Sari
Minggu ni nampaknya citer pasal baby je kan...

Memula pasal sorang gadis yg mendakwa ader wanita 70an tinggalkan baby kat depan pintu rumahnya..kononnya wanita tu suruh jaga baby tu..kalau xnak jaga, boleh buang je baby tu...huh, statement kejam kan..

Rupa2nya bukan wanita tua tu punya angkara...yg jadi dalangnya ialah GADIS yang membuat laporan tu...senang citer, baby tu adalah anak kepada si gadis...

Pihak polis dah mereman gadis tu & akhirnya dia mengaku melahirkan baby berkenaan di salah sebuah bilik dirumahnya...selepas bersalin, dia menyerahkan anaknya kepada seorang kakak angkatnya untuk dijaga beberapa hari...bila kakak angkatnya pulangkan balik baby tu, si gadis terpaksa berulang-alik menjaga anaknya di rumah kakak angkat tersebut tanpa diketahui oleh keluarganya...difahamkan akibat penat untuk menyembunyikan anaknya, gadis tersebut terpaksa membuat laporan kepada pihak berkuasa tetapi dengan mereka-reka cerita supaya rahsianya x terbongkar...tapi akhirnya terkantoi jugakkan...

Citer seterusnya plak tentang kisah penyebaran video kanak2 didera di sebuah taska...teman ader tengok video ni kat facebook semalam...rasanya ramai dah tengok kan...sian betul budak2 tu dibedung ketat2 dengan kain...dah le kena bedung, ader jugak yg mulutnya dilekat dengan pita pelekat...mujor la xjadi apa2 kat budak2 tu...kesian kat owner taska tu kena kutuk & dikata macam2 oleh pembaca2 FB...

Bila teman baca SINAR pagi tadi baru la teman tau yg semua rakaman tu adalah sabotaj belaka...hasil siasatan JKM, ianya adalah cubaan khianat 2 orang bekas pekerjanya yang x puas hati dengan owner tu yg memberhentikan perkhidmatan mereka...

Alahai, niaya je owner taska tu kena fitnah padahal taska tu dah berdaftar dengan JKM & dah ikut semua peraturan yang ditetapkan...

Macam2 kejadian kan...sabor je lahhhh


Sari
Dalam 2 minggu lepas ader teman terbaca ke facebook pasal susu tepung tiruan ni..tiruan dari segi packagingnya...silap plak teman xsave gambor susu tu...dalam gambor tu ditunjukkan penipuan pada  pembalut tin susu tu...

Rupanya tin tu ader 2 lapisan...kalo dikoyakkan lapisan pertama tu baru la nampak lapisan kedua...yg musykil tu lapisan pertama brand lain, lapisan kedua brand lain...yg lapisan pertama atau yg luar sekali tu brand mahal & femes dari lapisan kedua...jadinya harga susu tu adalah mengikut harga brand yg mahal...hishhh, memang teraniaya la jawabnya...

So arini teman baca kat KOSMO pasal susu tiruan lagi..kali ni isi dalam kotak plak yang bermasalah...seorang bapa ni beli 2 kotak susu (macam biasa xtunjuk jenama..hmmm) kat pasaraya besar di Bayan Baru, George Town..

Bila dibukak kotak2 tu, didapati setiap bungkusan dibungkus dengan plastik lutsinar dan  bukan dengan plastik aluminium macam biasa...warna susu tu plak adalah putih macam tepung bukan warna krim disamping tiada bau dan rasa...harga susu tu plak adalah harga offer RM16.99 untuk 700 gram...sape boleh teka susu brand apa tu???

Apapun, si bapa dah buat aduan kat pihak pasaraya tersebut dan mereka akan menghubungi syarikat pembekal susu untuk memaklumkan pasal hal ni...sampel susu tu jugak dah dibawa ke Pejabat Kesihatan Timur Laut untuk dibuat ujian di makmal...

Nampaknya kita kena lebih berhati-hati..senang2 je kita kena tipu..itu yg kita tau..yg xtau camana agaknyakan...yang penting jangan takut laporkan pada pihak berkuasa...dan yang paling penting pihak2 berkaitan dapat menyatakan/menunjukkan dengan jelas & nyata produk/brand apa yg terlibat...baru la senang kita nak elak ye x?


Sari
Biasa x dengor orang beli MC? Biasa la kan...masa teman keje swasta dulu memang ader kaki yg tau mana2 klinik yg jual MC ni...masa tu regenya RM5 je...memula tu teman pun xtau ader MC palsu tapi bila kena buat keje2 kat admin, baru la teman tau...ajernya memacam cara orang nak menipu kan...

So bila baca ader sindiket jual MC palsu ni teman xler amik port sangat....cumanya yg buat teman terkejut tu bila MC tu dema beli kat kedai gambor!!!...ye kome, diulang, kedai gambor...bukan kat klinik!

Kedai gambor ni kat Taman Ungku Tun Aminah, Skudai, Johor...MC ni dijual pada warganegara Malaysia yg keje kat JB & Singapura...Tauke kedai ni kantoi lepas orang awam buat aduan tentang kekerapan pelanggan datang ke situ tapi bukan sebab nak ambik gambor atau cuci gambor...

Jadinya polis dah serbu kedai ni pada 17 Feb. lepas...apa yg dijumpai adalah 162 keping sijil MC palsu, 13 unit cop atas nama 13 orang doktor dari hospital kerajaan, 3 buah komputer, 1 laptop, 2 printer, 2 keping disket & lain2 peralatan berkaitan yg digunakan untuk buat MC tu...

Nak amik MC ni pun senang je..masuk kedai & terus bayor..brape? rm 25 satu sijil..agak2 kalo kita gi klinik jumpa doktor dpt x rege camtu?

Cumanya teman xbrape paham camana cop nama Dr kerajaan boleh diguna dgn selamba oleh tauke kedai tu..naya la diaorg kalo nama diaorg dah disalahguna..

Apapun, salah tetap salah..boleh kena tindakan tatatertib tau..silap2 kena buang keje lagi...xberbaloi langsung dgn nilai rm 25...hmmm

publish by blog it for android
Sari
Semalam CUEPACS dah bentangkan kertas cadangan pada mesyuarat pasukan petugas semakan semula SBPA...

Antara yang dibentangkan semestinya pasal kenaikan gaji di mana dicadangkan kenaikan antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54..

Meh tengok perinciannya skit...

#Gred 1 hingga 16 - RM700

#Gred 17 hingga 26 - RM1,000

#Gred 27 hingga 40 - RM1,500

#Gred 41 hingga 48 - RM1,800

#Gred 52 hingga 54 - RM2,500

Kalo yang xfaham, ni ader contohnya ...bagi yang Gred 17, katakan gaji semasa dalam SSMnya RM800, so dicadangkan dinaikkan lagi RM1,000 menjadi RM1,800...macam tu la jugak utk yg gred lain...

Dicadangkan juga bagi mereka yang berada di tangga gaji tahap maksimum atau pada gaji mati perlu dibayar tunggakan kenaikan gaji tahunan selama mana mereka tidak mendapat sebarang kenaikan selain perlu dinaikkan gred....errr, paham ke kome?

Apapun, ni hanya cadangan je tau...kita wait n see la ye.. : D

kredit to KOSMO
Sari
Ader berhajat nak beli kete baru?

Dengornya mulai Januari 2012, peluang nak dapat pinjaman kenderaan makin susah...dari 10 permohonan hanya 3 je yg diluluskan oleh pihak bank...

Apa kata kita usha skit info garispanduan tu...tgok susah ke senang syarat2nya..

# Berkuatkuasa mulai 1 Januari 2012

# Peminjam wajib mengisytihar baki pendapatan (gaji bersih) selepas ditolak potongan cukai berjadual (PCB),  caruman KWSP & tunggakan hutang lain seperti pinjaman perumahan, kenderaan & kad kredit

# Semua institusi kewangan perlu meneliti tanggungan hutang peminjam dalam menilai kemampuan mereka untuk membayar balik pinjaman & seterusnya meluluskan permohonan

# Tempoh maksimum bagi permohonan pembiayaan kenderaan mulai 18 November 2011 tidak boleh melebihi sembilan tahun sama ada melalui perbankan konvensional atau perbankan Islam

# Institut kewangan perlu menyediakan maklumat khusus kepada pengguna mengenai jumlah pembayaran balik & jumlah kos faedah serta peningkatan dalam kadar pembiayaan untuk memastikan bahawa pengguna memahami implikasi pinjaman

Dimaklumkan Persatuan Automatif Malaysia (MAA) & Perodua mengalami penyusutan jualan kenderaan sebanyak 5 %....

Agak2 perlu x disemak semula garispanduan ni???

Sumber :Kosmo & Bank Negara Malaysia
Sari
Kome tgok x berita malam tadi...ishh, macam2 la sekarang ni...

Teman xpernah la lagi jumpa buku ni...tapi kabornya dah terjual 2 juta naskhah seluruh dunia...xtau la macam mana buku cenggini boleh terlepas pandang & dijual dikedai2 buku terkemuka & diletakkan di ruangan kanak2...

Tajuk buku...Where Did I Come From..

Buku ni setebal 44 mukasurat berharga RM39.80

Dari luar memang nampak biasa jer tapi kebanyakan mukasuratnya memaparkan gambar2 yg x sepatutnya ditengok oleh kanak2...memang SXXX

Contoh gambor yg ader dlm buku tu...

Selain tu ader jugak ditunjukkan gambor pasangan berbogel dalam tab mandi & pasangan berbogel sambil berpegangan tangan...dikatakan juga ader dijelaskan tentang hubungan seks & cara2 melakukannya secara terperinci berserta pelbagai illustrasi....*ader ditunjukkan di sesetengah blog cuma teman xsanggup nak sharekan gambornya* GRRRRRRR...pppffftttt...

Ishhh, geram betoi teman....tau la yg buat buku tu mat saleh tapi nape la boleh senang2 terlepas dijual secara bebas tanpa kawalan...harap2 KDN akan beri perhatian SERIUS pada perkara ni...

Nampaknya kita kena hati2 la beli buku untuk anak2...pastu jangan takut buat report/aduan kalo terjumpa buku ni kat kedai buku yg kita pegi... 

Jom sama2 kita cegah & musnah sebelum sampai ke tangan anak2 kita...

Sari

Tu dia kome...Pizza Hut ader buat offer...namanya Pizza Hut Viva Coupons...3 regular viva pizza + 6 soup...

Kalo minat, boleh le bawak kupon ni ke Pizza Hut..macam biasa, print je..hitam putih pun diterima...boleh makan situ atau bawak balik...cumanya kupon ni valid 3 hari je...stat hari ni 20/02/2012 sampai 22/02/2012...

So apalagi...jom pakat kongsi2
Sari


Macam yg semua tau semlm PM turun merasmikan RTC (Rural Transformation Centre) pertama negara kat Gopeng..jadinya jalan Ipoh-Gopeng memang sesak teruk...cadangnya nak pegi semalam tapi xsanggup la plak nak menempuh jem bagai tu..tambah2 hujan lebat sgt...

So pagi tadi teman terjah le ke RTC.. kalo dulu tempat ni di panggil TEMAN...ader teman buat entri pasal TEMAN tu kat SINI  


Pagi tadi awal2 lagi dah jem...parking pun dah penuh..sampai ader yg parking kat seberang jalan...jauh jugak la nak jalan ke dalam...so nak senang, teman n en. hasben naik motor je...lomantik meh...:p

Banyak jugak aktiviti kat sini...teman pun xder la pegi semua booth...singgah mana yg berkenan je...anyway sempat jugak buat pemeriksaan kesihatan,..check berat, tinggi, tekanan darah & gula dalam darah...alhamdulillah teman n en. hasben normal semuanya...aminnnn!

Ok, jom kita round2 jap...
Booth Jab. Pertanian

jom tanam pokok

Alat untuk belah biji buah mangga

Booth Jab. Perikanan

Ikan emas 


Ikan Discus

Ikan hiasan

Ikan sungai tempatan

Ikan Arowana Emas

Udang galah

Produk pekasam

 Cer teka, Motor ke Basikal ?

Comey je motor ni

Ni pun cute jugak

Hasil kerja IKM Lumut

Hasil kerja Politeknik Ungku Omar, Ipoh

Ater, ini je la yg dpt teman sharekan...ajernya lenguh jugak ler meronda-ronda kat sini...tu belum pegi kat gerai2 jual makanan...rasa nak beli semua...maklum le..produk Perak..gerenti sedappp weh...

Apalagi kome..Moh datang ke Perak...


Sari
Saper penah masuk maraton? nampak macam xder jer...teman penah kot tapi bukannya maraton...merentas desa..haha.. aci x?.masa sekolah dulu mesti kome ingat lagi kan...bestkan...best sebab larinya kejap je..jalan + menyembang yang lebih...

Semenjak dua menjak ni ader la en. hasben ajak teman bermaraton...tapi idak le teman nak join lagi...mentang2 la dia dah join International Penang Bridge Marathon 2011, dengan eksyennya dia ajak2 ayam kat teman...setakat walkaton pun dah berpeluh bagai, inikan maraton...semput mak !

Tapi bila teman baca kat paper yg ader sorang warga emas dari India join maraton, rasa tercabor la plak...kome bayangkan le..umornya dah 100 tahun tapi boleh lagi berlari sampai 42km...kome mampu? ohhh..

Meh kita teruja jap...


Namanya Fauja Singh...mula bermaraton masa umor 89 tahun sejauh 32 km...dia berlari sebab nak larikan diri dari kesedihan & kesepian berikutan kematian anak keduanya, Kuldip (meninggal dunia akibat ditimpa palang besi di rumah)...

Sejak tu dia terus berlari & berlari...siap ader jurulatih kecergasan lagi...kome nak tau ke camana tahap kecergasan pakcik Fauja ni?...jangan jeles yer sebab tahap kecergasan tulangnya adalah seperti mereka yg berusia 35 tahun!!! wowweh...

Disebabkan semangat pakcik Fauja ni jugak, jenama sukan ADIDAS telah melantiknya sebagai duta mereka dalam kempen Imposible Is Nothing...berganding dengan David Beckam lagi tau...perghhh

Dalam pada tu, sebuah biografi berjudul Turbaned Tornado : The Oldest Marathon Runner Fauja Singh telah diterbitkan pada 6 Jun 2011...ditulis oleh Kushwant Singh setebal 144 mukasurat...boleh la carik kat kedai2 buku kalo berminat yer..

Apa la agaknya pakcik Fauja ni punya rejim pemakanan ek? ohhh..kena memilih juga bila makan ni...makan bila rasa lapar je...pastu x makan nasi (alamak! pengsan teman), parata, pakoras & makanan bergoreng....dietnya hanya sayuran hijau, yogurt, kacang dal & roti...minum plak air masak & teh halia...

Amacam kome? semangat x bila tengok pakcik ni? Selain jaga makan, pakcik ni jugak akan berlari sekurang-kurangnya 10km sehari...larat ke kita weh...adeh adeh..

Teman ni ntah ler..harap baca je ler...takotnya kalo en. hasben baca ni, alamat lagi kerap le dia mengajak teman....huhu...*nak pikio alasan jap*
Sari
*gambar hiasan*

Ni teman nak kongsi citer kat KOSMO arini...

Geram, sedih, marah bebeno teman bila baca sindiket jual baby ni...kome tgok la baby2 semua tu..comel, gebu, putih...semua cukup...rasa nak peluk cium je kan...

Tapi ader jugak orang yg xder hati perut nak jual baby2 ni...sorang baby macam ni boleh cecah RM 20,000 tau..tambah2 kalo kulitnya cerah & harganya boleh meningkat kalo disertakan dengan sijil kelahiran...

Biasanya baby yang dijual berumur 1 hingga 3 bulan & sindiket ni adalah terancang bermula dengan penjagaan rapi pada ibu2 yang mengandung di pusat jagaan haram...ini untuk pastikan baby yang dilahirkan adalah sihat dan sempurna dan boleh dijual dengan nilai yang tinggi...

Entah ler..teman pun xtau ler nak cakap apa...dah la buat menda haram, jual plak tu...ishhhh...xtercapai akal jap...pppfffttt..
Sari
Ekoran melanjutkan had umur pesaraan kakitangan sektor awam dari 58 ke 60 tahun, sektor swasta pun nampaknya akan membuat tindakan yg serupa...rang undang2 menaikkan had umur kakitangan swasta dari 55 ke 60 atau 64 tahun akan dibentangkan pada sidang dewan rakyat bulan depan...

Kalo ikut undang2 baru tu nanti, seseorang pekerja hanya akan bersara wajib bila dah sampai umur 60 tahun tapi jika khidmat pekerja tersebut  masih relevan & diperlukan, perkhidmatannya boleh dilanjutkan 4 tahun lagi iaitu 64 tahun...

Berkemungkinan dari lanjutan umur persaraan ni, akan berlaku pindaan ke atas Akta Pekerja & KWSP... mungkin duit KWSP pun hanya boleh keluar ikut umur bersara...kita tengok la camana nanti ye...

Haaa...amacam kome? setuju ker? MTUC & MEF dah bersetuju menyokong cadangan ni...dikatakan ianya dapat membantu 6.1 juta staff swasta menjana pendapatan yang lebih baik sebelum bersara..

Apapun, nampak macam ader sokongan berbelah bagi untuk cadangan ni...terutama bagi golongan muda sebab akan mengurangkan peluang anak2 muda ni mendapat pekerjaan...tiap2 tahun graduan ramai yg keluar tapi jawatan kosong terhad...kena tggu orang gomen & orang swata pencen/bersara baru ader peluang...kesian jugak kat diaorg kan...silap2 semua pakat gi oversea..kerja kat negara lain...kita jugak yg rugi....

Harap2 ader kaedah terbaik untuk bagi manafaat kepada semua golongan...win-win situation...nak cakap2 lebih2 pun xberani sebab memasing ader pendapat memasing...kalo pikir hutang memang la nak keje sampai abis hutang kan tapi esok2 kalo anak2 kita xder keje camana plak????

Sumber: KOSMO
Sari
Orang sekarang ni ader macam2 cara nak menipu...xkira la dalam hal apapun...yg terbaru ni dalam hal sambung belajar...

Modus operandinya cenggini
- Guna logo Kementerian Sumber Manusia (KSM) pada surat tawaran program Diploma & Kursus SKM
- kenakan bayaran RM400 sebagai yuran pra pendaftaran jika layak
- Tawaran asrama & elaun sara diri
- Bantuan PTPK & PTPN  diuruskan
- Program diadakan secara usahasama dengan universiti tempatan

Kejadian berlaku kat Kajang....Dewan Cempaka, Majlis Perbandaran Kajang (MPK)....mangsa akan dipilih secara rawak dan diberi surat tawaran temuduga melanjutkan pelajaran ke IPTA & IPTS menggunakan surat yg berlogokan Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK)...JPK adalah salah satu jabatan di bawah KSM...

Mangsa2 akan diberi taklimat selama 4 jam dan satu sesi temuduga akan dilakukan...cara pengendalian taklimat amat teratur, profesional  & sistematik macam betul2 anjuran pihak Kementerian...

Diaorag ni terkantoi bila ader ibubapa yg terbaca risalah penafian daripada JPK yg ditampal di pintu dewan yg menafikan mereka terlibat dengan program tu...ditambah pulak apabila tidak dinyatakan dengan terperinci nama & no. telefon syarikat yg menganjurkan  program...bila ditanya pada ejen syarikat saper yg menampal surat penafian tu, diaorang xmengaku plak padahal kata wakil JPK...errrr, berbelit-belitkan...

Apapun, kesian la kat mak bapak n adik2 tu...mesti la semua seronok bila dapat offer sambung belajar kan...tup tup, kena tipu idup-idup...yg belum bayor duit pra pendaftraran RM400 tu selamat la...yg dah bayor, kira hangus rentung la jawabnya...

Sampai ati betul orang2 ni menganiaya orang lain...kalo teman pun mesti hangin satu badan punya...kalo sedara mara diaorang yg kena amacam??? GRRRR...

Sari
Hari Sabtu Ahad baru ni ntah angin aper yg datang...rasa nak guna oven menggebu-gebu...xtau la kot2 pasal tgok Shah Rukh Khan kat tv petang Sabtu tu...kuch2 hota hai weh...sampai penuh timeline twitter n status facebook orang dok update...hamvoi kome..

Ok2, abaikan SRK tu...sesi menayang jap...teman tayang seketui dua gambor je..resepi ke citer ke, kalo ader masa teman hapdet lagi..nak settle menda jap..okbai..

Kek Sabtu - Soft Cotton Japanese Cheesecake



Kek Ahad - Kek Karamel Pelangi


Yang Sabtu dah settle, yang Ahad dah tinggal separuh *wink wink*
Sari


Saper xder henpon? betoi xder? tipu la...sekarang ni mana nak cari org xder henpon...yg ader lebih satu henpon lagi ramai kot dari yg xder henpon....

Macam artikel yg teman baca kat paper Mingguan Malaysia hari ni...bayangkan jumlah henpon lebih banyak dari penduduk M'sia sendiri..37 juta henpon untuk 28 juta penduduk...wow!

Yang paling mengejutkan, kajian daripada Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (SKMM) mendapati seramai 198, 286 orang menggunaka 5 unit henpon dalam satu2 masa..fuyooo...
Just imagine ader sesetengah pengguna sanggup berbelanja hingga RM10,000 setahun untuk beli henpon pintar setiap kali ader model terbaru di pasaran...korang sanggup? *garu telinga jap*

Xdinafikan pentingnya alat komunikasi ni yg dulunya hanya orang2 berduit/kaya je yg mampu pakai...dalam zaman ni, dari budak sekolah rendah sampai la atuk nenek kita semuanya ader henpon...tambah2 sekarang ni henpon guna touch screen je..senang bebeno..xyah tekan byk2 kali untuk cari huruf...

Cumanya sejak ader henpon ni teman mmg xhafal no. tepon mcm dulu2...ingat no.sendiri n no. en,hasben je...yg lain2 tu kirim salam la...tu pasal bila tertinggal henpon rasa mcm mati kutu jap...kalo tertinggal pun mesti rasa nak patah balik amik kan...yg dapat teman maintainkan pasal henpon ni ialah hanya 1 henpon n 1 brand yg sama pada satu2 masa...tetap setia kat Samsung...ngeeee...

Ok, henpon dah panggil tu..owhhh, new mention on twitter..okbai



Sari
virus rotavirus

Risau juga teman dengor berita n baca paper sehari dua ni...bayangkan ler..dalam masa sebulan lebih dah ader 2,236 kes dan 2 kematian di 2 daerah sahaja...Hilir Perak dan Batang Padang...

Kome tau apa ke menatang rotavirus ni? secara amnya rotavirus merupakan jangkitan yang boleh menyebabkan gastroenteritis parah (cirit-birit dan muntah teruk) di kalangan anak kecil...

Ni antara simptom @ tanda2 terkena jangkitan 


Tanda2 lain ialah demam panas, muntah, cirit-birit, hilang selera makan, sakit kepala, sakit perut dan loya

Masalah demam panas n muntah ni akan berlanjutan hingga 9 hari...sementara cirit-birit plak boleh berterusan hingga 3 minggu...bila muntah n cirit birit terlalu lama, masalah yang lebih besar n serius akan berlaku iaitu dehidrasi (kehilangan air dlm badan) yg akan membawa maut...
Selain itu, jika muntah n cirit-birit menjadi serius, ia akan menjurus kepada kegagalan fungsi buah pinggang, kejutan n kerosakan otak...

Penyakit ni mudah berjangkit melalui air n makanan..ia juga boleh tersebar melalui najis ke mulut iaitu berpindah dari sorang kpd sorang yg lain menerusi objek2 yg tercemar atau bagi kanak2 menerusi barangan mainan...virus ni lasak weh sebab boleh hidup berjam-jam di atas tangan atau kalau dalam persekitaran biasa boleh hidup hingga 5 hari...

Jadinya sebagai langkah cegah sebelum parah, sangat2 disarankan untuk memasak air sebelum minum, basuh tangan guna sabun n air sebelum/selepas makan, semasa sediakan makanan, semasa sentuh makanan dan selepas menggunakan tandas...

Digalakkan juga mengurangkan makanan mentah macam ulam-ulaman..bagi kanak2, jangan lupa bersihkan peralatan mereka dengan merebus dan membersihkannya dengan sempurna...

Harap kita sama2 dapat awasi simptom2 yg ada..jangan lengah2 ke klinik atau hospital yg terdekat kalo kome  ader tanda2 tu...harap jugak wabak ni xmerebak ke daerah lain kat Perak ni...Tapah dengan Ipoh ni bukannya jauh bebenor...setengah jam je ikut highway...huhu







Sari

Nak tau x berapa berat baby ni masa lahir hari Sabtu aritu? Jangan x tau kome...berat baby Chun Chun ni ialah 7.04 kilogram!!! Uhuk uhuk, telan ayor lior teman nengok beratnya...anak2 teman yg berat biasa2 pun ajernya jenuh, inikan plak seberat itu....pffftttt

X pasti le baby ni lahir normal atau operation..xder plak dibagitau...yg pasti baby ni la baby paling berat kat negara China sejak tahun 1949...

Gambor kat atas tu tunjuk nurse tengah mandikan dia...mesti selesa n gebu je pegang badan Chun Chun tu kan...*bestnya kalo dapat picit2 dia* :p

Sari
Sekarang ni satu rumah mesti dah ader paling kurang 1 laptopkan...dah jadi gajet wajib..bukan lagi sebab nak mewah2...sampai bila xder tu rasa macam ader yang kurang...cenggitu ekkk?


Teman jenjalan maya tadi...jumpa pasal ni...boleh la share kot2 ader yang nak sambor atau tambah laptop...teman ni xrajin nak kaji2 bab2 spec lappy ni...asal ble guna, jalannnn..so jgn ler tanya teman mana satu antara kat bawah ni yg lagi ok...teman baca spec dia pun dah penin..haha

Toshiba Qosmio X775-Q7272





Display: 17.3-inch Widescreen

Storage: 1.0 TB (500GB 7200rpm Serial ATA x2)

Processor: Intel Core i7-2630QM processor
Memory: 6GB DDR3 1333MHz
Graphics: NVIDIA GeForce GTX 560M w/NVIDIA Optimus Technology
Battery and Power: Li-Ion (47Wh, 8-Cell), 180W (19V x 9.5A) Auto-sensing,100-240V AC Adapter
Wireless: Wi-Fi® Wireless networking (802.11b/g/n)
Audio: Stereo Headphone Jack, Built-in microphone, Microphone input port with Sleep and Music, harman/kardon® stereo speakers


Samsung Series 3 NP350U2B-A01



Display: 12.5-inch

Storage: 500GB

Processor: Intel® Core™ i5 2410M
Memory: 4GB DDR3
Graphics: Intel GMA HD
Battery and Power: 6Cell, 60W
Wireless: 802.11 a/b/g/n
Audio: 3 W Stereo Speaker (1.5 W x 2)

HP ProBook 4530s-XU015UT



Display: 15.6-inch HD

Storage: 320GB 7200rpm SATA

Processor: Intel Core i3-2310M 2.1GHz
Memory: 4GB DDR3 1333MHz
Graphics: Intel HD Graphics 3000
Battery and Power: 6-cell (47 WHr) Li-Ion, 65-watt AC adapter
Wireless: Atheros 802.11b/g/n
Audio: SRS Premium Sound Integrated microphone

Lenovo G770-10372KU



Display: 17.3-inch

Storage: 750GB 5400rpm SATA

Processor: Intel Core i5-2410M 2.30GHz
Memory: 6GB DDR3 1333MHz
Graphics: AMD Radeon HD 6650M 1GB DDR3 VRAM
Battery and Power: 6-cell Lithium Ion (48 WHr)
Wireless: 802.11b/g/n Wireless LAN
Audio: Integrated Sound card, Internal 2 x 1.5W speakers

Acer AS7741G-6426




Display: 17.3-inch Active Matrix TFT

Storage: 640 GB 5400rpm Serial ATA

Processor: Intel Core i5-480M 2.66 GHz
Memory: 4 GB DDR3 SDRAM
Graphics: Radeon HD 6550M 1GB DDR3 SDRAM
Battery and Power: 6-cell Lithium Ion (Li-Ion), 4400 mAh
Wireless: Acer InviLink Nplify IEEE 802.11b/g/n

HP Pavilion DV6-6140us



Display: 15.6-inch
Storage: 640GB 5400rpm SATA
Processor: AMD A-Series A8-3500M 1.5GHz
Memory: 6GB DDR3
Graphics: Integrated AMD Radeon HD 6620G Discrete-Class Graphics
Battery and Power: 6-Cell 55WHr Lithium-Ion Battery, 65-watt AC adapter
Wireless: 802.11b/g/n Wireless LAN
Audio: Beats Audio, Integrated digital microphone, Internal Speakers

Acer Aspire TimelineX AS1830T-6651







Display: 11.6-inch

Storage: 500GB 5400rpm SATA

Processor: Intel Core i5-470UM 1.33GHz
Memory: 4GB
Graphics: Intel HD Graphics
Battery and Power: 6-cell Li-ion Battery (5800 mAh)
Wireless: 802.11b/g/n Wireless LAN
Audio: Optimized 2nd Generation Dolby Sound Room audio enhancement, featuring Dolby Headphone, Dolby Natural Bass, Dolby Sound Space ExpanderHeadphone, Dolby Natural Bass, Suara Dolby Ruang Expander

ThinkPad X120e 05962RU




Display: 11.6-inch

Storage: 320GB 7200rpm SATA

Processor: AMD Fusion Dual-Core Processor E-350 1.6GHz
Memory: 4GB DDR 1333MHz
Graphics: AMD Radeon HD 6310
Battery and Power: 6-cell lithium ion, 65-watt AC adapter
Wireless: 802.11b/g/n Wireless LAN
Audio: High Definition (HD) Audio, Built-in digital mono microphone, Internal stereo speakers,1 watt x 2


Apple MacBook Air MC965LL/A





Display: 13.3-inch Wide XGA+

Storage: 128GB SSD

Processor: Intel Core i5 1.7GHz
Memory: 4GB DDR3 1333MHz
Graphics: Intel HD Graphics 3000
Wireless: 802.11a/b/g/n Wireless LAN
Audio: Omnidirectional microphone, Support for Apple Earphones with Remote and Mic, Built-in stereo speakers

Apple MacBook Pro MD314LL/A





Display: 13.3-inch

Storage: 750GB 5400rpm Serial ATA
Processor: Intel Core i7 2.8GHz Dual-core
Memory: 4GB DDR3 1333MHz SDRAM
Graphics: Intel HD Graphics 3000
Battery and Power: 60W MagSafe Power Adapter, AC wall plug, power cord
Wireless: 802.11a/b/g/n Wireless LAN
Audio: Stereo speakers with subwoofer, omnidirectional microphone, combined headphone/line in

Ater, aper tunggu lagi...study betoi2 pastu jadikan wishlist 2012 *wink wink*


Sari
Bestkan cuti lagi...untung la kat negara kita byk public holiday...boleh balik kampung, buat kenduri, jalan2 n tidorrr..hehe

Cuti Maulidur Rasul baru ni teman ke Klang, sepupu teman kawin...famili teman ni kalo bab2 kenduri memang selalunya ramai yg turun padang...xkira la dari mana...macam kenduri kat Klang ni...pak sedara n mak sedara dari Kedah n Johor pun datang sama...masa ni la semua nak berkumpul...rugi kalo xjoin..

Dulu masa abang pada sepupu (pengantin) ni kawin, ader la buat rewang2 (gotong-royong)...meriah sesangat...kami adik beradik n sedara mara je handle...semua bab ader pakarnya...dari memasak sampai la mengandam...siap ader cabutan bertuah lagi...nombornya kat tuala good morning so semua la bawak ke sana sini tuala tu...teman pun dapat jugak lucky draw tu...best ooo kena sorak...haha

Tahun lepas kakak pengantin plak kawin...ader gak rewang tapi x mcm abangnya...kami sibuk masa hari kawin je sebab nak buat pecal...bayangkan ler..baju smua dah lawa2 tapi still potong kacang, tauhu, timun n aksesori2 lain...happening gak....macam bursa saham...heheh

Kenduri kali ni rewangnya makin kurang...teman pun datang hari kenduri sbb hari sebelumnya en. hasben keje...yg tolong2 pun masa nak akad nikah je...yg lain2 semua dah settle...jadinya kali ni lebih byk masa melepak n berborak...teman pun dah xbrape nak kenal anak2 buah yg dah besor2...harap dema je yg kenal teman...:p

Walaupun rindu suasana kecoh merewang tapi terpaksa jugak ikut edaran masa...sekarang ni asal ader duit, semua boleh jadi...cakap je nak wedding yg camana...tuan rumah xyah nak ribut2 dengan periuk belanga dah...rumah pun bersih n kemas je...tambah plak skang ni dah byk homestay...sewa sebiji dua, semua sedara mara kumpul setempat kat situ je..

Anyway, tahniah ler pada semua yg hadir n meraikan raja sehari kita tu...xlupa kat makcik n pakcik teman yg bertungkus-lumus menjadikan majlis anakanda mereka berjalan lancar...semuanya sedap2 n cantik2 belaka...

tahniah jugak pada adik pengantin yg jadi jurumekap/mak andam masa majlis akad nikah - go go Yani...

Mekap : Iryani Zainal (The Touch That Makes You Perfect) 

tak lupa jugak pada sepupu teman yg ke sana sini as a photographer - nice job Min...

Lensa Kreatif Photography
                        http://www.facebook.com/groups/lensakreatif/

Paling tahniahnya kat sepupu teman ler yang dah bertukor status..moga perkahwinan kalian berkekalan hingga ke hujung nyawa....aminnnn




Sari
MOGA SELAWAT UNTUK JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W. SENTIASA DI HATI KITA




Alangkah indahnya hidup ini

Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya Rasulullah Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kami rindu padamu
Allahumma Solli Ala Muhammad
Ya Rabbi Solli Alaihi Wasallim 

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ucapkan
Hanya tuhan saja yang tahu

Kutahu cintamu kepada umat
Umati kutahu bimbangnya kau tentang kami
Syafaatkan kami
Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu

Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Terimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulullah Ya Habiballah
Kurniakanlah syafaatmu
Sari
Semenjak 2012 ni ader x kome rasa kenaikan di mana-mana? maklum le, heboh satu malaya kononnya orang koje gomen nak dapat naik gaji...dah xsempat-sempat nak kena sainnya...last2, ajernya hadooo *wink wink*

Ingatkan bila dah kena tangguh pasal gaji ni, barang kat luor tu maintain le macam biasa...rhopenya idak dema kisah...laju je dema up harga...memang rasa kecik bebeno dah nilai duit sekarang ni..

Teman xtau le kalo teman je rasa hal naik-menaik ni...ater, udah ketara benor kenanya...macam aritu teman ke pasor...beli timun sebiji dengan terung panjang 2 biji...RM4.80...hari lain plak beli peria sebiji..RM2.00...tu baru menda basah n mentah...

Ader satu hari tu plak teman xsempat masak sbb ader program kat sekolah dari pukul 8 pagi sampai 1 tengahari...teman singgah le gerai makan nak tapau lauk-pauk...pusing punya pusing teman cedok le seketul ikan bawal (bahagian ekor) masak kari, sambal tumis ikan bilis dengan petai n sayur campur dengan daging...pegi kat cashier...RM14.50...terdiam kejap teman...nak argue jugak rasanya tapi kat belakang dah ramai yg berator...terkulat-kulat jugak ler teman nak membayornya...kalo tau regenya cenggitu, teman balik masak nasi goreng cincai pun xper..huh...memang rasa x berbaloi beli...dah ler rege mahal, rasa plak kureng banget...tapi xbaik kan merungut depan rezeki so baham je la..asal kenyang...

Ingatkan kalo naik gaji boleh la menyimpan lebih skit tapi belum apa2 duit simpanan pun boleh abis kalo rege melambung-labung sakan cenggini...bab2 makan ni takkan nak bajet ketat2 sangat kan...lagipun biasanya kita jarang tawar-menawar bila tiba bab makanan...rasa satu benda yg xpatut kita nak berkira...kerja penat2 mesti sekali-sekala kita nak makan yg sedap2..betul x? sebab tu ader peribahasa "gendang gendut tali kecapi, kenyang perut sukahati"..phewiiittttt

Walaupun kita ader kuasa membeli tapi selalunya kita tewas dengan percaturan peniaga...setakat nak boikot, berapa lama tahannya...tiap2 bulan barang dapur mesti kena beli...kalo satu barang naik 20 sen, 5 barang dah jadi singgit...belum kira belanja pasar lagi...aduhai..kira punya kira, sama je naik gaji ke x...gaji naik = rege barang naik..sekarang ni lagi la best, gaji belum naik, barang dah melonjak-lonjak naik...pffftttt...

Nampaknya suka atau x, kena la belanja berhemah...beli yg perlu n bila perlu je..boleh ke weh...*garu pale jap*










Sari
Rasanya semua staf gomen tau pasal penangguhan SBPA ni kan...so xyah le nak harap gaji baru dalam masa terdekat...sila kembali ke hakikat gaji SSM..heheh

Dalam pada tu CUEPACS dijangka akan menyiapkan kertas kerja berdasarkan 5 tuntutan berikut...meh kita tengok sesama...setuju ke x kengkawan?

1) Mengkaji semula prinsip pemindahan gaji penjawat awam Gred 54 ke bawah

2) Mengekalkan kekananan penjawat dalam SSM sebelum bertukar ke SBPA

3) Mengkaji semula tangga gaji maksimum

4) Menyenaraikan penjawat yang layak memperoleh kenaikan gaji 7 hingga 13 peratus

5) Menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred

Antara cadangan CUEPACS lagi ialah

 - meletakkan hanya 7 daripada 36 jawatan sebagai jawatan premier

- mencadangkan diberi kenaikan mengikut tempoh penjawat berada pada gaji maksimum iaitu jika 10 tahun diberi 5 kenaikan, 8 tahun diberi 4 kenaikan, 6 tahun diberi 3 kenaikan, 4 tahun diberi 2 kenaikan dan 2 tahun diberi 1 kenaikan

- mencadangkan kenaikan gaji di antara 7 hingga 13 peratus bagi Gred 1-40 dan 10 peratus bagi Gred 41-54 mengikut SSM...

InsyaAllah, kertas kerja ni akan disiapkan dalam tempoh 3 minggu bermula 10 Februari dan akan diserahkan kepada PM...

So jom kita bersabor...

Harapnya ader keputusan yang adil, saksama dan seimbang...aminnn