Sari
Pepagi ni agak terkejut dgn entri dari mamadamia psl HB..kenapa la saya xperasan psl iklan Valentine tu..aduhhh..

So pd kenkgwn yg nak tau lebih lanjut psl ni ble terjah blog mamazharfan yg dah buat surat pd pihak HB..timakasih bebyk la pd kengkawan yg sgt2 peka n perihatin tentang ni..

Jadinya saya pun akan offkan buat sementara waktu HB ni..harap kengkwn lain pun akan buat yg sama..takut gak kita ni jatuh subahat..nauzubillah..
Sari

Setelah asik menengok menda kt atas tu di blog kengkwn, akhirnya tergoda jugak teman utk join dema2..menda ni lebih krg mcm nuffnang gak..klik2 ader sen..jgn riso, nuffnang xmarahnya klau kita letak heartbeat ni..dekat blog teman yg lagi satu kat SANA pun teman dah tepek gak..

Kalau mengkome nk letak heartbeat ni jugak, ble klik SINI..senang je nak register..klau xclear ble cari kat google tutorial camner nak join..ramai gak blogger yg dah buat tutorial psl heartbeat ni mcm mama zharfan, cute mum n kak yong

Apa lagi..ble le rajin2 klik heartbeat teman kat atas n tepi blog ni..teman pun pasni nak gi klik kat kengkwn punya hearbeat..tulun menulun kan membawa bahagia..chewahh..
Sari

Saya dah jenuh mencari kasut ni..dari satu kedai ke kedai lain..dari Batu Gajah sampai la ke Ipoh..thari tadi pun dok pusing keliling, keluar masuk kedai kasut..kalau setakat yg berpesen, bereben n berwarna-warni tu toksah ler cakap..memcm bentuk ader..tapi saya nak yg citarasa veteran skit..yg xterlalu menonjol n ala2 dolu2 punya..kenapa? sbbnya kasut tu adalah untuk MIL a.k.a ibu mertuaku..

Kalau xjumpa jugak, alamatnya sruh MIL beli kat KL je ler..Ipoh ni dah xder stok kot..org2 bandaraya ni dah xguna jenis kain kot..smuanya pakai pvc jer..so nmpknya teman terpaksa angkat tangan surrender..

Sari

Jom2 abiskan duit..UO Superstore ader buat jualan utk pemegang kadnya mulai 28 jan - 30 Jan 2011..klau nak tgok aper yg offer, ble cuci mata kat SINI

Hari ni rehat kan lama , so kaum2 gegurl ble la penuhkan parking kat UO Greentown Mall, Ipoh tu terutama pd kengkawan Majlis Bandaraya Ipoh yg baru dapt bonus RM500..kami yg xdpt ni tgok je la kome berbelanja..amik bau plastik pun jadi la..huhu
Sari
Korang tido berdengkur x? mana la nak tau kan klau xder org bgtau..tgh tido xkan sendiri ble dgar bunyi dengkuran tu..hehe

Masa kecik2 saya rasa heran bila dgar org berdengkur..terpk yg org tu tgh mimpi atau mengigau..tapi dah tua2 ni baru tau kenapa..

Ikut kajian, org yg berdengkur ni mengalami lemah otot2 pd lidah, lelangit lembut dan tekak..bila otot tidak tegang, lidah akan tertolak ke belakang menutupi aliran udara..ataupun otot tekak tertarik masuk ke dlm tekak dan menyekat salur pernafasan atas..ini menyebabkan individu tersebut lebih kerap menyedut udara utk bernafas..pendek citer itulah sbbnya dengkuran terjadi..(penerangan detailnya so saintifik n ble buat kita xphm so ambil yg mudah je la)

Berdengkur ni bknnya ada kat org lelaki jer, pompuan pun ader, kanak2 pun ader..saya penah dgar mcm2 bunyi dengkuran smpai nk tergelak sakan rasanya..tapi bila org tu dah terjaga xsmpai ati plak nk bgtau yg dia tido tadi mmg ader baik punya bunyi..takut org tu rasa segan plak..jadinya buat xtau je la..kdg tu anak saya pun ader gak yg berdengkur tapi bila bgtau x mengaku plak..yg best tu bila tanya org sebelah nape berdengkur? dia ble kata mana ader, awak la yg berdengkur..cehhhh..sabo je la..

Sari
Saya terbaca di laman sesawang iluvislam..Malaysia perlukan Kementerian Lelaki..kenapa ek?? mengikut kajian JAKIM, 10 tahun pertama perkahwinan adalah tempoh yg paling kritikal utk berlakunya penceraian dgn kadar yg dicatat adalah 59.9 peratus..amboi..nmpk kritikal tu..

Skang ni kita mmg dah ader Kem. Pembangunan Wanita yg membela nasib wanita2 yg teraniaya, tertindas, tertinggal dan sebagainya..so mungkin dh tiba masanya diwujudkan Kem. utk para lelaki plak..bukan sbb lelaki dah kian tertindas tapi utk menyeimbangkan peranan masing2 dlm institusi keluarga..

Zaman ni kebanyakan wanita ada kerjaya..jadinya kemampuan kita pompuan2 ni agak menyusut skit dlm menguruskan rumahtangga..buat tetap buat keje rumah tu kan cumanya xlah tip top mcm yg surirumah sepenuh masa..sape setuju angkat tgn??!!

Sebab ader penyusutan tu, mungkin ader ruang yg kosong di antara tanggungjawab suami dan isteri..bila ader yg lompong, mulalah pergolakan akan timbul..dari yg kecik cinonet smpai la sebesar alam..al-maklum, masing2 x puas hati siapa yg patut isi ruang kosong tu..

Dah tabiat para lelaki yg mana mereka ni kurang gemar dinasihati atau meminta nasihat terutama daripada yg pakar..xmcm pompuan yg gemar meluahkan bila berdepan masalah..jadinya mungkin dgn adanya Kementerian Lelaki ni, para2 suami boleh mendapatkan nasihat, pendapat dan jalan penyelesaian dari pakar2 yg berkaitan..at least ader la tmpt utk diaorg mengadu domba..biasa la org lelaki ni, egonya melangit..klau isteri tegur, mula la rasa tercabar tapi cuba kwn tegur, ble senyum simpul lagik..(betul ke? klau salah abis ler teman...takott)

Tapi di abad ke 21 ni, dah mula timbul citer2 lelaki teraniaya, di dera emosi dan fizikal dan dipandang sebelah mata oleh wanita..kira molek sgt la klau Kementerian Lelaki ni diwujudkan utk mengembalikan semula keperkasaan jiwa, ilmu dan iman kaum Adam..

Apa pendapat wanita2 blogger smua???
Sari

gambar ni cilok dari google

Setakat arini klau saya buat BW mesti ader entri psl dua adik beradik kembar x seiras ni..ble dikatakan kebanyakan blogger ader logo tu kat sidebar memasing..

Dulu saya xamik port pun psl nuff n churp2 ni..nak letak code kat sidebar, header n footer pun terkial-kial..jenuh la jelajah memana tutorial khas utk tepek dua2 menda ni..smpai skang pun still xbrape nk faham psl dema ni w/pun dah merata alam baca entri kengkwn maya psl ni..ntah le..separuh celik IT kot..

Seronok tgok rmai blogger dpt menjana pendapatan dgn nuff n churp2..bkn skit2..ratus2 gak..sape nk bagi kan..klik2 jer masyukk..

Tapi bila tgok sendiri punya hasil, alahai..buat malu kaum jer..rasa down pun ader..nak tulis surat kat en. nuff tu pun xreti nk tanya aper..kang kena gelak je dgn staf yg nengok soalan bodoh tu..last2 maleh nak pikio..ader rejeki ader la..klau xder dok diam2..mmg dah usaha buat entri w/pun satu sehari, dah lenguh jemari berBW..hasilnya, kais pagi makan mlm..layak kot utk segmen Bersamamu TV3..haha

Okeh, ni bkn sesi aduan rakyat yer..sesaje nk bercerita..tata
Sari
Sabtu lepas kan saya ader buat entri psl dentist..so ahadnya en.hasben dgn buat2 bergayanya melangkah masuk berjumpa tukang gigi..yg saya ni dok pusing2 dekat 3 kali mencari parking..rmainya kete pepagi ye..

Baru je menapak 4-5 langkah dr kete selps dpt parking yg agak jauh, nmpk hasben dah kuar ke tepi jalan..aikk, cepatnya..xjadi cabut ke? tgok dia senyum simpul jer..

Rupa2nya mmg dah settle..xsmpai 5 minit pun katanya..cucuk bius 4 kali kt keliling gigi tu, trus cabut..selesai sudah..trus hilang smua sakit n tension katanya..haha..

Memcm ler saya interview hasben psl apa yg jadi masa cabut gigi tu..pok pek pok pek..kesimpulannya saya masih ngeri n trauma dgn Dentist..tgok hasben mcm relax n cool je..ni yg jeles tahap gaban ni..camner nk buat sesuatu kat gigi2 ku ini?

Orang kata klau nk cantik kena korban la sakit perit smua tapi saya ni bkn la obses sgt dgn bab2 kosmetik..asal sihat dh memadai..xder la nak membelek muka, membelek badan kat cermin lelama..malu nengok muka sendiri yg mmg makin dimamah umor..tapi kalau nak cantik utk sihat mmg sokong teramat so kira jumpa dentist ni utk sihat la kan..cumanya rasa pengecut tu dah penuh satu badan..padahal sakit bersalin tu lagi la perit..aduhaiii..camner nak tune kepala ni..tulun..tulun

Sari
Setelah berhari-hari n byk hari bahang panas mengigit kulit, akhirnya ptg ni (tadi sebenonya) air hujan mencurah-curah membasah tanah, rumput n segala di bwh langit..sejuk n nyaman je rasa suasana w/pun tadi angin n sedikit kilat mcm kat sebelah telinga jer..dduk di tingkat paling atas bangunan ni mmg terasa angin + bunyi yg menderu..


Pemandangan dari atas selps hujan mmg mengujakan..rasa bersih je bumi kena basuh..cuma xder serbuk pencuci dgn pelembut je kan..klau x lagi wangi n lembut..haha

Dlm keadaan ni, mula la perut memikir santapan..mata teringat tmpt beradu..gerenti nikmat kan klau dpt lepak2 dgn bantal busuk smbil minum ptg..pehtu layan citer korea..*say no to sinetron*

Apapun kena bersabo dulu..siapkan apa keje yg patut, baru ble layan syahdu syahdan kan..cuma ader rasa skit x puas ati..saya BASUH kete tadi!!!..huwaaaaa
Sari

Sejak kuar citer blogger ble menjana pendapatan hingga 5 angka sebulan, rmai la yg berpusu-pusu nk buat blog sendiri..apa xnya, buat blog ni free je..tutorial psl bukak blog pun byk ader, so xde masalah nak ader satu, dua atau tiga blog sekaligus pun..

Masa BW tadi, jumpa beberapa blog yg highlight kan psl Jabatan Penerangan punya statement..(yg kat atas tu)..saya pun baru tau psl ni..maklum le, zaman siber ni industri ICT mmg teramat la berkembangnya..rata2 ader bisnes online..org kata smuanya di hujung jari..

So pd blogger2 yg dpt menjana pendapatan RM2,500 sebulan melalui blog masing2, kena la istiharkankan pd LHDN yer..yg ciput2 mcm teman ni ble la abaikan..hehe..slamat..
Sari
Hari ni en. hasben sakit gigi..so, ptg tadi pegi la ke tukang gigi..ni first time saya ke klinik gigi..sungguh..sejak sekolah, tmpt tu la yg paling saya xnak pegi..secara kaitannya, doktor gigi la doktor yg paling xnak saya kenal..klau x silap, last saya tgok Dr. gigi masa Kementerian Kesihatan dtg buat lawatan dan rawatan percuma utk gigi di sekolah..masih terasa bunyi alat mesin tu dlm mulut..sakitnya rasa mcm nak bagi silambam kaw2 kat Dr tu..sejak itu, hai hai bye bye dentist..

So tadi lepas jumpa tukang gigi (serius nama yg tertulis kat depan kedai tu Tukang Gigi), cadangnya nk terus cabut..tapi sbb hasben blum lunch, dia xbrani buat..katanya klau cabut gigi seblom makan, darah dari gigi akan byk dan lambat berhenti..jadinya dia bagi ubat tahan sakit jer..

Masa pegi tadi tu sempat la jeling2 kat alatan pergigian..uh uh, baru tgok jer saya dah rasa ngeri n ngilu..bukan x teringin nk check gigi ke, cuci gigi ke tapi TAKOOTT tu dah smpai tahap kritikal..biar la kena cucuk, biar la kena amik darah..no hal punya..cuma yg satu ni agak buat saya ketar satu badan..

Cadangnya esok gigi hasben yg sakit tu akan dicabut tapi saya yg kecut..antara nak curi2 tengok atau buat selamba je kat dlm klinik tu..

Agaknya ble la buat azam tahun ni nk kenal mesra dgn Dr gigi..klau le Dr gigi ble cucuk ubat bius kat tangan tapi kebas kat mulut je kan best..pehtu ble relax smpai tido mcm kat spa..tau2 dah siap je..mau tiap2 bulan saya terjah klinik tu w/pun gigi xsakit..haha..

Apapun tahniah pd yg rajin buat rawatan maupun lawatan ke klinik gigi..harap ble la bagi saya byk tips yg tip top supaya saya akan jatuh chenta kat Tukang Gigi..ahaks

Sari
Dah byk kali nk post n3 psl kisah duka ni tapi rasa xsmpai hati jer..kisah ni pun saya tau dari mggu lepas, tapi tu lah..

Citernya bermula bila adik ni yg bernama Muhamad Hairuman Miskon, 22 tahun terkena renjatan bervoltan tinggi TNB pd 26 nov 2010..kabel TNB tu merentangi kwsn kebun sawit dan kwsn kg..dah berpuluh tahun ader kat situ..adik malang ni tlg kwnnya bersihkan kebut sawit dan mengait buah kelapa sawit..kabel tu melendut di celah2 pokok pisang dan kelapa sawit..kebetulan pg tu plak cuaca basah sbb mlm sblmnya hujan..semasa mengait tu ditakdirkan adik Muhamad Hairuman ni terkena renjatan tersebut..bayangkan la aper yg terjadi klau manusia terkena renjatan sekuat 3000kw tu..

Mcm ni la keadaan adik Muhamad Hairuman masa di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang *ohh, xdpt dibayangkan sakitnya*


Setelah lebih sebulan menanggung kesakitan, akhirnya kudua-dua tangan paras siku dan ibu jari kakinya dipotong kelmarin selepas menjalani pembedahan hampir 7 jam.."menangis Hairuman bila mengenangkan nasibnya" kata Pn Maryuni (kakak Hairuman)

Keadaan Hairuman setelah pembedahan..*speechless*


Adik ni merupakan anak yatim piatu..ayahnya meninggal pd 1994 manakala ibunya menyusul pd 2005..adik beradik ader 10 org dan Hairuman anak yg ke 9..sekarang ni Pn. Maryuni yg menjaga beliau dan menurut Pn. Maryuni anggaran kos sebyk RM14,000 sebulan di perlukan utk rawatan adiknya x termasuk perbelanjaan harian..

Jadi, kepada sesiapa yg bermurah hati dan perihatin, bolehlah memberi sumbangan dlm sebarang bentuk (wang, barangan, sokongan moral dan doa)kpd adik malang ni..

no acc maybank puan maryuni bt miskon,

1620 3063 2448

no acc cimb puan maryuni bt miskon,

1257 0000 2035 29

no tepon puan maryuni,

018- 3807867

alamat puan maryuni,

Alamat: No 28, Jalan Desa Mawar 2/11,
Seksyen 2. Taman Desa Mawar,
45500 Tanjong Karang, Selangor.


Semoga adik Hairuman tabah dan redha di atas ketentuan ini..*sambil kesat airmata*
Sari
Hari ni baca beberapa blog psl penipuan BW..xsangka ader gak org yg sanggup buat camtu..mmg xikhlas langsung nk berblog..patut le saya terperasan asik org yg sama je yg singgah kat shoutmix..memula tu rasa terharu gak sbb org tu rajin singgah..hari2 dtg, lebih dr sekali plak tu..terperasan la teman kot2 blog ni ader peminat setia..rupanya dusta dan sandiwara semata..cehhhh..

Harap kengkwn yg yg gune chatbox tu, tukar la ke shoutmix..cepat2 buat website lock kat shoutmix memasing..klau nak tau camner diaorg tipu n gunakan blog kita utk buat duit tanpa kita sedari, ble terjah blog Pendekar Kuda n dapatkan cara2 nak buat website lock kat SITU..timakasih bebyk kat rakan blogger kita ni yg bagi info psl ni..klau x, senang2 je orang2 amik kesempatan kat blog kita..cepat2 ke sana ye..

Saya jugak dah amik badge Anti Fraud Blogwalking dari rakan blogger yg sgt2 kreatif, WAN yg sudi designkan badge ni n bagi free je kat sesapa yg nak..badge tu sbg tanda kita anti pd mereka2 yg melakukan penipuan blogwalking..jom kita pakat ramai2 tepek badge tu kat blog..

Nmpaknya mcm2 taktik yg org ble guna utk kepentingan diri n poket..jadinya kena lebih hati2 n bykkan pencarian info tentang dunia siber ni..

Apalagi..jom sekat pencopet tu smua sekarang!!!!!!
Sari
Cuti2 ni mcm biasa la..pepagi lagi dah mengaktifkan diri ke pasar..hari ni berkenan dgn ikan tongkol n ikan bawal jer..

Sebenonya bkn nak citer psl ikan pun..nak citer psl suratkabo..klau masa cuti paper mmg xpenah miss beli..kira benda wajib tu n selalunya layan harian metro la..

Tapi arini rasa paper tu mcm ringan jer..xde la plak nk belek2 sbb ambik pun dari rak yg tersusun indah rapi..balik umah pun xder la baca sbb berdating dgn ikan2 n sayur yg baru dibeli..trus je la masak rendang ikan tongkol + tumis kacang pjg n telur..sempat gak masak pengat pisang skali..

Dah settle acara dapur baru la best nak goyang2 kaki smbil baca paper kan..baca punya baca tgok2 ruangan RAP yg slalu ader kat tengah paper tu xder..aikk, mana pigi? agak2 klau hari Thaipusam diaorg kurangkan page kot sbb selalunya klau hari Deepavali mesti paper xder jual kan..Ayoyo kadawale..

ni contoh ruangan RAP kat Metro


Bukan ler ble pengsan pun klau xdpt baca ruangan tu sbb ruangan tu pun biasanya kisah artis, intisari rancangan n kisah luar negara..yg agak rasa mcm xcomplete tu sbb xble buat silangkata n teka perbezaan gambar kt ruangan tu..haha..saya mmg minat sgt bab silangkata ni..xkira la ader peraduan ke x, mesti nak buat w/pun selalunya kotak2 tu xpenuh pun..

Harap2 saya je yg termiss ruangan tu sbb xder pun dgar komplen dr org lain..tapi mmg confirm saya x tercicir apa2 masa beli tadi..sungguhhh!!!
Sari
Pagi tadi seblom gi keje sempat jeling2 kat rancangan MHI kat TV3..psl orang ramai kutip duit syiling..tapi dgar pun sipi2 jer sambil betul tudung..jadinya xpasti aper citer sebenor..

Kejap tadi baru sempat belek2 paper setelah sepagian sibuk dgn aktiviti fail n surat menyurat..ropenya citer psl sebuah peti besi terjatuh dari kenderaan pacuan 4 roda Toyota Hilux yg terbalik selps dilanggar sebuah kereta BMW..

Ni gambar dari akhbar KOSMO


Dari apa yg saya baca, kejadian berlaku di KM 243 Lebuhraya Utara Selatan berhampiran susur keluar Pedas dekat Seremban..duit2 syiling 10 sen, 20 sen dan 50 sen berjumlah RM75,000.00 di lihat bertaburan di atas lebuhraya..

Difahamkan orang ramai mengambil kesempatan mengutip duit2 syiling tersebut tanpa menghiraukan keselamatan diri dan larangan polis..sampai 3 jam diaorg kutip..kiranya mcm sampai habis la sen2 tu semua..

Apa nak komen yer..patut ke orang ramai amik duit2 tu smua?? duit2 tu khabarnya untuk diedarkan di beberapa buah pasaraya di Melaka..

Hermm..takut plak nak kata halal ke haram walaupun rasanya itu mcm dah mengambil hak orang lain tanpa izin..klau digunakan duit tu utk beli brg makanan dan diberi pada anak/isteri/keluarga..aduhai...rasaya ble pk kan jawapan n kesannya..

Mcm tu jugak bila ader accident yg melibatkan lori2 yg bwk brg2 makanan..penah dulu kat area Ipoh ni ader lori bwk peket kopi n makanan dlm tin terbabas..mmg menderu org amik brg2 yg bertabur tu..mcm pelarian kutip makanan jer..*sigh*

Kadang xphm dgn mentaliti org..sepatutnya bagi bantuan bila musibah dtg..ini sebaliknya plak..bayangkan klau kita yg menjadi mangsanya.....
Sari
Idea nk menulis tgh kering..dah jenuh memerah otak tapi hampeh..rasa mcm nk tulis smua benda tapi feel tu xdtg..xsyok plak klau tulis tanpa jiwa..hehe

Dah la seharian siang ader masalah dgn internet..mujor sempat selit satu entri..lepas gak gian berblog tapi bila masalah teknikal melanda angin bosan dtg mcm tsunami..

Jadinya mlm ni nak jalan2 je la kat blog korang..dah makan hari jugak x meronda n tinggal jejak kat umah kengkwan n bakal kengkwn..


Harap esok akan fresh n semangat menulis kembali ke pangkal jalan..
Sari

Saper suka milo fuze? angkat tangan tinggi2 yer..okeh2 dah nmpk dah..pepagi ni layan milo fuze ok gakkan..anak2 saya pun mmg layan milo fuze ni..dioarg layan saya pun tumpang la sekaki..ok gak, xmanis sgt..setakat ni saya beli yg original jer..pasni nak try la plak cereal dia..

Skang ni ader plak game yg kena mengena dgn milo fuze..milofuze jampack..tapi gamenya ader tempoh..stat skang smpai 9 mac 2011..kalau yg minat n giler game tu ble la join sbb hadiahnya..perghh..best banget..ader Macbook Air, iPhone 4 16GB, iPad 16GB WiFi + 3G, Sony PS3 320GB, iPod Touch 32GB n iPod Shuffle 2GB..

Kalau korang nak cuba skill ble tgok kat SINI ataupun SINI

Kalau ler saya ni minat main game, awal2 dah join dah..apa nak buat sbb minat minum milo fuze jer..haha

Good luck pada yg join..go go chayok..
Sari
Rindunya kat opis..mggu lepas seblum gi kursus, opis dlm mood renovation..xsabor plak nak tgok apa dah jadi mggu ni..jeng jeng jeng..

Bila dtg pagi ni, ader la yg berubah..komen? no komen la (jwpn selamat),ha ha

Tempat saya pun dah kena tukar..kena pindah kotak lain so sekerat hari ni dok sibuk berkawan dgn habuk n peluh...dah la air-cond syahdu jer..bikin panas betoi..


So..kotak baru, unit baru, harap2 semangat x tergugat..kena pk yg elok2 je..klau x nnti muka berkedut..tidakkkk
Sari
Tadi dah bersantai-santai dgn suasana kat INSTUN kat SINI, skang tiba masa utk fokus n aktifkan mood blajar plak..toingggg..

Ni tmpt yg kena concentrate w/pun tersenguk-senguk..haha
Mini teater, Blok Akademik C

Ni beg yg pihak INSTUN bagi..dlmnya penuh dgn nota n jadual



Ada 10 tajuk yg perlu dipelajari sepjg kat sini..kelas dari 8.30 pagi smpai 4.30 ptg..ha...mmg berkerut-kerut dahi dibuatnya..orang blaja bertahun-tahun psl Akta Tanah ni..mana la nak cover dlm 5 hari kan..mana yg masuk, lekat la kat kepala..mana yg tak, alamatnya melayang ntah ke mana..

Walaupun kursus pertama kat INSTUN bagi tahun 2011, tapi sambutannya agak menggalakkan..ader lebih kurang 32 org peserta dari mcm2 agensi teknikal seluruh negara..ader JAS, JPS, JKR, JMG, Jab. Pertanian, Majlis Daerah dan Majlis Perbandaran..sronok jugak dpt kenal2 orang Pulau Pinang, Kedah, kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan dan dah tentu Perak jugak..yg menarik tu peserta paling lama berkhidmat adalah selama lebih 30 tahun dan yg paling baru plak baru jer 2 minggu dpt keje..kira cukup la smua perencah dlm kelas ni..dari yg lahir tahun 50an smpai la yg lahir tahun 80an..dah mcm satu kluarga plak sbb ader mak,pak,abang,kakak n adik..

Apapun enjoy tetap enjoy..teringat masa zaman blajar dulu..tetap gumbira walaupun tension smpai x tido buat assignment..hermm, rindunya masa tu..kalau dpt sambung blajar lagi best x???
Sari
Awal2 tahun dpt gi kursus di Institut Tanah Dan Ukur Negara (INSTUN)..kira ok la kan..sronok gak jadi first batch utk 2011 kat INSTUN ni..penah dtg sini tapi tu 3-4 tahun dulu..mesti byk yg berubah kan walaupun rasanya cara nak ke kelas masih sama..naik tangga turun tangga..adehhh..apapun, jom layannn..


Ni masa pendaftaran n check-in

jom terjah bilik plak..

apa ader kat bilik? dulu kosong je..skang dah complete dah..best2



jenguk2 skit apa ader kat keliling..



ni yg xtahan..gedebush gedebush


Wahhh..suasana dah ok..subjek kursus camne plak? hehe..akan disambung sebentar lagi..kita minum dulu...
Sari
Fuhh..kursus dah selesai semlm..ptg baru sampai di Ipoh..rindunya kat blog ni..mesti byk citer dah miss tapi xper..akan di terjah semula nanti blog kengkwn semua..

Letih berkursus masih ader so nak recharge dulu badan..tambah2 nak ilangkan rindu kat anak2 n en. hasben..5 hari tau xjumpa diaorg..

So klau ader masa nnti ble la share skit2 suasana kursus aritu yer..daa
Sari

Saya suka sgt kopi..xkira la kopi aper..nescafe?? of course suka sesgt..kira feveret tu..klau seminggu xdpt ble jadi rindu dendam campur ketagih..ada gak dengar org kata kopi/nescafe ni x elok diminum selalu..mcm2 sbb la diaorg kata tapi saya pun bukannya tegar sgt smpai sehari belasah byk cawan..

Tapi ader satu artikel yg saya baca pasal kopi yg buat saya rasa lega..*nak sedapkan ati ek* jom kita baca sesama..

Penyelidik dari A.S mendapati pengambilan beberapa cawan kopi sehari berpotensi mengurangkan perkembangan penyakit hati sebanyak 53%..kopi juga boleh mengurangkan risiko mendpt diabetes jenis kedua..kajian ke atas tikus makmal pula mendapati kandungan kafein dlm kopi mampu menyekat pembentukan kanser hati..

Wahh..betul ke ni? menurut artikel tu, kajian tersebut melibatkan seramai 766 peserta..hmm, menarik x? pada penggemar kopi mcm saya ni mmg la berita baik kan..pada yg kurang gemar tu ble la berkenal-kenalan dgn kopi ni..best tau kalau dapat cicah kopi 'o' dgn biskut lutut..xpun ubi kayu rebus cicah kelapa parut atau sambal tumis ikan masin..masa tu plak tengah hujan lebat kat luar..perghh, cakap pun xguna..try baru tau..

Arghh..terlior dah ni.."Aniii..mana kopinya.."
Sari
Masa kecik2 dulu korang suka hisap jari x? x ingat? xper2, saya pun x ingat jugak..haha..

Saya ader terbaca yg bayi atau kanak2 yg menghisap jari atau menggunakan 'pacifier' utk tempoh lebih 3 tahun di dapati 3 kali ganda ader masalah menyebut sesetengah perkataan apabila memasuki pra sekolah..tapi xdijelaskan contoh perkataan2 tersebut..

Masa anak2 saya kecik dulu pun ada kalanya diaorg hisap jari jugak..xtau kenapa..padahal diaorg mmg xdibagi puting sejak lahir..lagi dimarah lagi dibuat..sampai kecut ibu jari diaorg..kadang tu terpikir jugak yg diaorg ni stress ke? ntah2 diaorg susah hati atau ader masalah dalaman kot..hehe..apa punya andaian la..

Kalau dari cakap org tua2, budak yg suka hisap ibu jari budak bijak..xtau la bijak dari segi apa kan sbb bijak ni mcm2 bijak ader..

Ataupun penah dengar x yg org tua2 kata kalau baby hisap ibu jari kaki sendiri baby tu nak adik baru????ha..jawab, jgn x jawab..
Sari
Mulai arini hingga Jumaat, smua n3 kat sini adalah scheduled n3..maknanya n3 ditaip awal, cuma masa dan tarikh di publish je ikut kehendak kita..so bila n3 tu kuar xbermakna n3 tu ditulis pd masa tu..kadang org yg xbiasa berblog xfaham..diaorg ingat kita ni asik mengadap blog jer..padahal benda tu kita dah set awal..

Hari ni dah kena mendaftar di tmpt kursus..INSTUN, Tg. Malim..masih x tau secara details tajuk aper yg akan diterangkan selama 4 hari ni..harapnya byk info yg ble dipraktikkan nanti..walaupun sah2 ader kena mengena dgn Kanun Tanah Negara (KTN) tapi tgok la nnti macam mana inti pembentangannya..moga x boring dan x mengundang sindrom tersenguk-sengguk smpai mimpi n meleleh air lior..haha

Okeh, pastinya akan rindu nak terjah umah kengkwn maya smua..xdpt la nak tinggal jejak atau mengkontestkan diri..klau rezeki timbul *prasan menang* pd contest2 yg dijoin seblum ni harap penganjur dpt bagi masa..xpun ble cari contact no. di blog ni sbb mmg xdpt beronline sepjg mggu ni..*sob sob*
Sari
Rata2 org kenal blogger ni..mmg mantop n byk pembaca setia..bayangkan la pengikutnya dah cecah 7 ribu lebih..yg like di FB pun dah seribu lebih..kira mmg antara blogger yg otai..*tabik spring jap*..saya pun x terkecuali, ikut dari jauh jugaks..hehe

Jadinya rasa seronok bila nmpk gambar En. Ben Ashaari ni di sidebar blog..timakasih byk2 la sbb sudi menjadi follower pd blog pinggiran ni..i really appreciate it..

Harap pasni akan ader komen2 yg bernas dan jitu dari En.Ben..kengkwn blogger lain pun harap dpt bagi sokongan yg marvelous jugak yer..selama ni korang smua mmg best n superb..

Thanks again smua..suke suke..lalalala

Sari

Esok, Isnin..saya akan mula berkursus selama 5 hari..tempat kursus di Institut Tanah Dan Ukur Negara (INSTUN), Tanjung Malim..

Kali pertama saya ke sana dlm 5 tahun dulu..tempatnya mmg agak jauh dari pekan Tg. Malim..kira sesuai la utk tujuan kursus..aman dan damai jer..

Jadinya tengah berpk-pk nak angkut lappy ke x..takut xder coverage sbb dulu line tepon pun xclear sbb kawasannya berbukit..tapi ader ke masa nak beronline? tgok jadual, smpai ptg ader aktiviti..mlm pun mungkin ader ceramah..

Lagipun selamat ke nk tinggal lappy tu kat dlm bilik? bukan ape, masa ke sana dulu saya dah hilang barang peribadi..balik dari kelas tgok2 ader barang yg hilang di ampaian..huhu...mujor dah nak balik..klau x, lagi risau dibuatnya..

Tengah bayangkan rindunya kat blog ni klau xupdate sehari..inikan 5 hari nak tinggal..walaupun satu entri sehari, kira dh puas hati jugak kan..

Tgok la camner nnti..klau dpt online ok gak..klau x, kena buat scheduled entri dari sekarang..cover utk hari2 yg xdpt berblog..

Okeh, nak stat mengemas..harap2 hasben ble manage smua urusan sekolah dan rumah..ader masa nanti akan ader ole2 utk korang yer *rasuah nmpk*
Sari
Minggu pertama sekolah dah lepas..kira hal2 yuran meyuran dah settle..skang ni kena beralih ke koko plak..bukan buah koko ye tapi aktiviti ko-kurikulum..budak2 sekolah mmg sebut koko..mulai mggu depan smua aktiviti koko bagi pasukan beruniform kena pakai uniform yg lengkap..hermm..sbb tu la sedari pagi dah kuar mencari-cari set pakaian tu semua..

Biasa la kalau nak mencari satu set ni..ader yg abis, ader yg xder saiz, ader plak kedai tutup..Sabtu pun tutup ek?? ajernya dugaan dan cobaan..baru cari utk sorang n yg bestnya anak2 saya ni lain2 plak pasukan uniformnya..sorang Kadet Remaja, sorang Pertahanan Awam dan sorang lagi Bulan Sabit Merah..haaa..idak ke berpinor kepala nak mengcompletekan keperluan pasukan memasing..no Pilih Kasih right?..

Ni set utk Kadet Remaja Sekolah (KRS)..

Ni plak utk pasukan Pertahanan Awam *kredit to afix 4 the picture*

Layan Bulan Sabit Merah (PBSM)jugak

Nampaknya pencarian belum tamat sbb uniform ni ader beza skit antara lelaki dgn pompuan..xper2 kila layan yg pompuan dulu(KSR n PBSM)..ladies first kan..abg ngah tunggu yer..

Adeh adeh..dah lenguh teman berkejor ke sana sini..teman nak minum dulu..
Sari

Dapat e-mail dari Mimi Peony..hadiah GA anniversary saya aritu dah diterima..*tepuk2*, lapang rasanya bila pemenang dah dapat hadiah..maklum ler dlm minggu ni asik baca penganjur GA/contest yg tipu peserta..kesian pada yg dah join dan tolong mempromote blog penganjur..xbaik tau buat cenggitu..

Anyway terimakasih kat Mimi yg bagitau psl hadiah tu..yg penting Mimi suka n barang pun selamat diterima..

Timakasih kat Pos Malaysia..walaupun pos guna mel biasa, cepat gak sampainya..i like
Sari
Hari ni semua rancangan blog tergendala sebentar mcm siaran tv dulu2..

Ingat x gambar ni???

Xtau apa kenanya sedari pagi smpai ke ptg blog ni xble dibuat entri..loading punya la lama..ruangan utk menaip langsung xder respon..ajernya paneh ati teman dibuatnya..dah jenuh keluar masuk blog tapi hampeh kelapa..nak sedapkan hati jenjln je la kat blog org..amik angin, amik mood dan segala amik la smbil menjerit-jerit kat shoutbox dema..haha..

Anyway mlm ni evertyhing back to normal..dah boleh menaip sambil tersenyum simpul..rupanya rindu jugak kalau sehari x update blog kan..nmpk ader yg tengah mengangguk tu..

O ye..blog contest saya dah siap..cuma blog tu rasa mcm umah xsiap jer..contest pun baru skit sgt yg join..kalau sudi nak singgah *smbil bwk buah tangan* jemput le ke http://duniacontestku.blogspot.com..lepas ni smua contest atau GA smua kat umah sana..kalau ader GA @ contest yg menarik tertarik tu jgn lupa bisik2 kat saya tau..i pun nak join jugaks..
Sari

Sebelum ni pernah x dengar harga di rak lain, masa bayar di kaunter lain? saper yg peka dgn harga barangan yg dibeli mesti prasan klau harga xsama kan..tapi ada jugak yg jenis bayar jer..ye la..kalau barang yg dibeli tu byk, mana nak ingat smua harga kan...

Saya pernah juga terdengar kengkwn citer pasal ni..biasanya hal ni berlaku kat pasaraya besar..mmg ader beza harga yg dipamer dgn harga yg di'punch' oleh cashier di kaunter bayaran...

Baru2 ni saya yg terkena..selalunya saya akan dpt sms dari pasaraya tersebut bagitau apa brg yg offer untuk hari tu atau minggu tu..biasanya barangan harian..

Jadinya hari tu saya singgah di pasaraya tu utk beli brg2 keperluan skit..tgk2 ader offer Dynamo RM18.90 kat diplay area (selalunya brg2 yg dioffer akan diletak setempat)..eh? rasanya sms psl offer Dynamo tu untuk hari sebelumnya jer..nape la hari yg saya pegi tu ader lagi offernya..xpe la..amik la satu Dynamo tu utk tmbah stok kat umah..jalan2 lagi..smpai la kat tempat detergent..saje lalu kat rak2 Dynamo..tgok2 harga kat situ RM24.90..aikk? mana satu yg betul ni?? mintak tolong anak saya check kat mesin semak harga..cehhh RM24.90..trus letak balik..selamat prasan..

Gerak plak kat tmpt susu tepung..hmm..ader offer susu Dugro 123..RM18.99..usha2 kat tmpt offer dibahagian depan. confirm sama harganya...angkat 2 peket..biasanya harga susu tu RM 20 ke atas..susu2 brand lain mmg harga biasa..saya ni xtetapkan susu aper nak dibeli..mana yg offer akan dibeli dgn relanya..mujor Amni ble minum smua jenis susu..senang teman..

Habis amik barang2, masa utk membayor..kebetulan saya nak ke lot kedai yg lain di situ so urusan beratur dan bayar diserah pada en.hasben..jimat skit masa..bla bla bla..selesai..

Sampai umah, mengemas la barang2 yg dibeli..saje membelek resit bayaran..belek punya belek..ternampak la kat harga susu kat resit tu..RM20.90..what???biar betul ni..kalau psl Dynamo tadi mmg nmpk harga yg berbeza dari tmpt offer dgn tmpt detergent yg sebenar..tapi yg susu ni, harga yg tertera sama je antara tmpt offer dgn tmpt rak susu yg biasa..adoi..teman dah kena tipu ke ni? mmg la xbanyak amaunnya..dlm RM4 jer rugi tapi money is money right?? itu baru satu barang..kalau dibuatnya barang2 lain pun kena cenggitu, x ke naya pada pengguna? ingat mcm nak pegi balik je kat pasaraya tu..just nak tanya kat mana silapnya tapi hasben kata xyah la..geram jugak ni..xkan tiap2 item kita nak semak harga sama ke tak dgn harga yg diaorg dah set kat sistem di kaunter..ni dah memanipulasi hak pengguna ni..

Nampaknya lepas ni kita kena hati2 la bila membeli..kena kuatkan ingatan dgn harga2 barang keperluan yg selalu dibeli..biar la jadi cerewet skit..bukan berkira tapi ianya melibatkan kos perbelanjaan bulanan kita..mcm saya yg dah terkena ni lagi ler kena beringat-ingat..apa nak buat..org kata barang yg lepas jgn dikenang..kenangkan silap sendiri jer..huhu

Harap kome x terkena mcm saya yer..
Sari
Alhamdulillah..rezeki di awal 2011..

Usha2 kat shoutbox tadi..ternampak jejak dan ucapan tahniah dari MUSH..ye ha ye ha..sronoknya..

Pemenang Hadiah Saguhati

62) http://saricorner.blogspot.com/2010/12/mush-1st-giveaway.html

Walaupun saguhati, kira okeh la tu..dapat **Topup bernilai RM10 n **Kupon potongan sebanyak 10% untuk pembelian secara tunai segala item yang terdapat di katalog Kutu Pinggan Mangkuk

Timakasih pada MUSH dan tanhiah jugak pd pemenang utama dan lain2 pemenang saguhati..tahniah jugak pd semua peserta yg join..nanti kita join lagi tau..
Sari

Masih dlm kepeningan nak cari template utk blog contest..org lain dah beratus contest @ GA yg dibuat dlm satu blog khas..contest jer..saya ni plak baru ler nak merasa buat..bukan byk sgt entri pun kat blog Fitrah Cinta ni cuma kadang tu sendiri yg rasa serabut..kejap citer A, kejap citer contest..dah jadi mcm rojak pasembur je..

Harap dpt dibereskan dgn kadar segera blog contest saya tu..x sabor nak join contest2 n GA2 yg meletups tu smua..lagi semangat bila kena tag..

Tunggu ye kengkwn..*prasan mcm ader yg tunggu plak*
Sari
InsyaAllah hari ni saya akan pos hadiah untuk pemenang GA yg diumumkan semalam..tengah pikio2 kali ni nak guna kaedah aper..pos laju sudah, pos ekspress sudah..mungkin kali ni nak cuba kaedah biasa plak

Okeh, ni la hadiah ala kadar untuk Mimi Peony..

Taraaa..


Bukak plastik utk gmbar lagi clear


Ni bila dah bukak (sori Mimi, ksari kena bukak utk pastikan menda ni ok)


Orait..timakasih sekali lagi pd smua peserta..
Sari
Semalam seawal jam 9 pagi, dah gerak ke Teluk Intan..harap2 dpt smpai awal utk buat segala urusan bayaran dan asrama..alhamdulillah, semuanya lancar jer..orang kedua buat bayaran..hehe..

Settle smua hal duit, gerak ke asrama..mujor anak dapat dorm yg sama mcm last year so xder masalah la..cuma kali ni tukar katil plak..dari bwh ke atas..tapi al-maklum ler dgn keadaan dorm yg kena tinggal..mcm2 menda dan bapak segala habuk ader..uh uh..semput nafas dibuatnya..

Xnak belama-lama kat situ..cepat2 tolong kemaskan apa yg patut..kira org pertama la yg pasang cadar n kemas loker..ntah2 minggu ni jer elok loker tu..pehni ntah camner ler berterabur kain baju smua..xnak le bayangkan..hantam la labu..

Orang yg paling sronok mesti la Afza sbb bwk dia sorang jer..belagak sakan dia dpt merasa naik katil asrama tu..mujor xder sesapa kat dlm dorm tu..klau x, mau segan le teman dan keluarga teman..

Xyah ler citer bebyk yer..tgok je ler apa yg ader..

Mana la dema dpt logo halal tu..


Terang benderang jer dorm ni..


Amboi..dah rasmi nmpk..


Mampu ke bertahan kekemasan ni..


Letih bebeno..mcm dia yg mengemas..


Orait, selamat belajo rajin2 n jaga diri bebaik ye anakku..*mak dah rindu ni..huwaaa*