Sari
Semalam teman gi kenduri kawin..kira sedara belah en. hasben..punya la paneh semalam..tajam menikam rasanya..mujor makanannya sedap..nasi minyaknya pun dah sedap..blom campor lauk-pauk lagi..heheh..

Dah ujung2 nk makan tu, dgor kompang dipalu..ohoi..pengantin datang kome..ble ler teman nengok pengantinnya..sedara en. hasben tu pengantin pompuan..jadinya lebih pada nak tgok pengantin lelaki ler..deejay pun dah ready nak umumkan ketibaan mempelai..ader deejay sebut nama pengantin lelaki tapi teman xamik pot sgt..smpai skang teman xingat..sungguh..yg teman dgor, lepeh deejay sebut nama pengantin tu, dia sebut raja lawak ujungnya..ramai jugak rombongannya..abis dema lalu, teman n en hasben pun gerak balik dgn senyum simpul sbb perut dah sarat..ngeh3x

Dlm kete, en hasben tanya, pengantin lelaki tadi tu peserta raja lawak ke? al-maklum ler, kitaorg ni bukan pelanggan Astro, jadinya xtau le apa kejadian berlaku kat dalam Astro tu..teman pun kabo le kat en. hasben yg kot2 deejay tu saje buat lawak panggil pengantin tu raja lawak..heheh

Pagi tadi kebetulan nyembang ngan kwn opis..dia dduk kat area umah sedara en. hasben..nyembang punya nyembang rhopenya mmg betui pengantin tu peserta raja lawak..ajernya kuno benor teman rasa..mujor xder org tau yg teman xtau..tapi ni kome smua yg baca mesti dah tau kan..tidakkk...cuma kome toksah le kabo kat org lain plak tau..promise...uhuk uhuk..

Jadinya pengajaran yg dpt utk semalam, sila la pecaya cakap deejay... :D
*eh saper ke nama pengantin lelaki tu ek???*
Sari
Semalam baru le sempat jenguk2 blog contest teman http://duniacontestku.blogspot.com/..selalunya teman ke umah sana kalo tiba mood nak mengontest..kalo x, dok belek blog ni je ler..

Rhope2nya ader gud news kat sidebar bertarikh 17/5/2011..hoho..dah seminggu weh announcementnya..mujor kak yong xder letak tempoh redeem hadiah..kalo x melepeh ler teman..timakasih le kak yong yer..muah3x..walaupun saguhati teman tetap suke..teman pun udah lupa yg teman ader join contest tu..contest Aksi Si Cilik Berbasikal..maklum ler bulan Mac aritu joinnya..

Apapun, ni yg buat semangat nak mengaktifkan diri dlm contest balik..semenjak dua menjak ni mmg maleh bebeno nak masuk GA ke contest ke..ntah ngape..sbb xpenah menang kot..haha..

Okeh, nak tggu hadiahnya yg boleh buat teman jadi segor dan bertenaga..kome nak tau ke amendanya? ye ler, ye ler, teman tepek kat sini..tepuk2 pipi cepat..

Sari
Minggu ni mesti budak2 sekolah dah xsabor nak tggu Jumaat..apa xnya, dema nak cuti sakan 2 mggu ni..mak bapak pun mesti dah siapkan agenda..yg pasti agenda org kawin..hoho..bederet org kawin yer..mggu ni dah start..teman pun dah berator jemputan..yg sedara, yg kawan..layan je mana yg mampu..mana yg xdpt tu mintak maap bebyk sbb 9hb - 12hb Jun teman mmg xder kat Perak ni..dok gi bersukan kat Kedah..ni bukan alasan yer..ni sukan seluruh Malaysia ok..bukan saja2 teman nak ngelak ke aper ke..kalo ader yg xpueh hati, teman mmg xble nak buat aper..nak cakap aper pun cakap ler sbb ini urusan rasmi jabatan..sukan ni pun 2 tahun sekali..itupun sebenornya dah tertangguh..kalo ikut kan tahun lepas sukannya..*nape teman tetiba emosi ni? ada la sbbnya*huhu

Okeh2..berbalik pd cuti sekolah..ni teman nak ngabo ader satu homestay yg menarik utk dikunjungi..nama homestay ni De Kristal..wau..berkilau-kilau gitu..lokasinya tu ha, kat Seksyen 7, Shah Alam..rumah 2 tingkat..kemudahan mmg tip top..jgn riso..cuma yg extranya setiap RM5 daripada setiap penginapan akan disalurkan kepada Projek Tabung Susu untuk anak yatim dan fakir miskin..Ini adalah anjuran eksekutifsuri dengan kerjasama rakan-rakan bloggers..tujuannya adalah untuk mengumpul dana bagi membiayai kos pembelian susu untuk anak-anak kecil di kalangan keluarga miskin dan rumah-rumah anak yatim..moga2 bekalan susu dapat disediakan secara tetap setiap bulan..projek ni dah bermula pada bulan Mac 2011..jadinya sambil menginap n bercuti, kita jugak dpt memberi sumbangan kpd yg memerlukan..kira package lah...

Jadinya pada yg ader rancangan nak ke area Shah Alam atau kawasan sekitarnya, ble la terjah sini..xkira la cuti sekolah, cuti umum atau hari2 biasa...nak lagi mudah klik je http://www.dekristalhomestay.com/ atau..ble jugak search kat facebook..De Kristal..xpun klik je gambor De Kristal kat sidebar blog ni..kat bwh jam tu tau..heheh


Orait, selamat bercuti yer..jgn nakei2 (nakal2)..
Sari

Walaupun ramai rakan blogger dah update psl kejadian ni, teman baru berpeluang utk mencatat sesuatu di sini..bukan aper, perasaan sayu yg meruntun membuatkan hilang semua idea utk menulis kisah mereka..

Setelah 3 hari kejadian berlaku, masih byk kisah2 mereka di dada akhbar..begitu byk huluran dan sumbangan yg dicurahkan..hati siapa yg x tersentuh mengenangkan bakal2 tahfiz yg pergi tanpa pesan..betapa perjuangan mereka terhenti pada 21 mei 2011..

Dikhabarkan oleh salah seorang sukarelawan yg turut serta dlm operasi menyelamat yg mana beliau mencium bau wangi yg semerbak daripada mayat dua beradik tahfiz..apalagi..bercucuranlah airmata pasukan penyelamat tu..

Begitu juga masa majlis tahlil ..kesedihan dan kepiluan masih utuh di mata ahli keluarga dan rakan seperjuangan yg terselamat..masa majlis berlangsung seorang penghuni terus memeluk penjaganya kerana tidak tahan dengan suasana yg meruntun kalbu..di tambah pulak dengan seorang kanak2 berusia 10 tahun memangil-manggil nama rakannya yg telah terkorban...

Sayunya utk dikenang tragedi itu..moga syurga menanti mereka yg suci ini..kita hanya mampu mendoakan semoga roh mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan para salihin..Aminnnn
Sari

Teman rasa sejak 19 Mei aritu, rata2 orang citer psl filem Nur Kasih..al-maklum ler, citer ni mmg ramai pengikutnya, termasuk le teman..mmg xpenah miss tgok dramanya..dah ulang berapa kali kat tv pun teman tetap ada rasa nak tengok lagi..tetap menangeh n tetap teruja dgn watak2 di dlmnya..

Jadinya bila filem Nur Kasih ni diangkat ke layar lebar, teman dah xsabor2 nak jadi antara penonton terawal ke panggung..nak tau apa ending kisah cinta yg dikabarkan sbg perjalanan abadi..maka pada hari semalam, hasil tempahan awal, teman n en. hasben dpt menyelitkan diri di panggung yg penuh n berpusu-pusu itu..

Sebagai penonton biasa, teman sebenonya harap yg lebih dari filem ni..walaupun teman tau setiap org ader skrip angan2 memasing..mesti le kita nak org ni jadi mcm ni, org tu jadi mcm tu..mcm ler kita ni penulis skrip atau tuan director..heheh, apapun teman layan dgn sepenuh hati sepanjang tayangan w/pun ader gangguan dari penonton di belakang yg asik goyang2kan kerusi teman..ditambah dgn suara2 mengomen mengalahkan wartawan..rasa nk sound je dema tu..kita sesama byr tiket okeh, so please behave yourselves..

Ehem2, berbalik pd filem..pada yg biasa dgn karya Kabir Bhatia (Cinta n Sepi), kita ble nmpk elemen2 tersirat di dlm setiap dialog dan emosi yg cuba ditonjolkan..dan tidak dpt tidak teman terpaksa mengcompare antara drama Nur Kasih dgn filem Nur Kasih..ader yg lebih ader yg kurang..serius teman kurang 'touching' dgn versi yg filem..walaupun ayor mata tetap bergenang tapi ia tidak menyerap di hati penuh tisu ni..flash back yg agak kerap membuatkan tumpuan teman sedikit terganggu..kesan efek (CGI) pun agak kurang realistik..apalagi ekk..apalagi..kome gi le terjah panggung lekeh (lekas) sbb citer ni hanya di pawagam sahaja..mungkin tiada cd n tiada di tv (astro)..

Xyah citer lebey2..nanti dah xthrill utk kome yg nak gi tgok..lain org lain selera ye x..jgn terpengaruh dgn komen amatur mcm teman ni..kome tgok dulu baru kome komen yer..

Bagi teman, Nur Kasih tetap jadi fenomena n hero teman tetap pada AIDIL..
Sari
Mcm yg smua org tau, arini smua budak2 sekolah sambut hari guru..teman pun nak tumpang semangkuk..nak ucapkan SELAMAT HARI GURU pada smua cikgu2 teman..dari cikgu tadika teman smpai le ke pensyarah teman..jasa kalian smua mmg akan dikenang selamanya..


Jadinya cuti hujung mggu baru ni teman pun jadi sibok membawak anak2 teman yg berderet itu ke kedai hadiah..mcm2 dema nak beli untuk cikgu dema..kalo untuk sorang cikgu xpe la jugak..ni nak bagi kat 3-4 org cikgu..cikgu kelas, cikgu sekolah agama, cikgu tuesyen, cikgu subjek, cikgu feveret..hoho..ater jenuh le poket teman melayannya weh..cumanya bila mengenangkan pengorbanan cikgu2 smua mendidik dan membimbing anak2 teman, teman xkisah dah bab2 hadiah tu..heheh..

Citer psl hari guru ni teringat le teman kat cikgu2 teman dulu..especially kat cikgu B.I teman..sebab dia le teman jadi minat sesgt kat subjek B.I..mmg xsabor tggu kelas dia..rasa mcm cair je otak bila dia ngajor..rasa senang bebeno *English Education* tu..teman pun mmg pulun abih dgn subjek ni..mesti nak score..bkn setakat score dlm kelas tapi score dlm sekolah lagik..bila score mesti cikgu tu ingat kat teman kan..motifnya?? sbb teman minat kat dia..haha..hensem? xder le sgt..cuma berkenan dgn cara dia ngajor n ader la berkenan jugak dgn personaliti dia...alamak..cinta monyet tu..kuang kuang kuang..en. hasben, mintak lalu yer..

Bila imbas2 balik, dah lama bebeno tgglkan uniform sekolah..cikgu tu pun dah xtau ader kat mana..dia ngajor teman pun smpai form 3 je sbb form 4 teman tukor sekolah lain..harap2 dia bangga dgn teman sbb dulu teman maintainkan result B.I teman dlm smua exam..teman sendiri pun xcaya dgn result2 tu smua..nmpk sgt ader udang di sebalik mee udang kan..haha..thank you Sir..i heard that u're married..Again..Congratulations..

Cuma skang ni teman rasa B.I teman udah lintang pukang..udah caca marba..bila anak mintak tolong buat essay pun gear teman udah tersangkut-sangkut..udah x ketahuan amendanya grammar, nouns, adjectives, pronouns, verbs, adverbs, prepositions, connectors n punctuation..sorry Sir, i'm not your best student anymore..*tears*

Anyway, for all teachers out there..

TO TEACH IS TO TOUCH A LIFE...FOREVER...
Sari
Kome nengok x berita mlm tadi? teman terlepas la plak tapi ader en. hasben kabo psl citer ni..jadinya pepagi teman cari paper utk tau apa kesnya..rhope2nya ader markas kat Gombak yg buat keje yg sgt xbermoral ni..

Kome bayangkan le ader orang yg tergamak kutip produk2 kegunaan harian dan minuman yg dah expired datenya pehtu diaorg bungkus balik n jual plak dgn rege yg murah..dulu kita dengar sayur2 kat pasar borong yg dah rosak diaorg kutip n jual balikkan..ni dah lagi advanced..apa xnya, ader susu pekat, minuman perasa coklat, serbuk teh, produk tenusu, syampu, tuala wanita n losyen..huh..mmg bikin panas la diaorg ni..ajernya xberhati perut, selfish, kejam n bla bla bla...

Patut la ader kes org beli coklat ader ulat la, susu masam la..rhopenya menda2 ni mmg dah expired..diaorg dah tukor tarikh luputnya..bayangkan dema ble jual aiskrim batang guna serbuk minuman yg dah luput tarikh pehtu jual kat budak2 sekolah..grrrr

Teman xnmpk clear brand aper yg terlibat..rasanya mcm yg ader brand gak..paper ni pun x bagitau aper brandnya..huhu..kalo tau brandnya senang la skit kan..ble kita berhati-hati masa beli..kalo kome ader info brand apa yg terlibat harap2 ble le kongsi sesama yer..ngeri plak bila pikio apa yg jadi kalo kita n keluarga kita terkena..kalo sakit nanti saper nak jawab kan kan kan...

Pada KPDNKK yg berjaya membongkar sindeket ni, tahniah le..kalo idak teman pun x terpikio menda2 ni wujud..abih tu skang camaner kita nak pecaya kat expired date ek???
Sari
Dari sehari ke sehari teman nak nyambung citer teman jenjalan..ader2 je halangan yg menyangkut..jalan kat mana? kat SINI ha..harap2 xbasi le yer..

Jadinya rombongan kami ni pada hari kejadian dapat le terjah ke satu tempat yg dibagi nama pasar terapung a.k.a float market..pasar ni ader waktu petang je..diaorg ni berniaga dari atas sampan..bersusun di sepanjang gigi air..terapun-apung gitu..tu yg dpt nama pasar terapung tu..

Cenggini le rhopenya..cantikkan..



Kebanyakan peniaganya org pompuan..Insyaallah orang Islam smuanya..memcm dema jual..mostly makanan ler..cumanya teman xtau le apa nama makanannya sbb smua tulisan dema dlm bahasa Thai..harap kenal nombor je le utk tau brape regenya..tapi teman idak beli apa2 makanan yg ada kat atas sampan ni..setakat nengok je..nape? rasa xbrape nak masuk tekak la plak...huhu

Jom kita jamu mata jap nengok makanan dema..Meh kome rapat2




Kalo beli ayor dpt le bekas ni..ble pilih nak yg mana..doraemon, hello kity, ultraman..mcm2 le ader..2 hengget jer satu bekas


Kat seberang sungai ni plak ader gak org jual lain2 barangan..lebih kurang mcm pasar malam kita le..ader baju, cenderahati, kasut..pendek kata sepanjang-panjang jalan tu ader je org menjual..

Tapi kome nak tau apa yg paling menarik utk ditengok? Ahaaa..makanan eksotik ler..kudap-kudapan dema..memula teman tgok mcm xcaya jer tapi apakan daya..mmg betui2 kat depan mata kepala teman ni..dalam geli geleman tu, teman buat derk je ngambik gambor makanan tu..

Taraaa..tu dia..memacam serangga kome weh


Ni bukan kuih siput yer..ni ulat beluncas..


Ni plak belalang, kala jengking n ntah apa ntah..smuanya di goreng garing..


Katak goreng..ader cabai + daun kari kot..


Ni teman xtau ler ulat apa..


Ajernya kretip sungguh dema yer..ble buat snek gitu2 je..sungguh xgamak teman nak memikio camana rasanya..harap2 menda ni xmematahkan selera keropok teman yer..heheh

Kami pun xlama sgt kat sini..dalam 2 jam jer..sempat le semayang jamak Asar n Zohor..di atas darat ader gak org jual..nampak gak makanan2 kita mcm roti canai, murtabak, otak2 udang, ketam n nasi kerabu..teman belasah gak otak2 udang n ayor laici..sedap weh...

Lepas ni baru nak check in hotel..udah melekit rasa badan..dari pagi xjumpa ayor mandi kome..udah xkisah saper yg bau macem sbb smuanya sepesen..cenggitu le gaya berjalan kat tempat orang..xble nak demand2 mcm kat umah sendiri..hihi..apapun apa yg penting..kErJaASaMa..
Sari
Dua hari yg melenguhkan urat2..penat jugak rhopenya jadi urusetia ni..tambah2 meeting yg berturut hari..mmg kena guna skil last minit mcm masa blajo dulu..haha..

Apapun smuanya lancar..semlm selesai, arini pun settle..cumanya arini spesel skit sbb yg jadi pengerusinya Exco Negeri..pulak tu first meeting utk J/Kuasa ni..kira teruja jugak nak tau apa yg dibincang dlm meeting tu..

Abis meeting rhopenya ader wartawan dah menunggu..teman idak le tau ader press..jeng jeng jeng..camana la gaya org buat sidang media a.k.a PC ek?? menarik gak ni..teman mana la peronah nengok orang di interbiu secara live kan..slalu nengok tv je..

So ader la wartawan n jurukamera yg dtg tadi..xpasti dari mana..cuma nmpk microphone RTM je..kata dema wartawan dari paper Melayu n Cina..Dato' Pengerusi pun explain la apa yg dibincangkan dlm meeting..pehtu ader la soal jawab skit2..oooo, cenggitu rhope sebenor orang ber press conference yer..baru ler teman paham..*maap kalo teman ni ketinggalan zaman yer*..janji merasa..heheh

Jadinya itu le pengalaman baru teman utk arini..dah settle keje2 ni ble la berehat kejap..kejap jer pong..xkisah ler, asal ble hapdet blog..ngeh3x
Sari
Teman udah balik berombongan..ahad malam baru smpai Ipoh..arini teman xkoje..penat xabih weh..sakit2 badan dibuatnya..maklum le, udah lama xnaik bas..dpt naik lama plak tu..naik kematu dibuatnya..huhu

Teman n kengkwn opis sebenonya pegi ke Haatyai, Thailand..2 hari 1 mlm..jumaat malam kitaorg bergerak dari Ipoh..tiba di Bukit Kayu Hitam dlm 5 pagi..


Ingatkan ble le mandi ke, salin baju ke..rhopenya idak dapat..ajernya kat situ xble nak berlama-lama..sesak dgn orang..toilet pun alahai..kalo xsbb nak solat Subuh, idak le teman nak masuk toiletnya..suraunya pun sempit bebeno..muat 3 org pompuan je skali semayg..yg nunggu belakang dah berasak-asak..sabo je le..

Nak masuk sempadan pun bukannya sekejap..jenuh menunggu..dari bas sampai le ke orang..smuanya kena berator panjang..maklum le, cuti ujung mggu + cuti umum hari pekerja..apalagi..sesak berasak le jwbnya..



Udah le xmandi, lapor plak lagi..dari Danok nak ke Haatyai makan masa lebih krg sejam..mmg melengit rasanya..nak xnak layan jer le..tetiba rasa adventure plak..baru la thrill ye x..bila dpt tempuh smua susah2 tu rasa puas jugak..tambah2 bila selamat jejak kaki ke Haatyai..bravo, bravo..

Nak jimat masa, kitaorg xcheck in hotel dulu tapi trus gi lunch..ni yg ditunggu2 ni..perut dah berkeroncong utk Ana..molek sgt le dpt makan besor..kitaorg pun dah xsabor nak hirup tomyam Siam yg ori..jadinya siap je makanan terhidang kitaorg xbagi can dah..serbuuu..

Nama restorannya pun teman xingat..

Walaupun lapo, smua hepi..

Abis isi perut, pegi ke Nora Plaza..kiranya mcm shopping complex la..mcm2 ader kat sini..dari kain baju, barang perhiasan, beg, kasut, cenderahati dan mcm2 lagi ler..kome tgok le sendiri kat sini ye..teman idak le membeli sgt di sini sbbnya regenya agak mahal walaupun lps diskaun 20%..cuci mata je ler..








Abis di Nora Plaza, kitaorg gerak plak ke Songkla..pegi pantai..Samila Beach namanya..tgok ikan duyung plak..kat sini mmg best..pantai cukup berangin, bersih n yg penting barang2 souvenior kat sini murah...3 barang 100 bhat..kiranya 3 barang 10 hengget..rambang mata weh..mmg teman rembat punya la..yg spesel ayor kelapa yg dijual dlm tempurung kelapa..siap ader jeli, roti n ntah kacang apa ntah..2 hengget je..buah2an pun fresh..asam boinya plak jenis pedas..ala2 mcm serbuk cili tu..nyam3x..sbb terlampo sronok membedek2 barang2 kat situ smpai lupa nak snap2 gambo souvenior2 yg ader..mujor sempat bergambo dgn si duyung..kome pilih le duyung mana yg kome berkenan..haha


Okeh le, nnti teman sambung babak2 seterusnya ye..kita mnum dulu...