Sari

Salam semua..
Semalam saya kena gi dgr satu ceramah integriti, tajuknya 'Pengkisahan Dari Tirai Besi'..dengar tajuk dah ble agak msti citer dr dlm penjara n yes penceramahnya Pn. Liza dari penjara Taiping..intipati ceramah berkisar tentang hukuman2 kesalahan sivil n syariah bermula dr penjara, sebatan hinggalah ke gantung sampai mati..cara penyampaiannya mmg best, xboring langsung n penuh pengajaran n keinsafan..merasa la nengok rotan yg digunakan untuk sebatan, kain yg tutup kepala masa hukum gantung n of course tali gantung tu sndiri..uhhh gerun gak ler tapi bila tengok gmbar tmpat yang kena sebat (punggung, sowi yer kena tulih gak tmpatnya) lagi la brtambah gerun...melecet x ingat..dgn darahnya, birunya, bengkaknya..aduhh, mmg sakit x terucap smpai citernya klau ble digmbarkan sakit tu ble buat banduan yg kena sebat tu melompat lepas pagar penjara yg setinggi 18 kaki tu..psl tu kaki diaorg kena ikat n kepala kena pegang..huhu..by the way elaun utk tukang sebat ialah RM10 utk satu sebatan..maksimum 24 sebatan..ader brani???
Tu baru psl sebat, masuk bab gantung lagi la ngeri..bygkan pagi ni diberitahu yg hukuman gantung akan dijlnkan esok paginya...klau kita la dah tau yg esok kita nak mati, apa kita nak buatkan?? hari terakhir banduan akan diberi peluang utk mkn apa saja yg diidamkan tapi lalu ke nak makan? Kata Pn. Liza penjenayah mcm Botak Chin tu pun bila bwk ke bilik gantung trus lembik smpai kena papah..punya la gerun..mlm akhir banduan akan ditemani dgn guru agama masing2 mengikut agama..bila pk balik diaorg ni mmg beruntung sbb sempat bertaubat n sempat mengucap..berbeza dgn kita yg x tau camner n bila nafas akan terhenti...Allahuakbar
Mesti kita pernah tgok drama2 psl hukuman gantung ni kan..actually it's not the real situation..itu adalah gambaran semata-mata..cumanya mmg menginsafkan bila tgok saat2 akhir kematian yg menjelma..walaupun simpati, itulah harga yg perlu dibyr atas kesalahan yg telah dilakukan..itu baru balasan di dunia, blum lagi di akhirat sana dan simpati kita patutnya kita lebihkan kpd mereka2 yg menjadi mangsa, betul x?, kita slalu pk camner la prasaan banduan akhir kan tapi ader x kita pk org yg ditugaskan utk menggantung tu? rupanya prasaan diaorg pun bercampur baur antara tugas dan simpati seorg manusia..Pn. Liza kata diaorg pun x lekang dari tikar sembahyang sepanjang malam...klau kita la, sanggup x nak menamatkan riwayat org lain walaupun elaun utk menggantung adalah RM500 seorg? jadi mmg kira respek abis la pd diaorg yg sgt2 berdedikasi dlm menjalankan amanah...
Jadinya sama2lah kita menjadikan ianya iktibar n jgn la berangan nak merasa dduk di sebalik tirai besi...
















































































Sari
Salam semua...
Malam tadi kami satu famili nak kuar gi makan, wah sronok2..lps Maghrib smua get ready nak gi...cuaca hujan..sejuk..kami ikut highway, dekat skit nak ke tmpt makan tu..perjalanan mcm biasa bila tetiba smua kete jadi slow..eh, accident la...dua biji kete, kancil n wira dah melintang di tengah highway tu..mmg baru berlaku sbb bila kami lalu kat ruang kecemasan (emergency lane) tu nmpk sorang pompuan beruniform dgn x berkasut tgh ketuk2 pintu kete kancil yg kat dlmnya ader sorang lelaki yg dah xble kuar dari ketenya...Hasben trus berenti n call PLUS maklumkan psl accident tu..igtkan pastu hasben nk gerak, rupa2nya dia mintak payung n trus kuar kete gi ke crime scene(hehe)...kami ni pun nunggu la dlm kete..dlm gelap n ujan tu nmpak ler hero malaya kami tu ke hulu ke hilir..kejap gi kat pompuan tu,kejap gi kat kete kancil...kejap dok tolak2 serpihan2 kete...uhhh mana org2 lain ni? kete punya la byk que tapi xder pun rmai yg trun...dpt la snap skit gmbar dr dlm kete tapi mmg la xnmpak menda...
Dipendekkan citer smuanya slamat, pemandu kancil yg cedera (terbelah lututnya) dh dihantar ke hospital, dua2 kete pun dah ditarik oleh kereta penunda n polis pun dh sampai so akhirnya kami pun dpt meneruskan agenda makan2...menurut hero malaya kami tu, kemalangan yg brlaku di KM 284.2 hala ke utara sebelum tol Ipoh Selatan berpunca dr kete wira yg dipandu oleh seorg anggota polis wanita...nak tau camner ble jadi? mmg x terpikir punya..bayangkan kete wira tu sebenarnya menghala ke Kuala Lumpur!!! Katanya dia mengelak lori n terus terbang melintas divider n bertembung dgn kete kancil yg menghala ke Penang...pastu bayangkan lagi yg pemandu pompuan a.k.a anggota polis tu TAK CEDERA langsung...mmg bertuah sungguh dia sbb klau tgok ketenya mmg keliling dah renyuk n hancur..Kuasa Allah mmg x terjangka dan pada kami yg tengok dgn mata kepala sndiri mmglah itu sesuatu yg menakjubkan dan x tercapai akal...
Apapun sesi makan mlm tetap diteruskan n ni je la menu yg mampu dirakamkan..
Pada hero malaya, saya n anak2 dah bagi tepukan paling gemuruh sbb membantu mangsa2 kemalangan n x lupa juga membantu membayar bil makan mlm tu yer...

Sari

Salam semua...
Dapat jadi tetamu ke 3666 utk coklat langkawi...
so ni ler print screennya..yummy2x



Sari

Salam semua...
Nak gi Langkawi xtau bila so klau dpt coklat dari Langkawi pun jadi ler..senang kacang jer klau nak join..klik blog CT, trus dah ble join n visitor yg ke 3666 akan dpt hadiahnya (coklat tu...slurrppp)...moh2 kite



Sari

Salam semua...
Semalan taman perumahan saya digegarkan dengan bunyi bising yg mengujakan...berbondong-bondonglah penghuni kat sini kuar rumah nk tau dari mana dtgnya bunyi kuat tu...rupanya ader helikopter yg nak landing kat padang taman kami..bukan satu tapi dua tau..so bayangkanlah bising n meriahnya suasana kat padang...mcm ader pesta..
Hari ni helikopter dtg lagi...bukan setakat landing tapi berlegar-legar kat atas taman mcm buat show...sebenarnya heli tu pasukan bomba punya...diaorg bwk bendera sempena keberangkatan Sultan Perak ke balai bomba diaorg..justeru ader pertunjukan n lintas hormat skit...mmg puas la org2 kat taman saya terutama budak2 sbb dpt tgok ahli-ahli bomba pasang bendera kat heli...free2 jer tengok siap ble sembang2 lagi dgn abang2 bomba tu...bertuah korang ek..
Anak2 n hasben pun xlps peluang gi padang untuk tgok sama..saya? tgok gak tapi dari tingkap jer sbb padang tu kat depan umah jer...heheh
Jom arr layan skit gambar2 heli tu...video pun ader tapi saya x khatam lagi camner nk letak kat sini..huhu

Heli..tggu jap, xabis masak lagi ni...
Sari
Salam semua...
Dah beberapa hari xder n3...ye la org2 Perak kan dpt cuti xtra isnin baru ni sempena Keputeraan Sultan Perak so mula la penyakit malas menyebarkan virusnya...tapi bila nmpak anak dok melayan games mana ble tahan so tekan la juga komputer atau lebih spesifiknya facebook (fb), hehe
Klik punya klik, tetiba nmpk nama yg mcm prnah ku dengar, tgok muka mcm pernah ku lihat..rupanya kwn masa blajar dulu tu dah msuk dlm fb n tgh cari smua member sekelas dulu...wah, mmg hepi sgt la saya dpt jejak balik kengkawan lama zaman nakal2 dulu..walaupun xsmpai separuh lagi tapi kenangan n nostalgianya Masih Aku Terasa (tajuk lagu gersang) tu n akibat aktiviti jejak kasih tu graf nk berblog agak menurun skit...plak tu ader yg dah buat cadangan nk buat family day..siap dah ader tarikh, tempat n kos skali..uihh lagi bersemangat nak menjejak yg lelain tu...rasanya klau korang pun mesti sronok banget bila dpt jmpa balik kengkwn lama yg dah dkat 20 tahun xdgr kabar berita..klau xcaya cuba la korang try carik kat fb kwn2 lama korang, ble buat jiwa merindu tu..heheh
Pada smua kwb sebatch masa kat ITM dulu, korang kenang la balik ek masa2 tu bila tgok gmbar ni...layannn



Sari
Salam semua...

Terserempak dgn banner ni, tgok2 esok tarikh luput..fuhh rezeki nk join ni..so tggu apa lagi ye x? trus jer folow syarat2 dr BONDA yg masih muda tu,hehe
Sebelum antor giveaway ni jgn lupa kena bagitau kat BONDA
'kenapa saya patut menerima giveaway dari TCB ni'
kenapa ekk? sebab saya tau ntah bila la saya dpt jejak kaki ke Dubai sambil dongak2 tengok Burj Khalifa yg femes tu..jadinya klau saya dpt adiah dari Dubai ni x ker saya ble buktikan yg klau xdpt rotan akar pun berguna (xdpt pegi sana dpt barang dari sana pun kira okeh sgt la kan) n mana la tau disbbkan adiah ni saya ble jadi kawan angkat (???) BONDA pastu satu hari BONDA ajak saya gi sana betul2 (dongeng 1001 mlm jap), heheh



Sari
Salam semua...
Ni sajer nak tunjuk (ke menunjuk) adiah yg saya menang dlm contest
Chibby Kun Shop aritu (semalam sampainya)..timakasih pada Aryn atas hadiah yg comey itu...
Ni la rupa hadiah tu...

Close-up skit teddy bear tu

Close-up mini hanger plak

Okeh, itu jer yg dpt dikongsikan buat masa ni, mntak diri dulu..
Sari
Salam semua...
Ader citer psal tersangkut dlm lif ni..mggu lepas hari jumaat, waktu balik keje ader orang dah tersekat dlm lif di opis saya..lif tu mmg xbrape ok semenjak dua menjak ni tapi ader yg kata dah ok ari jumaat tu sbb ader yg dah berjaya smpai dgn selamat guna lif tu...jadinya bila tiba waktu balik berduyun-duyun la staf2 kat bangunan ni terpa ke lif...kisahnya bermula dari tingkat 6 bila tetiba lif tu mcm gegar n tersengguk-sengguk...dgarnya ader 5 org kat dlm tu...smuanya pompuan..bila dah xok tu diaorg cuba tekan butang ke tingkat yg lebih bwh tapi still xmenjadi..dari tingkat ke tingkat lif tu tersekat..jalan, stop, jalan, stop, smpai ke tingkat 1 trus stop n xgerak2 lagi...mujur lampu dlm lif xpadam n memasing mula capai handphone, cuba nak dail mana yg boleh sbb tau je la line dlm lif slalu xder...dah rezeki, sorang daripada mereka dpt contact kwn seopisnya yg masih blum balik...explain lebih kurang utk dptkan bantuan...sementara tu ikhtiar mula dibuat...emergency button ditekan, pintu lif diketuk2 dgn tangan, dgn kunci smbil ader yg melaung-laung kot2 ader yg dgar...rupanya klau xbuat camtu org kat luar xtau lif mana yg dah jammed...klau dpt ketuk n jerit kuat2 lagi elok...dlam pada tu tingkat 1 dah rmai org...smua pintu lif diketuk sbb xtau lif mana yg sangkut...bila dah kenalpasti trus diaorg amik besi (pembaris besi rasanya) selit2 kat celah pintu lif...susah gak rupanya nk bukak...bila bahagian bawah renggang yg atas plak terkatup...nak tahan dgn jari @ tangan takut tersepit plak...cuba punya cuba akhirnya berjaya la pintu tu dibukak..merah padam muka brother tu merenggangkan pintu...fuhhh, kuat betul dia...bukak jer trus smua org bersorak-sorak gumbira n smua yg terperangkap tu pun kuar la dgn aman damai smbil terpaksa angkat skit kain sbb lantai lif tu dah x sama level dgn lantai tingkat 1...muka memasing senyum walaupun kesan pucat n cuak masih berbaki lagi...tapi yg best tu ader sorakan yg extra utk salah sorang mangsa yg kuar tu sbb rmai kengkwn seopisnya dah menunggu...nasib dia xbagi lambaian ala-ala ratu...xtau la tu sorakan tu utk aper, yg pasti...weiiii, korang gelak ekk...grrrr...ksari takut tau..ketaq x abih 2-3 ari ni...tambah2 pagi tu ader bacaan yasiin n tazkirah pasal kematian kat opis...insaf kome.. papepun timakasih smua yg membanting tulang berhempas pulas menyelamatkan saya n 4 yg lain...xder anugerah nak bagi korang smua cuma jasa kalian tetap dikenang n pasni saya akan pandang sebelah mata je kat lif tu..heheh

Sari
Salam semua...
Kali ni n3 psl rambut lagi..
Cuti hujung mggu baru ni saya agak kurang kesihatan so aktiviti hanya indoor jer...xlarat punya psl dapur pun xberasap u..hal umah pun saya xamik port sgt...nak rehat, nak rehat...rupanya dlm diam ader aktiviti yg dah jadi kat bilik belakang...tau2 jer budak kecik ni muncul depan saya dgn lolipop dlm mulut n sengeh2..siap panggil lagi..mak!!

Nampak x rambut Amni dah jadi lurus semcm? saya tanya dia saper buat ni? Kakak...mula nk marah tapi tgok mukanya mcm enjoy jer terus xjadi n sebenarnya saya pun rasa gelihati tgok rmbutnya jadi kejung camtu..dah biasa tgok rmbut gulung n kembang mcm kat bwh ni tu yg rasa lain kot..

Bebudak ni xble la nak leka skit, ade je projek diaorg..pada kakak, jgn buat slalu ekk, rosak rmbut Amni nnti...

Sari
Salam semua...
Klau perasan skang ni ramai dah jumpa satu enjin carian yg mcm Google tu..namanya My Look, rupanya mcm ni..

Dah beberapa hari saya letak menda ni kat sidebar tu tapi xsempat2 nk buat n3 psl ni..dengarnya klau kita buat carian guna my look ni ader certain amount yg kita ble dpt dgn syarat kita register..cumanya sehari hanya ble buat 5 carian jer...klau ader yg nak tau lebih detail ble klik
http://mylook.com/join.php?x=24204 untuk lebih faham sbb saya pun baru nak mencuba n xbrani nak bagi informasi yg terperinci..takut silap u, hehe..so klau nk cuba teruskan klik SINI n klau xnak pun xper..tiada paksaan yer..

Sari
Salam semua...
Alhamdulillah rezeki contest dah muncul...
Dpt email dari tuan punya blog Chibby Kun Shop, Aryn Salleh bgtau yg saya adalah pemenang utk March Giveawaynya...


Terima kasih daun keladi kat Aryn, nnti klau ader contest lagi ksari join lagi ekk..lalalala
Sari
Salam semua...
Slalunya korang gunting rambut anak antar kat kedai ker atau gunting sendiri? saya bab2 ni mmg surrender...mana taknya nak gunting kain pun terkial-kial inikan nak gunting objek yg bergerak-gerak...biasanya hasben yg potong rambut saya n anak2 tapi sejak matanya dah dilanda rabun dekat, keberanian n kekonfidennya pun berkurang jadinya kami pun sepakat bawak anak2 ke kedai gunting rambut a.k.a saloon...Plannya nak gunting rmbut anak2 yg besar jer tapi ntah camner tetiba rasa nk selitkan jugak si kecik ni skali...penjaga kat nursery pun dah sruh kami gunting rambut Amni tapi tau je la heroin tu, bknnya reti dduk setempat, kang xpsl kepala tu tobek sini sana...so dgn brani2 takut saya letak jer Amni kat kerusi n sruh jer tukang gunting tu jlnkan tugas dgn saya bersiap sedia dgn apa2 kegawatan yg mgkin akan tercetus..huhu risaunya klau kecoh satu kedai...BUT guess what? Amni buat kami smua terkejut,terkedu,teruja, terlopong n mcm2 ter yg xterucap...korang tgok la gmbar2 kat sini, bukannya setakat jadi ayu n sopan tapi siap ikut arahan lagi..sruh pejam mata,pejam, sruh tunduk, tunduk, kaki n tangan pun elok jer x menguit-nguit...perghhh

masa memula gunting..masamnya muka

ni xabis2 tgok muka sndiri kat cermin

ni agaknya dok usha brother yg gunting tu

sronok kot dpt abiskan sesi gunting rmbut..hehe

Apapun lega smua berakhir dgn lancar, lega dpt potong rambut Amni sbb dari lahir smpai umur 2 tahun xprnah potong rmbutnya sbb nmpk mcm xpjg, almaklum jenis rmbut keriting n gulung2, bila basah rmbut baru prasan dah pjg rupanya..hihi
Sebenarnya saya prnah gunting rmbut kat kedai ni, mmg xsangka diaorg sanggup kosongkan satu section kat kedai utk saya sorang,siap sruh smua pekerja gi section sebelah..tggl saya n tukang gunting pompuan jer kat situ, rasa dihargai sgt2 sbb bangsa asing hormat dgn tuntutan agama kita..mmg respek la..servisnya pun bagus n hasilnya pun puas hati sbb kedai ni kat atasnya ader bukak sekolah utk blajar gunting rmbut..
Okeh, aktiviti hujung mggu dah selesai, jom amik mood utk mggu kerja plak...