Sari

Ramadhan menjelma lagi
Menghimpun Rahmat dan Maghfirah
Bertambah keberkatannya
dengan amal ibadah
Diri tunduk keinsafan
dan rasa berdosa

Bulan kemuliaan yang dikurniakan ini
Usah biarkan berkatnya
berlalu sia-sia saja
Ia hadir bagai air bah
membasuh daki dunia


Semoga Ramadhan kali ini memberi penuh makna dan barokah...aminnn
Sari
Arini rata2 orang citer pasal bola...mmg happening la bila tgok game bola mlm tadi..xsenang dduk teman weh..abih satu umah mengadap bola..dah xkisah citer lain dah...

Teman pun idak le nak citer panjang psl game bola ni..udah penuh dlm surat kabo, tv, radio n laman sosial citer pasal hal ni...komen2 pun lebih kurang sama jer...

Cuma nak ucap tahniah kat team Harimau Malaya...korang memang dah jadi fenomena sekarang..keep it up...AUM!AUM!AUM!

Sari
Lega rasanya bila tahun ni dpt settlekan busana raya sebelum pose...memang selalunya kitaorg ready awal cuma tahun lepas ntah camana terbabas...jenuh weh nak menyoping di bulan pose dgn anak2 yg berpose..tambah2 masa tu anak teman yg 5 tahun tu baru first time pose...sian bebeno nengok dia melepek...

Jadinya tahun ni xnak terjebak lagi...alhamdulillah dpt di settlekan walaupun dlm masa sehari..eh, sekerat hari sebenonya...kali ni jadi cepat sbb bila try fitting je trus berkenan..xpikio panjang dah..lagipun kat tempat tu semuanya ader..jadi mmg menjimatkan masa dan tenaga walaupun begitu berpeluh meredah paneh (panas)..brand x brand lain kira..janji berkenan..tenkiu ler Mydin, Jakel n Kas d'Boutique sbb berjaya membuatkan kami sekeluarga xyah pikio dah psl baju raya...boleh le poser dgn aman..*aman la sangat* so baju2 tu harus disimpan selama sebulan lagik yer dan jgn ader unsur godaan utk fitting lagi...maintainkan je la badan tu yer en hasben n anak2..bajet tambahan baju mmg TAKDER...*we want bonus, we want bonus*

sambutan raya opis teman tahun lepas..(abaikan mangkuk kertas yg interframe tu yer, heheh)
Sari
Bila citer bab2 kuiz ni, teman minat le jugak...kalo tgok kat tv tu, teman pun ikut berdebor..heheh, ntah apa2...

Salah satu kuiz yg teman suka nengok ialah Mighty Minds..selalunya ada kat NTV7...kuiz ni anjuran The Star & RHB..kuiz berkisar kpd soalan Pengetahuan Am, Sains dan Matematik..ader 2 kategori..Menengah Rendah danMenengah Atas...


Dah rezeki teman kot..masa gi redeem hadiah kat Ipoh Parade Sabtu lepas,teman bertembung dgn acara kuiz ni..peringkat Negeri Perak 2011..yeahh, live weh...mmg sronok le teman..tambah2 nengok dalam senarai sekolah yg masuk tu ader sekolah anak teman...uihhh, kembang setaman le sekejap teman walaupun bukan anak teman yg masuk kuiz tu...tumpang sibok la katakan...

Memang sengit la jugak saingan...sekolah pun bukan calang2 sekolah..yg ader nama...cumanya teman idak le nunggu sampai abeh..anak2 teman yg lain udah berterabor kat kedai Buku Popular..ajernya xdpt le teman nak concentrate kat kuiz...hmphhhhh...

Apapun teman memang enjoy la nengok bebudak ni menjawab soalan2 pantas...baguih2 kome yer..tahniah kat sekolah MCKK (Maktab Melayu Kuala Kangsar) yg jadi johan kategori menengah atas...tahniah sesangat kat sekolah anak teman, SEMESTI yg dapat jugak gi final kat KL nanti...*clapclapclap*..ater bila kome masuk tvnya?
Sari
Ingat lagi entri teman psl hadiah free? alah yg senang bebeno tu..kat SINUN tu..

Jadinya hari Sabtu yg bizi aritu, teman pun gi le meredeem menda yg teman nak tu..punya la lama teman menangguh masa untuk meredeemnya..sampai dah nak abih tarikh dah..ntah apa yg disibokkan, teman pun confuse jap...toinggggg..

Apapun, teman amik le 2 ketui hadiah yg teman dah pilih tu..satu untuk teman n satu utk hasben teman..jom kita usha skit...


Yang kaler gold tu ala2 tas tangan kecik...sesuai utk bwk gi dinner...nak letak barang mekap pun ble jugak *mcm le teman ni ader barang mekap*...yg kaler maroon tu beg sandang...sesuai utk diisi satu dua brg penting..mcm pouch tapi boleh dislingkan...xkisah ler nak buat apa ye x...lagipun menda free, amik je la...

Tenkiu GNC...nanti bagi lagi yer...
Sari
Hadiah hadiah...saper xnak hadiah kan..menda free mesti la smua org nak..heheh..biasanya orang dapat hadiah bila ader hari2 tertentu...besday, aniversary, dapat baby, orang kawin, menang contest, sukan, hari anugerah dan yg sewaktu dgnnyalah...masa tu mesti dah hepi sokmo sebab dah tau nak dapat hadiahkan..dah xkira apa bentuk hadiah..asalkan orang bagi kita dah rasa kembang semangkuk..

Jadinya apa lagi kalau kita dpt hadiah tetiba..xder sebab..sesaja nak bagi...tambah2 kita tau bukannya si pemberi bersekutu dgn udang sebalik mee...mesti kita rasa terharukan..touching la kejap ye x?..rasa macam ader orang cayang cayang kan..auwww..

So, apa kaitannya dgn teman ni? heheh..ader ler...kengkonon baru nak merasa apa yg orang lain dah jenuh rasa...surprise gift weh...suka sesangat kome oii tapi buat2 malu2 teddy bear...mmg le nak menda tu tapi ku pendam dlm duka.. chewahh...teman xder bajet sebenonya...alih2 balik keje semalam elok terletak kotak tu atas meja solek..*solek ker?*...rasa berdegup-degup jantung teman nengoknya...rhope2nya ader orang dah ngendap2 kat pintu..nak tgok aksi teman...control weh control..aksi seterusnya adalah aksi Belanda dpt tanah...hip hip hooray! hip hip hooray!

Apapun, trillion tenkiu kat en. hasben...tetiba teman rasa nak nangeh....erkk...
Sari
Kome penah tegok citer Halaqah Sentuhan Qalbu?


Teman pun terlupa yg musim kedua dah stat..dah 2 mggu dah statnya..malam tadi kebetulan tertengok masa dok tukor2 siaran tv..

Kalo nak tau musim kedua ni ader beza skit dr musim pertama..sbbnya ader segmen Nota Kehidupan..segmen ni menjemput koresponden untuk bercerita kisah dan pengalaman hidup mereka untuk menjadi pedoman dan iktibar kepada kita..

Malam tadi berkisar pd kisah seorang ibu yg xnak anak...ibu ni dah ader 8 orang anak..jadinya dia ingat nak stop mengandung..macam2 cara dia guna utk cegah kehamilan..dia dah rujuk pada doktor2 yg top n femes kat KL berkenaan kaedah2 family planning...katanya dia bukan nak menolak takdir tapi keadaan persekitaran yg banyak menekan emosinya..

Namun kuasa Allah lebih hebat..dia ditakdirkan hamil lagi..bukan sorang..tapi kembar 4!!!..memang dia terlalu terkejut dan sangat2 kecewa..sampai satu tahap dia mempersoalkan kenapa Tuhan menghukumnya begitu..lain yg diminta lain yg dapat..dirinya seolah hilang pedoman dan pegangan..menangis-nangis bertanya why?why?why?...

Masa teman dengar sendiri pengakuan ibu ni, meremang bulu roma teman..rupanya mmg ader manusia yg mempertikaikan sebegitu rupa takdir Tuhan..ntahlah..mungkin ibu ini amat2 tertekan dan terganggu dgn situasi yg menimpa..kita mungkin x faham sbb kita x berada di tempatnya...

Mujur suami wanita ini cepat2 menyedarkannya..malah bertanya apakah isterinya sudah hilang iman??? dan baru la ibu ini sedar dan insaf..betapa dia begitu kerdil untuk bersoaljawab tentang qada dan qadar...akhirnya dia redha dengan kehadiran 4 cahayamata kembarnya (semua lelaki) yg menjadikan anaknya seramai 12 orang...dan Allah bagi lagi bonus kepadanya dengan tambahan seorang lagi anak selepas itu menjadikan zuriatnya berjumlah 13 orang!

Begitulah kebesaran dan kekuasaan Allah..memberi kepada hambaNya kerana Dia tahu kemampuan manusia menerima ujian dari penciptaNya..mungkin kita xsuka tapi ader kebaikan di dalamnya..mungkin juga kita begitu berharap tapi ia sebenarnya mendatangkan kerosakan kpd kita..

Perjalanan yg dibawa oleh jurulatih kecerdasan, emosi dan spiritual dari ESQ Leadership Training Centre juga begitu terkesan..begitu menginsafkan..tambah2 bila dibawa ke atas pentas 4 khalifah (kembar2 tu) yg menjadi permata hati kepada seorang ibu yg bernama Nur Jannah...*meleleh jugak le ayor mata teman nengok muka anak2 bertuah tu, isk isk*

Apapun tahniah kepada puan Nur Jannah atas perkongsian rasa dan cerita..timakasih juga kepada team Halaqah Sentuhan Qalbu dan TV9 yg begitu serius dalam mengetengahkan program2 ketuhanan untuk tatapan penonton...

Jadinya, jangan lupa tonton, setiap Selasa, 10 malam di Hatiku TV 9..
Sari
Semalam teman berjalan-jalan menerjah blog kengkawan..tetiba terjumpa plak pasal ikan keli..tgok2 ader citer pasal ikan keli masak lele..kome tau ke masak apa ni?

Setau teman masakan ni asalnya menu dari orang Jawa..*i'm Jawarian tau..yeahh*..opah teman rajin buat menu ni n memang antara menu feveret teman..simple tapi sedap x henggat...

Jadinya bila dah ternampak menu tu semalam, teman pun apa lagi..xsabor2 nk balik umah..nak buat jugaks...mujor ikan keli n bahan2nya dah ader kat dapor..semangat merdeka ler teman nak membuatnya..walaupun berpeluh-peluh membakor ikan tu, jadi tetap jadi..ni dia ikan keli masak lele..


Kalo yg xsuka makan ikan keli, ble le tukor ke ayam..
Meh teman share skit resepinya..

Ikan keli - dibakor
Bawang merah, bawang putih, cili padi (lagi pedas lagi kick) n cekur - ditumbuk kasar2..*nk tambah lada hitam pun ble*
Santan n garam
Bahan2 tumbuk dimasak dgn santan di atas api yg sedang2..agak2 nak mendidih masuk garam..dah masak, curah kat atas ikan keli yg dah dibakor tadi..siap..makan plak dgn nasi paneh..perghhhh..2 pinggan pun xsedor ble abih..burppp..opsss..
Sari
Ada rasa nak makan fast food x 2 hari ni? ader offer weh..macam biasa, kena print jer voucher kat bawah tu, trus terjah ke sana..Mc Donalds n Pizza Hut..i'm lovin it..



Jom kita membulatkan badan...heheh
Sari
Teman memang dah lama nak makan hati lembu ni, kalo kat Ipoh, hati lembu yg best kat Restoran Tasik Raban..tapi semenjak dua menjak ni menu tu dah lama xder..rindu weh...

Dah rezeki agaknya, semalam teman ke pasor Batu Gajah..mcm biasa le membeli stok barang2 basah..tup2 lalu kat org jual daging..en hasben terus je tanya ada ke jual hati lembu...rasa nak senyum sampai ke mata bila orang jual daging tu kata ader...ye ha ye ha...

Balik pasor je dah x tunggu lama..memang dah xingat nak masak lain kecuali Rendang Hati Lembu...sambil masak sambil telan ayor lior...dah xsabor nak makan..ingatkan kena tunggu bulan pose baru dpt makan sbb selalunya kat bazar ramadhan yg ader jual hati lembu ni..apapun, rasa pueh hati sbb dapat menjilat jari dengan ayor tangan sendiri..nyam3x...

Punya la teruja dgn hati lembu ni smpai x teringat nak snap gambor..makan tengahari, makan malam n sarapan pun dgn hati lembu..rendang hati lembu kapit ngan roti gardenia..enak banget dong...serius..

Ni nak pinjam gambor rendang dari google..teman punya rendang udah licin lincap..heheh


Apa kata raya tahun ni kita pekena ketupat @ lemang dengan rendang hati lembu..*mana tau ayam naik rege kan*oppss...
Sari

SALE SALE...arini ader jcard member sale...hermm, kerap plak Jusco ni buat sale..aritu rasanya dah ader jcard sale dah...dlm bulan 4 ke 5 aritu...agaknya diaorg xcapai target jualan kot..

Ok jugak kalau kome nak shopping raya..ble le tukor cadar ke, langsir ke..yg penting ble redeem baucer byk2...larat dgn xlarat jer nak berator...tu blom bab berebut lagi..teman penah kena siku kepala dgn ah soo (makcik berbangsa Cina) gara2 berebut happy hour..nakkan bantal Akemi 10 hengget..hangin jugak dibuatnya...

Apapun kalo pegi, toksah le nak bwk anak2 kecik..sian kat dema jer..kang barang ntah ke mana dema ntah ke mana..jenuh ooo kalo dema meragam..xkeruan nak menyoping dibuatnya...heheh

Apalagi, gi ler terjah...teman tumpang nengok je ler..ater, tengah bulan weh..uhuk uhuk...
Sari

Arini kat opis masih paneh lagi pasei pertandingan koir n KIK semalam..kitaorg pun malam tadi baru sampai dari KL..letih weh..

Apapun, tahniah kat kumpulan koir n KIK yg dpt masuk ke final..bulan September ke Putrajaya..harap2 nanti boleh buat yg lagi terbaik..


Perak mmg happening...
Sari
Hujung minggu mmg susahnya nak beronline...ader2 je aktiviti x rasmi..mesti la kan..masa utk keluarga...

Cumanya semlm teman ngan kengkwn kena dtg opis..apalagi, kena menyiapkan report n slide..o ye, opis teman ni masuk pertandingan KIK (Kumpulan Inovatif Dan Kreatif)..lawan dgn negeri2 lain..esok hari kejadiannya..jadi kejap lagi bertolak ler kami satu bas ke Kolumpo..

Persiapan? ntah ler..main belasah jer..harap2 semua ok..doa2kan kitaorg yer..go go Perak..
Sari
Rasanya skang ni ramai wanita2 sedang gigih melunaskan hutang..sambil bayor utang sambil train perut sebelum Ramadhan menjelang..teruskan ye kome..xble toleh2 belakang dah..kejor cepat selagi sempat..

Dalam pada tu, masa ni jugak la sample2 biskut raya datang..opis teman pun apa kurangnya..mcm2 nama, mcm2 kaler n mcm2 rasa ader..rambang mata dibuatnya..xtau nak oder yg mana..yg penting kena tgok bajet...bajet??? uhuk uhuk..

Teman ni kalo oder sebekut raya ikut balang..ader la 6 ketui balang kat umah teman..maknanya ader la 6 jenis sebekut..oder sejenis yg 50 biji tu..kedekut ek? ntah ler..itu je yg mampu..chewahhh..dulu2 rajin gak buat sebekut..cornflakes madu n chocolate chip..tapi skang ni skil rajin tu dah merudum..menjunam xhenggat..

Untuk tahun ni teman masih belom mengoder sebekut2 yg cantik molek tu..ikut mata coklat teman ni, smuanya teman berkenan, tapi teman cuba bertahan..xtau la plak sehari dua ni kot2 teman tergatal mulut nak mengoder..haha..ajernya nipih (nipis) godaan..ater kalo dah sebekut rhope ni, idak ke kome tirgoda?



*gambor dari google*

Agak2 kalo kita xhidang sebekut raya masa raya orang pelik x?
Sari
Memulanya nak ucap timakasih juta2 kat kwn2 baru yg singgah sini..nampaknya segmen seminggu 100 follower tgh bergerak dgn giatnya...setakat ni utk teman, agak berpeluh manja jugak ler nak mengejor seminggu tu..al-maklum, banyak bebeno lain-lain hal yg muncul mcm cendawan tumis sos tiram..

Untuk geng2 yg sama group dgn teman yakni group 1, teman dah settle terjah ghumah kome semua..canggih2 belaka weh..skang ni tgh kayuh pelan2 untuk singgah ghumah group2 lain plak..ntah dapat ntah idak cecah 100..adeh2..kejang plak jejariku ini..

Apapun, pada kome2 yg dah cecah target, tahniah le ye..teman folow from behind..ececeh..folow la sangatt..
Sari
Dah berhari-hari xmenghapdet..tetiba nak tanya soklan cenggini yer..bukan apa, ujung mggu ni mak teman, adik teman, adik ipor teman n anak buah teman nak nyinggah ke ghumah..sukeeee...

Biasa la bila tetamu dtg umah..mesti kita dah berpikio nak jamu apa..tambah2 tetamu spesel..walaupun yg dtg ni mak teman n adik beradik teman tapi diaorg ni jarang turun ke Ipoh..so mmg teruja le anak2 teman nak jumpa sepupu dema..

Yang bestnya, hasben n anak teman udah buat permintaan..nak suruh mak teman masak...mmg selalunya bila kitaorg balik Kedah, mak teman akan masak menu ni..KARI IKAN KELI n SAMBAL BELACAN..hohoho..mmg terbaekk x henggat lah..

Jadinya, patut ke teman ngabo kat mak teman ni? paseinya dema ni singgah 1 malam je..pepagi esoknya dah gerak ke Tg. Malim..nak ngantor adik ipor teman ke UPSI..sian plak kat mak teman tu..huhu..oh ikan keli, oh sambal belacan, oh lupakan...
Sari
Menarik jugak segemen ni..nak join le..



Jom2 kome..KLIK SINI