi..boleh ler pekena sebelum pose...*otak pikio makan jewww...huh*
Sari
Minggu lepas ader buat entri pasal sukan sekolah..kat SINI


Ahad baru ni ader sukan lagi..sukan untuk si kecik pulak..sukan tadika...so kena hapdet jugak le nampaknya...

Memang enjoy nengok budak2 tadika bersukan...diaorang ikut suka je..xder undang2 sukan dah...belasah je kome yer..heheh

Amni masuk dua acara...1) lumba lari murid perempuan 4 tahun..2) sukaneka kumpulan..bawak bola pingpong dalam sudu...

Moh layan gambor nan ado...

Berbaris tengah padang

Baju kuning - 6 tahun

Baju biru - 5 tahun

Baju merah - 4 tahun

Duduk2 sebelum penyampaian hadiah

lumba lari..dapat ler no. 1..phewiitt

sukaneka kumpulan dapat no. 2..phewiitt lagikkk

Okey...jumpa lagi sukan tahun depan

Timakasih cikgu2 yang berpeluh sakan melayan kerenah kanak2 riang tu semua...gud job yeahh :D



Sari
Rasa nak tergeli-geli anak tekak n ketiak teman bila anak dara teman dok mengadu pasal minggu orientasi dia...hari ni abis ler minggu yang dikatakan seksa tu...hihi..amekaw :p

Sebelum ni (2 tahun dulu) bila adiknya citer pasal minggu orientasi, dia dok kutuk2 n perlekeh-lekeh jer..sekarang ni baru le tau langit tinggi rendah...dulu adiknya dok komplen kena pumping, kena urut badan, kena pau duit bila nak gi toilet dan macam2 lagi,  dia gelak2 jer...bila kena batang idung baru la xabis2 menghapdet twitter *curi2 hapdet le tew*...xcukup tido la, taklimat bosan la, teh pahit la...kueyteow tawar la...hamvoi2..ingat rumah sendiri ke nak bergolek santai...

Teringat plak teman masa zaman remaja hingusan dulu...masa tu form 3, masuk le asrama..ajernya ari2 teman nangih..memang minggu orientasi jadi minggu ragging...siap kena basuh kain senior, kena kepung dalam kelas, kena kepung kat tangga...waaaa..xtahan teman sampai mintak kuar dari sekolah tu...lebih rela kat sekolah biasa je..*sekarang baru menyesal keluar dari situ..huhu*

Pehtu bila abih SPM, dapat le offer sambung belajo...kena le duduk asrama...masa tu kengkonon dah besor..rhopenya masih nangeh jugak bila tiba minggu orientasi...teruk le jugak kena tapi kali ni macam boleh tahan sebab malu tu lebey..haha...memang stress masa minggu tu sampai susut le badan teman...bila balik kampung, opah teman pun nanya nape badan teman dah melidi? auwww, suka teman :D

Sekarang ni bila anak2 mengadu menda2 yang pernah teman lalui dulu, teman mampu senyum je (dalam hati gelak kaw2)...nak amik ati dema, teman dengor je ler luahan hati penuh emosi dema tu dengan muka kesian campor perihatin...your mother is a good listener right?*wink wink*

Apapun, teman gerenti ramai yang pernah merasai pengalaman pahit manis ni...bila dah berlalu, baru kita tau, itulah kenangan terindah zaman student yang x dapat kita ulangi...

Seperkara yang buat teman terharu, cepatnya masa berlalu dan alhamdulillah, Tuhan memberi kesempatan untuk teman merasai satu lagi pengalaman baru...melihat anak2 melalui fasa seterusnya dalam hidup mereka...Thank You Allah!!!..Aminnnn








Sari

Selalunya kalo AEON (dulu JUSCO) Member Day, memang teman gerenti terjah punya (statement eksyenkah?)...siap amik cuti lagi..baru puas skit nak membelek-belek...beli belum tentu...haha *propa*

Kali ni xtau dapat gi ke x...dah 2-3 hari dapat flyernya tapi minggu ni memacam benor agendanya...minggu ni je teman kena amik cuti 2 hari...hari selasa aritu cuti ngantor anak ke KPMSI (entri SINI)..esok plak kena ke SEMESTI...ader perjumpaan dengan cikgu kelas & cikgu subjek sekolah anak teman...so xdapat la nak berjimba arini...*sori kalo ader yg cebik muka sambil cakap..ader aku kisah?*

Hmmm, selamat menyoping le pada yang dapat pegi...cuma serius teman suka kalo AEON ni buat sale...insyaAllah ader la menda2 yang berbaloi di beli...janji kena pandai pilih n tau harga semasa...yg best bila dapat voucher RM10 untuk RM100 yang kita belanjakan...voucher tu plak xder expired date so boleh kumpui2 untuk redeem menda lain...

Hepi shopping kakak2 semua...beli untuk raya ke? :)


Sari
Arini cuti tapi dah kuar umah macam pegi keje...dah malam ni baru sempat  online so entri ringkas  je yang mampu...

Pendek citer arini teman ke Seri Iskandar...antor anak teman masuk KPM (Kolej Profesional Mara)...


Panjang citer kemudian le baru teman story...badan penat idea n mood x berapa nak mari...kena buat regangan dulu ni..

So lapan lagi..yeah yeah :-P

*agak2 teroyak (nangis) ke anak teman tu  :-[*

Posted via Blogaway for android
Sari
Entri berunsur sejarah...sila baca dalam hati..*apa kaitannya?heheh*

Hari Jumaat lepas Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) telah mengumumkan yang Lembah Lenggong telah diiktiraf sebagai tapak warisan dunia...tahniah semua...mesti orang2 Perak semua bangga kan :)

Penemuan bersejarah 'Perak Man' dan 'Perak Woman' pada 2001 dan 2004 sebagai artifak telah meyakinkan dunia bahawa kependudukan tamadun manusia telah bermula di Malaysia kira2 11,000 tahun dulu...tau x pasal 'Perak Man' ni? meh kita kongsi sesama n jangan boring2 k..mari belajar sejarah :p

Rangka 'Perak Man'



sumber dari pelanconganlenggong.com


Orang yang bertanggungjawab dalam penemuan terpenting rangka manusia ni ialah Prof. Emiritius Dato' Zuraina Majid dari Pusat Penyelidikan Arkeologi Malaysia, USM...ditemui di Gua Gunung Runtuh berdekatan Kg. Geluk, Lenggong...

'Perak Man' adalah rangka manusia yang paling lengkap di Asia Tenggara untuk zaman Paleolitik...dilahirkan dengan kecacatan genetik dan dikebumikan dalam satu upacara amal dalam keadaan berlipat...kedua-dua kakinya dilipat ke bahagian badan dan tangannya diletakkan di atas dada dan bahu...merupakan seorang lelaki berumur 40-45 tahun, tinggi 154cm, sihat semasa hidup walaupun dilahirkan cacat, makan makanan berserat serta kerap mencangkung...owhhhh, cenggitu sinopsisnya...

Nak tau lebih detail? kena ler datang ke Muzium Arkeologi, Lenggong sana tu...baru ler pueh hati..heheh...boleh nengok 'live' rangka 'Perak Man'..sambil melancong sambil makan doroyan sambil belajo.. pakej lengkap gitu ..


Selamat Datang Ke Negeri Perak.....panduan ringkas semata...

Lokasi Muzium - Kampung Kota Tampan, Lenggong...8 km ke selatan dari Pekan Lenggong dan 2 km dari jalanraya Kuala Kangsar - Grik

Hari & Masa Lawatan - Isnin hingga Ahad : 9 pagi - 5 ptg...Jumaat : 9 pagi - 12 thari, 3 ptg - 5 ptg

Bayaran Masuk - Percuma

Kemudahan Penginapan - Rumah Rehat Lenggong : Tel : 05-7678702 : kadar sewa - RM60, RM70 & RM90 

Lepas ni, kena masuk kan lokasi ni dalam menu percutian...boleh?