Sari
Dah seminggu menunggu kot2 masalah kat post ni dah ok tapi nmpaknya cenggitu jugak..udah lama sgt (lama ker?) xbuat n3, tambah2 ader yg bertanya-tanya pasal resepi brownies, lagi la rasa geram jer kat masalah problem nih..aritu mmg dah siap semua n3 resepi tu, tgok2 posting buat hal..apapun itu bukan halangan ye tak..kongsi tetap kongsi cuma maap bebanyak la klau n3 xbrape sempurna..harap semangat nak mencuba masih ader yer..
Okeh jom kita tgok bahan2nya dulu

-loyang guna yg ble bukak dari tepi atau bawah (biasa guna utk buat cheese cake)
- aluminuim foil

untuk lapisan coklat
- 200 gm majern/mentega
- 200 gm dark chocolate/coklat masakan
- 170 gm tepung gandum - diayak
- 30 gm serbuk koko - diayak
- 170gm gula halus/kastor
- 4 biji telur gred A

untuk lapisan cheese
- 250 gm cream chesse (biasanya brand philadephia)
- 60 gm gula halus/kastor
- 25 ml air
- 1 biji telur gred A

untuk topping
- 300 gm coklat masakan
- 120 ml whipping cream
- 1 sudu besar majerin/mentega

Meh kita tgok cecaranya plak yer

- panaskan pengukus siap2..loyang tu lenser le dgn majerin, klau nak letak kertas minyak pun boleh
- kita buat lapisan coklat brownies tu dulu..cairkan majerin/mentega + coklat masakan guna kaedah double boil..dah cair ketepikan dulu



- sementara tu masukkan telur dan gula dlm mix bowl. Putar sampai kembang



- masukkan serbuk koko dan tepung sedikit demi sedikit yer. Kacau guna whisk ataupun spatula..takyah guna mixer lagi sbb takut kek jadi bantat





- kacau rata dan sebati sampai hilang ketul2 pastu masukkan coklat + mentega yg kita cairkan tadi



- tuang separuh adunan ke dalam loyang. Tutup dgn aluminium foil utk elakkan air menitik atas kek. Masukkan dlm pengukus n kukus lebih kurang 15 minit





Sementara tggu lapisan coklat tu masak meh kita buat lapisan cheese plak

- masukkan semua bahan utk lapisan cheese kecuali telur dlm mixer



- pukul sampai kembang baru masukkan telur, pastu pukul sekejap lagi



- tuang atas lapisan coklat yg kita kukus tadi. Tutup n kukus lagi lebih kurang 20 minit





- bila lapisan cheese tu dah masak, tuang pulang balance lapisan coklat tadi (kita tuang separauh je tadi kan)
- kukus lagi dalam 20 minit. Dah masak biar sejuk



Meh kita buat topping dia plak..

- cairkan semua bahan2 topping guna kaedah double boil mcm tadi. Kacau sampai likat dan licin. Pastu apalagi tuang ler atas kek kita yg dah masak tu..biar dia meleleh secara semulajadi.. hiasan atas kek terpulang pada kekreatifan memasing..ble letak coklat parut ke strawberi ke..ksari guna coklat cip jer..
- dah siap simpan dalam peti ais..potong pastu makan..nyam3x













Orait..selamat mencuba yer...xble tgok lelama ni..xtahannn...
Sari
Semalam saya dah buat n3 psl cecara nk buat brownies cheese tapi tetiba xble publish..ader error la plak..jenuh mengoter-oter tapi failed...last2 geram punya pasal terus delete jer n3 tu walaupun hati membengkak..penat wehh..arini kononnya dgn semangat berkobar-kobar nak buat balik ler n3 tu tapi tengok kat ruang nak post tu dah xder icon nak pilih tulisan, icon center,icon besarkan tulisan...tu ok ler lagi..tup2 bila saya add image langsung xkuar image..yg kluar tulisan pape ntah..tapi bila preview image/gambar ader la plak...mmg sgt2 mencabar kesabaran..skang ni dok cuba2 search mana2 blog yg ble tolong solvekan problem ni..sementara tu pada yg terer n sudi membantu harap tolong ler...tgok ler tulisan n3 ni yg mcm xselera jer..anyway bantu-membantu tu amalan mulia kan kan kan..hahaha, tetiba jadi pengemis maya plak...xkira dah, klau xdapat Bersamamu, Aduan Rakyat pun okeh..pleaseeeeee
Sari
Rajin xabis lagi..tadi dah buat brownies kan? klik SINI utk tengok brownies..pastu gatai2 tangan nak buat popiah basah plak..apa kena?xder pape, sindrom rajin dah menggila..haha
Actually popiah ni mak sedara punya resepi..dia mmg femes jual popiah kat area Kluang..bulan pose ni pun ader bukak gerai jual popiah..mmg anak beranak pandai buat ni..kulit popiah pun buat sendiri..serius sedap..xcaya tanya sedara mara kami semua..keh3x..jadinya kengkonon nak mencuba la jugak walaupun rasa x confident dah mencapai tahap 80%..tambah2 kena buat kulit sendiri..makcik saya buat kulit pakai tangan jer, xder senduk2..tengok pun gayat ooo..yg itu nmpaknya xdpt le teman nak mengikutnya..ampun...mmg berpeluh nak membuat kulit tu, siap senget-benget badan nak menggayakan pan tu..konon2 nak bagi kulit tu jadi bulat dan nipis...dugaan betuiii..

inilah bahan-bahannya

ha..sebelum gulung, mmg letak byk2 inti..

dah siap gulung..ni ketayap ke popiah ni? kahkahkah

Memang ler rupanya x mencapai tahap 5 star..kulit pun berlubang-lubang mcm ader jerawat batu..rasa pun xsama, sambal tu pedas skit, sengkuang pun kurang lembab dan kurang manis, kacang pun ader hangit skit..waaaa, buat malu sedara mara je ni.. xper2,nak buat lagi pasni, kasi kaw2 x ingat..untuk hasben, camner nak jual popiah ni? ngeh3x..
Sari
Brownies pertamaku

Ntah kenapa weekend baru ni tetiba jadi rajin nak buat menda ni..itupun sbb terliur bila tgok kat blog sorang student kita yg belajar medic kat Moscow, Rusia yg buat BROWNIES ni, namanya Raihanna..so cute n brilliant orangnya..mmg tergoda tgok dia punya brownies, tambah2 plak taruk cheese ..tambah2 lagi guna teknik kukus jer, lagi la berkobar-kobar nak try walaupun tau mesti hasilnya x secantik dan sesedap air tangan tuan punya resepi..apapun xcuba xtau ye x so belasah je la..

akhirnya jadi la jugak..yg tengah tu lapisan cheese, atas bawah lapisan coklat

ni masa tuang ganache..coklat lagi (rasa meleleh air liur)

tabur coklat chip kat atasnya pastu simpan dlm fridge

rupa dah potong..tekstur x cantik sgt..huhu

Alhamdulillah menjadi jugak brownies cheese itu, klau ikut resepinya siap taruk parutan coklat n strawberry lagi kat atasnya, perghhh...anyway tepuk tangan utk diri sendiri..clap,clap,clap..anak2 suka tapi kat yg coklat jer sbb diaorg kata cheese tu buat diarog rasa muak..hasben?tahniah katanya..kembang dan melambung kejap kena puji..heheh..klau ader yg nak share nanti ble ler saya tunjuk bahan2 dan step2nya..apapun rasanya mmg best, mmg ble naik badan sbb penuh dgn coklat n cheese..sekali sekala ubah selera juadah manisan utk berbuka apa salahnyakan..gemuk2 belakang kira..dush!dush!dush!



Sari
Jom2 smua orang kampung join GA ni, ader 2 hadiah utk 2 pemenang, tekan2 kat ummi faris haikal yer..
tarikh tutup 24 Ogos 2010

Sari

Yuhuu cik kozumi, ni aKaK cOmEl TaPi TaK nAkAl nak join

Blog Budak Nakal akan mengadakan contest " Contest Saya Mahu Template Comel ! ! ! " di mana pada para pemenang akan mendapat hadiah istimewa khas dari pemilik blog Budak Nakal iaitu kozumi_ro. Cara menyertai contest ini amat mudah kerana para peserta hanya perlu copy dan paste Entry yang telah di sediakan.Untuk Maklumat lanjut tentang contest ini anda boleh mendapat keterangan di sini:-

Due 31 Ogos 2010 pada pukul 12 tengah hari.

Read more: " Contest Saya Mahu Template COmel ! ! ! " Under Creative Commons License: Attribution



Sari
Kenapa la saya xnmpk giveaway ni awal2..dah esok nak tutup baru ler terkulat-kulat nak join..dah la malas nak buat citer kat dlm n3, mujur ader contest2 ni..berupdate jugak la blog ni..hehe
Oklah Ayu, hepi besday n hepi aniversary, moga bertambah bahagia dan dilimpah2kan rezeki..saya ni bukan dah takat angkat tangan kaki nakkan menda2 kat atas tu, ni ha klau boleh nak terus gi umah Ayu nak tengok sendiri dgn mata kepala semua2 tu..
Anyway klau ler dapat quilt bag yg manis tu, saya ingat nak bagi kat anak saya Afza yg 5 tahun tu sebagai hadiah sebab setakat hari ni dia x pernah lagi tinggal puasa (syyhhh, jgn bagi tau dia tau)..beg tu boleh dia bawak pegi taska..isi baju, buku, getah rambut dan barang2 personal dia la..mesti comey dan ayu (bukan Ayuruhaiza yer,hihi) jer anak dara tu kan..
apalagi kome..moh le kita try same2..saya tag kome2 semua tau..
Sari
Alolo, sweetnya blouse nih..warna cokelat plak tu, mmg xtahan tengok, klau dpt pkai lagi la gempaq..boleh la cuci2 mata kat Aisumi punya blog, ader pakaian, aksesori, kasut dan macam2 lagi la..
Terangkan kenapa pilih gambar tu..sebab berkenan dgn blouse tu, simple, sempoi dan santai banget...Aisumi, nak nak nak...
Saya tahu contest ini dari ..............? dari tuan punya blog sndiri, Aisumi masa blogwalking tadi...
Tarikh tutup akan diberitahu kemudian: __ / 08 / 2010
Jom la korang join lucky draw ni, pastu jgn lupa tulis ksari as a referral ekk...tenkiu..
Sari
Banyak rupanya contest sempena raya..ni ader satu yg sempoi sesangat..xcaya jom terjah SINI
Senang cite copy paste jer ayat kat bwh ni..tu jer..
Memory: 1GB

Accessories: Earphone, CD, Manual, USB Cable & Battery Charger

Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau nak memang kamera digital plak, copy paste ni



Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..

Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

Tarikh tutup 25/08/2010..jom cepat2..


Sari
begedil dagingku

Korang penah makan begedil x? sedapkan n saya suka sesgt dgn begedil ni..xpayh tggu makan soto, kadang ngan nasi lemak pun dah nikmat, hehe..jadinya bulan pose ni terjah2 la bazar ramadhan, nak cari begedil..banyak juga gerai yg jual tapi mak oii rasa mahal la plak..sebiji 50sen ader la jual tapi kecik cinonet jer..ader gak rege 70 sen sebiji, beli 3 biji 2 hengget..yg paling x tahan tu ader gak yg jual singgit sebiji..ajernya cekik darah la..hmmm, xble jadi ni..apalagi..nak xnak kena la singsing lengan buat sendiri, ble la makan smpai lebam,haha..hasilnya gambar yg kat atas tu..mmg le rupanya xcomey tapi rasanya..wallah (terpaksa puji sndiri sbb nak ilangkan penat)..anak2 pun ratah jer mcm mkn cucur gitu..
klau ader yg nak cuba ble kongsi resepi ni tapi maap le gambor step by stepnya xdpt le nak tunjuk sbb x cukup kakitangan, hehe

Bahan2 (ikut anggaran memasing)

Daging cincang/kisar (biasa guna brand ramly- 1peket)
Ubi kentang (rebus pastu lenyek) - 5 biji
Bawang merah - 6 biji
Sedikit lada hitam
Sedikit rempah biji
Sedikit jintan manis
Daun sup dan daun bawang
Sedikit tepung gandum untuk disalut
Telur untuk dicelup sebelum goreng - 2 biji
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara2nya

Tumbuk bawang, lada hitam, rempah biji dan jintan manis. Campurkan ke dalam ubi kentang lenyek. Masukkan daging kisar. Gaulkan sebati. Klau rasa lembik bole tambah tepung gandum skit. Masukkan daun sup, daun bawang, garam dan gula. Dah sebati semua bentukkan la bulat2 mcm yg biasa kita tengok tu la..panaskan minyak. Dah panas minyak, celupkan begedil tu dalam telur dan tepung pastu apalagi, goreng je sampai cukup masak dan garing..dah siappp..
Kalau xnak daging boleh tukar dgn ayam, udang atau ikan..smua ni pun sedap tapi ikan kena cari yg isi la (saya jarang buat ikan sebab costly,heheh)..jadinya selamat mencuba..

anyway begedil tu antara menu berbuka arini..menu lain simple2 jer..

kacang buncis dan kwn2 + sos tiram

masak merah ayam kampung (terlupa bubuh mayonis)

ayam kampung goreng rempah + daun kari

gulai dalca

Okeh..nnti ble makan lagi masa sahur..daaa
Sari
Semangat pulak tgok hadiah2 yg marvellous ni..sape yg xnak ye x? tambah2 ble guna utk raya, perghh..gerenti berseri aidilfitri..so klau nak cuba dapatkan menda2 ni ble klik kat MRS NOOR tau..tarikh tutup 23 Ogos 2010
Sari
Tq mamalyna tag ksari utk join contest yg kiut ni..layak ke nak menang menda2 ni semua? (berikan sebab2 mengapa korang layak memenangi hadiah dari Polkadot's Cottage)
jadinya saya nak menang hadiah2 ni sbb saya nak jadikan hiasan dan kegunaan kat umah dan opis, walaupun simple tapi sgt2 berbagaiguna (comel tu dah tentu la)..
apalagi kengkawan, saya tag korang semua yg baca n3 ni, klik http://www.pikoponpon.blogspot.com ni..senang jer n jgn lupa tarikh tutup 23/08/2010
Sari
Jom kita masuk GA ni plak nak? dpt apron tu, ble la buat kuih raya dgn bergayanya,hehe..okeh klik KELLY'S LIFE ni tau..

Sari
Alamak, last minit nak join ni sbb tarikh tutup esok..tapi xper, cuba try test je la, hehe..saper yg nak join jugak jom cepat2 kita terjah blog dihaz17..
Sari
Timakasih kat CT Nurkhijah sbb tag ksari utk join contest ni yer..
pada yg nak join, sila terjah kat SINI tau..ok ksari tag kwn2 lain plak..
Ummiemirahaziq
Transformed Housewife
Fa10
Tarik tutup giveaway ni 3 September 2010

Sari

Nampak x keretapi tu? klau nak tau itu la keretapi baru KTMB yg dikenali dengan ETS (Electric Service Train)..Perkhidmatan ni bermula hari ni 12 Ogos 2010 dari Ipoh ke KL dan waktu perjalanan hanya 1 jam 55 minit..
Saya dah naik keretapi ni!!! kebetulan dan rezeki kot sebab hari Selasa tu ader Invitation For Familiarization Trip Program ETS - Specially For Perak Guests..(smuanya FOC)..jadinya dipendekkan citer ternaik ler keretapi laju ni yg boleh mencecah 168km/jam..laju kan..mmg rasa laju n smooth jer, xder gegar2 mcm naik keretapi biasa..dalamnya pun selesa..ader pramugara dan pramugari lagik..toilet pun ok cuma leceh sebab campur gents and ladies..cafe pun ader tapi rasa mcm sempit jer..tambang? skang ader promosi selama 6 bulan..harga sehala RM30..mahalkan? lepas promosi nnti dengarnya rege jadi RM50 u..klau nak gi dgn famili kira beratus gak la..tu baru sehala..saya memang komen tambangnya mahal dalam survey form yg pramugara/i tu edar..yg jimat masa je la..merasa la sarapan kat Ipoh, lunch kat KL, petang dah smpai umah mcm biasa..hehe
Anyway sesapa yg teringin nak merasa naik keretepi elektrik yg laju ni ble la cuba..tempahan boleh dibuat secara online atau dtg sendiri ke stesen keretapi..ader tambang konsesi jugak untuk OKU, pelajar, warga emas dan kanak2 bawah 12 tahun..hmm, jom kita layan gambar jap..

suasana dalam cafe di koc C

tv kat dalam koc ( 1 koc 2 tv)

ruang duduk yg selesa

Ha..pada org2 Ipoh yg nak gi shopping raya kat KL, apalagi..moh le kita..

Sari

Semoga kasih Ramadhan akan merangkul kita dengan kehangatan kasih Allah SWT...

Selamat menempuh jihad yang akbar dengan mengasah dan mengasuh qalbu dan akal...

Salam Ramadhan 1431H dari kami sekeluarga buat semua ...

Sari
Pernah tengok banner ni x? dah lama mencari makanan ni akhirnya jumpa jugak, sebelum ni ader terjumpa kat blog (xingat blog saper) psl makanan ringan ni yg dijual kat area KL..pastu ader terbaca kat paper Metro yg makanan ni rupanya diilhamkan dari Korea, dibawa ke sini oleh orang Malaysia yg berkawin dgn orang sana..apapun jom kita layan makanan ni yer...

Lokasinya kat Sg. Siput masa Agro Fest baru2 ni, punya la ramai beratur nak beli, saya yg dah masuk barisan pun xlarat nak tunggu, last2 gi round2 dulu pastu baru datang balik

taraa..ni ler rope spring potatonya..ni saiz besar rege RM3.00 secucuk, klau yg kecik RM2.50..mmg panjang smpai xmuat pinggan, tgok org tu buat mcm senang jer, amik kentang (xbuang kulit pun), masuk dlm satu mesin yg potong2 jadi bentuk camtu..pastu gaul sikit2 dgn tepung (xtau aper ramuannya) n goreng dlm minyak banyak..dah masak baru letak perasa2 ikut citarasa kita..ader perasa pepper, BBQ, sweet corn n cheese..dah siap..

saya beli perasa campur semua (belasah jer)..hepp, tangan saper tu???

Beli produk Adabi, RM10 dapat 2 tin besar sardin, 1 bekas cili boh, 2 peket kari ikan, 1 peket kari daging dan 2 peket kopi pracampur

pastu beli kuih bahulu ader perisa cip coklat

Kami pegi pun sekejap jer, dlm 2 jam, orang ramai sangat, xsempat nak jelajah semua booth sbb kawasannya luas so tengok2 je la apa yg dapat dikongsi
yer

parking yg full dan sesak


ader aktiviti naik kuda

ader arnab jugak

arnab lagi

ni untuk dijual

Memang meriah sebab mcm2 ader jual..dari makanan hinggalah ke jentera..ader gak pameran dan perandingan memasak daging kambing..pada yang xsempat nak datang kali ni, tahun depan ader lagi..meh le datang ke Agro Fest Sungai Siput yer..