Sari



Sape nak beg2 yg chantekk ini? klau nak jom kita join cepat..camana? ha, tekan je SINI

Tarikh tutup 29/9/2010 jam 12 pm
Sari
Ptg Jumaat lps ader kemalangan kecil berlaku so mlm tu saya n anak2 bergegas la ke hospital..hasben dah tggu kat sana..sampai hospital pegi Kecemasan tgok apa yg patut, sedar2 dah dekat pukul 8 mlm..alamak! belum solat maghrib lagi ni..saya, anak n kwn2 anak tanya la kat staff situ kat mana surau..tingkat satu, katanya..apalagi kami pun pegi la mencari surau tu..rupanya klau nak ke tingkat satu kena melalui pintu utama nak ke wad-wad..maknanya ader la pengawal yg jaga kat pintu tu..tgok2 mmg ader pengawal kat situ..pompuan India..tgok plak terpampang kat atas pintu yg waktu melawat smpai 6.30 ptg jer..aduh..ble masuk ke ni? msti la boleh ye tak sbb bknnya kami nak gi melawat..nak solat jer..apalagi, kami trus tanya kat mak guard tu "ble masuk surau?" dgn serius n eksennya dia ble jawab "xble,xble, suda tutup", saya pun jwb "kita mau pigi semayang saje, bkn pigi mana".."xble masuk sana surau, biasa org masuk itu dalam ada tidor jugak" kata mak guard tu lagi..aikkk, apa kena minah ni? malas nk bertekak kitaorg patah balik gi kat hasben..pelik dia tgok kami patah balik..citer lebih kurang hasben plak gi jumpa mak guard tu..kami folow belakang..tapi jawapan mak guard tu tetap sama..hasben mcm naik angin dah..ye la waktu maghrib dah nak abis ni..dah bising2 tu dtg plak pak guard..kali ni org kita , Melayu..ingatkan ble ler faham, rupanya sama gak dgn mak guard tu..siap bagitau "ini arahan dari Pengarah, x ble masuk sbb org slalu amik kesempatan tidur kat dlm surau tu, klau nak, pegi la semayang kat masjid sebelah"..lagi la geram dgornya..kami bgtau yg kami ni bukannya dtg dari luar daerah atau luar negeri nak tidur bagai..klau sempat balik umah mmg ble solat kat umah jer..ni dah xsempat punya psl la..jenuh jugak bertekak tapi hampeh..mmg xder kompromi..rasa mcm x percaya je ader surau tapi xble masuk utk solat..sedih la sbb hospital kerajaan ble buat cenggini..saya pun keje gomen jugak tapi xkan xder tolak ansur..solat pun bknnya nak berjemaah ke apa..rasa nak je ajak mak guard n pak guard tu tggu kami kat luar surau jaga kami solat klau takut sgt kami tido..grrrrr, geram x ingat la..x pasal2 kami smua xsolat maghrib hari tu..ha sape nk kena tanggung dosa x solat ni????
Sari

Ini la Afza Umairah...umurnya 5 tahun..semlm tadikanya buat jamuan raya so bergaya la konon dia dgn baju rayanya..tahun ni tahun pertama Afza puasa..tetiba jer nak puasa n saya pun xpaksa tapi alhamdulillah penuh puasanya 30 hari...kuat jugak budak ni walaupun badannya sekeping..memula mmg merengek skit tapi masuk seminggu dah ok..petang dekat2 nak berbuka baru melepek n memerap mcm baby..jenuh jugak nak memujuk, dpt jer air trus gogok tak toleh2 dah..biasanya org klau sahur xlalu makankan tapi dia siap bertambah-tambah nasi..pastu minum milo..endingnya minum susu sebotol (bila la nak berenti hisap botol ni), klau gi bazar ramadhan laju jer nak ikut..kuih donat wajib beli utk dia..siap tiap2 mggu ikut kitaorg hantar abangnya ke asrama lagi..mmg kuat semangat betui budak ni..
Sampai la ke 30 ramadhan..still nmpk ok, aktif mcm biasa..tgok ketapi lalu depan umah opah, tolong kupas petai utk buat kuah lodeh n gi bazar ramadhan ikut makcik saya..akhirnya dah dekat2 nak buke dah flat..terbaring melepek n stat merengek..terpaksa la dodoi2 walaupun tgh sibuk2 kat dapur..sayang ler plak nak bagi buke sbb dah ptg sgt n last day pose plak tu..akhirnya bertahan la jugak dia smpai ke azan maghrib..tahniah Afza..mak bangga tau Afza dpt pose penuh..kakak2 n abangnya dulu pun 6 tahun baru penuh..
Tengah sibuk2 berbuka tu tetiba Afza muntah..muntah air jer pun sbb dia belum makan pape lagi..xper la..sruh dia relax dulu...pastu dia minum lagi, xlama muntah balik..minum muntah,minum muntah..eh, nape plak ni? blom mkn pape lagi dah muntah..masuk angin kot..hasben gi kedai beli 100 plus..still muntah jugak..xble jadi ni..stat kete gi cari klinik walaupun dah dekat kul 11 mlm..tapi kat kg mana ader klinik bukak 24 jamkan, lagipun malam raya tu..waa..camner ni..dlm kete pun muntah gak smpai dah kuar air liur jer..hati risau x ingat..mcm2 pikir..menyesal plak sruh dia pose jugak tadi..dah jenuh pusing satu pekan xder klinik at last terjah jugak hospital..trus ke Emergency Room..nasib xramai pesakit masa tu..mcm xcaya jer malam raya dok tercongok kat hospital..mmg sayu dan resah gelisah woo..bila nama Afza kena panggil cpt2 masuk, xsabar dah nk jmpa Dr tapi Dr tu (Melayu)relax jer, siap senyum simpul lagi, siap buat lawak dgn Afza..caya la Dr..lega sesgt bila Dr kata Afza masih ok w/pun muntah teruk sbb bila dia tgok lidah Afza masih basah lagi..maknanya belum dehidrate lagi..Dr bagi air garam jer..klau dehidrate alamat masuk wad ler anak saya tu..ngan saya2 sekali la beraya kat wad..tidakkk!!! Dalam masa menunggu ke masa rawatan tu bayangkan ader 3 kematian kat emergency tu..smuanya orang kita yg nak menyambut raya..xtahan tengok bila nmpak ahli keluarga dah berpeluk-peluk, menangis, menalipon sini sana..uhhh, xble dibayangkan klau jadi kat keluarga sndiri..
Mmg satu pengalaman yg x terduga di malam raya..esoknya Afza xmuntah tapi dia cirit-birit plak..skali lagi lps semayang raya kami cari klinik..alhamdulillah ader satu klinik India bukak..dapat la ubat segala bagai, sedih tgok Afza xdpt main bunga api n mercun mlm raya dgn sepupu sepapat n mak2 sedara dia..pagi raya pun xmkn rendang n ketupat..dari pagi smpai ke petang dia tidur..kitaorg terpaksa pkaikan dia pampers..mmg lembik dan lesu sungguh dia..kira 2 hari la dia xmakan apa..minum jer..kitaorg pun xder mood nak beraya kemana..xkisah la janji Afza cepat sihat..
Itu la orang kata nak sakit tu sekelip mata jer..xtau apa sebab Afza jadi mcm tu..Dr pun ckp mungkin ader salah makan jer..harap menda ni bagi pengajaran kat saya n hasben supaya sentiasa peka kat anak2 kecik..
Apapun skang ni Afza dah back to normal..makan pun dah kuat cuma mengada-ngada lebih sbb dok perasan kitaorg nak manjakan dia mcm masa dia sakit aritu..terlebih sudah plak dia, hahaha...
Sari
Sana sini blog dok citer psl raya..mesti la kan..mood meriah ader lagi..xkisah punya, sronok jugak baca pengalaman raya masing2..raya aritu msti mkn ketupat kan..ha ni nak citer psl ketupat..raya kali ni mmg betui2 puas hati dpt buat dari A to Z bab2 ketupat..mmg ble kira ayor tangan ler..slalunya tolong2 makcik pakcik sepupu sepapat jer buat tapi kali ni mmg buat sndiri punya sebab last day pose tu ramai yg xdpt balik..huhu..jadinya dari beli daun kat pasar, menganyam, basuh beras, masukkan beras, rebus, sidai n potong skali utk mkn pagi raya mmg dari tangan 2 kerat ni la..haha..rasa nikmat betui bila makan tu, chewahhh..cuma xdpt nak lengkapkan dgn masak rendang sbb sibuk memasak utk berbuka..pass kat sepupu jer buat rendang tu..papepun ketupat ni paling best mkn ngan kuah lontong/kuah lodeh..tu tender makcik saya plak, heheh..tapi gambar2 proses2 ayor tangan tu xdpt le disnap..dok cilok ler gambor2 dari Google..kredit pd yg sudi kongsi gambor..tqvm

oh daun ketupat


anyam jgn x anyam


tara..dah siap anyam


jom rebus ketupat


dah masak, kena la tos/sidai cenggini..



jom makan ketupat


Pada yg dah biasa buat ketupat ni sendirian dari mula smpai abis tu mntak maap ler klau saya terover..al-maklum ler setahun skali baru dapat buat menda ni kan, teruja tahap gaban la..hahaha..(ehem, nmcm nak buat lagi la..cehhh mmg over..)
Sari
Baru stat keje arini..walaupun monday mood tu dok melingkar dlm kepala tapi gagahkan juga utk sronok2..keje mmg dah ader menanti tapi..nanti la kot, heheh..pastu kengkonon nak buat n3 pepagi tapi maklum ler sibok menyembang psl raya, pastu gi sarap (sebulan xmkn sesama geng, mesti la meriahkan)..balik sarap dpt plak jemputan open house..apalagi..merayap ler kami berkonvoi smpai 3 biji umah..haha..dah petang ni lagi ler angin malas ni menggebu..apa xnya perut dah penuh tangki, ayor dalam perut pun dok bergaduh-gaduh nih..kejap ni pun dok belasah lemang dgn rendang kerang member opis bwk..jadinya xder ler nak citer2 pasal raya lagi nmpknya...okeh, tata dulu..
Sari


Salam lebaran buat smua yg sudi membaca blog ni..mohon maaf andai ader terkasar bahasa tersalah bicara..moga lebaran ini membawa seribu kemaafan dan keinsafan..moga berjumpa lagi di Ramadhan yg lain..aminnn
Sari
Dah pun 27 Ramadhan..sekejap jer rasa masa bergerak..klau dulu2 pose tu jenuh gak nak mengabiskan tempoh sebulan..tu la org kata akhir zaman ni masa mmg pantas..tahun ni persiapan mmg kalut..klau seblom ni seblom pose baju2 anak dah settle dah...kira dah ble goyang kaki jer time2 pose..sempat la nak bakar sebekut sejenis dua..umah pun dah siap2 kemas, tingkap dah cuci, langsir dah gantung..kiranya letih bulan pose tu boleh layan lagi la..tapi ntah nape tahun ni mmg caca marba betui...smuanya nak kena buat dlm bulan pose..mau x terbungkang dibuatnya..mengemas dari mlm sambung ke siang sambung ke mlm lagik..adeh..mau merangkak cari air tau..dah la x cukup korum nak mengemas..yg sorang kena tggu weekend baru dia balik (tu pun nasib pelajar baru ble balik tiap minggu), yg sorang plak kengkonon nak berbuka kat umah kwn time ujung minggu..tu blom halangan2 lain, bukan alasan yer kwn2..ajernya dugaaannn..bab baju raya satu hal..nk pegi siang budak2 tu xlarat, pegi malam kelam-kabut plak, xsyok nak memilih..akhirnya weekend baru ni saya settlekan jugak baju2 diaorg n baju sndiri w/pun terpaksa keluar byk2 kali..dah la org ramai, saiz plak terhad, kaler pun xder choice dah..huhu..mujur kami mmg xpernah tetapkan kaler sedondon ker senada seirama ker..klau x lagi haru biru..hehe..lega sungguh part2 yg major dah langsai, yg kecik2 tu ble kayuh pelan2 kot..tu la bahana lmbt bersiap sedia, terasa kalut dan kabutnya suasana...apapun mood raya masih menggebu..sronok kat anak2 yg kecik mcm Afza sbb dpt pose penuh, Amni plak dah makin rancak bersembang..(skang dok perasan nama dia Mia yg dlm citer epilog syurga cinta tu, haha)..yg lain2 tu dah besar xder la terasa teruja cuma diaorg kata tahun ni nak kutip duit raya byk2 mcm la ader org nak sedekah dan tabur duit kat depa...
Apapun kat opis smua dah xder mood nak buat keje..sibuk dgn aktiviti tukar duit raya, dpt biskut raya, nak beli mercun (oppss!!)n pasang video lagu raya yg member2 opis nyanyi masa tahun 2006 dulu...wahh nostalgia n lawak giler tgok gelagat dolu2..ngeh3x..
pada yg blom siap kelengkapan raya tu sempat lagi ni..cpt2 terjah shopping complex..sale..sale..sale.lelomg..lelong..lelong...
Sari


Hepi Besday Yg ke 97 Mak!!!
Hari ni 2 September 2010 adalah hari lahir insan yg sgt saya sayang..orang yg terlalu banyak berjasa kepada saya.. tak terbalas dengan kata-kata dan harta...itulah opah saya atau lebih tepat yg saya panggil mak..dari kecik saya mmg tinggal dgn opah..sekolah, kawin waima dalam pantang pun menempek dgn opah..susah senang saya dgn opah..ingat lagi kecik2 saya ni kuat menangis, mmg ramai yg surrender nak pujuk tapi opah tetap sabar..arwah atuk pulak hari2 bwk saya naik basikal ke pekan beli kerang..saya gila kerang (sampai skang pun giler lagi, haha)..xlupa juga dia beli susu pekat cap junjung..itu la susu yg saya minum masa kecik..xpernah merasa susu tepung..sbb tu masa kecik saya selalu sembelit..nak buang ayor besor mmg seksa..dapat manja ngan arwah atuk pun kejap jer..umur saya 3 tahun dia dah pergi mengadap Ilahi..al-Fatihah
Hidup opah mmg susah, dia ader 14 org anak..campur plak saya n sepupu saya yg dia bela dah jadi 16 org..pagi2 dah menoreh/motong getah..cari kayu api utk masak..buat pecal utk jualan..pendek kata mcm xder istilah rehat utk dia..sentiasa ader je keje yg dia nak buat..xble dduk diam..tapi alhamdulillah, Allah bagi dia kesihatan yg baik..mungkin sbb dia pun jaga kesihatan jugak..bangun pagi2 dah exercise, buat regangan..setakat nak rapatkan muka ke lutut tu senang2 jer..cara berdiri, duduk dan baring tu nmpk mcm senang sgt dia buat..tu blom minum madu + ayam kampung mentah lagi..tambah plak dgn jamu2 yg dia buat sendiri..mmg mantop tapi sayang xder saper pun yg mewarisi ilmu2 jamu dia tu..
Saya ni kira bertuah sbb dapat merasa sendiri jerih perih opah..dapat merasa menoreh, cari kayu, kena pacat, guna dapur kayu..masa tu ruang dapur pun xder lantai, tanah semata, tumbuk ubat jamu pakai penumbuk besi..ahh mmg nostalgia semuanya..pegi tadika jalan kaki sambil pimpin tangan..buatkan bekal ke sekolah smpai saya jadi debab,haha..xpenah miss dtg sekolah klau ader PIBG atau tgok saya amik adiah pd hari penyampaian hadiah (tu jer cara saya balas jasa dia)..sampai le masa saya kawin, dia la org yg paling sibuk...3 malam org main gendang/rebana kat bwh umah..masak pun sendiri anak beranak adik beradik sedara mara..masa mengandung anak sulung dia dah siap2 buatkan tilam n bantal baby..siap yg ader tekat tu..dalam pantang mmg dia jaga kaw2..siap mandikan saya, lulurkan, bengkungkan dan tungkukan..mmg spa first class punya..ohh rindunya saat2 dimanja itu...
Skang opah dah genap 97 tahun..kesihatan agak menurun..tu pun sbb kena sakit kulit yg berkaitan dgn saraf..mata masih ok w/pun telinga dah kurang jelas..tak sabor nak jumpa n peluk cium dia..setiap raya mmg wajib raya dgn dia..xpenah lagi miss di pagi raya mintak ampun dan halalkan smuanya..cuma masa anak2 kecik diaorg pelik bila dgar saya panggil moyang diaorg mak...anak2ku, onyang tu dah kira mmg mak mak tau..korang kena sayang sgt2 kat onyang sbb onyang pun sayang sgt2 kat mak..
Mak, moga dipanjangkan lagi usia, dipermudahkan segala urusan dan sentiasa dilindungi yang Esa...saya sayang mak!!!