Sari


Malam tadi Amni dok merengek-rengek, xtau nak aper, monyok semcm jer tapi mnum susu n mkn mlm cam biasa...dlm kul 8.30 tu dia batuk2 pastu trus muntah..abis la smua yg dimakan n minum tadi, berselerak arr muntah kat tilam n bantal..owh, patut ler mcm bad mood jer tadi..xlama trus tido..ha, lega rasanya...saya pun layan citer Halaqah Sentuhan Qalbu bila tetiba Amni bangun, batuk skit n muntah lagi...abis baju sluar smua..badannya pun dah mula panas..demam plak ke Amni ni?xper arr, carik2 ubat demam xder la plak..tggl kat taska la ni.. tgok mcm dah ok tido kan dia balik...settle..xlama pastu dia bangun lagi n muntah n muntah n muntah...uhh, panik gak ni tgok kejap2 muntah..jam dah pkul 11.30 mlm, xble jadi ni, siap2 ala kadar saya n hasben trus angkat dia msuk kete n misi mencari klinik 24 jam pun bermula...jenuh memusing, melilau msuk sini sana, smua klinik dah tutup..dlm kete Amni muntah gak w/pun dah tggl air liur je yg kuar..saya dah mula peluk Amni kuat2, lekapkan kat dada sbb tgok dia dah lembik jer, aduh kat mana la ader klinik yg bukak ni...jam dah mendekat 12 bila tetiba hasben nmpk tulisan besar..Klinik 24 Jam..parking lebih kurang, trus terjah je klinik tu..mujur patient xbyk, xsmpai 5 minit dah smpai giliran..Dr India agak berumur..tgok suhu Amni xdemam plak..check perut bunyi kembong..tgok dada smua ok..tanya gak Dr kenapa jadi camni..dia kata "biasa saja, rmai budak2 kena ini mcm sekarang, tak ada apa2 punya" hmmm, muntah punya teruk xder pape? musykil saya kejap tapi dah dia Dr. kan..klau saya Dr lain la citer...check pun kejap jer trus gi amik ubat..dapat ubat muntah 2 jenis (satu mnum n satu msuk ikut dubur), ubat angin n antibiotik..smpai je umah trus bagi ubat2 tu n Amni pun ble tido tapi xlama bila dlm pkul 3 pagi, dia muntah lagi..aduh, naper ni nak? cuak betul saya, xpernah jadi camni..apa la yg dimknnya siang tadi..malas nk pikir yg bukan2 saya pujuk n tepuk2 dia utk bagi dia relax n akhirnya dia dapat tido dgn lena smpai pagi dan hari ni saya n hasben amik EL (emergency leave) utk pantau keadaan dia..bila dia dah bangun ingat nak bagi susu tapi xnak plak dia mnum, xper la, kejap2 lagi kot n sementara tggu kejap tu tetiba dia muntah..oh Amni, siannya mak tgok, mesti perut Amni sakitkan..xok ke ubat mlm tadi? kami pun berkira2 nak gi klinik lain ke pagi ni? dah terbayang2 Klinik Pakar Kanak2 Lim tu...apapun trus mandikan Amni ngan air suam n siap2kan dia..tgok mcm segar skit bila dah mandi tu..kami pun trus gi breakfast n rasa lega sgt2 bila dia mntak mnum n sronok xingat bila dia nganga mulut bila saya suapkan nasi lemak w/pun sesudu jer..dlm pada tu sempat gak kami uruskan beberapa hal n sepanjang tu Amni tido dgn lena skali n the best part is w/pun dia terjaga atau batuk dah xmuntah lagi so xjadi la nk jumpa Dr Lim...smpai umah pun dia trus lena smpai la ke petang..mmg letih anak mak yer...alhamdulillah tadi pun dia dah berjaya habiskan sebotol susu n skang masih tido lagi..kiranya smpai sudah saya xtau nape dia jadi camtu, terpaksa la anggap dia sakit muntah jer sbb Dr pun kata xder pape nak kata apa lagi ye x? anyway apa yg jadi adalah satu pengalaman n yg penting jgn panik n slalu bagi sentuhan kat anak yg sakit, insyaAllah cepat kebahnya...

ni ler ubat2 yg dapat

muka budak sakit yg tido..

Ok, time utk mak n abah plak tido yer..


Sari

Mmg dah lama sgt xciter psl cloth diaper, ader yg tanya2 jual lagi ke x sbb sunyi sepi jer...promosi @ sale pun xder kuar kat satu2nya blog ni...hmm, insyaAllah masih ader lagi buat jualan cuma online ni mmg dah slow banget, saingan cukup sengit smpai satu tahap tu mcm nak surrender je..mana ble lawan rege yg gila2 murah sbb saya pun bkn buat full time atau all out...orang kata peluang kena rebut tapi pada saya kena berpada-pada gak, ader skit pun xper asalkan kita xtutup rezeki org, yg penting jujur, xder sebalik2 udang punya..
Apapun terimakasih pada kengkawan yg masih menyokong, pada saat2 nak give up rupanya rezeki masih ader walaupun sikit asalkan berterusan, adat berniaga biasalah turun naik, yg penting mencuba, klau x kita xtau asam garam pahit manis dunia bisnes online, sronok tapi mencabar..hehe oklah, itu jer nk citer, n3 ni pun xder kena mengena dgn sesiapa..cuma nk bagitau yg CD (cloth diaper) masih ader utk jualan...
Sari


Idea nk menulis xaktif lagi so layan contest/giveaway je dulu, tgok plak tudung2 yg manis lagi ayu (xkan nk puji patung yg pkai tudung tu kan,hehe), segar skit mata...klau nk cuci mata lebih2 jom gi kat blog sue n finz ni..diaorg murah hati nak bagi hadiah kat 3 pemenang tau..tarikh tutup 15 Julai 2010
Sari


Sape nk gi Melaka? "SAYA NAK MELAWAT MELAKA", nak tidor kat Melaka, nak round satu Melaka..dah lama sgt x ke sana, skang ni lagi senang nk ke sana sbb anak buah hasben dah ader kat Melaka, ble la melawat pengantin baru tu...hehe..
Pendekkan citer, jom arr kita join jer giveaway Farish ni, x pun klik je kat blog Afishamaya...

Tu dia voucher2nya..

Tarikh luputnya 26 Jun 2010 ni tau
Sari

Dah lama nak buat n3 ni tapi asik tertangguh jer, ni kiranya n3 permintaan..dah 2-3 kali tanya bila nak tempek gambar kari saya tu kat blog? hehe.. ye la, ye la, saya buat ni..lepas buat ader upah x? apapun layan ler dulu gmbor kari dalam kuali yg dah ilang telinga sebelah tu..(ilang sbb kena crop)

Klau nak tau ini ler kari hasil air tangan en. hasben..dia buat ni masa saya gi bersukan 3 hari 2 mlm kat Kedah, angin rajin dah sampai ler tu siap nak masak2 bagai..siap tepon tanya camner nk buat kari..dah bgtau lebih kurang kiranya ok la kot, ble folow..alih-alih resepi dah kena otter..bayangkan kari ader SERAI n DAUN PANDAN..dgar pun cam pelik jer..balik dari Kedah hasben buat yg second round punya nk kasi rasa..and guess what??? mmg sedap..rasa kari dr perspektif lain (ala2 lemak n wangi gitu), kuahnya pun pekat skit..siap ader jintan segala..haha, boleh la bagi 4.75 bintang kot..sejak tu skang ni en. hasben bertambah rajin memasak, tambah2 maknya ader kat umah, hari2 seblom gi keje siap masak dulu (kantoi la saya xmasak, erkk) n harap2 trus buat cenggini ekk w/pun mak dah balik KL nanti (kantoi lagi klau mak mertua bgtau abg ipar n biras saya, huhu)..
Apapun nk ucap tahniah kat hasben sbb skil masak dah bertambah maju..pasni x risau lagi klau kena kursus ker apa ker kat luar Perak cuma yg xbest anak2 bagitau.."sambal tumis abah buat LAGI sedap dari mak buat" waaaaa..rasa nk masuk kepala dlm laci jer..xper arr korang, dah curang ngan mak...pasni mak buat cheese cake kat Secret Receipe mak mkn sorang2 jer tau..no share2..
Sari

Saper nak MP3 mcm kat bwh ni? saya nak nak n nak...hehe
Kalau nak meh sahut cabaran copy & menang ni..x caya? KLIK CNI

Copy & Menang : Sungguh mudah, anda perlu copy & paste sahaja untuk memenangi TIGA buah MP3 Player
Untuk maklumat lanjut, layari www.rkurl.com/117hw
Penaja utama : Raja Kamil, www.akuseorangblogger.com

Tarikh tutup 31 Julai 2010


Sari

Tgok x TV9 mlm tadi? saya pun kebetulan tekan channel tu, memula xprasan itu Halaqah sbb suasananya yg lain, cuma ader terprasan dah xder rancangan ni setiap Ahad, ingatkan dah tamat, rupanya tukar waktu, format, pengacara dan boleh dikatakan bertukar sama sekali skali...

Tajuk malam tadi "Pohon Hidup"..ralat sgt sbb xtgok dari mula, rasanya dah separuh siaran...tgok2 ader penampilan daripada jurulatih kecerdasan emosi dan spiritual, saudara Aminul Rachman Pulungan, muda orangnya dan bila dgar jer dia bersuara, aduhhh sungguh menusuk qalbu..terusik dan terbuai mendengar bait-bait patah perkataan yg meluncur dari mulutnya, sayu, sedih, insaf dan termangu mengenang diri sendiri yg masih lemah, jahil dan sering tertewas dengan duniawi..ditambah pulak dengan gandingan Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harussani Zakaria yg banyak memberi nasihat dan peringatan...bayangkan Mufti sndiri pun mengalirkan airmata...arghh, terasa sgt kerdilnya...mmg satu pembaharuan yg sgt istimewa dan lain dari rancangan agama yg lain, sungguh2 ni, klau nak rasai dan hayati, mggu depan jom kita tengok episod seterusnya..rupanya mggu lepas rancangan ni dah mula bersiaran di kaca TV9 jam 10 malam setiap Selasa dengan pengacara yg memiliki suara yg menikam jiwa, Haji Ahmad Noor Sulaiman..(ruginya terlepas episod memula..huhu)..
InsyaAllah, masih ader masa untuk kita sama berkongsi (selalu orang sebut 'sharing is caring'kan) dan menikmati perjalanan spiritual sebagai pencerahan rohani dan hayatilah pesanan ini...

Teguhkan bahtera mu kerana lautan yg kamu harungi itu TERLALU dlm, perjalannmu masih jauh,ringankan belakangmu kerana yg didaki itu TERLALU CURAM, ikhlaskn hati mu kerana ALLAH S.W.T. Pohon mengeluarkn buah yg sentiasa memberi makan, rendang sbg tmpt berteduh, kuat utk brtahan.

KITA HARUS MENJADI SEORG YG BARU,BUANG SEGALA PAKAIAN YG LAMA, JADILAH DIRI KTA... YG BARU BERPEGANG KPD POHON TAUHID, NESCAYA AKN BAHAGIA DUNIA & AKHIRAT. AMINNNNN...



Sari

Hari tu ader terbaca kat blog Mamalyna (tq 4 the info) psl beli susu dapat pinggan free..seblm ni mmg ader beli susu yg sama tapi xder pun promosi tu..sob sob..xper la, xder rezki kot..tup-tup kebetulan ke TESCO utk beli barang n saja lalu kat bahagian susu, tetiba ternampak yg kat bwh ni..


Ha..apalagi, trus sambar n beli 4 pek trus sbb nk dptkan smua koleksi tu...

Tara...dah cukup smua..Amni pun asik mkn guna pinggan ni jer, suka sgt dia..yg lelain pun tumpang sekaki gak..nk rasa mkn mcm budak kecik kot..haha...so saper yg berminat ble cpt2 jenguk kat kdai @ pasaraya yer, sambil mkn ble layan kartun2 dlm pinggan tu main bola cuma xtau jer diaorg wakil negara mana sempena World Cup ni...
Sari

GA yg simple untuk diterjah..tgok jer adiahnya dah tergoda..jadi apa tggu lagi, jom pakat rmai2 ke SINI ataupun klik jer ArinaFauzi..trus ble join

Hadiah pertama

Hadiah kedua

Ader hadiah misteri lagi..jeng jeng jeng...


Sari

Angin giveaway dah datang so jom join Yana Fisrt Giveaway ni, sonang jo n tarikh tutupnya 24 Jun 2010
HADIAH BERUPA BARANGAN DARI YANA CRAFT DAN 1 HADIAH SPECIAL UNTUK PEMENANG...JOM JOM JOM



Sari

Mggu ni xsmpat2 nk update blog, sibuk? ye kot...keje mendatang x putus2 n byk plak tu..cuti sekolah dah nk abis tapi mmg xdpt nak kemana-mana..hujung mggu xabis2 ngan org kawin, gi mana pun kete byk n tmpt2 pun sesak..nmpknya cuti sekolah kali ni xdpt nk brsukaria n berpoya-poya, hahaha
Selain keje, ari Rabu lps sempat ke KL, gi taklimat dgn kengkwn opis seramai 16 org..enjoy gak naik coaster sbb xramai n smua pun satu kepala..hehe

Tmpt memula pegi..opis Mapinfo Solutions Sdn. Bhd. kat Sri Petaling

Ni foldernya, kat dlm ader buku nota, pen dan mcm2 la..refreshmentnya roti yg ader cheese n sosej + nescafe tarik gelas besor..(gmbor xder, malu nk snap,hehe)

Dalam bilik taklimat..layan arr dgn software baru ni...

Habis taklimat, lunch time w/pun lewat...diaorg bwk mkn kat hotel dekat2 situ, xsilap Hotel Sti Petaling...saya oder chicken chop tapi xbrape nk layan sbb sosnya sos spaggheti, rasa mcm xngam n pelik skit so cari cili sos baru ok, apapun lapar punya psl, belasah gak smpai licin..hahaha
Dah kenyang, gerak plak ke tmpt taklimat lain..ke Jabatan Ukur dan Pemetaan a.k.a. JUPEM kat Wisma JUPEM, Jalan Semarak

Macam2 ader kat dalam galeri ni...

Bilik taklimat JUPEM di Tingkat 6

Kat sini mmg best, memacam benda dpt tgok n blajar..dpt tgok alat2 yg juta2 n canggih..kira dasat arr, nk citer pun xtau camne..hihi..rasa mcm xpuas nk tgok smua sektor, kira puashati la dpt msuk galeri n tmpt percetakan tmbah plak dgn layanan yg tip-top...
Akhirnya lebih kurang 10 mlm baru smpai Ipoh, penat tapi enjoy w/pun masa pegi tersadai kat highway sejam sbb ader accident..balik plak dekat area Gopeng bas kami kena tahan ngan polis peronda..kesalahan memotong di kawasan kenderaan berat dilarang memotong..sian kat drebar sbb dah nk smpai ke exit Simpang Pulai kena saman plak,huhu..apapun smuanya selamat n berjalan lancar, hrp2 opis buat lagi taklimat mcm ni, dpt tgok tmpt n cara jabatan/syarikat lain bekerja, berkembang skit ilmu n otak pun release skit...(alasan ke ni?)


Sari

Malam tadi lps Isyak saya bergegas ke Pusat Motivasi At-Taqwa amik anak yg sulung abis motivasi..petang Ahad aritu antar, abis mlm tadi (6-10 Jun)..tiba kat situ parking penuh xingat, pusing2 jap baru ader..terus naik atas cari anak dara tu..tgok2 dah ready ngan beg2, tilam n bantal..dah peluk cium trus saya tanya "ok x kat sini?".."bkn ok mak, best sgt2", alhamdulillah..sejuk ati dgar..dah simpan brg2 dlm kete trus ke khemah yg ader sbb nk mula penyampaian sijil pd peserta plak..rasa terharu gak sbb yg bagi sijil tu bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato' Md. Hashim Yahya yg juga panel utk forum mlm tu bersama Ustaz Roslan Che Ros..

upacara penyampaian sijil
(gmbar anak amik sijil dpt disnap tapi goyang xigt jadi abaikan je la)

Selesai bab2 sijil maka forum pun mula dgn tajuk "Rumahku Syurgaku"..jemputan kira seimbang antara para ibu dan bapa, penuh la 3 khemah kat situ hingga ader gak kariah setempat yg xdpt dduk smpai lepak kat atas motor jer...xper la kot janji dpt ilmu ye x?

tu la panelnya
Duduk kiri Dato Hashim n kanannya Ustaz Roslan, yg kat rostrum tu pengerusi forum yg juga Pengarah Pusat Motivasi

Pengisian forum mmg penuh ilmiah, terasa byk lagi ilmu keibubapaan yg masih x dilaksanakan, lawak2 gak Dato n Ustaz tu tapi byknya kena batang idung sndiri..ouchh!!! gerun plak dgar bila nnti akan ditanya apa yg dh kita buat dgn amanah (anak2) kita tu, setakat makan pakai yg asas tu boleh la cakap tapi akhlak, ibadah, emosi boleh ker kita gerenti? Bergenang gak airmata bila diingatkan bahawa apa saja dugaan yg dtg dari anak2 perlu ditempuh tanpa putus asa dan jemu sbg salah satu tanda yang Esa meningkatkan darjat hambaNya..korban la apa yg ader utk kebaikan sbb kita masih ader byk masa utk bimbing anak2 kita..bayangkan brape tahun anak2 abiskan masa brsama kita, paling kurang 12 tahunkan, jadi tiada istilah terlambat utk mendidik dan membangunkan insan2 soleh dan solehah yg diharap akan dpt mendokan kita sbg ibubapa bila kita dah xder di dunia fana ini..buatlah apa yg wajib kita buat bukan apa yg kita nak buat..para alim ader berpesan, jgn diingat apa kebaikan yg telah kita buat sbb kita akan jadi riak, takbur dan mengungkit tapi ingatlah Allah dan hari akhirat, insyaallah, hidup sementara ini pasti akan membawa hasil lumayan di alam yang kekal dan
pada semua anak2ku, semoga kalian dapat memberi manafaat kepada mak dan abah x kira samada kami masih hidup apatah lagi bila kami telah tiada nanti...aminnnn
!!!
Sari

Ye ha ye ha...hadiah dah selamat smpai ke tangan tadi, cepat betui la puan iz-ann ni mengeposnya...apapun suka sesgt dpt FM bunga ros dr Cameron Highlands ni tapi yg buat bertambah-tambah hepi tu ader hadiah sampingan...ha, nmpk x yg kaler merah kuning tu? rantai pjg ala2 sarawak tu..timakasih juta2 yer buat tuanpunya blog h-n-i, lainkali buat lagi tau...balik keje ni ble tepek dah bunga ros tu...

bila yer nk pkai rantai tu?

Orait, jom kita jenguk2 contest lain plak...semangat plak tetiba, uhuk2

Sari

Ingat x giveaway fridge magnet tu? ha..semlm dah diumumkan 10 pemenang bertuah sbb mmg dicabut oleh anak iz-ann yg comey itu dan akhirnya inilah kali pertama saya menang kategori lucky-draw ni, timakasih kat kakak yg mencabut kertas tu dan pada emaknya yg bagi byk hadiah supaya rmai yg boleh menang...nnti buat lagik ekk

model cabut kertas..hehe

Ok, nnti akan ku tepek FM itu....tata