Sari
Harini udah ujung bulan tiga (Mac)..kejap bebeno rasanya kan..kelip2 mata esok dah masuk bulan empat..ader ke yg dah tercapai azam atau hajat?klau udah tu mmg ajernya terer kome ye..

Apapun utk 3 bulan pertama di tahun 2011 ni memcm bencana yg kita dgor..musim pun dah xikut musim dah..hujan paneh dah xkira..awal tahun ke ujung tahun ke..anytime anywhere ble banjir ribut..jadinya xpyh le nak congak2 bila nak gi mandi-manda kat laut atau ayor terojon..klau rasa ader masa free, belasah je..yg penting, deroyan dah berbuah..xder yg berbunga lagi..one thing for sure, tempoyak teman udah on the way...*oh ikan patin, mana mau lari aaaa*

Tu blom masuk bab org kawin..skrg ni udah xkira musim cuti sekolah..asal ader cuti hujung mggu yg berkembor dgn cuti umum, penoh la khemah..kita pun numpang le berbuffet..kura2 ader telinga (kuali) pun suka bebeno le sbb dema ble berehat kat belakang pintu dgn aman...

Pendek citer moga apa yg dirancang akan tercapai..waima 10 percent, kira ader jugak hasilnya kan..teman pun nk ingatkan diri sendiri ni..moga ader chenta pada keroje baru teman walaupun keroje lama itu masih melekat harum subur mekar dihati *waaa..windunya kat kome geng Utara*
Sari
Mggu ni jelajah blog kengkwn, rmai yg cite psl breakfast..pehtu merebak plak cite ni kt opis..uh uh..xble jadi ni, harus dijoin skali dema2 ni..ropenya mggu ni mggu sarapan western style..kena le biasa2 kan tekak utk pepagi mkn telor hancor, daging beger, kentang n roti omputeh..

Cenggini le menunya

Teman pun dah kecupeh2 (hujung2) je tau psl ni..sbbnya promosi ni smpai esok je kome..iye..smpai 31 Mac 2011 je..jap teman cite camner ke gaya promosinya..

Memula kome kena ader le kuponnya

Nak dpt kuponnya ble cari kat facebook..search je Mc Donald..pehtu print le 2-3 keping..bkn xble print byk2..ble je..cumanya kupon tu ble di potostat jugak..

Caranya beli ler ayor apa2 dgn rege 5 hengget ke atas, bagi kupon..pehtu nnti dia bagi ler 2 bekas big breakfast..yg 2 big breakfast tu FREE tau..kira kome bayor duit ayor je..ishh..senang benor pun syaratnya..xyah le nk explain lebey2 kan..

Pendek citer (sbb dah buntat ni), cepat2 le kome beratur kat Mc D tu..ble beli kat kaunter dalam ataupun guna drive-tru..xyah kuor kete..cuma kena sabor skit sbb org mmg berduyun-duyun..tambah2 esok nak expirednya..lupa plak nak kabo..masa promosinya dari pukui 4 pagi (waktu sahur) smpai pukui 11 pagi..

Apa lagi kome..lupakan le kejap roti canai n nasi lemak tu..sekali sekala tambah kalori berganda-ganda apa ke salahnya ye x..ok le cakap byk pun xguna..gi2 print kupon cepat2...
Sari

Mcm nak senyum kambing je bila tetiba dpt surat dari Bio-essence..dalam tu dia bagi sample sleeping mask..apa ke namanya..Tri-Action Aqua Boost..dah xingat bila masa teman isi borang psl produk Bio-essence ni tapi org dah bagi free rembat je la kan..

Kalau ikut directionnya kena pakai dari mlm sampai ke pagi..maknanya tido dgn topeng muka la yer..ajernya keras kejung le muka teman nanti..agak2 esoknya kulit jadi mcm baby x? klau dpt cenggitu mmg teman taram la produk ni cumanya mampu ke? xpenah terpikio pun nak guna produk2 mahei (mahal) sbb tau kulit muka ni ble masuk dalam kategori ala2 je..kenanya beli mahei2 tapi x sesuai, idak ke cukup bulan makan cucur kosong je..hahah..

Xpe le, teman try je..menda free weh..klau comey nnti teman eksen le kejap, klau idak, anggap le kulit teman ni dah xmakan saman..tepek bedak sejuk je le nmpaknya..
Sari
Minggu lepas kan kecoh2 skit psl isu kopi yg ader gelatin babi..mulanya xtau kedai kopi yg mana tapi bila berita tu bagi hint kedai yg dah beroperasi hampir 70 tahun, rmai yg dah ble agak kedai mana yg dimaksudkan..pengesahan pun dah dibuat oleh Jabatan Agama Islam Johor..kopi dari Kluang Rail Coffee..


Bagi peminat tegar kopi mcm teman ni, mmg agak riso la jugak..tambahan plak kat Ipoh ni n dekat2 area opis teman ader kedai yg namanya Kluang Station..mmg ader la makan minum kat situ..rasa2 pemiliknya Melayu..pekerja2 pun smua Melayu..klau singgah situ mesti oder Nescafe float..mmg best dgn ais + nescafe yg diblend n diletakkan krim kat atas..nikmat weh..klau oder kopi panas pun mmg kaw n terangkat..kat situ jugak ader jual kopi belum dibancuh tapi xpernah le teman beli..


Ater camner nak pastikan yg dema ni bukan adik beradik @ sepupu sepapat @ teman tapi mesra???setakat ni nampaknya ramai lagi yg menyinggah di situ sbb selain sarapan pagi, makan tengahari pun ader..lauk-pauknya pun beraneka citarasa..dari roti bun bakar, roti sambal telur sampai la ke nasi ayam n mee jawa..kira ble buat pilihan mana yg berkenan di perut..hehe

Klau sesapa yg ader info harap ble share ye..klau nama je sama, produk dari tempat yg berbeza kira lega la jugak kan...klau line clear, esok jugak teman terjah sarap kat situ..klau kantoi, alamatnya yg dah termakan terminum tu kira halallah ye..huhu
Sari
Pepagi tadi dgn semangat merdeka dah bergerak ke Bukit Kledang..on the way hujan rintik2 ombak sgt kuat..elok2 smpai ke kaki bukit hujan dah xkesian dah..mencurah-curah..rmai yg patah balik turun ke kereta..teman pun idak le keluor dr kete sbb udah rmai yg masuk ke kete..

Tunggu punya tunggu xnmpak pun geng opis..campur tolak darab bahagi dgn en hasben, kami pun keluor le dari kawasan parking tu dgn hati yg sedikit kuciwa..yg best tu henpon tggl kat umah..jadinya xder sesapa yg dpr dikontek..ajernya masa ni la tinggai pun..huhu

Sudahnya trus mengubat hati kuciwa dgn pekena nasi lemak femes kat Pekan Pusing + kopi tarik..perghh..sesuai bebeno dgn ujan2 ni..

Sampai umah tepon le kwn opis..guess what? dema ader kat sana..tgh turun bukit!!!! waaaaa!!!nasi lemak dah jadi bubor lambuk..ingatkan xjadi ropenya dema meriah kat sana..serve my right..

Apa nak kata..xsmpai le semangat teman tu kat puncak Bukit Kledang..lepas ni kena lebih kuat semangat..apapun, teman jeles dgn kome weh..next time jangan tinggal daku yer..
Sari
InsyaAllah esok pagi opis teman nk buat aktiviti riadah..utk tahun ni kira first time la..tahun lepas kami dah buat xpdc jelajah Gua Tempurung..(ble jenguk n3 NI)best giler weh masuk gua tu..rasa mcm nak pegi lagi..

Apapun esok nak cuba takluk bukit plak..ntah larat ntah idak..en. hasben plak kebetulan dah pegi mggu lepas dgn sepupunya..mmg letih n lemah lutut katanya..ayoyo..bikin saspen je ni..agak2 xlarat sok capuk je kat belakang dia..haha..sila siap sedia dgn beban yg da bomb ye cik abang..ngeh3x..

Ni ler rupa Bukit Kledang tu dari jauh..


Klau sempat sok akan disnap la panorama2 n aksi2 yg ingin kita lihat (jeng jeng jeng)..apapun dah ble stat lari setempat dari sekarang utk stamina..*stamina la sgt*
Sari
Mggu ni mggu gaji kan? klau rasa2 nk beli brg2 rumah terutamanya brg2 dapur, ble la terjah ke Uda Ocean, Greentown Mall, Ipoh..dema ader buat members day..2 hari stat esok 25/03/2011 smpai tulat 27/03/2011..

Nengok flyernya mcm mmg murah..klau ikut barang2 yg teman selalu beli tu, byk jugak kurangnya..moh kita tgok..

1) Dynamo 4.7kg - RM 17.99
2) Sunlight - RM 3.70
3) Beras Faiza Emas 10kg - RM 22.90
4) Susu Dutch Lady 123, 1 kg - RM 19.90
5) Milo Fuze - RM 10.50
5) Ice Cream Walls 1.5 liter - RM 3.99
6) Milo 2 kg - RM 27.99
7) Sunquick - RM 7.90

Uihh, byk le lagi klau nk list kt sini..klau rasa2 ader yg berkenan ble la singgah..bg yg keje, esok rehat luch pun lama..sesuai bebeno ler pun..klau rasa sesak n mcm kurang sabor, xyah le nk menyempit-nyempit kat situ..kita nengok je la flyer smbil telan ayor lior..haha..
Sari
Masa ni mesti adik2 kita yg ex form 5 tgh dup dap dup dap tggu result..bkn calang2 result..SPM tu..kiranya mcm penentu hala tuju masa depan..selalu klau yg berjaya akan dipuji melambung-lambung..sampai terawang-awang..yg x brape berjaya tu org x pandang pun..huhu..


Walaupun teman xder anak yg amik result tapi debaran tu tetap terasa..teringat zaman2 masa diri sndiri nk amik result dulu..rasa mcm blur je padahal kecut perut..xble tido beb..dulu2 mana ader kira A+, A1, A- smua ni..zaman teman kira ikut grade..grade 1, 2 n 3..pehtu brape agregat..klau grade 1 tu agregatnya 24 ke bawah..subjek pun kira ikut nombor gak..nombor 6 ke bawah kira kredit atau kepujian..lagi kecik nombor lagi tinggi la markahnya..klau dpt 1 n 2 tu kira dpt A la..betui x kengkwn?

Skang ni plak zaman org berlumba-lumba nk dapat byk A..klau smua A+ tu kira mmg terer la berbanding smua A..lagi byk subjek diambil masa SPM n smua dpt A+ lagi dikira super duper student..mmg cemerlang, gemilang n terbilang...

Tambah2 utk pertama kalinya tahun ni semakan melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) telah diperkenalkan..lagi senang nak check result..xyah gi sekolah dah..tapi rasanya lagi best klau ambik result kat sekolah kan..ble jumpa cikgu2, kwn2 n klau nasib baik ble jumpa wartawan lagi..haha..meriah gitu..

Meh tgok cecara nak semak guna SMS


Taip SPM SEMAK _Nombor KP_ _Nombor Giliran_ dan hantar ke 15888. Setiap semakan dicaj RM 0.35. Semakan bermula jam 10.00 pagi (23 Mac 2011) hingga 11.59 malam (30 Mac 2011) atau mungkin juga ditamatkan pada hari yang sama..

Tak kira apa pun keputusannya hari ni, terima je dgn hati terbuka..*cakap mmg senang ye*..ianya bkn la noktah terakhir utk kita melangkah ke hadapan..ambik yg positif..bkn smua org2 hebat yg berjaya lulus cemerlang dlm SPM..yg penting jgn putus asa dan di mana ada kemahuan di situ ada jalan..*ayat lazim*..
Sari
Entri dah lambat tapi xper la, sempat lagi nk diwar2kan..yg tgh koje, time lunch kang ble la singgah sekejap kot..xpun gi le lepeh (lepas)waktu pejabat

Program ni anjuran Kerajaan Negeri Perak tapi sehari je..hari ni semata-mata..tempatnya kat Perkarangan Majlis Bandaraya Ipoh..jamnya mula dari 7.30 pagi smpai la ke 11.30 mlm..

Aktivit mmg byk..mcm2 agensi ader bukak kaunter..Jab. Pendaftaran, Jab. Kebajikan, Pejabat Tanah, Yayasan Perak, Jab.Tenaga Kerja, TNB, KPerak, JPJ, Jab.Imigresen, SPA, Jab. Agama Islam n Jab. Kesihatan..ajernya jenuh nak menaip smua jabatan ni..

Malam plak ader Forum Perdana..Ustaz Asyraf (Imam Muda) n Ustaz Mohd Haslin sbg penceramah..

Tapi yg penting ader Upin & Ipin!!!cumanya kembor dua ni muncul pukui 3.00 - 4.30 petang..ajernya time keroje weh..betui betui betui..warghhhh...

Kenangan dgn kembor kat Suarasa TV9


Apapun, semua warga Ipoh dan yg sewaktu dgnnya, lekeh2(lekas)ler ke sana ye..
Sari
Arini stat balik sekolah..kejap jer cuti seminggu kan..klau cuti tu sibok dgn umah yg mcm kapal karam, bila dah sekolah balik sibok mcm tarzan plak..haha..

Rutin pagi pun akan kembali menyerang..kejut-mengejut, mandi-manda, buat susu, buat milo, jemur kain, check kunci umah, bla bla bla..antar taska, jalan jem, bla bla bla..(prasan diri sndiri je yg sibok)

Apapun enjoy je dgn apa yg kita buat..at least kita ble buat dan bila dah biasa buat rasa okeh je kan..walaupun ada hari2 yg mmg mencabar kesabaran, sabor je ler..bukan apa, kadang tu bila terkenang-kenang masa anak2 yg dah besor tu kecik lagi, rasa mcm xcaya je kita dah dpt harungi smua susah-payah jerih-perih tu kan..mcm tu la kehidupan, berpusing mcm roda impian..

Jadinya senyum je la..*wink wink*
Sari
Ingat mcm xsempat je nk bwk anak2 jenjln time cuti sekolah ni..al-maklum yg sulung tu dok ader kelas tambahan so kena bagi dia settle dulu..

Akhirnya dapat gak curi masa pegi bersantai..hasil belian masa Matta Fair mmgu lepas..jadinya kami beronggeng ke Sg. Klah Hot Spring..lalalala

Layan je la ekk..



Pelampung2..murah2..

Ni kolam yg agak dalam..xsesuai utk kanak2..

Ni plak mmg utk budak2 tapi mak bapak budak pun ikut main..jgn roboh suda..

Jom gi kat kolam ayor paneh plak

Lepas mandi ayor paneh ble bilas guna ayor dlm tempayan ni..sejuks ooo..

Mari merebus..

Jgn lupa ikut time yerr..

Telor oh telor..sungguh enak dimakan begitu saja..

Cantik kan sinki dia..bwk balik ble??

Puteri duyung terakhir

Teman pun first time smpai sini..kira ok la..sronok utk budak2..teman pun apalagi..lupa jap dah jadi mak budak..yg penting hepi2..gmbor aksi2 maut xdapek ler nk kongsi..heheh..
Sari
Sampai masa tibanya waktu
Redup hati kaum berdua
Bila 2 jasad menjadi satu
Hidup mati jadi bersama


Dialog ni byk diulang dlm citer epik HMM..jenuh jugak nak memahamnya..sungguh mendalam peribahasa org Melayu kan..

Seronok gak melayan citer ni..timakasih kat Celcom sbb bagi tiket free..kiranya mmg penuh panggung..penonton2 pun majoritinya Melayu dan kebanyakkannya bwk famili..yg dduk sebelah teman pun couple makcik n pakcik..so lomantik lorr..*pstt!! siap ader bau minyak angin lagi tu,hehe*

Klau kome blum tgok ble la terjah panggung..dialog mmg 50% dlm BI..suka sgt bila ader dialog BM yg penuh kiasan..score muzik best..adegan pertarungan pun nmpk real dgn darah bagai..heronya Merong pun nmpk maskulin tapi lakonan yg paling teman suka ialah Embok (Ummi Nazeera) dan Kamawas (Khir Rahman)..diaorg dua mmg sgt2 ader aura..sgt terkesan tgok penghayatan diaorg..5 star..pelakon2 otai yg lain mcm Dato Rahim Razali, Wab Hanafi Su n Umie Aida tu xyah la nk dipertikaikan lagi..mabeles..

Yang kurang2 tu biasa la..yg x logik n kelako pun byk gak..xkan nak banding dgn Gladiator..utk filem epik Melayu pertama kira ble tahan la..tahniah pd KRU team terutama Yusry yg dpt hasilkan filem cenggitu walaupun penggambarannya 2-3 tahun yg lepas..kira ble tabik spring arr..

Apapun Sedetik Lebih Anuar Zain tetap mengancam..heheh
Sari

Semalam ader 2-3 org member opis dpt sms psl kesan radiasi yg mungkin akan sampai ke negara kita..jadinya org ramai x digalakkan keluar rumah dan elakkan dari terkena hujan..bila dgor berita mcm tu, riso la jugak..maklum le skang ni bila petang je dah stat hujan..

Tapi bila dgor plak berita, TPM kata sms tu smua xble dipercayai..fuhhh..lega kejap..Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air khabarnya akan meminta Agensi Nuklear Malaysia utk memberi penjelasan dlm tempoh terdekat tentang impak letupan dan kebocoran radiasi di Jepun tu pd rakyat Malaysia..

Sehingga semlm, awan radioaktif dari stesen tenaga nuklear Fukushima dikatakan akan sampai ke Tokyo yg jaraknya 245 kilometer dalam temph beberapa jam lagi..yg pasti radiasi dari loji tersebut telah tersebar dan bakal mengancam nyawa manusia..

Antara kesan yg ble berlaku pd manusia..


Sebenonya byk lagi gambor2 psl kesan radiasi ni pd kita tapi x tergamak teman nak menempeknya kat sini..mmg sangat2 menakutkan dan tragis..mmg xboleh dibayangkan klau terjadi kat sekeliling kita..klau kome nk tgok lagi ble searh kat google je..

Semoga Allah melindungi negara kita dari musibah2 mcm tu..aminnn
Sari
Rasanya arini mesti rmai ibu2 yg nk kongsi cite psl ni..tambah2 bila dah kuar kat Buletin Utama mlm tadi..apalagi klau bukan pasal botol susu Polikarbonat..

Apa dia botol susu polikarbonat tu? ha..botol tu adalah botol plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu yg mengandungi bahan 'Bisphenol A' (BPA)..BPA tu amenda plak? BPA tu bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar..sifat BPA ni adalah mudah larut dan meresap ke dalam makanan atau minuman..

Kalau kita nak tau samada botol susu tu ader bahan BPA ke x, kita tgok je kat bawah botol susu tu..Kalau ada logo segi tiga dan di dalamnya adalah nombor 7, maknanya plastik botol susu itu menggunakan bahan lain-lain yang umumnya menggunakan formula pembentukan plastik yang mengandungi Polikarbonat..

Meh tgok antara contoh logo n kodnya
Nombor 7

Nombor 7 dan PC

nombor 7 dan `other'

Kalau botol yg xder BPA ni, dia akan tulis ‘BPA free’

Kita tgok plak beza botol yg ader BPA dgn yg BPA free..


PERBEZAAN botol susu diharamkan policarbonate (kanan) dengan botol susu boleh digunakan

Apalagi..moh kita ke dapor nengok botol2 susu tu..

Sementara tu ni ha panduan pengendalian botol susu bayi polikarbonat:
# Steril botol susu bayi mengikut arahan pengendalian pada label atau yang diberikan oleh pengeluar, jika ada.
# Jika tiada panduan, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama lima hingga 10 minit.
# Elak menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
# Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
# Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan jika ada kesan calar atau rosak, ia perlu diganti.
# Jika tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap enam bulan.

Cumanya yg buat teman tertanya-tanya, kenapa nak tggu tahun depan baru nak diharamkan penggunaan botol ni? mmg la kita faham nak bagi tempoh pada pihak industri buat persediaan untuk tukar atau beli mesin dan nak gunakan bahan mentah yg sesuai utk penuhi peraturan baru tu..tapi kan, idak ke lama bebeno setahun tu..klau baby baru lahir smpai dah boleh berjalan dah..

Nampaknya kita kena bertindak cepat..xyah le nk tggu smpai tarikh diharamkan..klau ble tukor, arini jugak pegi tukor..beli la ikut kemampuan memasing..ble la cari botol susu yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA), kaca dan lain-lain.

Moh kita gi check botol susu...
Sari
Jumaat, Sabtu dan Ahad lepas adalah hari utk melonggarkan otot2 yg keras..membasahkan baju dengan peluh dan buat aksi2 yg xpernah ditonton..haha

Hujung mggu baru ni mmg atlet2 opis berhempas pulas mengaktif dan menjanakan diri dgn sukan..smua jenis sukan ader..reti dgn xreti je..hehe..

Sebenonya opis teman jadi tuan rumah untuk Sukan Kontinjen Utara (SUKU)..sukan ni kiranya sukan jabatan yg akan diwakili oleh zon utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis..pemain2 akan dipilih dari negeri2 ni dan bergabung jadi otomen Zon Utara..pastu wakil Zon Utara ni akan bertanding dlm Sukan Nasional (SUKNA)bertemu dgn zon2 lain..Zon Tengah, Selatan dan Timur..insyaAllah bulan Jun ni akan berentap la..jeng jeng jeng..

Sebelum ni Pulau Pinang dan Kedah dah jadi tuan rumah so utk kali ni, giliran kitaorg kat Perak plak jadi host..kiranya macam pecah kaca pecah gelas la..so rmai la orang2 utara mai ke Ipoh mggu lepas..

Apapun, tahniah kat smua netballer..kita mmg best kan..walaupun kalah dua hari berturut-turut tapi semangat juang mmg terbaek dari ladang..yg paling best tu sbb kita main dlm hujan..dah lama xde memori mandi hujan..klau time tu pasang lagu Amelina n Iwan *Memori Daun Pisang* sure terdangdut-dangdut kitaorg kat dlm padang tu..kehkehkeh..

Klau ikut penat, teman rasa nak cuti je arini..maklum le, mggu pertama cuti sekolah ni byk bebeno kenduri..teman pun berkejor-kejor jugak..mcm ari Sabtu tu, dari pagi smpai thari zass ke Karai antor anak buah bertunang..ptg nak main netball plak..Ahad tu patutnya kena membaling (main dart) tapi xdpt jugak..anak balik dari motivasi kat kg org Asli Pos Slim (jln ke Cameron Highlands)..tambah plak ngan kwn opis lama kawinkan anak..uihh, x terkejor wehh..

Tahniah jugak la kat smua atlet2 opis yg byk bakat terendam tu..sori le xdpt dtg menyokong kome kat venue futsal, boling, ping pong, karom, tarik tali, bola sepak dll tu..tahniah juta2 pd yg terpilih mewakili Zon Utara..pastikan tahun ni kita JUARA SUKNA!!!!! *ingat lagi ke kome lagu zon kita dulu?..yg teman ingat, boo pendek, boo panjang n boo sekat-sekat jer*
Sari
Jumaat lepas sempat le terjah Matta Fair kat Stadium Indera Mulia, Ipoh..kengkonon nak merasa nengok camner suasananya...

Biasa ler memula tu..byk yg dah menunggu nak promote tmpt memasing..kiranya dok kutip flyer je la kojenya..

Tapi yang buat rasa xbest tu sbb teman dah rasa mcm ader kat Chinatown je..setakat org yg dtg tu bangsa Cina, kira xkisah la sgt tapi bila nengok tulisan iklan dlm bahasa Cina, rasa xsyok plak..jenuh mencari booth yg Melayu..ada la 2-3 buah..itupun utk percutian dlm negara jer..papan iklannya pun ciput jer..x setanding bangsa lain yg papannya sebesor alam..huhu..

Apapun dpt la jugak beli tiket ke Sg. Klah Hot Spring..tu pun dekat luar Stadium..member yg prasan khemah tu..sian dioarg..dah la kat luar, hujan lebat plak masa tu..

Overallnya harga matta fair ni kira mmg murah la..cuma siapkan duit je sepjg promosi tu..bayor on the spot, pehtu pilih je bila tarikh yg kita nak pegi asalkan masih dlm tempoh yg ditetapkan..

Selamat bercuti ye kome..
Sari
Alhamdulillah, nmpknya ader rezeki la nak ke panggung..semlm baru jer buat n3 ala2 merajuk kat CELCOM..rupanya on the way..ajernya buat suspen ropenya..

Apapun suka, suka n suka..timakasih bebyk kat Celcom..xsia2 teman jadi pelanggan setia line teponnya walaupun teman dah curang dgn broadbandnya..hehe

Okeh, nak eksen jap dgn tiket free ni..


Tiket ni laku kat Cathay Cineplexe@Curve, TGV Cinemas, BIG Cinemas & MBO Cinemas je..klau kat Ipoh ni antara empat2 tempat tu, yg ader, TGV kat JUSCO tu je la..chantekk la tu..my feveret..

Apa lagi mengkome..moh kita kebil-kebilkan mata nengok epik yg dema kata antara terhebat dlm perfileman Malaysia..HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA..*en hasben, sila pilih tarikh ye*
Sari

Kome ader plan ke nak gi bercuti ke melancong ke?
Tu ha Matta Fair dah datang..rasanya kat PWTC dan kat IPOH ni dema buat serentak
Apalagi..moh kita serbu..

Bila ?

11-13 March 2011

Pukui brape tu?

10.00 a.m. to 10.00 p.m.

Ipoh ni kat mana tmptnya?

Stadium Indera Mulia, Ipoh.

Banyak ke booth?

71 booths inside and 17 outside

Lagi apa yg ader?

Great bargains for tour packages,
tourist attractions will be showcased, lucky draws,
quizzes, & entertainment.

Jom2..
Sari
Aritu kan ader citer psl sms Celcom yg bgtau dpt free tiket wayang..wayang gempak plak tu..apalagi klau bukan citer Hikayat Merong Mahawangsa..

Semlm ader member blogger bgtau yg dia dah dpt tiket free tu..waaaa..jeles teman..dah la esok stat tayang kat panggung..bkn setakat kat M'sia je..kat oversea pun sama..mmg gempak la promosi diaorg ni..tambah2 Anuar Zain yg nyanyi lagu tema..ble bikin touching arr..heheh..

Harap2 ader la posto arini..harap2 muncul la tiket tu last2 minit ni..klau xder gak, kena gi panggung beratur la jwbnya...oh CELCOM..mana janji manismu..
Sari

Hari ni rata2 org wish "selamat hari wanita"..saya xigt pun psl hari wanita ni..mcm biasa bukak radio Sinar baru tau..siap diaorg jemput Rozita Che Wan ke konti sempena hari ni..mmg layannnn..

Seronok kan jadi wanita..mesti ader yg menghargai..mesti la kan sbb wanita tu ibu, kakak, adik, isteri, anak, cikgu, bos dan mcm2 lagi la..yg penting kita sebagai wanita dpt memberi makna yg mendalam kpd lelaki..cewahhh..

Klau hari wanita ni agak2 apa yg kita nak? xyah masak? no basuh n lipat kain? alah..tu biasa punya permintaan..klau la org yg mcm saya ni kan, ble x agak2nya untuk hari wanita ni keje sekerat hari je..lepas lunch ble buat aktiviti bebas selain dari balik umah..aktiviti utk diri sendiri..gi facial ke, urut ke, spa ke..pehtu bilnya hasben yg bayor..saper setuju gelekkan tangan yer...

Tak kisah le apapun yg kita hajatkan utk hari wanita ni..yg penting kita mmg ikhlas menjlnkan tanggungjawab yg telah diamanahkan..insyaAllah akan ader balasan yg setimpal..

Selamat Hari Wanita Semua!!!!!
Sari
Kelmarin, Sabtu..dah ader agenda yg dirancang..apa2pun kita minum dulu...
Memulanya igt nak jumpa kwn kat opisnya..alih2 diaorg cuti Sabtu pertama..hehe, apa la kitaorg ni punya xigt..maklum le, selalu bila kitaorg gi sana opisnya bukak..rupanya kali ni tersalah Sabtu..kuikuikui..
Xpe la..gi ke agenda ke 2..nak amik barang skit..kol punya kol orang tu ader kenduri kawin la plak..xder kat umah..hah..ajernya x menjadi lagi..

Jadinya nak ke mana plak ni? ronda2 je la..tetiba ternmpk banner psl Karnival Amal Bersama Sinar..lokasinya kawasan rekreasi Gunung Lang..ehem2..jom terjah...

Dah lama jugak x ke sini..dulu ader gak bwk anak2 naik bot n main2 playground kat situ..harap2 kali ni ble la naik bot lagi..

Ni nama tmptnya

Banner Karnival

Air terjun buatan

Ni la botnya

Kali ni xdpt naik sbb diutamakan pd peserta2 mewarna..ader pertandingan mewarna di sebelah pulau sana..xder rezeki kitaorg

Satu bot pegi dan satu bot balik

Antara ikan2 yg ader kat dlm tasik tu

Amni n Afza je folow sbb yg lain ader kelas..
Amni dduk atas aper tu?

2 beradik yg nmpk sebaya

Kitaorg pun xlama kat situ..beli barang skit, msuk peraduan teka berat n makan koko crunch free..nnti nak dtg lagi la..
Sari
Bila tiba hari Jumaat jer, mesti pikir nak gi mana waktu lunch..rehat kan ke lama, jadinya rasa nak melenguhkan kaki tu tetiba muncul..lagipun kali ni keluar dgn tujuan..klau sesaja nak window shopping tu maknanya sedang dilanda kebosanan tahap gaban..

Sebenonya tujuan utamanya nak mencari bateri jam tangan yg dah masuk seminggu x berdetik..bila x berjam ni mula rasa mcm ader yg xcukup je..aritu dah usha kat TESCO tapi xder yg dicari..so kena tekan minyak ke JUSCO plak nmpaknya..okeh gak tu gi JUSCO sbb ble check rebate n ble redeem terus..*alasan*

Smpai JUSCO trus terjah tmpt jam..belek punya belek, malangnya jawapan tetap sama..bateri made in Swiss xder..yg ader made in Japan je..alahai..mana nak cari ni? punah harapan teman..

Jadinya nk menyedapkan hati gi la ke service counter..kena beratur plak tu..sabo je la..mujur xlama n hasilnya bisa buat ku tersenyum..tenkiu JUSCO..sronoknya tgok voucher yg berderet-deret itu..lalalalala..lupa jap psl bateri jam..heheh

Dah xtau nak ke mana, ikut kaki je la..tgh membelek-belek nmpk 3-4 org anak dara berposing-posing..eh, nak sibuk gak la..owh..bestnya korang dpt pegang2 n picit2 si pink tu..nak buat mcm tu segan la plak mak dara ni..jadinya teman tangkap gambor dari jauh je..selalu nmpk yg kecik..skang ni nmpk yg lagi beso dari teman..huhu

Jom tgok Carrie Junior yang Senior



Hehe, cadang nak cari menda kecik cinonet terjumpa plak menda besor comeyy :D
Sari
Paper Harian Metro muka depan harini..Padah Tonik Gila..
Mulanya tgk sekali lalu je tajuk tu tapi bila baca yg tonik ni ader dijual di merata bandaraya IPOH, trus jadi terminat nak tau apa citernya..

Harga tonik ni mmg le murah kome oii..RM3.30 utk 150ml..boleh dibeli di kedai runcit dan kedai ubat cina..tonik ni mcm arak tapi kandungan alkoholnya sgt tinggi..43%..bayangkan la dgn 4 teguk je, org yg minum tonik ni ble mabuk..kesan lain klau kerap minum ialah muntah darah, berak darah dan akhirnya hepatitis atau bengkak hati..tonik ni skang mmg feveret mat rempit, kaki botol dan penagih dadah sbb harganya murah..pastu kesannya lebih cepat n lebih kaww..

Tapi dlm paper ni xder plak tunjuk camana rupa sebenar botol tonik gila tu..yg ditunjuknya gmbar penagih pengsan dgn ader botol kat tepinya..mmg xclear langsung apa brandnya..selalu dlm paper xtunjuk betui2 klau ader barang2 yg diharamkan..xpun akan tulis kat situ barang berjenama yg xdisebut pun jenamanya..cehh..mmg buang karan je kan..

Macam2 org ble buat klau bab nak sronok2 ni..panjang je akai dema ye..padahal sronoknya sekejap jer..sengsara yg lebih..huhu
Sari
Sambil baca paper mlm tadi jeling2 jugak kat tv..citer tiga enam kosong (360)..mulanya xconcentrate sgt tapi bila nengok pompuan2 seksi tu nk jugak tau apa kes kan..hehe..


Rupanya psl clubbing..owh..biasa la tu budak2 alaf baru ni..tapi bila dengor umor anak2 gadis tu 16 tahun, 17 tahun, telan ayor lior teman..terkebil-kebil mata teman nengok dressing dema yg very the piece..pehtu dok bergelak sakan dlm club..jumpa member lelaki pun dok berselisih pipi..bila wartawan interview pun confident je jawap..dgn bangga bagitau tipu mak bapak..kata tidor umah kwn..nk blaja kononnya..pastu siap perasan kata klau budak2 muda mcm diaorg tu xdtg club, club tu x happening sbb yg penuhkan club tu pun umor2 baya dema..amboi...

Tu blom masuk bab mabuk2..bila interview yg lelaki, siap ckp, klau masuk club ,gerenti kena minum..biasa la klau mabuk2 tu..adoi..statement selamba betoi..tersedak dgornya..

Habis bab clubbing, 360 usha plak kelab dangdut..lagi haru..golongan lelaki 40 ke atas bergelek..bayangkan diaorg ble abiskan 3 ribu hingga 4 ribu sebulan utk aktiviti dangdut..dengar pun rasa panas je kan..yg pasangannya pun baya anak2 dara dema..mcm bapak n anak..siap ble pakej lagi..dari yg ringan sampai la ke XXXXXX..xtau la apa yg dilabun diaorg ni dgn anak isteri dan jugak gadis2 dangdut tu..

Memang menakutkan la masalah sosial ni..smua peringkat umor ader..nak cakap lebih2 pun takut sbb kita sendiri pun ader keluarga..dgn saper ye kita nak berceriter?..susah-susah, kita bakor! kita bakor! haha..*pegang dahi kak Limah jap*
Sari
Malam tadi layan le kejap citer HANI ni..tgok2 episod akhir ropenya..tamat le dah dgn endingnya heroin meninggal..barah otaknya kembali..


Kira sedey la jugak episod akhir ni..nmpk mcm perfect je perjalanan si manis Hani tu..byk gak unsur2 kebaikan yg diselitkan..memula dulu mcm boring skit sbb xabis2 dgn cinta budak sekolah..yg suka tu sbb nengok Rozita Che Wan bertudung..so sweet..lagi sweet dari Fathia (Hani)..sayangnya smua tu lakonan semata..uhuk uhuk

Lepas ni agak2nya slot apa yg ganti? rasa2nya mcm citer Asmara sbb aritu nmpk previewnya..


Citer Asmara ni pun memulanya xikut..tapi dok dgor member2 opis dok citer psl jejaka hensem (hensem ke?) Shah Jazle tu, teringin plak nk tgok..tambah2 plak lagu temanya Menyesal (Sixth Sense) tu menangkap halwa telinga..kira ble layan arr..

Xtau la dpt layan ke x citer tu nanti..selalunya lupa..pasang2 dah nak abis..cumanya klau sebut psl citer Asmara ni mesti kami kat umah tersenyum sbb si kecik Amni tu mesti akan sebut ASMARA tu ASRAMA..dah jenuh ajor..ajernya dia konpius kot..heheh
Sari
Dari mggu lepas kaum kerabat udang berkampung dlm peti ais..klau le dema mesyuarat, harus dah jadi persatuan udang2..

gambor dari google jer..

Memulanya udang ni dtg dari Pantai Remis..kirim kat kwn..mmg fresh le sbb baru naik dari laut..harga pun not bad..RM 32 sekilo..sempat juga sambor ketam sekilo..pergh..dah telan2 ayor lior masa dpt udang n ketam tu..rasa nk masak smua jenis masakan..nyam3x

Gambor dari google lagi..

Ahad lepas sambil antor anak ke Teluk Intan, saya melajakkan diri ke Hutan Melintang..terus ke jeti..tgok2 ader nelayan baru naik..olala..udang galah tu..apalagi..terjah ler kat pakcik tu..bla bla bla..dapat ler beli udang tu..guest what..dapat beli sekilo setengah dgn harga RM 33 je..saper nak bagi beb..kira berbaloi sesgt sbb udang2 tu smua idup lagi..mmg rezeki nak dpt la sbb pakcik tu pun dah nak kemas2 dah..

xabis2 google

Jadinya udang2 n sekawan ketam tu jadi menu sepjg mggu..anak2 pun makan le sampai lebam..apa yg lebam? hehe..istilah je tu..pueh la meratah-ratah smpai menimbun kulit2 udang tu..dari udang goreng biasa, udang goreng tepung, udang masak lemak, sambal tumis udang, ketam cili.. fuhhh..cakap pun xguna la..haha

Apalagi mengkome..moh kita mengudangkan diri..*apa ke menda merepek ni*