Sari
Hujung minggu ni pegi mana? agak2 ader terasa nak makan stimbot x? teman ni jarang2 sangat makan stail stimbot ni...lama dulu makannya...anak2 pun xberapa reti nak makan segala macam sosej n fishball tu..setakat hirup sup tu laju le dema...

Aritu teman dapat le pegi kat satu kedai ni..jauh jugak dari Ipoh..nun kat Manjung tu nama kedainya Shabu-Shabu...menu utamanya masakan stimbot..kedai ni bukak dari  pukul 11.30 pagi sampai 11.30 malam...selain makanan set, ala-carte pun ader..ikut le selera memasing...kalo yg amik set tu, makan le sampai lebam..heheh...
Menu siang punya package RM13.90 utk dewasa..makan malam plak RM19.90 sorang termasuk barbeque..kanak2 bawah ketinggian 90mm kira free yer..
Tip berguna utk makan kat sini ialah biorkan perut anda kosong atau isi seminima yg boleh...baru la rasa makan berbaloi-baloi...

Jom layan perut...

pandangan bila bukak pintu kedai

bahan2 untuk stimbot..pilih n ambik le byk mana suka


pilihan sos..yummy

 ni lagi yummy..eskrim

pilihan minuman...
ada jugak section utk buat ABC tapi terlupa nak amik gambornya..huhu

sup utk stimbot..sebelah sup ayam n sebelah sup tulang..
tomyam pun ader tapi pedas skit

sayur-sayuran, kerang-kerangan n ala2 dimsum

ader jugak pop corn ayam, keropok (xtau namanya) n buah-buahan

Selain menu kat atas tu ader gak section makan pagi n tengahari..ader bihun, mee, nasi putih, telur dadar,kari ayam dan macam2 lagi lah...manisan macam agar2 n kek pun ader...meriahkan...

Kalo datang sini, makan kena abiskan tau..kalo x, caj RM5 akan dikenakan pada setiap 100g makanan yg xabis so kasi clear itu semua pinggan aaaa... :D:D:D
Sari
Saper suka makan laksa? rasanya ramai yg gemor dengan makanan ni...kalo time raya mmg kebanyakan rumah akan ader hidangan ni..al-maklum, menu yg ringkas, sedap n berkhasiat...

Aritu teman kena buat keje luor..jadinya merasa la nak makan makanan femes kat tempat tu...lokasinya kat Kuala Kangsar atau lebih tepat lagi kat belakang sekolah Tsung Hwa, Jalan Dato Sagor, Kuala Kangsar...nama kedai/restoran ni Laksa Pak Ngah

Laksa Pak Ngah ni dah wujud dari tahun 1955..kiranya resepi turun temurun...dari naik motor sampai la ader van/lori sendiri..laksanya pun adalah buatan sendiri dari adunan tepung beras...biasanya orang Kuala Kangsar ni mmg buat laksa sendiri...yg membezakan rasa laksa kat sini adalah kuahnya...

Pada teman, kuah laksa Pak Ngah ni agak cair...ikannya pun diblend agak halus tapi rasa smuanya cukup...masam, masin n pedas..yg special tu boleh letak lain2 bahan ikut selera macam cucur, telur goreng n fishball...kalo xnak makan laksa, lain2 menu pun ader...pehtu boleh juga cuci2 mata sebab kat sini jugak ader jual tudung, t-shirt, jubah dan aksesori wanita...menarik kan...

Apalagi, meh le singgah...

dok sibuk amik gambor lori/van ni sampai lupa amik gambor kedai..hehe

bukti ke-femes-an laksa pak ngah ni

pilih le mana yg berkenan

teman pilih laksa cucur...ngeee

Kalo xpueh makan, boleh bungkus cuma xder online jer..hihi :D
Sari
Cubaan 123
Published with Blogger-droid v1.7.4
Sari
Hari ni cuti umum...sronok walaupun sehari...anak2 lagi la sronok sbb dpt cuti direct..malam tadi dah gi umah kawan opis (India) yg buat makan2 sempena Deepavali...just pegi utk menghormati jemputan bukan utk sama2 meraikan..:D

Anyway, pagi tadi singgah jap kat kedai kucing...beli makanan utk 4 ekor anak beranak kat umah ni...selalu mmg hasben beli kat kedai ni...kalo yg suka bela kucing mesti tau kedai kat area Gunung Rapat ni...mcm2 ader..dari makanan sampai la aksesori..comey2 plak tu..selain kucing ader gak arnab, hamster, burung, anjing n monyet...anak2 pun suka sgt kalo datang sini...smua kucing dema nak pegang...

Geram plak nengok kucing2 kat sini...macam2 rupa, macam2 kaler...perangai pun mengada-ngada je..smua buat muka kesian n manja2 gitu...mana x rasa nak picit2 je..hehe

sebelum tu jom layan arnab dulu...






kucing time....





Banyak lagi sebenonya kucing2 yg beraneka kat sini..gebu2 n so hairy...teman ni bab2 geram nengok tu boleh le..bab2 pemakanan, perubatan n kumbahan teman serah 100 percent kat hasben...anak2 plak suka sangat bab2 cari kutu kucing..sanggup mengadap sekor demi sekor...kucing2 tu pun dengan gediknya  macam menyerah jer..so sweet..hihi

Apapun moh sesama kita sokong kempen hentikan keganasan terhadap haiwan....x gitu Lisa Surihani?


Sari
Sebenonya aktiviti ni xdirancang utk teman sebab biasanya ini aktiviti en hasben dgn sepupunya...tapi ntah camana ari Sabtu baru ni, teringin plak teman nak memolow en. hasben. Kebetulan sepupunya ader hal so ble la teman test setakat mana kelaratan teman nak mendaki bukit...


Untuk makluman, Bukit Kledang merupakan bukit banjaran yg terbesar di Perak ni. Bukit ni adalah sesatunya bukit yg digunakan sbg lokasi pemancar bagi semua rangkaian radio n tv di Ipoh. Tempat ni mmg antara lokasi feveret untuk orang2 yg gemor aktiviti mendaki. Tak pun untuk yg suka exercise yg agak mencabar...mmg sesuai sgt la... 


Kat sini ader 4 jenis trail yg dipanggil 4-2 (1 jam perjalanan), 4-3 (1.5 jam), 4-9 (2 jam ) n RTM (4 jam)...so semalam as a beginner, teman try yg 4-2...ikut jungle tracking..nak ikut jalan tar pun ble tapi sbb cuaca agak panas, teman ikut le yg hutan2 skit...kengkonon xpdc couple hiking...chewahhh


Ok, meh usha skit suasananya....

ni kira starting point

walaupun terbakor tapi tetap klasik


let's begin







ni asap dari kilang barang lusuh yg terbakar selama 17 jam tu 
(masuk paper n berita) 




nmpk x menara RTM tu? lain kali le teman panjat..hehe

dah sampai puncak 4-2..horeyyyy


Memang xcukup napeh weh dibuatnya..smpai naik penin2 teman..byk kali gak berenti sbb muka dah mcm udang kena bakor...bukan sbb cuaca paneh tapi sbb baju yg dah basah..mmg teman respek giler kat ahso2 n apek2 yg naik bukit ni...naik malu teman nengok dema steady je... huhu


Rehat2 kejap kat atas ni pehtu masa untuk menurun plak...mulanya nak turun ikut jalan tar tapi akan amik masa setengah jam so kitaorg decide turun ikut tangga...10 minit je tapi lutut teman dah rhope goyang gerudi...nak ikat tali kasut pun kaki dah vibrate...hoho


ni kalo turun ikut jalan tar

kitaorg ikut ni

Seronok gak layan panjat bukit ni...cumanya akibat bagi org yg xpenah naik n jarang bersenam mcm teman ni adalah sakit betis yg melampau...dari semalam jalan pun x betul..sakit kome oiii..dah urut pun xilang lagi...padan la muka nak ikut sangat...bajet macam atlit..rhopenya pancit...cehhhh

Sesapa yg nak mencuba, sila ler datang...jgn segan2 sbb kat sini byk orang2 yg lebih berumur dari kita...siap dema yg bagi semangat lagi...apalagi..jom mencabar diri!!!!
Sari
Seminggu dua ni aktiviti petang adalah di tepi laman...selalunya time camtu anak2 dah ke padang permainan, tapi disebabkan pokok ni dah membuah, dema kena ler tolong mengutip buah ni...pokoknya rendang jer..tapi ader jugak part yg kena guna tangga..jadinya teman n anak2 yg xbrapa nak tinggi ni, kena la settlekan bahagian bawahan...

Pokok ni memang dah lama en hasben tanam...setakat ni tiap tahun merasa la buahnya...cuma kali ni buahnya makin mengecik...mcm xcukup zat n mineral...dah macam buah budak sekolah..cinonet je..makan mcm xpuas walaupun manis n lekang...nampaknya kena ikut petua orang tua2 untuk taburkan garam kasar kat keliling pokok...

Meh tgok skit buahnya...jgn tertipu dgn gambor...kalo yg nmpk besor tu adalah sebab teman zoom dekat yer...heheh

buah rambutan ditepi pagar,
amik tangga tolong petikkan


petik jgn xpetik

bila nak penuh ni..

nak rasa?

Buah ni kalo kupas pehtu simpan dlm peti ais, perghhh nyaman giler makan...kan kan kan....
Sari
Hari Ahad lepas pukul 6.30 pagi, teman n en. hasben dah berdesup ke dataran Majlis Bandaraya Ipoh..sesaja nak meregangkan otot2 yg dah keras kematu ni...mmg dah lama sesangat teman x exercise..dah ketat segala muscle...tulang pun dah berkeriuk-keriuk...aiyak...

Ni le first time teman join walkaton...walk walk je kan..ini je la yg mampu..nak join ton2 lain mcm jogaton, larianton, maraton idak le tercapai akal...harus esoknya demam urat...haha

Walkaton ni anjuran Hospital Raja Permaisuri Bainun, Majlis Bandaraya Ipoh dan lain2 NGO...program ni namanya WALKATON DERMA ORGAN "WALK OF LIFE"..program untuk menggalakkan orang ramai menderma organ selepas meninggal dunia ...kita boleh derma organ ataupun tisu...organ yg boleh didermakan ialah jantung, paru2, hati, buah pinggang dan pankreas sementara tisu plak ialah injap jantung, tulang, kulit dan kornea..nak tau lebih detail? ble contact Pusat Sumber Transplan Nasional, KL..tolfree 1-800-88-9080email :ntrc@hkl.gov.my...camana? berminat x? :p

Apapun, mmg seronok n enjoy ..rasa jalan kat Ipoh ni ana yg punya..nampak mcm relax je tapi berpeluh jugak la...cuma belum hangit je lagi..ekeke..
Jom layan suasana walkaton

beg cenderahati utk peserta
(dalamnya ader air mineral. topi, epal, muffin, pamplet, vitamin C n sijil)

starting/ending point

adik2 yg paling happening especially masa pemanasan badan/regangan..
sporting abis tapi still dlm barisan

kakak n adik yg betul2 buat teman touching...sanggup berdukung sebagai sokongan..
cabaran utk yg normal

medical team...sempoikan

masa nak berlepas, hon tersekat, semua orang gelak...haha

peserta walkaton ~ 1000 -1500 orang

dapat sijil weh...

harap2 lepas ni ader lagi program cenggini...walaupun teman belum dapat lagi nak derma organ tapi teman dah derma peluh dah...bleh ke camtu? ngeee
Sari


Sajer nak war2kan pada kengkawan blog yg gemor dgn fast food...Mc D offer lagi..kali ni quarter pounder...mmg shedap, yummy n kenyang...


Kome print je kupon tu..hitam putih pun boleh..


Only RM6.99 + tax = RM7.40. Only Valid with coupon.

Date : 17 - 25 Oct 2011.



Apa lagi..gi le berator cepat...

Sari
Hari Sabtu aritu besday anak dara teman...mmg masa hari kejadian xsempat nk buat apa2...setakat wish je ler..sian kakak..ntah apa le yang maknya sibokkan...macam xcukup hari...
Akhirnya maknya pun kengkonon menggagah n merajinkan diri buat menda ni...untuk dia, dia, dia, dia, dia n maknya jugak..haha..

Anyway, ni first time cuba baked guna kaedah water bath atau bain marie... selalu nengok kat internet cara membakor ni tapi xpenah nak cuba...al-maklum, oven teman tu dah berkurun sampaikan rak, penyepit n dulang pun hilang xdpt dikesan...jadinya bila nak guna kaedah ni kena punggah la bekas2 yg sesuai supaya muat masuk ke dlm oven teman...riso jugak xmenjadi tapi try n error je lah...yg ni kira plain cheese cake so ble taruk filling ikut suka memasing...xde terma n syarat..heheh

Ini le rhope cheese cake nya
(sila abaikan bahagian kek yg menggeletar tu *angkara xsabo*)

basenya roti marie..nmpk x?

belahan jiwa..*berselerak*

ni perasa yg ori

ni taruk chocolate filling *dah xfokus amik gambor sbb lapor*

ni plak strawberry filling *lmbtnya dia nak meleleh*

Cheese kek ni lagi sedap kalo peram kat fridge semalaman...memang mabeles n da bomb!! Sekian...