Sari
Malam tadi kecoh ler budak2 tu nengok si Ceplos nak beranak..Ceplos? tu nama kucing kami, kucing en. hasben jumpa tepi jalan malam2..masa tu dia mmg anak kucing kecik yg sejuk, kecut n lapar..skang ni dah besar panjang, dah jadi mak kucing lagi, dari lepas Maghrib dah lain mcm jer jalannya, terkengkang-kengkang, mengiau pun slow jer..ko sakit yer masa tu Ceplos? sian ko tapi kitaorg smua xder lesen nak menyambut baby kucing, haha..udah ler labour room pun xder, ye la mana tau bila dia nk bersalinkan..last2 amik besen mandi Amni masa baby dulu, letak ler paper n kain tapi kejap jer dia lepak situ, kuar balik berjalan terhoyong-hayang, saya dah ngeri nak pegang dia, tgok2 dia trus menyorok kat bwh tangga bilik yg ader letak paper2 lama..anak2 dah excited giler, bukannya dema takut..dalam kul 9 tu tetiba Ceplos kuar dari bilik, anak pun gi jenguk n nampak ler mcm benda seketul dengan lendir dan darah, menjerit ler dia panggil abahnya..saya? larikkk...ntah ler xbrani plak nak nengok baby kucing yg masih berselaput tu..sungguh saya xtengok langsung w/pun anak beria-ia mengajak.."xper2, mak kesian kat ceplos", saya berdalih (padahal rasa mcm geli geleman gitu, huhu) dan proses seterusnya hasben amik kotak, masukkan Ceplos dan junior2nya n tutup pintu bilik, biar la dia jalankan tanggungjawab yg sepatutnya...
Pagi tadi bila kitarg jenguk2 taraaa..ader 3 ekor anak Ceplos tapi Ceplos dgn sombongnya xbagi kami mendekat..tengok ler bila amik gambor tu, jeling semacam jer dia, tangan pun siap peluk anak2, eksen ek ader kuncu2 dah sekarang..

tengok tu, mcm gila kuasakan..

Jadinya smpai skang saya xtau aper jantina anak si Ceplos ni, ptg ni nk tgok n baru pk aper nama nak bagi..hehe..apapun tahniah yer Ceplos, jgn lupa tau DOB (date of birth) anak2 mike tu 28 Julai 2010..Hepi Mother's Day To You...

Sari
Ingat x hari tu punya n3 psl ikan tengalan bakar? ala yg saya bgtau nak citer plak psl daging rusa kan...xtau? xper, ble klik kat IKAN ni
Saya pun baru first time tengok, beli, masak dan makan daging rusa ni jadinya mmg teruja la kan..daging ni saya beli kat pusat ternakan rusa Sumpitan kat Lenggong, masa beli tu nmpk ler org tgh melapah rusa, wau segar dari ladang tu..saya beli sekilo jer tapi ble la buat masak 2 kali, aritu buat sup (xsempat nk tempek gmbor sbb dah tggl tulang jer), kali ni buat masak lada hitam + kicap + kerisik...hmmm, walla..

ni ler rupa daging rusanya

ni daging dah siap dipotong2

dah siap masak, tinggal nk ngap jer..slurppp

Rasa daging rusa ni lebih kurang jer ngan daging2 lain cuma manisnya terasa dan dagingnya lembut ajer (teringat plak iklan kopok lekor yg kat pasar mlm/pasar tani tu..hehe),xyah nak rebus2 dulu..potong pun xyah nak ikut ira ke lawan ira ke, tetap lembut...agak2 klau masak rendang utk raya ni mesti mengancamkan???
Sari
Nak cuba lagi join contest gambar anak w/pun selalunya xmenang pun..just to participate and support the organizer..please click HERE for more details...


Boleh gak kongsi cerita dan cuci2 mata kat
intankuterpilih dan Baby Ku Cute Collections
Pilih jer mana yg berkenaan pastu rembat jer sbb smuanya kiut-miut belaka..
so ni ler rupa calon yg perasan cute sambil senyum sambil tengok kamera (hakcipta terpelihara ok)

Nama anak : Amni Zafirah
Umur : 2 tahun 4 bulan
Nama ibu : Saribanon

Tarikh tutup contest ni 31 Julai 2010
Sari

Nak cuba dapatkan maxi dan beg comel kat bwh utk anak dara anda pada hari raya ni? Jom join giveaway azie..
tarikh tutup 31 Julai 2010

baju ni muat anak dara yg tinggi dari bahu ke tumit dalam 31 inci

beg 4 x 5 inci, berwarna krim dan bertali panjang
Sari
Alhamdulillah, ader rezeki menjengah arini..dapat hadiah saguhati utk Cabutan Bertuah Mama Syafi..timakasih kat Mama Syafi yg buat lucky draw n Syafi yg tolong cabut nama auntie..ni keputusannya..

Dah seperti yg aku maklumkan sebelum ni.. Peserta bertuah yakni cabutan keempat jatuh kepada...

V

V

V

V


Congrates ye sari... sari layak utk memenangi hadiah saguhati...

Okeh, nnti klau dah dpt hadiahnya saya update lagi..



Sari

Saya keje luar semalam atau biasa org sebut pegi site..pegi 2 tmpt dgn kengkwn opis, kami ke Kuala Kangsar dan Grik..nak citer ni pun yg Grik punya jer sbb cari tapaknya xbrape nak jumpa..masuk kampung nak tanya la org kampung sampai la kami ke pinggir Sg. Perak, sejuknya mata menengok air Sg. Perak mengalir walaupun ala-ala lesu jer..rupanya kat kampung tu ader jeti, kebetulan orang kampung baru balik dari menangkap ikan, wahh langkah kanan ni, apalagi kami serbu la abang2 tu nk tengok ikan hidup2..ikan diaorg tangkap guna jaring ataupun sangkar..hari tu rezeki ikan tengalan..saya pun baru nk berkenalan dgn ikan ni.."ikan ni masak apa sedap bang?", saya tanya.."apalagi, masa tempoyak ler tapi nk bakor pun bole", kata abang tu..hemm, mmg fresh ni klau dpt masak.."ok la bang nak sekor", timbang2 ader la 800 gram, sebelum tu dh tanya brape sekilo..biasa RM30 katanya, xper la, bukan senang nk dpt ikan fresh ni, pulak betui2 idup kat sungai, bukan bela punya..sebelum ni ader kwn yg beli siap masak smpai RM80 sekor..pakat2 kami pun beli la dan abang tu dgn baik ati bagi rege baik punya, RM20 sekilo so saya punya ikan jadi RM18 je la..yesss timakasih bang..
Sampai umah ptg tu saya mntak tolong tukang siang ikan tetap dan berpencen (hasben arr) utk kerjakan ikan tu, terpaksa belah dua, kepala dan ekor sbb pan nk bakor xbrape nk muat..apa2 la yang oii, janji kena makan ini mlm jugak sbb nak rasa sgt isi ikan fresh, xnak simpan2 sbb org kata klau dah kena ais manisnya kurang gitu..jadinya hasben bakar ikan saya buat air asam feveret kami (bwg besar, cili padi, tomato, air asam, belacan, kerisik dan gula), perghh tgok pun dah lapo..
Jadinya menu malam yg sgt2 simple itu menjadi santapan yg paling manis utk kami smpai nasi pun dh xpandang, nmpk ikan jer, xsangka anak2 pun pulun meratah ikan tu termasuk si kecik Amni, jgn cacing sudah, haha..skang ni faham le dah camana rasanya ikan yg betul2 fresh dan manis yg asli, xyah tggu mak mertua lalu belakang dah, kucing lalu pun kami buat derk jer..sori ye Ceplos n Kecik (tu kucing2 kami yang manja + gediks)..okeh, jom layan gambo kejap..

suasana tepi sg. perak, tu la sampan yg diguna utk tangkap ikan

hasil tangkapan

tu ha, ikan tengalan hidup

rupa sebelum dibakor

tengah kena panggang

ekor ikan dah siap

kepala ikan pun dah siap

air asam terbaekk punya..

Gambor mkn xder yer puan2, tangan dan mulut dah penuh, yg pasti smua tu dah selamat bergabung dlm perut kitaorg..ader masa pasni kita layan daging rusa plak..

Sari
Semlm amik Amni n Afza dari taska, msuk kete Afza dah mengadu.."mak, tadi Amni kena denda, kena kurung kat bilik stor".."Amni buat ape?" saya tanya, "Amni nakal la, apalagi", jwb Afza...hermm, kena kurung kat stor ekk? patut ke saya marah? memula mcm nak marah tapi bila pikir2 balik anak saya Amni tu mmg ble tahan ligatnya, ader2 jer yg nk dibuatnya, kakaknya Afza pun slalu kena buli dgn dia, dah la mulut pok pek pok pek, jenis brani plak tu, klau org marah mmg dia x dduk diam punya, jenis kata org ader ubi ader batas, hehe..pada saya mesti dia ader buat hal tu, lagipun saya tau org2 kat taska tu smua sayang budak2, lagipun saya ni dah ble dikira otai kat taska dioarg, smua anak membesar kat situ, dari abis pantang smpai la tadika, setakat anak jatuh, gaduh dgn budak2 lain tu dah biasa sgt, yg penting kita kena percaya dgn pengasuh n jgn terlampau cerewet sgt, asalkan ble bertolak-ansur dah kira okeh..
Berbalik pd Amni..dia ni mmg garang, dah la suara mcm husky skit, klau cakap tu bingit telinga kita, lasak mcm budak lelaki, agaknya masa pregnant dia dulu nk sgt anak lelaki kot, hah amik ko..klau kakak2 abang buat homework siap la buku kena conteng, kaler kena songlap, siap bwk lari pastu ckp "ini Amni punye"..klau umah punya brg toksah berangan la nak hias bagai, wall stiker saya abis kena cabut, sofa kena conteng, mainan main cmpak, kejenya asik tukar baju (tau le ble pakai sndiri, eksen betui..), kiranya anak2 yg lain ble tahan la nakal masa kecik tapi Amni mmg ble pukul la rekod diaorg smua..sabo je la..
Apapun hati trus sejuk bila dgr celoteh dia, pulak2 bila dia sebut "Amni sayang mak", bertambah lega sbb sejak bulan lepas Amni dah ble pee sndiri, xpkai pampers/cd dah,bila nak pee tu jerit punya la kuat "nak kencing....!!" pastu terkedek2 gi toilet..tambah lega lagi bila kat taska pun dah ble bagitau bile nak pee cuma utk langkah berjaga-jaga masa tidur siang n malam pkaikan jugak la..yg heran klau nak poo msti nk pampers, xnak potty, jenuh la menunggu kat toilet tu, pkai jer pampers otomatik trus kluarkan bijih..apa la pesennya budak tu..tapi xper, kira cincai la yer Amni lagipun Amni baru jer 2 tahun 4 bulan kan...

betui betui betui



Sari
Mggu lps cuti 3 hari, ye la kan sbb sya bercuti stat Jumaat, hehe, x kemana pun..ari Jumaat tu ke Teluk Intan amik report card anak yg no. 2, letih gak ler tapi mlm tu merewang gak dgn hasben..gi Gerbang Malam..klau org Ipoh tmpt tu femes la dgn brg2 bundle, ala lebih kurang mcm downtown n uptown la..bli brg skit pastu pi pekena supper..tmpt mkn ni dah lama ader cuma saya jer xpernah pegi sbb kedai ni bukak pukul 4.30 ptg smpai 2.30 pagi..mmg penuh org, kami dok kat luar jer pun..ni ha tmptnya..kat Jalan Ali Pitchay, Ipoh

Kedai Nasi Lemak Ayam Kampung
picture ni amik dr ipohchai.com, credit to him

Saya xmkn pun, menempek je hasben punya, nasi lemaknya mmg lemak, ayam kampungnya pun sedap walaupun goreng kosong jer, xder rempah2, sambal pun ok, xpedas cuma klau saya sambal tumis tu xcukup byk..hehe..kat sini mcm2 ader.. seafood, western, pendek kata tgok jer menu pastu oder la ikut suka..tapi dah nama kedai pun nasi lemak ayam kampung kan, elok la try yg tu dulu..siap promo ni..

Nasi lemak ni regenya RM6.90

Hari Sabtu plak ader kwn lama hasben nak dtg dari Shah Alam, kwn sekolah, diaorg ader buat ala2 reunion skit..smua dari Sek. St. Michael, klau kat Ipoh rasanya smua org tau sekolah ni sbb betui2 depan Padang Ipoh, mmg antara sekolah yg paling lama kat Ipoh ni, jadinya kwn tu ajak makan tengahari sesama so kami pun gerak ke kedai makan, kedai ni pun first time saya masuk,Ipoh Hainan Chicken Rice at Jalan Raja Musa Aziz..

picture : credit to eatz.me

picture : credit to eatz.me

Walaupun kedai nasi ayam tapi ader juga menu utk breakfast dan lain2 side order menu mcm all noodle delight, kerabu, tauhu n mcm2 lagi la, smuanya sedap smpai xsempat nak amik gmbar2 makanan tu, apapun timakasih daun keladi pada kwn hasben yg sponsor kami yg berduyun-duyun n kelaparan ni..hihi..

Ok, gerak ke hari Ahad plak..lepas Zohor pegi ke Teluk Intan, antar plak anak yg dh cuti 3 hari tu..sebelum smpai sekolah singgah la kat restoran yg paling femes kat sini..apa lagi klau bukan kedai Nasi Kandar Ghulam Rasul kat Jalan Changkat Jong - Teluk Intan tu..

betui2 tepi jalan..mmg penuh slalu

Makanan mmg xdisnap sbb handphone tinggal kat umah, haha..kami pun xmakan nasi sbb dh lunch tadi (home cooking), makan roti naan jer, sedap beb, lembut ajer rotinya..tengah2 makan tu tetiba ternampak muka seseorg, mmg biasa tgok gak kat tv..ha, ingat dah, Adlin Aman Ramli dgn isterinya yg comey lote tu, Emelda Rosmila..diaorg pun tgh layan nasi kandar kat sini..kami tgok je la walaupun depa dok lalu kat belakang, xder la beria-ia sgt, buat xkisah jer w/pun sebenarnya dok perati si Manjalara Emelda yg tanpa mekap tu..cantik n putih w/pun diaorg pkai baju putih sedondon, jadi la cuci2 mata smbil makan...
Kiranya lengkap la 3 hari cuti ni dgn 3 rasa makanan, merasa la makan ala2 satu M'sia (melayu, cina n india), kebetulan 3 hari berturut-turut mcm ader tema makanan plak, haha..pada yg nak cuba mmg xrugi punya, gerenti sedap di tekak saya...ngeh3x

Sari
Layan je la contest lagi..tarikh tutup 20 Julai 2010 jam 11.59 mlm..ader masa ble join jugak..klik kat mama syafi pastu follow je syarat2nya yer..
Sari

Jom arr kita join contest simple n steady ni sempena besday ownernya, betui korang, mudah banget..xcaya jenguk la kat http://espritrasp.blogspot.com/2010/07/lucky-draw-rasp.html
Tarikh tutup 28 Julai 2010 jam 12 malam
Sari

Sehari dua ni idea nak menulis tumpul abis walaupun sebelum ni berazam nk publish at least satu entri sehari...ntah ler, hati tu nk marathon msuk contest/giveaway tapi mood mcm lesu jer, nk kata malas xjugak sbb mmg teruja tgok mcm2 contest yg menderu-deru tu, ble gak tambah kengkawan maya..msti korang pun pernah kena cenggini kan..kadang tu dah separuh tulis pastu xjadi publish, nk msuk contest bergambor, bila cari2 gambor yg shesuai x mandang trus angin merudum, nk tulis psl resepi mmg blum smpai tahap lagi kot..last2 merayap-rayap kat blog orang tgok betapa kreatif dan bersemangatnya diaorg berblogging..mmg belum dpt jadi blogger tegar lagi nmpknya padahal hari2 bukak blog..haha..dpt follow2, komen2, chat2 pun dah kira okeh kot, orait..nak gi cari mood n idea jap...
Sari

Semenjak dua menjak ni nampaknya barang2 letrik kat umah tu dah tunjuk simptom2 x sihat..aduhai..duit duit..memulanya tv kat depan..dah nmpak skrin makin mengecil, mcm tgok wayang kat panggung plak sbb siap ader frame hitam kat keliling skrin..tu belum kengkadang mcm timbul blink2..pening ooo tgok..dah berkira-kira nak tukor tv nipis, tambah2 world cup baru nak start masa tu, ble plak tetiba peti ais buat hal..sebelum ni mmg fros kat tmpt aisbatu tu cpt betul kuar salji2nya, smpai xble tutup pintu dia..last2 hasben konon nak buang fros trus terkuar gas berasap-asap..mmg sekian la jwbnya kat petiais itu..dah tiba jangkahayatnya yg dah bagi service berbelas tahun..nmpaknya terpaksa lupakan tv dan kena ucapkan selamat datang kat petiais baru..rezeki nak melaram dgn petiais yg lagi tinggi dari tuannya..haha..selesai satu masalah bila tanpa diduga kilat datang meminang tv kecik yg bertenggek dlm bilik saya..kebabom..dah xdpt diselamatkan..huhu..tu lagi lama servie dari petiais..masa zaman en. hasben bujang lagi dah ader dia w/pun statusnya second hand je..jadinya kena berebut siaran dgn anak2 la plak bila time weekend (hari sekolah no tv utk diaorg mlm2), nmpknya tinggal kenangan la tv comey tu, xsempat nak bagi gelaran atas jasabaik meneman kami masa susah2 baru kawin dulu..kira sedih la jugakkan cumanya mana tau ader menda lain yg nak menambah2 kesedihan itu bila secara tiba2 (lagu saper ni ek? Moses Vadam kot) mesin basuh dah xbrape nak pusing..pusing kejap mati,pusing kejap diam..ayoyo..apa hal plak ni..en. hasben pun terpaksa guna skil yg so so tu bedek2 apa yg xkena, rupanya ader spring yg dah tercabut (dah berkarat sebenornya)..godek2 kira settle..fuhhh lega..tapi itu sementara cuma bila 2-3 hari pastu mesin tu mmg senyap mcm koma...kena jugak panggil org yg pakar..akhirnya mesin terpaksa dibwk amik angin luar dgn letakkan dia kat porch..kena la buat piping lain..alamak, kena basuh kain kat luar la plak ni..xsuke,xsuke..tulun, tulun..namun demi kain baju yg slalu kena 2 kali basuh tu, terpaksaku,terpaksaku membuat pilihan (baca ikut lagu Francisca Peter), merajinkan diri menyedut angin malam Dynamo..huhu, xpe la mesin basuh oi, janji boleh guna lagi, sabor2 yer klau nk rosak..kena ckp2 selalu ngan mesin basuh ni kot supaya dia selamilah hati ini, belailah jiwa nan sepi (lagu Misha Omar plak dah), ngeh3x..dan rupanya ader plak yg jeles kat mesin basuh tu bila kemalangan maut berlaku kat blender...waaaa..terlepas dari tangan hasben..pranggg!!!, hancus kat badan, tmpt pegang pun patah riuk...tidakkk...apa dah jadi dgn brg2 letrik ni? korang boikot ke tunjuk perasaan? waka waka betui..(ni tanya Shakira ekk)...skang ni kami kembali merasai zaman kelentung kelentang kat dapur dgn bunyi penumbuk sambal yg batu tu..cuma moden skit sbb tukang tumbuk digalakkan pkai spek itam, safety first kan..hehe..harap2 tgn kanan saya x timbul muscle la sbb asik exercise lengan jer..kena pasrah la melalui zaman2 rajin skang ni sbb dah eksen sgt pkai teknologi yg smua pkai picit dan tekan jer..jadinya keputusan telah diambil utk menggunakan smua perkakasan letrik yg ader ni hingga diaorg pencen, klau rosak pun akan cuba diberi bantuan sepenuhnya termasuk CPR, pembedahan dan yg sewaktu dgnnya...nmpknya pilihan bijak antara keperluan dan kemahuan menjadi moto kluarga kami sehingga konon2nya ader rezeki terpijak kat lantai atau durian runtuh kat bumbung...sorakan utk diri sendiri..korang xnak sorak utk saya ke???

Sari

Akhirnya tamat sudah gila bola...Sepanyol menang 1-0 ke atas Belanda hasil jaringan Andres Iniesta (jersi no. 6) pada minit ke 25 masa tambahan..

ni la Andres Iniesta

Saya plak ntah mcm mana terjaga di minit 78..pejam celik pejam celik intai2 dpr ler tgok gol tu...xpasai2 tgk bola..tgok2 dah dekat pukul 5 pagi..aduhh, camner ble terjebak ni? nasib Spain yg score, ble la senyum meleret kat opis..ckp psl opis mmg terang benderang tmpt kengkwn lelaki..kosong je kerusi diaorg..hehe standard la kerusi xder tuan sepanjang sebulan ni..pasni dah xder alasan nk ngantuk2 lagi dah yer kwn2..bangun2..cpt buat keje...
Tahniah jugak kat dema-dema ni..

Thomas Muller Sabet (Jerman) - Pemain Muda Terbaik dan Top Scorer

Diego Forlan (Uruguay) - Pemain Terbaik/Kasut Emas

Kapten Sepanyol Iker Casillas - Anugerah "Golden Glove"

So habis dah demam bangun mlm/jaga pagi utk bola, pasni bangun mlm utk bulan Syaaban dan Ramadhan plak yer tuan2...
Sari
Pagi esok msti rmai yg dah standby nak tengok pengakhiran demam bola..ader yg kunci jam,pekena kopi kaww,layan cd/dvd ataupun buat la apa2 yg munasabah smbil2 nak tggu sepak mula perlawanan akhir Sepanyol vs Belanda ni kan..makan bebola, minum pkai bola, tido bantal bola..lalalala..rasanya esok kat opis msti ader yg merah2 mata, datang lmbt, half day ataupun cuti terus..agak2nya betui ker ramalan si sotong kurita tu? cuma yg prasan msti dia pilih kotak yg sebelah kanan...dia suka makan pkai tgn kanan kot? hehe mengarut ler..toksah percaya sgt,nama pun ramalan, klau betul pun kebetulan je tu..janji Jerman menang tmpt ke-3..yeahhh, go go Jerman...
oklah n3 bola ni xble lebih2 sbb xreti sgt nak ulas, kang xpsl2 kena booo..yg pasti kena standby jadi tukang kejut w/pun mata terpejam.. agak2 korang la adakah ayam Belanda akan hancus di Spainkan dlm washing machine???kita tggguuu....
Sari
Saper tgok TV9 mlm tadi? citer Semanis Kurma yg hostnya pasangan ustaz Akashah dan ustazah Siti Norbaya..saya pun x folow sgt siri ni sbb asik terlupa je waktu siaran so mlm tadi tu kebetulan jer tekan channel tu..tgok2 topiknya pun best "Terlalu Manjakan Suami"..ader jemputan sorang pakar motivasi dan sorang wanita yg menjadi mangsa manjakan suami..bila dengar isu ni dikupas baru sedar yg kita ni sebenarnya manjakan suami ke sayangkan suami? rupanya klau kita sayangkan suami x bertempat tu dah jadi mcm manjakan suami..yg sronok tu bila dgar motivator tu citerkan kes2 yg dia penah handle..ader yg sanggup buat loan utk kawin pastu bagi kat bakal suami utk belanja kawin sedangkan lelaki tu blum ader keje lagi.. mcm kes mangsa yg dijemput ke studio, buat loan smpai 10 tahun tup tup jodoh x pjg, skang ni dok bayar la utang tu, dgn nak tanggung anak2 lagi, bayar bil2..alasan mula2 kesian, xnak berkira, cinta, lastnya bayar sorang2..tu dah kira sayang atau memanjakan? tu belum kisah layanan first class kat suami, 5 star punya service..yg jenis bukakkan stokin, bukakkan baju, picit2 bahu dan ader yg smpai satu tahap pakaikan pakaian dalam untuk suami lagi...erkkk manja ke tu???tu dah mcm MALAS jer..haha..tapi tu smua kisah benar, dah tahap tu pun masih ditinggalkan suami..saper nak jawab??ntah la..lain org lain plak cara manjanya..gayat dgar kisah2 rumahtangga ni, mcm xmsuk akal pun ader..saya? biarlah rahsia (cehhh,mcm bagus) okeh2, nnti saya tanya kat hasben brape markah manja saya kat dia..korang punya manja camner plak???

Sari




Semalam gi amik report card anak, skang ni kan mak bapak kena gi sekolah amik sndiri...bagus gak sbb ble nyembang ngan cikgu..actually dema bagi slip jer pun bknnya mcm dulu bentuk buku w/pun ader sekolah yg masih guna buku, tu sbb panggil report card kot...
Bila dpt pengalaman camni tiap2 tahun, teringat la zaman sekolah dulu..bila abis periksa dan dpt report card kena bwk balik tunjuk kat ibubapa..saya xmerasa la kena marah ke apa ke sbb tunjuk kat opah jer..maklum la opah mana tau membaca dan menulis..cakap jer kat dia dpt no. brape..settle..hehe..pastu dia bukan tau nak sign ke apa..mntak izin sign jawi je la kat ruangan penjaga tu..tapi dulu mana reti nak tipu2..klau ader merah bgtau le merah..xsmpai ati nak kona2..
Skang ni bila tiba giliran tgok report card anak sendiri baru la tau perasaannya..tiap2 tahun kena gi sek. amik, jumpa cikgu yg lain2, sekolah yg lain2 n yg penting result pun lain2..mmg byk la soal jawab dgn anak sebelum nak sign..mcm la kita ni dulu pndai sgt..komen mcm juri profesional plak..terkedu-kedu anak nk menjawab..xtau la dlm hati diaorg ader taman ke, ader hutan ke, ada zon perang ke...
Apapun keputusan kat dlm report card tu, jgn la emosi sgt klau x menepati citarasa kita..skang ni pun dah ader kesedaran psl exam oriented..itu bukan pengakhirannya...pada yg anak2nya blum pkai uniform sek. tu get ready to experience it...kena terima apa yg tertulis kat kad tu adalah juga penilaian utk mak bapak tu sndiri jadi jgn marah2 sgt okeh...
Sari

Adakah ini soalan bonus atau cepumas? oh tidak..ni cuma nak kongsi2 siapa2 yg pernah mengalami masalah kilogram..pada sesetengah org xkisah pun klau gemuk, kata la apa nk kata w/pun dlm hati meleleh-leleh ayor mata..pada sesetengah yg lain plak perkataan GEMUK ni mmg sensitif xingat, ibarat cubit lengan bergegar satu badan..hehe
Saya? yes yes yes, mmg pernah termasuk dlm kategori ni, gemuk, debab, tembam smua cukup..sejak zaman sekolah lagi..dlm form 2 tu dh mula mcm kena pam badan w/pun masa tu aktif sukan, smua join smpai dpt wakil daerah utk hoki..kulit toksah ckp arr, berkilat mcm ikan hangit, bayangkan ler gemuk + itam, huhu mmg tragis la..abis sek. men. smbung plak ke IPTA tapi berat tetap cenggitu, ader la susut skit masa mggu orentasi tapi pastu x dapek la nk menjawabnya..pernah masa saya buat presentation tetiba blank jap..lecturer ble sound "harap badan jer mantap", uhh, mmg saya nangis lama2 dlm toilet, sedey n rasa down sesgt..hina sgt ker klau gemuk ni? geram punya psl saya pulun subjek dia smpai dpt 4.00 (A+) masa semester tu, terkedu dia jap..amik ko..
Abis blajar msuk plak alam keje..suasana yg baru cuma badan jer masih di takuk lama, dulu2 mana reti produk2 kurus ni, xamik port pun cuma bila ader jejaka2 yg approach baru terasa tercabar skit tapi xder la diet gila2..rasa rendah diri mmg wujud (udah la mmg xbrape nk tinggi), rasa terpinggir n slalu rasa terkebelakang, malu jgn citer la, rasa klau berjln tu nk ader partition yg tutup keliling badan, apa xnya dah mcm pokok rendang jer..mmg sadis betui..rasa dh xder harapan nk tgok badan mengecil dan mengecut..tapi rupanya saya silap, harapan masih menunggu di depan sana, saya jer yg cpt putus asa..x pyh nak mkn produk2, nk sapu krim bagai..it just happen naturally...camner? saya mula kurus bila mengandung anak sulung, mmg xlalu mkn smpai kandungan 6 bulan, dah smpai kena jmpa Dr. pakar sbb makin naik usia kandungan berat saya makin merosot, kejenya muntah jer, klau baring pun gayung dah ader kat sebelah buat bekas muntah..seksa beb..apapun akhirnya proses melahirkan berjalan lancar n smuanya sihat dan selamat dan sejak aktiviti berpantang smpai ke hari ini badan saya yg dulu dah hilang entah ke mana..mmg rmai terkejut camana saya ble jadi se slim camni..w/pun kelahiran anak kedua saya terpaksa dibedah tapi smuanya maintain sehinggalah kelahiran2 yg berikutnya, alhamdulillah..
Klau tanya ubat dan rahsia mmg xder cuma klau berpantang tu pantang 100%, don't belok2, elak minum ais, makanan 'sejuk' dan 'berangin'..senaman?saya xrajin sgt, setakat join sukan opis n line dance jer buat masa ni sbb rasanya buat keje umah pun dah penat banget..
So pada yg penah gemuk, sedang gemuk dan akan gemuk, terimalah seadanya, asalkan sihat, hepi n berfikiran positif smua tu xmenjadi masalah besar..(mentang2 la saya dah xgemuk lagi ble la ckp camtu yerk), xlah cenggitu, cuma nk bgtau xder yg mustahil, antara NAK buat dan BOLEH buat..lagipun saya dah rasa mcm mana tensionnya bila msuk geng obes ni..sungguh kecewa dan hampa dgn mentaliti org yg pandang sebelah mata kat org2 yg terlebih saiz ni..
Ok la, moga kita dpt kongsi apa yg baik supaya kita dpt manafaat bersama...zasss dulu..
Sari


Pernah gi Cherating x? sian saya xsmpai lagi kat sana..huhu, tapi xper sbb xgi sana pun ble dpt ole2 dari Mama Balqis a.k.a. Anje..nak join senang je, klik kat SINI..tarikh luput 15 Julai 2010